Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Agenda Festivalului de Film Kazah

1.291 Aufrufe

Veröffentlicht am

Primul festival de film Kazah organizat la Bucuresti, de Ambasadei Kazahstanului, cu sprijinul KMG International (fostul Rompetrol)

Veröffentlicht in: Kunst & Fotos
 • Login to see the comments

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Agenda Festivalului de Film Kazah

 1. 1. Cu ocazia aniversării a 550 ani de la fondarea Hanatului Kazah, Ambasada Republicii Kazahstan în România, cu sprijinul Grupului KMG International, are plăcerea să organizeze Festivalul Filmului Kazah, un regal cinematografic și un omagiu adus istoriei și culturii poporului kazah. Se crede că regiunea Kazahstanului de astăzi a fost locuită încă din epoca de piatră. Triburi nomade au populat această regiune încă din sec. I î.e.n. Începând cu sec. IV e.n. și până în sec. XIII, teritoriul actual al Republicii Kazahe a fost controlat pe rând de mai multe populații nomade. Primele provincii administrative au fost create în cadrul Imperiului Mongol, după invazia de la inceputul sec. XIII. Aceste teritorii au devenit mai târziu provinciile Hanatului Kazah. Tot atunci au fost fondate și principalele orașe medievale ale Hanatului, Taraz si Turkestan, poziționate pe Drumul Mătăsii. Abia la începutul sec. XV au apărut primele semne ale unei identități naționale kazahe distincte, care până la jumătatea sec. XVI a dus la formarea unei limbi, culturi și economii proprii. Deja o națiune puternică și închegată, kazahii au respins cu succes o serie de invazii mongole în sec. XVII și au reputat numeroase victorii în lupta de cucerire din secolele ce au urmat. În timp, Hanatul a fost slăbit de lupte politice interne între diversele triburi și de lipsa unei piețe interne. Începutul sec. XVIII a marcat declinul Hanatului Kazah, ce a fost cucerit treptat de Rusia țaristă în următorii 150 de ani, cu pierderi masive de teritorii. Mulți ani mai târziu, în octombrie 1991, Kazahstanul și-a afirmat suzeranitatea în cadrul Uniunii Sovietice, urmată în 16 decembrie 1991 de o declarație de independență față de Rusia. Anii de după obținerea independenței au fost marcați de reforme importante, în special tranziția de la economia sovietică bazată pe control de partid și de la monopolul partidului asupra vieții politice a națiunii. Sub conducerea președintelui Nursultan Nazarbayev, Republica Kazahstan a înregistrat progrese enorme pe toate palierele societății. Ambasada Republicii Kazahstan PARTENERI INSTITUȚIONALI PARTENER PRINCIPAL ORGANIZATOR membru al
 2. 2. 2 7 N O I E M B R I E Calea liderului (I) Cerul copilăriei mele 19:00 2 8 N O I E M B R I E Calea liderului (II) Râul de foc Nomad Tărâmul promis 15:00 17:30 20:00 2 9 N O I E M B R I E Calea liderului (III) Muntele de fier Oastea lui Myn Bala Kyz Zhibek 15:00 17:00 20:00 3 0 N O I E M B R I E Calea liderului (IV) Ruperea cercului vicios Birzhan Sal 17:30 20:00
 3. 3. Calea liderului (2005) ȚARĂ: Kazahstan, Rusia, SUA REGIE: Rustem Abdrashev SCENARIU DE: Sharimarden Kusainov GEN FILM: dramă, istoric DISTRIBUȚIE: Nurlan Alimjanov, Nurzhuman Ihtymbaev, Bakhytzhan Alpeisov, Jean Bayzhanbaev, Dauren Sergazin, Tolepbergen Baysakalov, Madina Esmanova DURATĂ: 112 min. Bazat pe motivele operelor președintelui Nursultan Nazarbayev: Fără drepte și stângi, Epicentrul păcii și În Centrul Eurasiei. Filmul epic“Calea liderului”spune povestea personajului principal în anii de studenție, cele mai importante etape de dezvoltare ale personalității sale pe fundalul evenimentelor cheie din istoria țării. Din țara sa natală, tânărul Sultan este trimis la construcția republicană pentru tineret în orașul metalurgiștilor - Temirtau, de unde pleacă la studii în Ucraina, în orașul Dneprodzerjinsk. În acest centru industrial, el își găsește prieteni noi, profesori și mentori. Ulterior, după terminarea studiilor, absolventul Sultan se întoarce acasă pentru a începe o carieră profesională. În acei ani dificili, datorită calităților sale de lider și perseverenței, devine unul dintre conducătorii celui mai mare combinat metalurgic din Asia Centrală. Filmul este alcătuit din patru părți: I. Cerul copilăriei mele II. Râul de foc III. Muntele de fier IV. Ruperea cercului vicios
 4. 4. Nomad (2005) ȚARĂ: Kazahstan, Rusia, SUA REGIE: Ivan Passer, Serghei Bodrov GEN FILM: dramă, istoric DISTRIBUȚIE: Kuno Becker, Djey Hernandez, Jason Scott Lee, Doskhan Zholzhaksynov, Ayanat Esmagambetova, Mark Dakascos, Ashir Chokubaev, Zhanas Iskakov DURATĂ: 112 min. Filmul“Nomad”arată evenimentele care au avut loc în secolul al XVIII-lea în centrul și nord-estul Kazahstanului, o perioada de confruntări intense între hoarda dzuză și cea dzungară. Tânărul fiul al Hanului Kazah, Abul- Mansur, dă mare speranță tribului său - este inteligent, puternic și credincios poporului său. I se prezice o soartă măreață în lupta continuă a nomazilor kazahi cu cotropitorii dzungari. Tânărul Han va trebui să treacă printr-o serie de teste pentru a dovedi că are calitățile necesare pentru un conducător. După ce își pierde tatăl la o vârstă fragedă, Abul-Mansur, acum cunoscut ca Ablay Khan, caută să răzbune moartea tatălui său și să câștige războiul cu hoarda dzungară.
 5. 5. ȚARĂ: Kazahstan REGIE: Slambek Tauekel GEN FILM: dramă, istoric DISTRIBUȚIE: Bolat Abdilmanov, Nurkanat Zhakypbay, Ahn Chang- Hen, Eduard Pak, Nazgul Karabalina, Serghei Popov, Yerzhan Nurymbetov, Anuar Nurpeisov, Baghlan Abdraimov Tatiana Țoi, Tlektes Meyramov, Raihan Aytkozhanova, Mary Lee DURATĂ: 110 min. Tărâmul promis (2011) “Tărâmul promis”este o producție pe cât de spectaculoasă pe atât de marcantă. Toate secvențele sunt bazate pe evenimente reale ce au avut loc în anii 1930. În această perioadă, un număr foarte mare de oameni suferă de represiunea teribilă a lui Stalin, răspândită pe tot teritoriul Uniunii Sovietice. Filmul prezintă această suferință de neuitat, “Marele Dzut”sau marea foamete așa cum este cunoscută în limba kazahă. Povestea începe cu imaginea unei mulțimi de oameni de toate vârstele, de la cel mai mic la cel mai mare, în timp ce sunt încărcați cu forța în vagoane de tren fără ferestre. Odată ajunși la destinație, aceștia sunt întâmpinați de militari care îi supun unor abuzuri groaznice. Toți refugiații sunt cazați în casele localnicilor iar povestea se centrează pe Kramzhan, un localnic cu zece copii pe care gândul că va trebui să mai hrănească și o familie de refugiați îl îngenunchează. Orikke, administratorul regiunii, îi reamintește atunci că însuși Kramzhan și soția sa au fost cândva pribegi în căutarea unui adăpost.
 6. 6. Oastea lui Myn Bala (2012) ȚARĂ: Kazahstan REGIE: Akan Sataev GEN FILM: dramă, istoric DISTRIBUȚIE: Asylkhan Tolepov, Ayan Utepberghen, Kuralay Anarbekova, Tlektes Meyramov, Alia Anuarbek, Toleubek Aralbay, Eduard Ondar, Nurlan Alimjanov, Dauren Sergazin, Artur Tolepov DURATĂ: 133 min. Filmul“Oastea lui Myn Bala”spune istoria Kazahstanului, sau mai degrabă a unui punct de cotitură în istoria sa. Evenimentele din acest film au loc în secolul al XVIII-lea. La momentul respectiv, poporul kazah a fost atras într-un război sângeros de poporul dzhungar. Acest război a fost câștigat de poporul kazah doar grație simțului unitar și al eroismul. Aceasta a devenit forța decisivă pe drumul obținerii libertății mult-așteptate. Filmul arată eroismul și dârzenia poporului kazah în lupta pentru câștigarea libertății. Ar trebui remarcat faptul că în războiul sângeros și brutal, alături de soldați cu experiență luptă și tineri adolescenți. Atacul decisiv este condus de curajosul Sartay și datorită acestuia, oastea cunoscută sub numele de “Myn Bala” învinge mult mai numeroasa armată inamică. Astfel, contribuția lui Sartay schimbă strategia de luptă și cursul întregului război.
 7. 7. Kyz Zhibek (1971) ȚARĂ: Kazahstan, URSS REGIE: Sultan Khodzhikov GEN FILM: dramă, romantic DISTRIBUȚIE: Meruert Utekesheva, Kuman Tastanbekov, Asanali Ashimov, Anuar Moldabekov, Kenenbay Kozhabekov, Gulfairus Ismailova, Farida Sharipova, Idris Nogaybaev, Kauken Kenzhetaev DURATĂ: 145 min. Filmul“Kyz Zhibek”spune povestea emoționantă a tânărului Tuleghen care întâlnește o tânără frumoasă și se îndrăgostește. Deși fata este din poporul inamic, zhibek, ea îi răspunde cu reciprocitate la iubirea acestuia. Dar povestea lor nu este atât de simplă, pentru că Batyrul Bekezhan, care trăiește în orașul fetei, este și el foarte îndrăgostit de ea și va face orice pentru a pune capăt relației tinerilor îndrăgostiți.
 8. 8. Birzhan Sal (2009) ȚARĂ: Kazahstan REGIE: Doskhan Zholzhaksynov GEN FILM: dramă, istoric, biografic DISTRIBUȚIE: Doskhan Zholzhaksynov, Asha Matai, Asylbolat Ismagulov Bolat Abdilmanov, Tuleghen Kuanysh, Sabit Orazbayev, Gulchat Tutova, Madi Mukhashev, Kamshat Zholdybaeva, Habiba Elebekova DURATĂ: 76 min. Filmul spune povestea legendarul compozitor și cântăreț Birzhan Kozhagulov, povestea fiind centrată pe alegerea dintre mândrie și resemnare, sentimentul de demnitate și umilință, onoare și dezonoare. În același timp, filmul prezintă istoria ultimei iubiri și singurătăți, încercând să arate frumusețea vieții cântărețului, o viață plină de dragoste dar și durere. În secolul al XIX-lea, kazahii părăsiseră de mult modul de viață nomad. Această schimbare profundă caracterizată de renunțarea la obiceiuri vechi de secole sunt recreate în film ca o premoniție a evenimentelor întâmplate. Filmul ne încântă cu cântecele lui Birzhan, născute din spiritul liber al stepelor. Căutarea rădăcinii, pofta de cunoaștere a originilor și tradiției - toate acestea îl duc către viitor. Filmul regizorilor Kazahi Doskhana Zholzhaksynova și Rymbek Alpiev este o explorare a identității naționale, o întoarcere la origini și cunoașterea strămoșilor, încercând să prezente cât mai fidel detaliile vieții de zi cu zi, precum și originalitatea de expresie și a obiceiurilor specifice sfârșitului de secol XIX.
 9. 9. Ambasada Republicii Kazahstan www.kazembro.kz www.rompetrol.com ORGANIZATOR PARTENER PRINCIPAL membru al

×