Anzeige

Албанија, Бугарска и Грчка

5. Nov 2016
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Último(20)

Албанија, Бугарска и Грчка

 1. О којим државама је реч? Балканска земља у којој је највећа река Дрим. Има Скадарско, Охридско и Преспанско језеро. Становништво припада Индоевропској породици народа а нису ни Германи, ни Романи ни Словени. Балканска земља која излази на Црно море. Њеном територијом се пружа планина Балкан. Балканска земља која излази на три мора. Има велики број острва.
 2. Албанија
 3. ПОЛОЖАЈ Има излаз на Јадранско море, али га није искористила. Једна од најнеразвијенијих европских земаља. Обала је ниска и мочварна па није погодна за развој поморства и туризма.
 4. Природне одлике Планине су млађе веначне. Највеће реке су Дрим и Бојана. 96% електричне енергије добија се у хидроелектранама. Клима од средоземне у приобаљу, преко континенталне у унутрашњости, до планинске на истоку земље.
 5. Друштвено географске одлике Албанија има највећи природни прираштај у Европи (8 промила) 70 % становништва су муслимани. Много је радника на привременом раду у иностранству. Највећа природна богатства су нафта и гас. Сточарство је слабо развијено. Пољопривредни производи су жита, маслине, памук, дуван....
 6. Трг Скендербег
 7. Бугарска
 8. Положај Балканска земља, повезује Европу и Азију и има излаз на Црно море
 9. Природно-географске одлике Четири појаса 1.Стара планина (Балкан) 2.Дунавска равница 3.Родопи 4.Средња Бугарска 1 2 3 4
 10. Друштвено-географске одлике Најважнији пољопривредни производи су поврће, грожђе и дуван. Познат је произвођач ружа и ружиног уља. Највећа лука је Бургас. У туризам се много улаже. Од 2007. чланица је Европске уније.
 11. Грчка
 12. Положај Излази на три мора Има више од 2000 острва Највећа полуострва су Атика, Халкидики и Пелопонез.
 13. Физичко-географске карактеристике На западу Грчке је Пинд а највећа низија је Тесалија. Реке су кратке и нису пловне Клима је средоземна
 14. Друштвено-географске одлике Природна богатства су боксит и лигнит. Развијене су бродоградња и хемијска индустрија. Гаје се дуван, маслине, грожђе... Развијен туризам.
 15. Делфи Партенон Метеори Црква грчке православне цркве АтинаСолун Олимпијска бакља
 16. Да поновимо Зашто Алабнија нема развијен туризам и поморство? Који типови климе су заступљени у Албанији? Којој религији припада већина становника Албаније? Како се то одражава на природни прираштај? Која четири појаса се издвајају у Бугарској? Наведи најпознатија Бугарска летовалишта. По ком цвећу је позната Бугарска? Које гране индустрије су развијене у Грчкој? Који пољопривредни производи се гаје у Грчкој? Зашто Грчка има развијен туризам?
Anzeige