Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
A társadalmi felelősségvállalás és az 
időskori 
esélyegyenlőség lehetőségei 
Láczay Magdolna 
Dékánhelyettes, tanszékveze...
Mitől más ez a század? 
Úgy tapasztaljuk, hogy elöregszik a környezetünk 
A Zsoltárok könyve és más ókori írások az emberi...
A téma örök aktualitása… 
Illyés Gyula: Kháron ladikján 
„Kháron ladikja nem akkor indul velünk, 
Midőn lezárul a szem. 
Z...
Az időskor sokszínűsége – a bölcsesség kora 
Ciceró: Megmarad a szellemi tehetség az öregekben, csak 
maradjon meg a buzgó...
Az időskor megítélésének jelenkori 
változásai 
 A demográfiai adatok: minden ötödik ember 
betöltötte a hatvan évet, és ...
A 20. század nagy felismerése 
A felgyorsult fogyasztói társadalom veszélyeit 
felismerve megfogalmazódott a társadalmi 
f...
Miért vált az etikai felelősség, az etikus 
viselkedés a 20. század végére ilyen fontossá? 
 Milton Friedman szerint etik...
A CSR, az ökoszociális piacgazdaság 
 A sokféle megoldási tervezet közül a legelfogadottabb az 
ökoszociális piacgazdaság...
A társadalmi felelősségvállalás és a 
menedzsment tudomány kapcsolata 
 A CSR átszövi a menedzsment valamennyi funkcióját...
A jelen és a jövő munkavállalóira leselkedő 
veszélyek és védekezési lehetőségek 
 Napjainkban sok a stressz okozta beteg...
A humánszolgáltatás fejlesztése és a 
közmenedzsment 1. 
 Ma az egyházi, a szociális magán – és közszolgáltatás 
keretébe...
A humánszolgáltatás fejlesztése 
és a közmenedzsment 2. 
 Az idős, a szépkor közötti átmenetben a humántőke 
újrahasznosí...
Reálisan az öregedésről… 
 Az időskor árnyoldalai: 
 Az időskori betegségek megjelenése kellemetlen 
tünetekkel jár (pl....
Reálisan az öregedésről… 
 Az időskor fényei: 
 növekszik a szabadidő mennyisége, amelyet 
szenvedélyük fejlesztésére, p...
Reálisan az öregedésről… 
 Mit kell tiszteletben tartanunk: 
 Az idős embernek joga van döntenie saját magáról, 
mert ne...
Ne feledjük! 
Az öregedés a születés pillanatában kezdődik, 
és minden élőt elér! 
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Társadalmi felelősség és az időskori esélyegyenlőség

589 Aufrufe

Veröffentlicht am

A prezentációhoz kapcsolódó előadás 2014. november 12-én hangzott el a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán tartott "Alkonykor, az idősödő társadalom perspektívái" című konferencián. Az előadó, Dr. Láczay Magdolna, tanszékvezető főiskolai tanár, a Roma Szakkollégiumunk Felnőttképzési Szakcsoportjának vezetője.

Veröffentlicht in: Präsentationen & Vorträge
 • Als Erste(r) kommentieren

Társadalmi felelősség és az időskori esélyegyenlőség

 1. 1. A társadalmi felelősségvállalás és az időskori esélyegyenlőség lehetőségei Láczay Magdolna Dékánhelyettes, tanszékvezető főiskolai tanár
 2. 2. Mitől más ez a század? Úgy tapasztaljuk, hogy elöregszik a környezetünk A Zsoltárok könyve és más ókori írások az emberi életet 70-80 évre becsülték, de ismertek sokkal idősebbeket is. Régi bölcsek szerint az emberi életben: Hatvan az öregedés kora, hetven az ősz hajé, nyolcvan az aggkoré. A kilencvenéves görnyedten jár, és a százéves mintha már nem is élne. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint  60-75 év – idősödő kor v. korai öregkor  75-90 év – időskor vagy késői öregkor  90+ – aggkor
 3. 3. A téma örök aktualitása… Illyés Gyula: Kháron ladikján „Kháron ladikja nem akkor indul velünk, Midőn lezárul a szem. Zord átkelők soká nyitott szemmel megyünk A végzetes vízen.” … Ülünk barátaink s fáink közt, nevetünk, - vidám vita folyik - s egyszer csak ringani kezd velünk, (csak velünk!) kifelé a ladik.
 4. 4. Az időskor sokszínűsége – a bölcsesség kora Ciceró: Megmarad a szellemi tehetség az öregekben, csak maradjon meg a buzgóság és a szorgalom Leonardó de Vinci: A tudománnyal való foglalatosság megfiatalítja a lelket, és enyhíti az öregkor keserűségét Kölcsey: Parainesis: Az, ki életében sokat érzett és gondolkodott; s érzeményit és gondolatait nyom nélkül elröppeni nem hagyta: oly kincset gyűjthetett magának, mely az élet minden szakában, a szerencse minden változásai közt gazdag táplálékot nyújt lelkének. Georg Christoph Liechtenberg: Semmi sem öregít jobban, mint az, ha gyakran gondolunk az öregedésre
 5. 5. Az időskor megítélésének jelenkori változásai  A demográfiai adatok: minden ötödik ember betöltötte a hatvan évet, és ez az arány jelentősen növekedni fog, fél évszázad múlva talán 50% lehet  Az életmódváltozás miatt megnőtt a társadalmi felelősség vállalási kényszere  A nyugdíjas kor határa kitolódik ↔ de a munkavégzési képesség átalakul  Az individualizmus hatására a generációk kapcsolata megváltozott, de a korosztályok közötti szolidaritásra szükség van.
 6. 6. A 20. század nagy felismerése A felgyorsult fogyasztói társadalom veszélyeit felismerve megfogalmazódott a társadalmi felelősségvállalás (Corporate Social Responsibility) eszméje: A Föld, az Élet érdekében kötelességünk a jövő generáció számára: - Megőrizni mindazt, amit elődeinktől örököltünk, - Ennek három pillére a gazdaság, az emberek és a környezet, - Az etikus viselkedés és felelősség nemcsak az egyénre, hanem a gazdasági szereplőkre is vonatkozzon. Római Klub – jövőkutatás – magyar tagja, László Ervin szerint: nem szabad rövid távú érdekek miatt feláldozni a jövőt: „Úgy élj, hogy mások is hasonlóan éljenek!”
 7. 7. Miért vált az etikai felelősség, az etikus viselkedés a 20. század végére ilyen fontossá?  Milton Friedman szerint etikai elveinket, megfontolásainkat a piacon kívül kell hagynunk, hogy a pénz szabadon áramolhasson a kereslet-kínálat törvényeinek megfelelően  Kenneth J. Arraw szerint a piac nem működhet pusztán a haszonelvűség alapján, „ A piac ténylegesen létező káros hatásait – melyek egyeseket nem tisztességes előnyökhöz juttatnak – mindenképpen korlátok közé kell szorítani, hogy azok is emberi életet élhessenek, akiknek munkáját a piac nem ismeri el megfelelően.”  Harsányi János a racionalitás és a moralitás mérlegelése kapcsán azt mondja „ nem egyedül vagyunk a világon, hanem közös emberi természetünk van sok millió társunkkal” Az emberiség egyre komolyabb jelzéseket kapott arra, hogy milyen káros mellékhatások fenyegetik, hogy vissza nem fordítható folyamatok indulhatnak be a Földön. Egyre többen ismerik fel, hogy a túlélési stratégia etikai felelősségét, és azt a felismerést, hogy az életmód változtatás az emberiség elengedhetetlen kötelessége, felelőssége.
 8. 8. A CSR, az ökoszociális piacgazdaság  A sokféle megoldási tervezet közül a legelfogadottabb az ökoszociális piacgazdaság, amelynek kiemelt célja a  A fenntarthatóság: azaz olyan komplex folyamat, amely „biztosítani tudja a jelen szükségleteinek a kielégítését anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségeit saját szükségleteik kielégítésére”  Érintett területek: (Carroll: vállalati piramis)  Pénzügyi felelősség ↔ profit  Jogi előírások betartása  társadalomtól elvárt viselkedési normák betartása  a legfelsőbb szintű szempont a filantropikus (az emberközpontú) felelősség
 9. 9. A társadalmi felelősségvállalás és a menedzsment tudomány kapcsolata  A CSR átszövi a menedzsment valamennyi funkcióját, feladatát, azonban mégis elsősorban az Embert védi, ezért a humánmenedzsmentbe épül be.  Például: Fontos a munkahelyi egészség és biztonság, a természeti erőforrások kezelésének a módja, a környezetvédelem, a változások folyamatos feldolgozása, az emberi jogok betartása, az esélyegyenlőség elvének az érvényesítése, stb.  Miért? Leo A. Nefiodow szerint a mi és a következő generáció életében a fejlődésnek a szűk keresztmetszetét az jelentheti, hogy lesz-e elég testileg-lelkileg egészséges ember
 10. 10. A jelen és a jövő munkavállalóira leselkedő veszélyek és védekezési lehetőségek  Napjainkban sok a stressz okozta betegség, a kiégés szindróma és még egy sor olyan betegség, amelyet elsősorban életmódváltással lehetne kivédeni, mert a Nefiodov szerint a jó pszichoszociális viszonyok elsődlegesek lehetnek a válságból való kivezető úton  Az ember a saját egészségét megőrzendő, közérzetét javító programokat alakít ki, és épít be a mindennapjaiba, amellyel a testi-lelki harmóniáját, képességeinek a kifejlesztését segítheti, egészségének a megszilárdítását szolgálja az egyéni és a társadalmi szükségleteket pozitív magatartásformákkal segítjük, re-kreativáljuk (rekreáció)
 11. 11. A humánszolgáltatás fejlesztése és a közmenedzsment 1.  Ma az egyházi, a szociális magán – és közszolgáltatás keretében történik az időskorúakkal való foglalkozás  Problémák:  - Mi lesz a munkanélküli, alacsony nyugdíjas vagy még azzal sem rendelkező idősekkel, akiknek a száma várhatóan nagymértékben növekedni fog?  - Kérdés, hogy a hajléktalan, a szenvedélybeteg, egyedülálló, öngondoskodásra képtelen, családdal nem rendelkezők ellátását ki vállalja majd?
 12. 12. A humánszolgáltatás fejlesztése és a közmenedzsment 2.  Az idős, a szépkor közötti átmenetben a humántőke újrahasznosítására új formákat kellene működtetni  Az időskor meghosszabbodott, differenciálódott, ezért van benne lehetőség arra, hogy változtatott professzióban aktiválódjanak rétegek, és ne csak az elmúlásra, a betegségre, ápolásra koncentráljon ez a szolgáltatás, hanem az időskori életmód átalakításának reformjára törekedjenek.  Szükséges a gerontagógiai szakképzés is a gerontológia mellett, mert olyan szakembereket kell képezni, aki képes : - a munkaerőpiaci esélyek feltárására - az idősek mentálhigiénés állapotának felmérésére, a problémák megoldásának a segítésére (párbeszéd a generációk között, stb.) - az aktív öregedést segíteni (más munkarenddel, rekreációs technikákkal stb.)
 13. 13. Reálisan az öregedésről…  Az időskor árnyoldalai:  Az időskori betegségek megjelenése kellemetlen tünetekkel jár (pl. reuma, emlékezet zavar, csontritkulás, stb.)  Az önállóság gyengülése, kiszolgáltatottság érzése lelki bajokat idéz elő  Az elmagányosodás veszélye, a be nem teljesült remények, az elmúlás miatti bánat a feleslegesség érzetét kelti  Az alacsony nyugdíjak és az emelkedő kiadások (pl. gyógyszer, rezsi) miatt a szegénységtől való félelem
 14. 14. Reálisan az öregedésről…  Az időskor fényei:  növekszik a szabadidő mennyisége, amelyet szenvedélyük fejlesztésére, pihenésre, utazásra lehet fordítani  ebben az időszakban születnek meg az unokák – így a szabadidő-felesleget és az élettapasztalatukat felhasználhatjuk a kis unokák nevelése körüli segítségnyújtáshoz  Új tudásra vágyóknak tanulásra, társasági életre, aktivitást segítő egészségügyi, sport programra van lehetőségük
 15. 15. Reálisan az öregedésről…  Mit kell tiszteletben tartanunk:  Az idős embernek joga van döntenie saját magáról, mert nem nagyra nőtt gyerek. Ha gondolkodása nem módosult, úgy nem köteles elfogadni a ráerőltetett segítséget  Az időseknek is van, vagy kellenek új célok, tevékenységek, az egészségi állapottól, erőnléttől és szükségletektől függően  Az idős személyeknek tisztelet és méltóság jár akkor is, ha kénytelenek lemondani az önállóságukról, és másra vannak utalva
 16. 16. Ne feledjük! Az öregedés a születés pillanatában kezdődik, és minden élőt elér! Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

×