Anzeige

La biografia ILEC 6è

Mestra de primària um Escola José Echegaray
21. Dec 2021
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige
Anzeige

La biografia ILEC 6è

 1. És una narració que explica la vida d’una persona, normalment famosa o important històricament. • Quina part de la vida s’explica? Des del moment del seu naixement fins al final dels seus dies. • Quins temes s’hi parlen? Vida personal (infantesa, juventud, vida adulta) Vida professional (estudis, feina, esdeveniments, obres, premis,...)
 2. PART PASSOS INTRODUCCIÓ Nom i cognoms originals i complets Data i lloc de naixement, especificant la localitat Escriure perquè aquest personatge és famós. DESENVOLUPAMENT Parlar de la seva infantesa i joventut : si va ser feliç, desgraciat, on va estudiar, si va canviar de ciutat, anècdotes, aficions... Parlar de la seva família i situació sentimental, de si es va casar si va tenir fill/es, si es va separar... Explicar sobre la seva vida professional, la seva feina i allò que el fa especial. Títols (llibres, pel·lícules, campionats on ha participat, descobriments...) CONCLUSIÓ Premis que li han donat o fets que el fan destacar. Data i lloc de mort (si cal) o què fa a l’actualitat.
 3. Marie Curie Maria Skłodowska-Curie, coneguda popularment com Marie Curie, va néixer l'any 1867 a Polònia, a la ciutat de Varsòvia. Curie va ser pionera en el camp de la radioactivitat, la primera dona que va guanyar un Premi Nobel i l'única persona que n’ha aconseguit dos en diferents disciplines científiques. Curie era la petita de cinc germans i filla de dos mestres. Va començar l’escola amb deu anys i li agradava molt la història natural. A la secundària era sempre la primera de classe. Parlava rus, polonès, alemany i francès. Quan tenia 12 anys ja havia perdut a la seva mare i una de els seves germanes. Va estudiar física, química i matemàtiques a la Sorbona, a la Universitat de París.Es va casar amb Pierre Curie i van tenir dues filles, Irene i Ève. Marie va descobrir dos elements químics radioactius, el radi i el poloni, i va iniciar les investigacions en radioactivitat fonamentals per a l'estudi de l'estructura atòmica de la matèria, amb aplicacions en medicina i en altres disciplines. Va ser també la primera dona que va ocupar una plaça de professora a la Universitat de París. Ha elaborat la tesi doctoral sobre els raig X i participat en estudis sobre física, química i física nuclear. Participà en tres congressos de Solvay. Marie Curie va viure en una època en què no era habitual que les dones es dediquessin a investigar. Va guanyar dos Premis Novel, un en Fisica i un altre en Química. Ella va trencar moltes barreres i va obrir un camí que després han seguit moltes dones que també s'han dedicat a la ciència. Va morir a França a la ciutat de Sancellemoz al juliol de 1934, a l’edat de 66 anys. https://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/marie-curie-una-de-les-cientifiques-mes- importants-de-la-historia/video/5623891/ MODELATGE
 4. Marie Curie Maria Skłodowska-Curie, coneguda popularment com Marie Curie, va néixer l'any 1867 a Polònia, a la ciutat de Varsòvia. Curie va ser pionera en el camp de la radioactivitat, la primera dona que va guanyar un Premi Nobel i l'única persona que n’ha aconseguit dos en diferents disciplines científiques. PASSOS Nom i cognoms originals i complets Data i lloc de naixement, especificant la localitat Escriure perquè aquest personatge és famós.
 5. Marie Curie Curie era la petita de cinc germans i filla de dos mestres. Va començar l’escola amb deu anys i li agradava molt la història natural. A la secundària era sempre la primera de classe. Parlava rus, polonès, alemany i francès. Quan tenia 12 anys ja havia perdut a la seva mare i una de els seves germanes. Va estudiar física, química i matemàtiques a la Sorbona, a la Universitat de París.Es va casar amb Pierre Curie i van tenir dues filles, Irene i Ève. Marie va descobrir dos elements químics radioactius, el radi i el poloni, i va iniciar les investigacions en radioactivitat fonamentals per a l'estudi de l'estructura atòmica de la matèria, amb aplicacions en medicina i en altres disciplines. Va ser també la primera dona que va ocupar una plaça de professora a la Universitat de París. Ha elaborat la tesi doctoral sobre els raig X i participat en estudis sobre física, química i física nuclear. Participà en tres congressos de Solvay. PASSOS Parlar de la seva infantesa i joventut : si va ser feliç, desgraciat, on va estudiar, si va canviar de ciutat, anècdotes, aficions... Parlar de la seva família i situació sentimental, de si es va casar si va tenir fill/es, si es va separar... Explicar sobre la seva vida professional, la seva feina i allò que el fa especial. Títols (llibres, pel·lícules, campionats on ha participat, descobriments...)
 6. Marie Curie Marie Curie va viure en una època en què no era habitual que les dones es dediquessin a investigar. Va guanyar dos Premis Novel, un en Fisica i un altre en Química. Ella va trencar moltes barreres i va obrir un camí que després han seguit moltes dones que també s'han dedicat a la ciència. Va morir a França a la ciutat de Sancellemoz al juliol de 1934, a l’edat de 66 anys. PASSOS Premis que li han donat o fets que el fan destacar. Data i lloc de mort (si cal) o què fa a l’actualitat.
 7. Rosalind Franklin Rosalind Elsie Franklin va néixer l’any 1920 al barri de Nothing Hill de Londres, al Regne Unit. Va ser la dona que va tenir un paper destacat en biologia molecular i fou la descobridora de l'estructura de l'ADN. Ja de petita tenia clar que volia ser científica, tot i que el seu pare no hi estava d'acord. Després de molt insistir, va aconseguir estudiar Química, Física i Matemàtiques a la Universitat de Cambridge. També va aprendre alemany, i es va fer fluent en francès. Rosalind és la germana gran de cinc germans i filla d’Ellis Arthur i Muriel. Els pares de Franklin van ajudar a establir refugiats jueus d'Europa que s'havien escapat dels nazis, van portar dos nens jueus a casa seva. La seva mà amb la cristal·lografia de raigs X, la va dur a obtenir la famosa fotografia 51 sobre l'estructura de l'ADN. Un descobriment que ha estat l'avanç més important de la biologia moderna. En el moment del seu descobriment, Franklin treballava com a investigadora associada en el laboratori John Randall al King College de Londres, on va coincidir amb Maurice Wilkins, interessat també en l'ADN. La relació entre tots dos no era bona. L'any 1953, Wilkins, sense permís de la Rosalind, va ensenyar la fotografia als biòlegs James Watson i Francis Crick. L'any 1962, la investigació i les dades obtingudes per ella, els va servir a tots tres per guanyar el Premi Nobel de Medicina sense cap reconeixement a Rosalind Franklin i també va guanyar el premi anual Louisa Gross Horwitz de la Universitat de Columbia. Va morir l'any 1958 a Londres, als 37 anys, sense saber la veritable magnitud de la seva contribució a la ciència de la vida. PARELLES
 8. Rosalind Franklin Rosalind Elsie Franklin va néixer l’any 1920 al barri de Nothing Hill de Londres, al Regne Unit. Va ser la dona que va tenir un paper destacat en biologia molecular i fou la descobridora de l'estructura de l'ADN. PASSOS Nom i cognoms originals i complets Data i lloc de naixement, especificant la localitat Escriure perquè aquest personatge és famós.
 9. Rosalind Franklin PASSOS Parlar de la seva infantesa i joventut : si va ser feliç, desgraciat, on va estudiar, si va canviar de ciutat, anècdotes, aficions... Parlar de la seva família i situació sentimental, de si es va casar si va tenir fill/es, si es va separar... Explicar sobre la seva vida professional, la seva feina i allò que el fa especial. Títols (llibres, pel·lícules, campionats on ha participat, descobriments...) Ja de petita tenia clar que volia ser científica, tot i que el seu pare no hi estava d'acord. Després de molt insistir, va aconseguir estudiar Química, Física i Matemàtiques a la Universitat de Cambridge. També va aprendre alemany, i es va fer fluent en francès. Rosalind és la germana gran de cinc germans i filla d’Ellis Arthur i Muriel. Els pares de Franklin van ajudar a establir refugiats jueus d'Europa que s'havien escapat dels nazis, van portar dos nens jueus a casa seva. La seva mà amb la cristal·lografia de raigs X, la va dur a obtenir la famosa fotografia 51 sobre l'estructura de l'ADN. Un descobriment que ha estat l'avanç més important de la biologia moderna. En el moment del seu descobriment, Franklin treballava com a investigadora associada en el laboratori John Randall al King College de Londres, on va coincidir amb Maurice Wilkins, interessat també en l'ADN. La relació entre tots dos no era bona. L'any 1953, Wilkins, sense permís de la Rosalind, va ensenyar la fotografia als biòlegs James Watson i Francis Crick.
 10. Rosalind Franklin L'any 1962, la investigació i les dades obtingudes per ella, els va servir a tots tres per guanyar el Premi Nobel de Medicina sense cap reconeixement a Rosalind Franklin i també va guanyar el premi anual Louisa Gross Horwitz de la Universitat de Columbia. Va morir l'any 1958 a Londres, als 37 anys, sense saber la veritable magnitud de la seva contribució a la ciència de la vida. PASSOS Premis que li han donat o fets que el fan destacar. Data i lloc de mort (si cal) o què fa a l’actualitat.
 11. Lisa Meitner Lise Meintner és una científica austríaca, nascuda el novembre del 1878, va investigar en radioactivitat i en física nuclear i va ser la primera dona que va aconseguir ser professora física en una institució universitària a Alemanya. Lise Meitner, tercera de 8 germans, filla de Philipp. De nena ja va mostrar interès per les matemàtiques i la física. L’any 1901 va entrar a la Universitat de Viena on va cursar el doctorat. Posteriorment es va traslladar a Berlín a treballar a l'Institut Kaiser Wilhelm, però com era una dona, la van fer treballar als soterranis. Meitner va col·laborar estretament en l'estudi de la radioactivitat. Després de la guerra va haver d’anar a viure al Regne Unit. Meitner va formar part de l'equip que va descobrir la fissió nuclear, un èxit pel qual el seu amic i col·laborador Otto Hahn va rebre el Premi Nobel de Química. Un guardó del qual la científica no va poder gaudir en quedar exclosa com a coautora del treball publicat amb els resultats de les investigacions. Lisa Meitner també va suggerir l'existència de la reacció en cadena, el que va contribuir al desenvolupament de la bomba atòmica. Va ser una d'aquelles dones que es van anticipar al seu temps: una física de talent extraordinari, digna de ser comparada amb Einstein, i una pionera del feminisme. Va guanyar nombrosos pemis. Va ser obsequada amb tres medalles, la medalla Leibniz, la Max Planck i la Wihelm Exner, la condecoració Austíaca de les Ciències i les Arts i diversos premis, l’Enrico Fermi, l’Otto Hahn, l’Ignasi Lieben i el premi científic de la ciutat de Viena. Va morir l’any 1968 als 89 anys d’edat a Cambridge, Anglaterra. TU SOL
 12. Lisa Meitner Lise Meintner és una científica austríaca, nascuda el novembre del 1878, va investigar en radioactivitat i en física nuclear i va ser la primera dona que va aconseguir ser professora física en una institució universitària a Alemanya. PASSOS Nom i cognoms originals i complets Data i lloc de naixement, especificant la localitat Escriure perquè aquest personatge és famós.
 13. Lisa Meitner PASSOS Parlar de la seva infantesa i joventut : si va ser feliç, desgraciat, on va estudiar, si va canviar de ciutat, anècdotes, aficions... Parlar de la seva família i situació sentimental, de si es va casar si va tenir fill/es, si es va separar... Explicar sobre la seva vida professional, la seva feina i allò que el fa especial. Títols (llibres, pel·lícules, campionats on ha participat, descobriments...) Lise Meitner, tercera de 8 germans, filla de Philipp. De nena ja va mostrar interès per les matemàtiques i la física. L’any 1901 va entrar a la Universitat de Viena on va cursar el doctorat. Posteriorment es va traslladar a Berlín a treballar a l'Institut Kaiser Wilhelm, però com era una dona, la van fer treballar als soterranis. Meitner va col·laborar estretament en l'estudi de la radioactivitat. Després de la guerra va haver d’anar a viure al Regne Unit. Meitner va formar part de l'equip que va descobrir la fissió nuclear, un èxit pel qual el seu amic i col·laborador Otto Hahn va rebre el Premi Nobel de Química. Un guardó del qual la científica no va poder gaudir en quedar exclosa com a coautora del treball publicat amb els resultats de les investigacions. Lisa Meitner també va suggerir l'existència de la reacció en cadena, el que va contribuir al desenvolupament de la bomba atòmica.
 14. Lisa Meitner Va ser una d'aquelles dones que es van anticipar al seu temps: una física de talent extraordinari, digna de ser comparada amb Einstein, i una pionera del feminisme. Va guanyar nombrosos pemis. Va ser obsequada amb tres medalles, la medalla Leibniz, la Max Planck i la Wihelm Exner, la condecoració Austíaca de les Ciències i les Arts i diversos premis, l’Enrico Fermi, l’Otto Hahn, l’Ignasi Lieben i el premi científic de la ciutat de Viena. Va morir l’any 1968 als 89 anys d’edat a Cambridge, Anglaterra. PASSOS Premis que li han donat o fets que el fan destacar. Data i lloc de mort (si cal) o què fa a l’actualitat.
 15. 1) ESCOLLIR ELS PERSONATGE 2) RECOLLIR INFORMACIÓ SOBRE LA SEVA VIDA 3) SUBRATLLAR AQUELLES INFORMACIONS DESTACADES (segons les preguntes establertes) 4) ORGANITZAR LA INFORMACIÓ (segons esquema 5) ESCRIURE LA BIOGRAFIA (en 3a persona) 6) INSERTAR FOTOGRAFIES
 16. PART PASSOS INTRODUCCIÓ Nom i cognoms originals i complets Data i lloc de naixement, especificant la localitat Escriure perquè aquest personatge és famós. DESENVOLUPAMENT Parlar de la seva infantesa i joventut : si va ser feliç, desgraciat, on va estudiar, si va canviar de ciutat, anècdotes, aficions... Parlar de la seva família i situació sentimental, de si es va casar si va tenir fill/es, si es va separar... Explicar sobre la seva vida professional, la seva feina i allò que el fa especial. Títols (llibres, pel·lícules, campionats on ha participat, descobriments...) CONCLUSIÓ Premis que li han donat o fets que el fan destacar. Data i lloc de mort (si cal) o què fa a l’actualitat.
Anzeige