Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha

Driton Nuha
Driton Nuha student um Driton Nuha








Lenda: Gjuha dhe letersia shqipe
Tema: Disa nga shkrimtaret me te njohur
Shqipetar
Punuar nga:
Driton Nuha
Shkelzen Shala
Musaj Limani

Kontrolloi:
Remzi Berisha









Ismail Kadare
Biografia dhe Jeta
Titujt e Veprave
Skenare Filmash
Dritero Agolli
Jeta dhe titujt e veprave
Krijimtaria
Kasem TrebeshinaJeta
Ismail Kadare

Lindi me:

28 janar 1936

Lindi në:

GjirokastërGjiro
kastër

Kombësia:

Shqipëtar

Profesioni:

Shkrimtar

Zhanri:

Novelist, Poet

EXPRESS 28.01.13
BIOGRAFIA E
SHKRIMTARIT ISMAIL
KADARE.webm



Ismail Kadare është një nga
shkrimtarët më gjenialë
bashkëkohorë, disa herë i
nominuar për çmimin "Nobel"
për letërsi. Dallohet për novela,
romane, por ka shkruar dhe
poezi dhe kritika. Ai e ka ndarë
jetën e tij
mes Francës dhe Shqipërisë.
Nisi të shkruajë kur ishte ende i
ri dhe veprat e tij janë përkthyer
në mbi tridhjetë gjuhë.
Gjithashtu është martuar me
shkrimtaren e njohur të skicave
dhe tregimeve për fëmijë,
Helena Kadare.


Ismail Kadare lindi më 28
janar 1936 në Gjirokastër, ku përfundoi edhe
arsimin e mesëm; më 1958 mbaroi degën e Gjuhës
e të Letërsisë në Universitetin e Tiranës. Më pas
shkoi në Moskë me studime për dy vjet në
Institutin e Letërsisë Botërore "Maksim Gorki"
(1958-1960). Ismail Kadare është një nga
shkrimtarët më të mëdhenjë të letërsisë shqipe dhe
gjithashtu një nga shkrimtarët më të mëdhenj të
letërsisë botërore bashkëkohore. Me veprën e tij, që
ka shënuar një numër rekord të përkthimeve (në
mbi 45 gjuhë të huaja) ai e ka bërë të njohur
Shqipërinë në botë, me historinë dhe me kulturën e
saj shekullore.


Rrugën e krijimtarisë letrare e nisi si poet që në
vitet e gjimnazit Frymëzimet djaloshare, 1954,
"Ëndërrimet", (1957), por u bë i njohur sidomos
me vëllimin Shekulli im (1961), që u pasua nga
vëllimet e tjera poetike, si: Përse mendohen
këto male (1964), Motive me diell (1968)
dhe Koha (1976). Vepra poetike e Ismail
Kadaresë shquhet për idetë e thella dhe për
figuracionin e pasur e origjinal; rol me rëndësi
për pasurimin e poezisë shqiptare.


Në fushën e prozës, Ismail Kadare ka lëvruar
tregimin, novelën dhe romanin. Vepra e parë e
rëndësishme e Ismail Kadaresë në prozë është
romani “Qyteti pa reklama”, që nuk u lejua të
botohej i plotë deri në vitin 2003. Prozën e tij e
karakterizojnë përgjithësimet e gjëra historikofilozofike, subjekti i ngjeshur dhe mendimi i
thellë i shprehur shpesh me anë të parabolës,
mbi bazën e asociacionit apo të analogjive
historike. Ideja e romanit Gjenerali i ushtrisë së
vdekur (1964) është shpirti liridashës i popullit
shqiptar. Temën e shpirtit të pamposhtur të
shqiptarëve nëpër shekuj autori e trajtoi edhe
në romanin Kështjella (1975).


Në romanin Kronikë në gur (1970) Kadare kritikoi
psikologjinë provinciale dhe traditat prapanike.
Probleme të rëndësishme të historisë janë trajtuar
edhe në përmbledhjet me tregime e
novela Emblema e dikurshme (1977), Ura me tri
harqe (1978) dhe Gjakftohtësia (1980). E veçanta e
talentit të Ismail Kadaresë shfaqet sidomos në
trajtimin, nga një këndvështrim i ri, i temës
historike dhe në tingëllimin e mprehtë aktual që
është i aftë t'i japë asaj. Një nga krijimet më të
shquara të Ismail Kadaresë dhe të të gjithë letërsisë
së re shqiptare është romani Pallati i ëndrrave
(1981). Shumica e veprave të Ismail Kadaresë janë
përkthyer e botuar në mbi 45 gjuhë të botës dhe
janë pritur shumë mirë nga publiku lexues. Ai
është shkrimtari shqiptar më i njohur në botë.






Ka qenë delegat në Kongresin e Drejtshkrimit (1972).
Në vitin 2005 fitoi çmimin “The Booker Prize Man”.
Ismail Kadare është dekoruar nga Presidenti i
Republikës së Shqipërisë me Urdhrin “Nderi i Kombit”
dhe nga shteti francez me urdhrat “Kryqi i Legjionit të
Nderit” e “Oficer i Legjionit të Nderit”.
Ismail Kadare më 23.06.2009 u nderua me Çmimin e
madh spanjoll, "Princi i Asturias per Letersi", nje nga
çmimet me prestigjoze letrare në botë. Ai doli fitues
mes 31 kandidateve nga 25 vende të ndryshme të botës
ku dallohet emri i Milan Kunderas apo italiani Antonio
Cabucchi. Kadare është një nga shkrimtarët më të
njohur botërorë të shekullit 20.






















Frymëzime djaloshare poezi - 1954
Endërrime poezi - 1957
Gjenerali i ushtrisë së vdekur roman- 1963
Përse mendohen këto male poezi 1964
Dasma - 1968
Motive me diell poezi - (1968)
Kështjella - roman - 1970
Kronikë në gur - roman - 1971
Koha (1976)
Ura me tri harqe - 1978
Kush e solli Doruntinën - roman 1979
Prilli i thyer - 1980
Gjakftohtësia - përmbledhje
novelash –
Koha e shkrimeve - 1986
Dosja H - 1990
Përbindëshi - 1991
Piramida - 1992
Shqipëri - 1995
Pallati i ëndrrave - 1996
Çlirimi i Serbisë prej Kosovës - 2012


















Vjedhja e gjumit mbretëror - tregime
- 1999
Ra ky mort e u pamë - ditar për
Kosovën, artikuj, letra - 2000
Kohë barbare (Nga Shqipëria në
Kosovë) - biseda - 2000
Vajza e Agamemnonit - 2000
Bisedë përmes hekurash - 2000
Elegji për Kosovën - 2000
Lulet e ftohta të marsit - roman 2000
Unaza në kthetra - 2001
Eskili, ky humbës i madh - 2001
(ribotim)
Jeta, loja dhe vdekja e Lul
Mazrekut - roman - 2002
Princesha Argjiro -lektyrë - 2003
Dantja i pashmangshëm - 2005
Identiteti evropian i shqiptarëve 2006
Hamleti, princi i vështirë - Sprovë 2006
Hija (roman) - 2007
Spiritus - 2007










Time of the Comet (2008)
Cendres et sang (2009)
Abril Despedaçado (2001)
Avril brisé (1987)
Të paftuarit (1985)
Il Generale dell'armata morte (1983)
Ballë për ballë (1979)
Radiostacioni (1979)
Kur vjen nëntori (1964)
Emri
Mbiemri
Lindur më

Dritëro
Agolli
13 tetor 1931

Lindur në

Menkulas,
Devoll
shqiptare

Kombësia
Profesioni

shkrimtar,
publicist

Mirënjohje
Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve
dhe të Artistëve - Shqipëri

DRITËRO AGOLLI POET,
PROZATOR DHE PUBLICIST,
QË NGA VITI 1973 KRYETAR
I LIDHJES SË SHKRIMTARËVE
DHE TË ARTISTËVE TË
SHQIPËRISË.

▶ DRITERO AGOLLI.WEBM


Dritëro Agolli lindi në Menkulas të
Devollit. Pasi mori mësimet e para në
vendlindje, vazhdoi gjìmnazin e
Gjirokastrës, një shkollë me mjaft traditë.
Studimet e larta për letërsi i mbaroi në
Petërburg. Ka punuar shumë kohë
gazetar në gazetën e përditshme "Zëri i
popullit", dhe për shumë vjet ka qenë
Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe
Artistëve të Shqipërisë. Për tridhjetë vjet
me radhë Dritëro Agolli u zgjodh
deputet. Krijimtaria e tij letrare

është mjaft e pasur në gjini e lloje
të ndryshme: poezi, poema,
tregime, novela, romane, drama,
skenarë filmash etj. Është fitues i

disa çmimeve dhe i nderimeve të tjera.
Disa prej veprave më të rëndësishme të tij
janë përkthyer në Perëndim e në Lindje.
Dritëro Agolli hyri që në fillim në
letërsinë shqiptare (vitet'60) si një
protagonist i saj, duke i ndryshuar
përmasën e së ardhmes. Në veprën e
Agollit e pa veten si protagonist bujku

















Në rrugë dola, 1958 [2]
Hapat e mia në asfalt, 1961 [2]
Zhurma e erërave të
dikurshme, 1964
Shtigje malesh dhe trotuare, 1965 [2]
Mesditë, 1968 [2]
Komisari Memo, roman, 1969 [2]
Shkëlqimi dhe rënia e shokut
Zylo, roman 1973 [2]
Nënë Shqipëri, 1974 [2]
Njeriu me top, 1975 [2]
Fjala gdhend gurin, 1977 [2]
Trëndafili në gotë, roman, 1980 [2]
Fytyra e dytë, dramë [2]
Mosha e bardhë, dramë [2]
Udhëtoj i menduar, 1985 [2]
Kalorësi lakuriq, roman








Për nga gjinitë, krijimtaria e Dritëro Agollit është e larmishme. Në
vjershat dhe poemat e Dritëro Agollit gjejnë shprehje mendimet dhe
ndjenjat e njeriut të ri, patriotizmi dhe besnikëria ndaj idealeve
revolucionare, cilësitë e tij morale në jetë dhe në punë (Devon, Devoll,
Poemë malore, Hapat e mia në asfalt etj.).
Vepra e tij poetike më e shquar është Nënë Shqipëri (1975), ku krijohet
figura e Atdheut me traditat heroike, me vështirësitë e shumta që ndeshi
në rrugën e vet dhe me vendosmërinë për të përballuar çdo pengesë e
armik.
Në poemën Baballarët theksohet rëndësia e veçantë e vijimësisë së
traditave revolucionare në jetën e shoqërisë. Në një sërë vjershash dhe
poemash Dritëro Agolli pasqyron frymën heroike të periudhës së Luftës
ANÇ (Poema e udhës, Poemë për babanë dhe për vete etj.).
Në prozë bëri emër sidomos romani Komisari Memo (1969), në të cilin
pasqyrohet roli i madh edukues dhe drejtues në vitet e Luftës ANÇ. Nga
ngjarjet e kësaj periudhe e merr subjektin edhe romani Njeriu me
top (1975), që flet për ndikimin e luftës çlirimtare në mentalitetin e
njerëzve. Dritëro Agolli ka botuar edhe mjaft tregime e novela nga jeta e
sotme. Ndër krijimet satirike romani Shkëlqimi dhe rënia e shokut
Zylo (1973) vë në lojë konformizmin
Kasem Trebeshina



Kasem Trebeshina
Vepra e
Tij(1).webm

Kasëm Trebeshina lindi
më 8
gusht 1926 në Berat.
Filloi studimet në
Shkollën Normale të
Elbasanit, por i ndërpreu
më 1942, kur u aktivizua
gjallërisht në Luftën
Nacionalçlirimtare, prej
së cilës i kanë mbetur
disa plagë. Trebeshina
ndërpreu edhe studimet
e larta në Institutin e
Teatrit "Ostrovski", të
Leningradit dhe iu
kushtua tërësisht
krijimtarisë letrare. Në
vitin 1961 arrin të botojë
poemën "Artani dhe
Min'ja ose hijet e fundit
të maleve" dhe një
përkthim pa emër të
Garsia Lorkës.




www.wikipedia.org
www.slideshare.com
www.google/images.com



Ne qofte se keni ndonje Pyetje
Urdheroni!
1 von 16

Recomendados

Ismail kadare von
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadareEgzona Shabani
26.9K views27 Folien
Kenget E milosaos von
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Ulpian Allaraj
37.8K views12 Folien
Projekt von
ProjektProjekt
ProjektOrgest Balliu
13.4K views12 Folien
Jeronim De Rada von
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De RadaMuki Huduti
12.4K views7 Folien
Dritëro agolli von
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolliAlbulena Kryeziu
6.1K views13 Folien
Zonja bovari von
Zonja bovariZonja bovari
Zonja bovarithe blue bee
58.6K views32 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!! von
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!#MesueseAurela Elezaj
27.8K views23 Folien
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe von
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
12.6K views17 Folien
lasgush poradeci von
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeciornela rama
45K views15 Folien
Analizë e veprës së një autori von
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
5.5K views10 Folien
Historia e skënderbeut von
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeutenis vladi
24.2K views7 Folien
Biografia e ismail kadares von
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresActuallyican
6.5K views29 Folien

Was ist angesagt?(20)

Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe von Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K views
Analizë e veprës së një autori von Ertil EB
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
Ertil EB5.5K views
Historia e skënderbeut von enis vladi
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
enis vladi24.2K views
Biografia e ismail kadares von Actuallyican
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
Actuallyican6.5K views
Lasgush von nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.6K views
Ndre Mjeda - 2015 von Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K views
muzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slideshare von alketsula
muzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slidesharemuzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slideshare
muzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slideshare
alketsula3.2K views
Rrethi i letërsisë von ArdiPerla
Rrethi i letërsisëRrethi i letërsisë
Rrethi i letërsisë
ArdiPerla5.5K views
Letersia boterore e shekullit xx von JozefKola
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
JozefKola1.8K views
Analizë e veprës von ina_ in
Analizë e veprësAnalizë e veprës
Analizë e veprës
ina_ in2.8K views
Letersia nen Diktature von Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K views
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore von Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K views
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo von Aldrin Pashku
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku10K views
Rilindja Kombetare Shqiptare von Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K views
iliada analize , Analize e Iliades von ssuseree34b8
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8106.3K views
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre von Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K views

Similar a Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha

Jeronim dhe dritero von
Jeronim dhe driteroJeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero#MesueseAurela Elezaj
2.3K views18 Folien
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare von
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareUniversiteti Politeknik Tirane
47.2K views15 Folien
Gjenerali i ushtrise se vdekur von
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurDaniela Muhaj
4.6K views8 Folien
Ismail kadare von
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadarebriken paja
766 views5 Folien
Dritëro agolli von
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agollibriken paja
745 views5 Folien
Dritero Agolli. von
Dritero Agolli.Dritero Agolli.
Dritero Agolli.Genti Mustafaj
1.8K views3 Folien

Similar a Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha(20)

Gjenerali i ushtrise se vdekur von Daniela Muhaj
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj4.6K views
Jeronim de rada von Diana Lamaj
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
Diana Lamaj2.6K views
shkrimtaret e brezit te humbur von FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.4K views
Koment vepre (1) von pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K views
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe von sara7991
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
sara79911.9K views
Kufizimet e letersise gjate diktatures von Darla Evangjeli
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli9.9K views
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri von Ergi Nushi
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Ergi Nushi55.7K views
Naim Frasheri von Muki Huduti
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim Frasheri
Muki Huduti14.4K views
Gjergj Fishta von Elio Mema
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
Elio Mema8K views
Pulebardha von EsliSula1
PulebardhaPulebardha
Pulebardha
EsliSula15.7K views
Ura me tri harqe von ArdiPerla
Ura me tri harqeUra me tri harqe
Ura me tri harqe
ArdiPerla9K views
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet von Albi Muca
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Albi Muca11.4K views

Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha

 • 1.       Lenda: Gjuha dhe letersia shqipe Tema: Disa nga shkrimtaret me te njohur Shqipetar Punuar nga: Driton Nuha Shkelzen Shala Musaj Limani Kontrolloi: Remzi Berisha
 • 2.         Ismail Kadare Biografia dhe Jeta Titujt e Veprave Skenare Filmash Dritero Agolli Jeta dhe titujt e veprave Krijimtaria Kasem TrebeshinaJeta
 • 3. Ismail Kadare Lindi me: 28 janar 1936 Lindi në: GjirokastërGjiro kastër Kombësia: Shqipëtar Profesioni: Shkrimtar Zhanri: Novelist, Poet EXPRESS 28.01.13 BIOGRAFIA E SHKRIMTARIT ISMAIL KADARE.webm  Ismail Kadare është një nga shkrimtarët më gjenialë bashkëkohorë, disa herë i nominuar për çmimin "Nobel" për letërsi. Dallohet për novela, romane, por ka shkruar dhe poezi dhe kritika. Ai e ka ndarë jetën e tij mes Francës dhe Shqipërisë. Nisi të shkruajë kur ishte ende i ri dhe veprat e tij janë përkthyer në mbi tridhjetë gjuhë. Gjithashtu është martuar me shkrimtaren e njohur të skicave dhe tregimeve për fëmijë, Helena Kadare.
 • 4.  Ismail Kadare lindi më 28 janar 1936 në Gjirokastër, ku përfundoi edhe arsimin e mesëm; më 1958 mbaroi degën e Gjuhës e të Letërsisë në Universitetin e Tiranës. Më pas shkoi në Moskë me studime për dy vjet në Institutin e Letërsisë Botërore "Maksim Gorki" (1958-1960). Ismail Kadare është një nga shkrimtarët më të mëdhenjë të letërsisë shqipe dhe gjithashtu një nga shkrimtarët më të mëdhenj të letërsisë botërore bashkëkohore. Me veprën e tij, që ka shënuar një numër rekord të përkthimeve (në mbi 45 gjuhë të huaja) ai e ka bërë të njohur Shqipërinë në botë, me historinë dhe me kulturën e saj shekullore.
 • 5.  Rrugën e krijimtarisë letrare e nisi si poet që në vitet e gjimnazit Frymëzimet djaloshare, 1954, "Ëndërrimet", (1957), por u bë i njohur sidomos me vëllimin Shekulli im (1961), që u pasua nga vëllimet e tjera poetike, si: Përse mendohen këto male (1964), Motive me diell (1968) dhe Koha (1976). Vepra poetike e Ismail Kadaresë shquhet për idetë e thella dhe për figuracionin e pasur e origjinal; rol me rëndësi për pasurimin e poezisë shqiptare.
 • 6.  Në fushën e prozës, Ismail Kadare ka lëvruar tregimin, novelën dhe romanin. Vepra e parë e rëndësishme e Ismail Kadaresë në prozë është romani “Qyteti pa reklama”, që nuk u lejua të botohej i plotë deri në vitin 2003. Prozën e tij e karakterizojnë përgjithësimet e gjëra historikofilozofike, subjekti i ngjeshur dhe mendimi i thellë i shprehur shpesh me anë të parabolës, mbi bazën e asociacionit apo të analogjive historike. Ideja e romanit Gjenerali i ushtrisë së vdekur (1964) është shpirti liridashës i popullit shqiptar. Temën e shpirtit të pamposhtur të shqiptarëve nëpër shekuj autori e trajtoi edhe në romanin Kështjella (1975).
 • 7.  Në romanin Kronikë në gur (1970) Kadare kritikoi psikologjinë provinciale dhe traditat prapanike. Probleme të rëndësishme të historisë janë trajtuar edhe në përmbledhjet me tregime e novela Emblema e dikurshme (1977), Ura me tri harqe (1978) dhe Gjakftohtësia (1980). E veçanta e talentit të Ismail Kadaresë shfaqet sidomos në trajtimin, nga një këndvështrim i ri, i temës historike dhe në tingëllimin e mprehtë aktual që është i aftë t'i japë asaj. Një nga krijimet më të shquara të Ismail Kadaresë dhe të të gjithë letërsisë së re shqiptare është romani Pallati i ëndrrave (1981). Shumica e veprave të Ismail Kadaresë janë përkthyer e botuar në mbi 45 gjuhë të botës dhe janë pritur shumë mirë nga publiku lexues. Ai është shkrimtari shqiptar më i njohur në botë.
 • 8.     Ka qenë delegat në Kongresin e Drejtshkrimit (1972). Në vitin 2005 fitoi çmimin “The Booker Prize Man”. Ismail Kadare është dekoruar nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë me Urdhrin “Nderi i Kombit” dhe nga shteti francez me urdhrat “Kryqi i Legjionit të Nderit” e “Oficer i Legjionit të Nderit”. Ismail Kadare më 23.06.2009 u nderua me Çmimin e madh spanjoll, "Princi i Asturias per Letersi", nje nga çmimet me prestigjoze letrare në botë. Ai doli fitues mes 31 kandidateve nga 25 vende të ndryshme të botës ku dallohet emri i Milan Kunderas apo italiani Antonio Cabucchi. Kadare është një nga shkrimtarët më të njohur botërorë të shekullit 20.
 • 9.                     Frymëzime djaloshare poezi - 1954 Endërrime poezi - 1957 Gjenerali i ushtrisë së vdekur roman- 1963 Përse mendohen këto male poezi 1964 Dasma - 1968 Motive me diell poezi - (1968) Kështjella - roman - 1970 Kronikë në gur - roman - 1971 Koha (1976) Ura me tri harqe - 1978 Kush e solli Doruntinën - roman 1979 Prilli i thyer - 1980 Gjakftohtësia - përmbledhje novelash – Koha e shkrimeve - 1986 Dosja H - 1990 Përbindëshi - 1991 Piramida - 1992 Shqipëri - 1995 Pallati i ëndrrave - 1996 Çlirimi i Serbisë prej Kosovës - 2012                 Vjedhja e gjumit mbretëror - tregime - 1999 Ra ky mort e u pamë - ditar për Kosovën, artikuj, letra - 2000 Kohë barbare (Nga Shqipëria në Kosovë) - biseda - 2000 Vajza e Agamemnonit - 2000 Bisedë përmes hekurash - 2000 Elegji për Kosovën - 2000 Lulet e ftohta të marsit - roman 2000 Unaza në kthetra - 2001 Eskili, ky humbës i madh - 2001 (ribotim) Jeta, loja dhe vdekja e Lul Mazrekut - roman - 2002 Princesha Argjiro -lektyrë - 2003 Dantja i pashmangshëm - 2005 Identiteti evropian i shqiptarëve 2006 Hamleti, princi i vështirë - Sprovë 2006 Hija (roman) - 2007 Spiritus - 2007
 • 10.          Time of the Comet (2008) Cendres et sang (2009) Abril Despedaçado (2001) Avril brisé (1987) Të paftuarit (1985) Il Generale dell'armata morte (1983) Ballë për ballë (1979) Radiostacioni (1979) Kur vjen nëntori (1964)
 • 11. Emri Mbiemri Lindur më Dritëro Agolli 13 tetor 1931 Lindur në Menkulas, Devoll shqiptare Kombësia Profesioni shkrimtar, publicist Mirënjohje Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe të Artistëve - Shqipëri DRITËRO AGOLLI POET, PROZATOR DHE PUBLICIST, QË NGA VITI 1973 KRYETAR I LIDHJES SË SHKRIMTARËVE DHE TË ARTISTËVE TË SHQIPËRISË. ▶ DRITERO AGOLLI.WEBM
 • 12.  Dritëro Agolli lindi në Menkulas të Devollit. Pasi mori mësimet e para në vendlindje, vazhdoi gjìmnazin e Gjirokastrës, një shkollë me mjaft traditë. Studimet e larta për letërsi i mbaroi në Petërburg. Ka punuar shumë kohë gazetar në gazetën e përditshme "Zëri i popullit", dhe për shumë vjet ka qenë Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë. Për tridhjetë vjet me radhë Dritëro Agolli u zgjodh deputet. Krijimtaria e tij letrare është mjaft e pasur në gjini e lloje të ndryshme: poezi, poema, tregime, novela, romane, drama, skenarë filmash etj. Është fitues i disa çmimeve dhe i nderimeve të tjera. Disa prej veprave më të rëndësishme të tij janë përkthyer në Perëndim e në Lindje. Dritëro Agolli hyri që në fillim në letërsinë shqiptare (vitet'60) si një protagonist i saj, duke i ndryshuar përmasën e së ardhmes. Në veprën e Agollit e pa veten si protagonist bujku               Në rrugë dola, 1958 [2] Hapat e mia në asfalt, 1961 [2] Zhurma e erërave të dikurshme, 1964 Shtigje malesh dhe trotuare, 1965 [2] Mesditë, 1968 [2] Komisari Memo, roman, 1969 [2] Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo, roman 1973 [2] Nënë Shqipëri, 1974 [2] Njeriu me top, 1975 [2] Fjala gdhend gurin, 1977 [2] Trëndafili në gotë, roman, 1980 [2] Fytyra e dytë, dramë [2] Mosha e bardhë, dramë [2] Udhëtoj i menduar, 1985 [2] Kalorësi lakuriq, roman
 • 13.     Për nga gjinitë, krijimtaria e Dritëro Agollit është e larmishme. Në vjershat dhe poemat e Dritëro Agollit gjejnë shprehje mendimet dhe ndjenjat e njeriut të ri, patriotizmi dhe besnikëria ndaj idealeve revolucionare, cilësitë e tij morale në jetë dhe në punë (Devon, Devoll, Poemë malore, Hapat e mia në asfalt etj.). Vepra e tij poetike më e shquar është Nënë Shqipëri (1975), ku krijohet figura e Atdheut me traditat heroike, me vështirësitë e shumta që ndeshi në rrugën e vet dhe me vendosmërinë për të përballuar çdo pengesë e armik. Në poemën Baballarët theksohet rëndësia e veçantë e vijimësisë së traditave revolucionare në jetën e shoqërisë. Në një sërë vjershash dhe poemash Dritëro Agolli pasqyron frymën heroike të periudhës së Luftës ANÇ (Poema e udhës, Poemë për babanë dhe për vete etj.). Në prozë bëri emër sidomos romani Komisari Memo (1969), në të cilin pasqyrohet roli i madh edukues dhe drejtues në vitet e Luftës ANÇ. Nga ngjarjet e kësaj periudhe e merr subjektin edhe romani Njeriu me top (1975), që flet për ndikimin e luftës çlirimtare në mentalitetin e njerëzve. Dritëro Agolli ka botuar edhe mjaft tregime e novela nga jeta e sotme. Ndër krijimet satirike romani Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo (1973) vë në lojë konformizmin
 • 14. Kasem Trebeshina  Kasem Trebeshina Vepra e Tij(1).webm Kasëm Trebeshina lindi më 8 gusht 1926 në Berat. Filloi studimet në Shkollën Normale të Elbasanit, por i ndërpreu më 1942, kur u aktivizua gjallërisht në Luftën Nacionalçlirimtare, prej së cilës i kanë mbetur disa plagë. Trebeshina ndërpreu edhe studimet e larta në Institutin e Teatrit "Ostrovski", të Leningradit dhe iu kushtua tërësisht krijimtarisë letrare. Në vitin 1961 arrin të botojë poemën "Artani dhe Min'ja ose hijet e fundit të maleve" dhe një përkthim pa emër të Garsia Lorkës.
 • 16.   Ne qofte se keni ndonje Pyetje Urdheroni!