Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Clepsidra - Informe científic 01 Model d'informe

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 3 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Andere mochten auch (14)

Ähnlich wie Clepsidra - Informe científic 01 Model d'informe (20)

Anzeige

Weitere von Sergi del Moral (20)

Aktuellste (20)

Anzeige

Clepsidra - Informe científic 01 Model d'informe

  1. 1. 1 de 3 Construcció d’un rellotge d’aigua. ​Blanca Amengual i Sergi del Moral CONSTRUCCIÓ D’UN RELLOTGE D’AIGUA Blanca Amengual i Sergi del Moral Institut-Escola Les Vinyes (Castellbisbal) Resum (en català) Aquí heu de resumir el vostre article científic en menys de 100 paraules. La persona que llegeixi el resum ha d’entendre de què va l’article sencer, sense entrar en detalls. Paraules clau: ​clepsidra, funció quadràtica, 3r ESO, ABP, matemàtiques, ciència Abstract (en anglès) Aquí el mateix que al “Resum” però en anglès. Aquí heu de resumir el vostre article científic en menys de 100 paraules. Keywords: ​water clock, cuadratic function, 9th grade, PBL, maths, science INTRODUCCIÓ En aquest apartat heu d’explicar el problema a resoldre. A la introducció també podeu situar el context històric de les clepsidres. Les següents preguntes us poden ajudar. Què és una clepsidra? Per què servien? Què ens hem proposat en aquest experiment? Explicar quins són els diferents apartats i que s’hi podrà trobar en cada un d’ells. FOTO D’UNA CLEPSIDRA HISTÒRICA Imatge 1.​ Explicació de la imatge. La font citeu-la a Referències.. Al final de la introducció has d’incloure una breu explicació del contingut dels apartats principals de l’article: Procés de treball, Resultats i Discussió i conclusions. PROCÉS DE TREBALL Preparació de la clepsidra Explicar la preparació de la clepsidra. Explicar el procés de construcció general: quins elements necessitem per construir una clepsidra? quines característiques tenen? El forat per on sortirà l’aigua: com és? quina mida? on el posem i per què? L’escala per mesurar: què mesura? en quines unitats? com hem fet l’escala? FOTO O FOTOS DE LA CLEPSIDRA PREPARADA PER FER LA RECOLLIDA DE DADES Imatge 2.​ Explicació de la/les fotografia/es.. Recollida de dades Explicar el procés de recollida de dades. Com s’ha fet? Mesurador/a temps, mesurador/a alçades… Tres persones col·laborant. Quines dades s’han recollit? En quines unitats? Poseu una taula amb les dades de l’experiment. x (s) y (cm) v (mm/s) 0 21 - 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Taula 1. ​Taula amb ….
  2. 2. 2 de 3 Construcció d’un rellotge d’aigua. ​Blanca Amengual i Sergi del Moral Explicar que per entendre les dades recollides podem representar-les gràficament. Què hi observeu? Per què tenen aquesta forma? Imatge 3.​ Representació temps/alçada del buidat de l’ampolla.. RESULTATS Als resultats heu d’explicar: - Què és el que voleu fer ara que teniu les dades recollides? - Quin model matemàtic fareu servir? Per què aquest model i no una recta per exemple? - Com heu trobat, pas per pas, el model matemàtic que s’ajusta? Heu d’explicar tots els càlculs, amb tot detall! - Decidir tres punts - Buscar a, b i c de la paràbola, és a dir... - Trobar sistema de 3 eq i 3 incògnites - Reduir-lo a sistema 2 eq i 2 incògnites - Graficar-ho en un GeoGebra - Trobar la solució (intersecció rectes) - Tenim a, b i c → Tenim equació paràbola - Quina la paràbola que s’ajusta a les vostres dades? Ajust del model matemàtic Hem portat aquestes dades aquí i allà i hem extret aquest model quadràtic: y(x) = 0,001x² + 0,3123x + 21 on x representa el temps en segons i y(t) és l’alçada en del dipòsit en centímetres quan han transcorregut t segons…. Prediccions obtingudes amb el model ajustat x (s) y (cm) y​e​ (cm) e​a​ (s) 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Mitjana error Taula 2. ​Taula amb …. Imatge 4.​ dfads DISCUSSIÓ I CONCLUSIONS Temps predit (s) Temps real (s) Error absolut (s) 0 0 0 Taula 3. ​Taula amb ….
  3. 3. 3 de 3 Construcció d’un rellotge d’aigua. ​Blanca Amengual i Sergi del Moral Referències Viquipèdia. Clepsidra. ​ca.wikipedia.org/wiki/Clepsidra Fotografia clepsidra de Maahmaah . persian tools - Treball propiby zeebad&maahmaah [1], CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17883105 ...

×