Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Sudiu Gemius & Orange Romania

1.626 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Technologie, Reisen, Business
 • Als Erste(r) kommentieren

Sudiu Gemius & Orange Romania

 1. 1. Bucuresti, August 2009 Comertul Online: Tendinte si Atitudini Cercetare a utilizatori lor romani de internet gemiusReport (free version)
 2. 2. Cuprins Scopul studiului____ 3 Metoda de cercetare__ 4 Concluzii__ 9 Atitudinea generala fata de cumparaturi __ 1 3 Atitudinea generala fata de cumparaturile online 1 8 Profilul Demografic _ 25
 3. 3. Scopul studiului <ul><li>Acest raport contine rezultatele ultimului studiu despre comertul electronic realizat in Romania de catre Gemius in parteneriat cu Orange. Studiul este o parte a unui proiect de cercetare care cuprinde mai multe tari din Europa Centrala si de Est. </li></ul><ul><li>Principalul scop al studiului este sa identifice atitudinile si preferintele de folosire ale utilizatorilor romani de internet fata de cumparaturile in magazinele online si site-urile de licitatii virtuale. </li></ul><ul><li>Raportul contine: </li></ul><ul><ul><li>-Atitudinile fata de cumparaturi in general si cele fata de cumparaturile online </li></ul></ul><ul><ul><li>Notorietatea posibilitatii de cumparare online </li></ul></ul><ul><ul><li>Intentia de cumparare online in viitor </li></ul></ul><ul><ul><li>Notorietatea magazinelor online si site-urilor de licitatii din Romania </li></ul></ul>Gemius in Europa Tarile in care opereaza Gemius sunt colorate cu gri; tara in care a fost realizat studiul este colorata cu rosu.
 4. 4. Metoda de cercetare
 5. 5. Metoda de cercetare Cercetarea a fost realizata prin metoda CAWI (computer-aided web interviewing). Respondentii au fost invitati sa ia parte la sondaj prin folosirea invitatiilor in format overlay afisate la intamplare utilizatorilor de internet care au vizitat unele site-uri web romanesti. Criteriul de selectie a web-site-urilor pentru recrutarea respondentilor are la baza numarul de vizitatori unici si profilul socio-demografic al utilizatorilor acestor siteuri, ca si continutul lor (nu au o legatura directa cu tematica studiului). Pentru a asigura reprezentativitatea datelor colectate pentru intreaga populatie online din Romania, raspunsurile utilizatorilor de internet au fost analizate prin ponderare analitica, bazata pe date ce tin de structura populatiei online in ceea ce priveste sexul, varsta si frecventa utilizarii internetului. Datele structurale sunt obtinute de la Mercury Research. Toate rezultatele de cercetare exprimate ca procente pe grafice se refera la datele ponderate, in timp ce esantionul sau baza (N) prezentata pe slide se refera la datele neponderate si arata numarul total de raspunsuri la o anumita intrebare. Trei valuri ale studiului au fost realizate – primul in 2006, al doilea in 2008 si cel de-al treilea in 2009.
 6. 6. Studiul din 2006 Datele au fost culese in perioada 10 -17 Octombrie 2006. Chestionarele au fost afisate pe siteurile web: smartfinancial.ro, smartbank.ro, smarthoreca.ro, convertor.ro, gedone.ro, fun.as.ro, rol.ro, ele.ro, acasa.ro, bloombiz.ro, imagoo.ro si resursadefun.ro. Esantionul final a cuprins 1474 chestionare completate de utilizatorii romani de internet cu varsta de peste 15 ani. Studiul din 2008 Datele au fost culese in perioada 10 -17 Noiembrie 2008. Chestionarele au fost afisate pe siteurile web: hotnews.ro, rol.ro si pe cele ale Internet Corp. Esantionul final a cuprins 1500 de chestionare completate de utilizatorii romani de internet cu varsta de peste 15 ani. Studiul din 2009 Datele au fost culese in perioada 22 Iunie -09 Iulie 2009. Chestionarele au fost afisate pe siteurile partenerilor: Money.ro, Rol.ro si Internet Corp. Esantionul final a cuprins 1500 de chestionare, la fel ca in valul anterior, completate de utilizatorii romani de internet cu varsta de peste 15 ani. Chestionarul a fost imbunatatit prin adaugarea unor intrebari noi si modificarea categoriilor de raspuns existente pentru a corespunde mai bine obiectivelor de research. Metoda de cercetare
 7. 7. Metoda de cercetare Diferentele semnificative intre doua valuri consecutive ale studiului au fost marcate pe grafice prin sageti verzi sau rosii. Nivelul de test al diferentelor semnificative este egal cu 0.05 (nivel de signifianta α=0.05). Categoriile de raspuns sunt prezentate in stanga Rezultatele din 2009 sunt prezentate sub forma de grafic Rezultatele procentuale din 2006 si 2008 sunt prezentate in tabele Diferentele semnificative dintre rezultatele din 2006 / 2008 si 2008 / 2009 sunt prezentate prin sageti: Sagetile rosii - indica faptul ca aceasta categorie a fost mentionata mai putin in 2009 decat in 2008 Sagetile verzi indica situatia contrara – aceste categorii au fost bifate mai des in 2009 decat in 2008. Sagetile gri – nu exista diferente semnificative intre rezultatele din 2008 si 2009.
 8. 8. <ul><ul><li>Pe fiecare slide, urmatoarele notatii sunt folosite pentru a prezenta tipul intrebarilor: </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>MA – raspuns multiplu </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>SA – raspuns unic </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>OA – intrebare deschisa </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>SA/row – intrebare matrice cu raspunsuri unice pe fiecare rand </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Tipul fiecarei intrebari este prezentat intre numarul intrebarii si intrebarea propriu-zisa, ca in exemplul : </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Q4.(SA) Ati auzit de posibilitatea de a cumpara pe Internet? </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>NOTA: Suma rezultatelor din unele grafice ar putea sa nu fie 100% datorita rotunjirilor (intrebarile cu raspuns unic) sau datorita posibilitatii bifarii mai multor raspunsuri (intrebari cu raspuns multiplu). Marja de eroare a esantionului pentru esantionul general de 1500 respondenti este +/- 2.53. Marja creste pentru sub-esantioane mai mici analizate in raport (de exemplu, pentru un esantion de 100 ea este +/- 9.8). De aceea, rezultatele pentru esantioane mai mici trebuie analizate cu precautie. </li></ul></ul></ul>Metoda de cercetare
 9. 9. Concluzii
 10. 10. Concluzii Atitudinea generala fata de cumparaturi In general, cumparaturile reprezinta o activitate placuta pentru utilizatorii romani de internet. Atunci cand merg la cumparaturi, principala preocupare pentru 38% dintre ei este sa obtina cea mai buna calitate. Doar unul din cinci este interesat sa economiseasca bani. Din acest punct de vedere se pare ca criza financiara nu a influentat prea mult scopurile cumparatorilor. Internetul reprezinta principala sursa de informatii in cazul a jumatate dintre produsele testate. Aceasta inseamna ca, fie ca cumpara online sau nu, utilizatorii romani de internet apeleaza in principal la mediul virtual pentru a cauta informatii despre aceste produse. Pentru celelalte produse testate, respondentii obtin mai mult offline informatiile de care au nevoie – in principal de la asistentii din magazine.
 11. 11. Concluzii Cumparaturile online Aproape toti (98% dintre) utilizatorii de internet au auzit de posibilitatea de a face cumparaturi online. Notorietatea ridicata a cumparaturilor online este insotita de asocierea cu un mare prejudiciu: jumatate (48%) dintre utilizatorii romani de internet considera ca este riscant. Nu exista nici o diferenta semnificativa fata de ultimul val al studiului in ceea ce priveste perceptia asupra cumparaturilor online. Aceasta nu inseamna ca avantajele nu sunt mentionate - 43% cred ca prin cumparaturile online se poate economisi timp (acest lucru este cel mai important factor in cazul cumparaturilor pentru 11% dintre utilizatorii de internet) si 30% considera ca sunt mai ieftine decat cumparaturile traditionale, offline (economisirea este cel mai important factor pentru 19% dintre internauti atunci cand merg la cumparaturi). Jumatate dintre utilizatorii romani de internet au cumparat vreodata ceva online. Intentia declarata pentru cumparturile online in viitor este mai putin promitatoare decat in 2008. O treime (35%) dintre cumparatorii online din Romania declara ca vor cumpara in viitor mai des (comparativ 43% in datele din 2008). Cu toate acestea, procentajul cumparatorilor care au declarat ca vor cumpara la fel de frecvent ca si pana acum a crescut de la 26% in 2008 la 33% in 2009. Exista un procentaj de 3% dintre cumparatorii online care sunt convinsi ca nu vor mai cumpara online niciodata de acum inainte. Principalele metode care ar determina cresterea cumparaturilor online sunt ofertele speciale si discounturile (18% dintre respondenti au declarat ca acestea i-ar determina sa cumpere online mai mult).
 12. 12. Concluzii Magazinele vs. Licitatiile online Invariabil, incepand cu 2006, licitatiile online sunt mult mai putin populare, comparativ cu magazinele online. Piata pare foarte fragmentata in ceea ce priveste notorietatea. Chiar si cei mai mari jucatori au doar o parte mica din totalul mentiunilor. Jumatate dintre utilizatorii romani de internet nu au putut sa mentioneze nici un nume al unui magazin online si aproape 75% dintre ei nu si-au amintit numele unui site de licitatii online. Pentru fiecare categorie sunt prezentate raspunsurile cele mai des indicate. Bazele procentajelor sunt in conformitate : (1) respondenti care au cumparat vreodata in magazinele online si (2) respondenti care au cumparat vreodata in licitatiile onlline) Principalele motive pentru care utilizatorii de internet cumpara online se pot reduce la trei: 1. Este mai convenabil (economie de timp, livrare la domiciliu, posibilitatea de a comanda oricand ) 2. Sortiment mai variat (bunuri mai usor de gasit, posibilitate mai mare de alegere) 3. Preturi mai mici prin oferte speciale, promotii si livrare gratuita MAGAZINE ONLINE LICITATII ONLINE Motivele pentru a cumpara online Economie de timp (49%) Preturi mai mici decat in magazinele traditionale (49%) Probleme Timp de livrare prea mare (19%) Timp de livrare prea mare (21%) Cele mai populare metode de plata Plata cash la livrare (79%) Plata cash la livrare (66%)
 13. 13. Atitudinea generala fata de cumparaturi
 14. 14. Q1. (SA) Dincolo de nevoile zilnice de cumparaturi, in general, care este atitudinea dumneavoastra atunci cand vine vorba despre activitatea de a cumpara? Baza: toti respondentii 2006: N=1 474 2008: N=1 500 2009: N=1 500 Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 Atitudinea generala fata de cumparaturi Atitudinea fata de cumparaturi 2009 I n general, utilizatori lor romani de internet le face placere sa mearga la cumparaturi, 70% dintre ei exprim a nd o atitudine pozitiv a . 16% din tre responden t i sunt indiferen t i fa ta de cump a r a turi - acest lucru ar putea s a i nsemne ca privesc cumparaturile ca pe o necesitate care trebuie satisfacuta, s i nimic mai mult - nici nu le place nici nu le displace . Sunt unii car ora nu le place (5%) sau chiar ur as c (1%) sa faca cumparaturi. Pentru unul din zece utilizatori romani de internet este greu de spus dac a cumparaturi le sunt sau nu o activitate placuta. 2006 Diferenta 2008 / 2006 2008 Diferenta 2009 / 2008 Ador sa fac cumparaturi 13% 9% Imi place sa fac cumparaturi 52% 58% Sunt indiferent fata de cumparaturi 13% 14% Nu imi place sa fac cumparaturi 10% 7% Urasc sa fac cumparaturi 1% 3% E greu de spus 12% 10%
 15. 15. Q2. (SA) Ce e cel mai important pentru dumneavoastra cand faceti cumparaturi (in afara de cumparaturile zilnice )? Baza: toti respondentii 2006: N=1 474 2008: N=1 500 2009: N=1 500 Atitudinea generala fata de cumparaturi Cele mai importante lucruri legate de cumparaturi 2009 Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 Criza pare ca nu a afectat s copul principal al cumparaturilor facute de utilizatorii romani de i nternet. Ce i mai mult i dintre acest ia (38%) sunt in cautarea calitatii . Un sfert dintre e i percep cumparaturi le ca un mod placut de a -si petrece timpul. Economisirea bani lor a scazut in mod surprinzator in importanta pana la nivelurile din 2006 - unul din cinci utilizatori romani de internet a spus ca acest lucru este cel mai important pentru el atunci cand se afla la cumparaturi. Afacerile o nline ar putea considera important sa-si construiasca punctele forte ale cumparaturilor online plecand de la aceste trasaturi . 2006 Diferenta 2008 / 2006 2008 Diferenta 2009 / 2008 Sa cumpar produse de cea mai buna calitate 37% 38% Sa imi petrec timpul intr-un mod placut 19% 22% Sa economisesc bani 21% 23% Sa consum cat mai putin timp posibil 11% 12% Altceva 1% 2% E greu de spus 10% 2%
 16. 16. Baza: toti respondentii 2009: N=1 500 Sursa: gemiusReport, June-July 2009 Q3.(SA/row) Inainte de a merge la cumparaturi, de unde va informati asupra produselor din categoriile de mai jos? Atitudinea generala fata de cumparaturi Sursele de informatii despre produse (1) I n general, cele mai importante surse de informare sunt Internet ul s i asisten tii din magazin. Fie ca cumpara online sau nu , aproape jum a tate din respondenti navigheaza pe internet pentru a c a uta informa t ii despre aceste produse. Asistentii din magazin reprezinta cea de-a doua sursa de informare atunci c a nd vine vorba de telefoane / accesorii GSM s i electrocasnice.
 17. 17. Baza: toti respondentii 2009: N=1 500 Sursa: gemiusReport, June-July 2009 Q3.(SA/row) Inainte de a merge la cumparaturi, de unde va informati asupra produselor din categoriile de mai jos? Atitudinea generala fata de cumparaturi Sursele de informatii despre produse (2) Pentru a doua parte dintre produsele testate, rolul asistentilor din magazin este relativ mai mare. In general, presa are o importanta redusa in cadrul surselor de informare.
 18. 18. Atitudinea generala fata de cumparaturile online
 19. 19. Q4. (SA) Ati auzit de posibilitatea de a cumpara pe Internet? Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 Atitudinea generala fata de cumparaturile online Notorietatea cumparaturilor online Notorietatea posibilitatii de a face cumparaturi online a ajuns aproape de 100%. Baza: toti respondentii 2006: N=1 474 2008: N=1 500 2009: N=1 500 2009 2006 Diferenta 2008 / 2006 2008 Diferenta 2009 / 2008 Da 97% 96% Nu 3% 4%
 20. 20. Q5. (MA) Bazandu-va pe propria experienta sau pe a altora, credeti ca a face cumparaturi pe Internet ..... Baza: respondenti care au auzit de posibilitatea de a cumpara online 2006: N=1 448 2008: N=1 484 2009: N=1483 Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 Atitudinea generala fata de cumparaturile online Perceptia despre cumparaturile online 2009 Cumparaturile o nline sunt inca perceput e ca riscant e de aproape jumatate din tre utilizatorii de i nternet. Siteurile de E-commerce si organiza tiile de profil ar putea considera c a este important sa lupt e impotriva acestui prejudiciu. Este interesanta c ompar atia dintre avantajele cumparaturilor online si cele mai importante lucruri pentru internauti atunci c a nd fac cump a r a turi, i n general. Doar 11% considera economisirea de timp cel mai important lucru iar pentru 19% scopul principal este economisirea banilor . Cumparaturile o nline sunt perceput e a fi in masura sa indeplineasca aceste cerinte, 43% dintre responden t i fiind de acord ca dureaza mai putin si 30% declarand ca este mai ieftin sa cumperi online decat offline. 2006 Diferenta 2008 / 2006 2008 Diferenta 2009 / 2008 … este riscant 44% 49% … dureaza mai putin decat cumparaturile in magazinele traditionale 42% 44% … este mai ieftin decat cumparaturile in magazinele traditonale 21% 32% … este complicat 16% 13% Nici una dintre cele de mai sus 5% 5%
 21. 21. Q6. (SA) Ati facut vreodata cumparaturi pe Internet? Baza: toti respondentii 2006: N=1 474 2008: N=1 500 2009: N=1 500 Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 Atitudinea generala fata de cumparaturile online Experienta cumparaturilor online Jumatate dintre utilizatorii romani de internet au cumparat vreodata online. Piata are potential... 2009 2006 Diferenta 2008 / 2006 2008 Diferenta 2009 / 2008 Da 28% 47% Nu 72% 53%
 22. 22. Q8. (SA) Cat de des faceti cumparaturi pe Internet? Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 Atitudinea generala fata de cumparaturile online Frecventa cumparaturilor online Baza: respondenti care au cumparat online 2006: N=503 2008: N=894 2009: N=879 Sunt putine diferente in ceea ce prive s te frecven t a cumparaturilor online i n 2009 fa ta de sondajul din valul anterior . Mai putini utilizatorii romani de internet au facut cumparaturi online d oar o singur a dat a si un numar semnificativ mai mare dintre ei au declarat ca cumpara online aproximativ odat a pe an. 2009 2006 Diferenta 2008 / 2006 2008 Diferenta 2009 / 2008 Cel putin o data pe sapatamana 15% 1% De cateva ori pe luna 26% 5% Aproximativ o data pe luna 9% 14% De cateva ori pe an 28% 44% Aproximativ o data pe an 6% 9% Mai putin de o data pe an 7% 4% Am facut cumparaturi pe Internet doar o singura data 9% 23%
 23. 23. Q12.(SA) Cat de frecvent intentionati sa cumparati pe Internet in viitor? Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 Atitudinea generala fata de cumparaturile online Intentia de cumparare online in viitor Baza: respondenti care au cumparat online 2006: N=503 2008: N=894 2009: N=879 C ump a r a torii online sunt mai pu t in i nclina t i s a cumpere mai frecvent (35%, comparativ cu 43% i n 2008) s i mai inclinati sa cumpere cu aceeasi frecventa ca si pana acum (33%, comparativ cu 26% in 2008). 2009 2006 Diferenta 2008 / 2006 2008 Diferenta 2009 / 2008 Mai des decat pana acum 42% 43% La fel de des ca si pana acum 13% 26% Mai rar decat pana acum 29% 2% Nu intentionez sa mai cumpar pe Internet 2% 1% E greu de spus 15% 28%
 24. 24. Q13. (SA) Ce v-ar convinge sa faceti cumparaturi pe Internet mai frecvent ? Baza: respondenti care au cumparat online 2006: N=503 2008: N=894 2009: N=879 Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 Atitudinea generala fata de cumparaturile online Stimulente pentru a cumpara pe internet mai des Utilizatorii romani de internet cauta in principal oferte speciale si reducer i. Importanta din ce in ce mai crescuta a acest ui motiv de cumpara re ar trebui luat a i n considerare de c a tr e afacerile online. 2009 2006 Diferenta 2008 / 2006 2008 Diferenta 2009 / 2008 Oferte speciale, discounturi 8% 14% O situatie financiara proprie mai buna 21% 19% Preturi mai mici 7% 15% O gama mai larga de produse 5% 6% Costuri de livrare mai mici 4% 8% O mai mare siguranta ca produsul va fi livrat 6% 7% Calitatea mai buna a produselor 2% 5% Livrarea mai rapida 25% 6% Prezentarea mai buna a produselor 5% 7% Plati mai sigure 6% 7% Altceva 3% 2% E greu de spus 2% 4% Nimic nu m-ar convinge 4% 1%
 25. 25. Profilul demografic
 26. 26. Baza: toti respondentii 2006: N=1 474 2008: N=1 500 2009: N=1 500 Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 Profilul demografic Sex Varsta Educatie Ocupatie Resedinta Localitate cu pana la 50 000 loc. Oras pana la 50 000 locuitori De la 50 001 la 100 000 locuitori De la 100 001 la 500 000 locuitori Mai mult de 500 000 locuitori 2006 2008 2009 Femei 47% 54% 51% Barbati 53% 46% 49% 6 2006 2008 2009 15-34 ani 58% 59% 60% 35+ ani 42% 41% 40% 2006 2008 2009 Sub 12 clase 9% 3% 4% 12 clase 38% 41% 42% Peste 12 clase 53% 56% 54% 2006 2008 2009 Studenti 24% 15% 19% Angajati 41% 67% 63% Pensionari 3% 3% 3% Nu lucreaza 3% 3% 3% Casnici 1% 1% 3% Altceva 29% 9% 9% 2008 2009 8% 10% 14% 21% 15% 15% 32% 28% 30% 26%
 27. 27. Venitul net personal Frecventa de utilizare a internetului De cand utilizeaza internetul Cea mai utilizata conexiune Profilul demografic Baza: toti respondentii 2006: N=1 474 2008: N=1 500 2009: N=1 500 Sursa: gemiusReport, October 2006, November 2008, June-July 2009 2006 2008 2009 Fara venit 15% 8% 12% Pana la 500 RON 14% 10% 8% 501 - 1000 RON 19% 26% 23% 1001 - 2000 RON 21% 29% 29% 2001 - 3000 RON 3% 9% 12% Peste 3000 RON 4% 9% 6% Confidential 24% 9% 11% 2006 2008 2009 In fiecare zi 44% 58% 56% Mai rar 56% 42% 44% 2006 2008 2009 De mai putin de jumatate de an 11% 4% 2% Intre 6 luni si un an 11% 3% 6% Intre 1 si 2 ani 10% 14% 10% Intre 2 si 5 ani 39% 32% 31% De peste 5 ani 29% 46% 50% 2006 2008 2009 Modem/dial-up/ISDN 19% 17% 15% Conexiune de banda larga 44% 71% 71% Altceva 21% 6% 7% Nu stiu 16% 6% 8%
 28. 28. Persoana de contact: Catalin Emilian (catalin.emilian@gemius.com) Autori: Vlad Ionescu (vlad.ionescu@gemius.com) Maria Otmar-Sztejn (maria.otmar@gemius.com) GEMIUS RESEARCH SRL Str. Aniversarii, Nr. 41, Et. 3, Modul 506 Sector 3, Bucuresti Tel/Fax: +40213233523 Mobil:    +40745202328

×