Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

ParkLife 2016

475 Aufrufe

Veröffentlicht am

Voorstelling ParkLife 2016

Veröffentlicht in: News & Politik
 • Als Erste(r) kommentieren

ParkLife 2016

 1. 1. ParkLife 2016
 2. 2. Hoe het begon: aandacht voor de historische, sociale en ecologische waarde van het stadspark
 3. 3. In 2015 legden we meer nadruk op de toekomst van de stad. • De sociale stad: meer aandacht voor de diversiteit en samenhang • De ruimtelijke stad: meer aandacht voor de publieke ruimte • De ecologische stad: meer aandacht voor duurzaamheid • De creatieve stad: meer aandacht voor kunst, cultuur en creativiteit Naar aanleiding van 1000 jaar stadsrechten tekenden we het stadscentrum van 1015 in het park en creëerden we een buitenkamer. Het werd plek om elkaar te ontmoeten en te discussiëren over de stad van morgen.
 4. 4. ParkLife: genieten van de groene stadslong
 5. 5. ParkLife 2016 Zomerprogramma @stadspark • 07/08: Garden Party: picknick, opening stadspaviljoen, City Soundscape, foodtrucks, Tai Chi, wildbreien,… • 14/08: Ecopolis, de duurzame stad Low Impact Man, Soepcafé, Muziek van ‘Second Opinion’ en ‘Dirty Toy Company’,… • 21/08: Komen Spelen Initiatie Afrikaanse spelletjes, Muziek van ‘New Related’ en ‘DD Top’ en crea-ateliers voor kinderen en volwassenen,… • 28/08: Kunst in ‘t Groen Movie Open Air, Tiens Renaissancekoor,…
 6. 6. In 2016 richten we ons ook op de Grote Gete, een stadszone die meer aandacht verdient
 7. 7. De Gete heeft een belangrijke invloed gehad op de economie van de stad: huidevetters, leerlooiers, bierbrouwers, en molenaars vestigden zich langs de rivier.
 8. 8. Wat vroeger het bruisende hart was van de stad, denk maar aan Potterie Kermis, geeft nu een eerder verlaten indruk. Andere steden geven miljoenen uit om het water terug zichtbaar te maken in de stad. Wij hebben deze troef nog. Laat ons deze ten volle benutten en versterken.
 9. 9. ‘t Schip, de haven in de 16e eeuw
 10. 10. Hoe willen we dit doen? Langs de Gete organiseren we verschillende activiteiten die openstaan voor iedereen, die nieuwe initiatieven mogelijk maken en die het gesprek aanwakkeren over de toekomst van deze plekken. Een eerste activiteit zal doorgaan op het grasplein aan de Huidvetterstraat. De zone staat symbool voor publieksgroen dat maar weinig gebruikt wordt en waar meer mee mogelijk is. Op ecologisch vlak kan er meer ruimte gegeven worden aan flora en tegelijk kan deze plek op andere manieren gebruikt worden, bv voor het telen van groenten. We lanceren daarom in mei op deze plaats de Tiense Vierkante Eters….
 11. 11. Tiense Vierkante Eters Met de 'Tiense Vierkante Eters' leggen 10 Tiense wijken en dorpen een vierkante meter tuin aan in fruitbakken. In deze bakken kweken ze planten, groenten en kruiden die de ingrediënten vormen van een door een Tiense chef-kok samengesteld gerecht. Bij het gerecht hoort telkens een passend streekbier. Tijdens de maand augustus komt de oogst uit de wijken naar het stadspark en worden de gerechten aangeboden en klaargemaakt. Op die manier brengen we lokaal geteelde voeding en talent van eigen bodem onder de aandacht. I.s.m: Horeca-Vlaanderen, Hagelandse Biergenieters, Unizo, Fruit Vanhellemont
 12. 12. Armand Jacobs Dozenbier & Kaviar
 13. 13. Jean-François Van Vlemmeren De Refugie
 14. 14. Lisa-Marie Vrancken The 3L Syndrome
 15. 15. Jan De Wachter 't Nieuwhuys
 16. 16. 10 buurten en dorpen • Kinderen van de Goossensvest op Steentjes- plein • Oplinter • Vissenaken • Oude Leuvensestraat • Kapucijnenwijk • Wie volgt?
 17. 17. De oevers van de Grote Gete tussen de Reizigersstraat en de Beggaardenstraat worden op een symbolische manier met elkaar verbonden door het maken van één grote eet- en feesttafel tijdens de Week van de Verbondenheid (eind sept/begin okt)
 18. 18. Misschien vormt het ook het uitgelezen moment om groen in de wijk te promoten en de aanleg te ondersteunen?
 19. 19. Verder gaan we aan de slag aan ’t Schip. Het plein bevat gigantisch veel potentieel. Dat willen we begin 2017 duidelijk maken aan de hand van een grote tekening in stoepkrijt, gemaakt door de buurtbewoners in samenwerking met een kunstenaar.
 20. 20. De dromen kunnen ook getekend worden op etalages en op de ramen van buurtbewoners
 21. 21. StadsGesprekken Net als vorig jaar willen we debat aanzwengelen over de toekomst van onze stad. Hiervoor organiseren we een reeks stadsgesprekken telkens opgehangen aan een thema.
 22. 22. De creatieve stad: op zoek naar een andere economie. Hoe kunnen steden een motor voor verandering zijn? Tine Hens Journaliste Toegezegd Jonathan Holslag VUB Vlaanderen 2055
 23. 23. Paul Blondeel VUB/UA Toegezegd Ward Verbakel Plusoffice Architects Toegezegd De ruimtelijke stad: Hoe kunnen ruimtelijke vormgeving en sociale binding elkaar versterken?
 24. 24. Dirk Holemans Oikos Toegezegd De sociale stad: Hoe creëren we opnieuw gemeenschap? Hoe gaan we om met de toenemende diversiteit? Jan Blommaert Universiteit Tilburg
 25. 25. De ecologische stad: welk antwoord vinden we op de ‘versteende stad’? Hoe herstellen we het evenwicht en verbinden we de stad terug met de natuur en het omringende platteland? Ignace Schops Nationaal Park Hoge Kempen Michel Pauwels Ontwerpbureau Pauwels Toegezegd
 26. 26. Oproep Wil je zelf een activiteit organiseren in het park of aan de Gete? Heb je een idee, maar wil je dit graag even aftoetsen? Laat het ons weten via: • opgewekTienen@opgewekTienen.be • 0498 68 44 10. ParkLife is een initiatief van burgerbeweging opgewekTienen, RISO Vlaams- Brabant en AST 77 bvba, i.s.m. stad Tienen en tal van kunstenaars, burgers, verenigingen en ondernemers.
 27. 27. Tot binnenkort!

×