Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
NDOTJA E 
MJEDISIT
Ndotja paraqet hedhjen e materialit 
kontaminues (ndotës) në mjedis. Ajo 
shkaktohet kryesisht nga aktivitetet e njeriut, ...
Ndikimi i ndotjes 
Ndotja dëmton 
mjedisin në Tokë dhe 
banorët në shumë 
mënyra.
Tri llojet kryesore 
jane: 
ndotja e tokes 
ndotja e ajrit 
ndotja e ujit
NDOTJA E AJRIT 
Ndotja e ajrit është 
ndryshimi që 
pëson ajri nga përbërje 
të tjera kimike, që 
zakonisht sjell dëme në ...
NDOTJA E AJRIT 
Ndotësit
NDOTJA E AJRIT 
Oksidet e squfurit (SOx) - veçanërisht 
dioksidi i squfurit, një përbërje kimike që 
prodhohet nga vullkan...
NDOTJA E AJRIT 
Oksidet e azotit (NOx) - 
veçanërisht dioksidi i azotit, 
prodhohet nga industria. 
NO2 është toksik dhe m...
NDOTJA E AJRIT 
Monoksidi i 
karbonit (CO) - 
është një gaz 
pa ngjyrë, pa 
erë, jo-irritues, 
por shumë 
helmues. 
Prodho...
NDOTJA E AJRIT 
Dioksidi i karbonit (CO2) - 
shkaktari më i madh i efektit 
serë, gjendet në atmosferë, 
nxirret nga djegi...
NDOTJA E AJRIT 
Metalet toksikë, 
si plumbi (Pb), 
Bakri (Cu) dhe 
kadmiumi (Cd).
NDOTJA E AJRIT 
Klorofluorokarbon-ët (CFC-të) - 
të dëmshme për shtresën e 
ozonit, i prodhuar nga produkte 
që sot janë t...
NDOTJA E UJIT 
Kur ne uje derdhen, ujërat zeza, letra, 
tekstile, lende plastike etj, themi se ujerat 
janë ndotur. Ndotja...
NDOTJA E UJIT 
Kështu për të penguar ndotjen e ujit, e 
rëndësishme është që të ndalohet derdhja e 
lendeve të dëmshme në ...
NDOTJA E UJIT 
Disa lumenj te Shqipërise 
jane ndotur nga këto 
mbeturina.Ne Shqiperi ka dhe 
bregdet te ndotur [Adriatiku...
NDOTJA E TOKES 
Ndotja e tokës 
paraqet ndotjen 
e sipërfaqes 
natyrore të Tokës 
nga 
aktivitetet 
industriale, 
komercia...
LUFTA DHE 
MENYRAT E 
MBROJTJES 
SE MJEDISIT 
NGA NDOTJA
Ndotja e tokës 
Mënyra më e mirë për të parandaluar ndotjen 
e tokës është përmes menaxhimit të 
mbeturinave në mënyrë ade...
Ndotja e ajrit 
Mënyra më e mirë për parandalimin e 
ndotjes së ajrit është të ecim ne këmbë ose 
të ngasim biçikletën dhe...
Ndotja e ujit 
Mënyra më e mirë për parandalimin e 
ndotjes së ujit është që të mos hedhim 
mbeturina dhe materie të tjera...
Reduktimi i lirimit të gazrave 
Shfrytëzimi i burimeve natyrore 
Kursimi i energjisë 
Efiçenca e energjisë 
Shfrytëzimi i ...
Punoi : Olsi Sita
Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Ndotja e mjedisit

7.845 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Daten & Analysen
 • Als Erste(r) kommentieren

Ndotja e mjedisit

 1. 1. NDOTJA E MJEDISIT
 2. 2. Ndotja paraqet hedhjen e materialit kontaminues (ndotës) në mjedis. Ajo shkaktohet kryesisht nga aktivitetet e njeriut, por gjithashtu mund të jetë rezultat i fatkeqësive natyrore. Ndotja ka ndikim dëmtues në çfarëdo organizmash të gjallë në mjedis, duke e bërë praktikisht të pamundur qëndrueshmërinë e jetës.
 3. 3. Ndikimi i ndotjes Ndotja dëmton mjedisin në Tokë dhe banorët në shumë mënyra.
 4. 4. Tri llojet kryesore jane: ndotja e tokes ndotja e ajrit ndotja e ujit
 5. 5. NDOTJA E AJRIT Ndotja e ajrit është ndryshimi që pëson ajri nga përbërje të tjera kimike, që zakonisht sjell dëme në mjedis
 6. 6. NDOTJA E AJRIT Ndotësit
 7. 7. NDOTJA E AJRIT Oksidet e squfurit (SOx) - veçanërisht dioksidi i squfurit, një përbërje kimike që prodhohet nga vullkanet, industri të ndryshme dhe nga djegia e lëndëve djegëse si nafta dhe qymyri. SO2 është gaz që merr pjesë në formimin e shiut acid.
 8. 8. NDOTJA E AJRIT Oksidet e azotit (NOx) - veçanërisht dioksidi i azotit, prodhohet nga industria. NO2 është toksik dhe merr pjesë në formimin e shiut acid.
 9. 9. NDOTJA E AJRIT Monoksidi i karbonit (CO) - është një gaz pa ngjyrë, pa erë, jo-irritues, por shumë helmues. Prodhohet nga djegia jo e plotë e gazit natyror, drurit ose qymyrit.
 10. 10. NDOTJA E AJRIT Dioksidi i karbonit (CO2) - shkaktari më i madh i efektit serë, gjendet në atmosferë, nxirret nga djegia dhe është jetësor për shumë organizma.
 11. 11. NDOTJA E AJRIT Metalet toksikë, si plumbi (Pb), Bakri (Cu) dhe kadmiumi (Cd).
 12. 12. NDOTJA E AJRIT Klorofluorokarbon-ët (CFC-të) - të dëmshme për shtresën e ozonit, i prodhuar nga produkte që sot janë të ndaluara, si aerosolët. Ajri paraqet faktorin esencial per jeten e njeriut ne Toke.
 13. 13. NDOTJA E UJIT Kur ne uje derdhen, ujërat zeza, letra, tekstile, lende plastike etj, themi se ujerat janë ndotur. Ndotja e ujit të lumenjve ka shumë shkaqe, por shkaku kryesor është fakti, që ne derdhim mbeturinat tona në kanalet e kullimit të ujerave të shiut, që më pas kalojnë në liqen, dete dhe lumenj.
 14. 14. NDOTJA E UJIT Kështu për të penguar ndotjen e ujit, e rëndësishme është që të ndalohet derdhja e lendeve të dëmshme në to, duke i detyruar ndërmarrjet industriale që lendet e mbetura ti pastrojnë, ndërsa ujerat e ndotura te vendbanimeve të kalojnë neper stacione pastruese, para se të derdhen në lumenj.
 15. 15. NDOTJA E UJIT Disa lumenj te Shqipërise jane ndotur nga këto mbeturina.Ne Shqiperi ka dhe bregdet te ndotur [Adriatiku] qe eshte ndotur nga ujrat e zeza te cilat hidhen nga tubacionet e ujerave te zeza.
 16. 16. NDOTJA E TOKES Ndotja e tokës paraqet ndotjen e sipërfaqes natyrore të Tokës nga aktivitetet industriale, komerciale, shtëpiake dhe bujqësore.
 17. 17. LUFTA DHE MENYRAT E MBROJTJES SE MJEDISIT NGA NDOTJA
 18. 18. Ndotja e tokës Mënyra më e mirë për të parandaluar ndotjen e tokës është përmes menaxhimit të mbeturinave në mënyrë adekuate, shfrytëzimit të tokës në mënyrë adekuate dhe praktikave adekuate bujqësore.
 19. 19. Ndotja e ajrit Mënyra më e mirë për parandalimin e ndotjes së ajrit është të ecim ne këmbë ose të ngasim biçikletën dhe të ngasim makinat më pak. Kjo do të parandalojë ndotjen e ajrit nga lëndët djegëse fosile
 20. 20. Ndotja e ujit Mënyra më e mirë për parandalimin e ndotjes së ujit është që të mos hedhim mbeturina dhe materie të tjera kimike të dëmshme në burimet tona të furnizimit me ujë.
 21. 21. Reduktimi i lirimit të gazrave Shfrytëzimi i burimeve natyrore Kursimi i energjisë Efiçenca e energjisë Shfrytëzimi i burimeve të ripërtërishme të energjisë Zvogëlimi i sasisë së mbeturinave dhe riciklimi i tyre Zvogëlimi i përdorimit të pesticideve Kursimi i ujit Pyllëzimi Reduktimi i zhurmës
 22. 22. Punoi : Olsi Sita

×