Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

ARGUMENTARI TGV SAGRADA FAMÍLIA

569 Aufrufe

Veröffentlicht am

Argumentari bàsic realitzat per Marta Xargayó

Veröffentlicht in: News & Politik
  • Als Erste(r) kommentieren

  • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

ARGUMENTARI TGV SAGRADA FAMÍLIA

  1. 1. 1. ITINERARI - L’AVE PEL SUBSÒL/CENTRE DE BARCELONA • CARACTERÍSTIQUES. Aquest itinerari pel centre de Barcelona es fruit d’una decisió política, ni tècnica ni urbanística. Així ho va definir el Sr. JOSEP ORIOL, Degà del Col.legi d’ Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, durant un debat que va tenir lloc a la Universitat “Abad Oliva” el 23.02.2009. • SITUACIÓ LEGAL DEL PROJECTE. S’han interposat a l’ Audiència Nacional dos recursos Contenciós –Administratius: un per part de la Sagrada Família, l’altra per part del col·lectiu “AVE pel Litoral”. • LA UNESCO. Lamenta que no s’hagi considerat la possibilitat d’aturar la construcció d’aquest túnel o de canviar el traçat del l’AVE a fi d’allunyar-lo del Temple. La UNESCO segueix l’evolució del Projecte i del desenvolupament de les obres a fi de que es compleixen una sèrie de requisits. Per altre banda, els responsables del túnel projectat no varen comunicar a la UNESCO que existeix la possibilitat de tres traçats alternatius, els quals no reporten cap perill pels monuments o pel col·lectiu humà, i al mateix temps són més ràpids i econòmics. Per altre banda els qui lideren l’ actual traçat (Ministerio de Cultura) han informat a la UNESCO que la façana del Naixement (Patrimoni de la Humanitat) està a una distància de 60 metres del túnel, quan en realitat es troba a 33 metres. • LLEI DEL PATRIMONI DE CATALUNYA. Diu que no es pot fer cap tipus de construccions o de moviments de terres a menys de 40 m. d’un edifici del Patrimoni. • L’EMPRESA INTEMAC està realitzant actualment, per encàrrec d’ADIF, un projecte sobre la viabilitat del túnel pel subsòl de Barcelona, tenint en compte la complexitat geològica del citat subsòl, l’antiguitat dels fonaments dels edificis de l’Eixample, etc. a fi de donar un dictamen sobre la seva seguretat i conveniència. Segons el gran geòleg ORIOL RIBA el subsòl de Barcelona esta ple de rieres soterrades i la galeria del Túnel passaria per sota el nivell de la capa freàtica, a la llarga i a través de moviments del terreny, etc. , tot això podria tenir “conseqüències desastroses” pel Temple. - Cost del Projecte de INTEMAC = 1.000.000,00 Euros aproximadament.
  2. 2. - Cost del túnel = 179.333.417,00 Euros (no inclou INTERMAC ni la revisió dels aproximadament 800 edificis afectats en el traçat) • IMPACTE DEL TÚNEL EN EL TURISME DE BARCELONA, les empreses i comerços de la zona, la qualitat de vida dels veïns, la circulació, etc.:bona part de Barcelona quedaria col·lapsada i molts barris no se’n recuperarien del tot. En una situació de crisis com l’impacta actual econòmic envers la ciutat seria extremadament negatiu i el retorn a la normalitat ciutadana pràcticament impossible. • SORTIDES D’EMERGÈNCIA. Les sortides programades tenen 25/30 m. d’alçada (com un edifici de 4 o 5 pisos). S’hi accedeix per una escala que té per tant 25/30 m. d’alçada (com un edifici de 4-5 pisos). Les persones amb mobilitat disminuïda no tindran possibilitat d’accedir al exterior, o sigui que quedaran atrapades a l’interior. “El túnel planificat té ± 12 m. de diàmetre, es únic i de via doble, de manera que en cas de despreniment, de topada i no diguem d’incendi, etc. els socors, si poden, hi accediran amb molta dificultat. El risc de catàstrofe pot esdevenir molt greu ...” Dr. Oriol Riba. • PERILLOSITAT D’UN TÚNEL PEL SUBSÒL D’UNA CIUTAT. Un exemple molt recent el tenim en el desastre de Colònia, un túnel programat amb “totes les garanties” i que els responsables del de Barcelona varen posar com exemple de planificació garantida. El passat 3-3-2009 les obres del citat túnel varen provocar la caiguda de l’edifici de l’Arxiu de Colònia i part de dos edificis d’habitatges. Això va provocar dos morts i la pèrdua irreparable de documents molt antics. Les obres del túnel es varen paralitzar. • POSSIBLES ATEMPTATS TERRORISTES. Tindrien unes conseqüències que no es poden quantificar. Es tracta d’un risc gratuït. Aquesta incidència no esta contemplada en la planificació del túnel. • VELOCITAT DE L’AVE ENTRE SANTS I LA SAGRERA. Menys que la d’un metro. Hauria d’anar a 50 Km/hora (res a veure amb un tren “d’alta velocitat”) • ELS RIUS LLOBREGATI I BESÓS EMPITJOREN DEGUT A LES OBRES DE L’AVE. No compleixen la directiva europea a la zona de la seva desembocadura. Estan en perill el bosc de ribera dels marges. • TÚNELS EN GENERAL. Risc greu si sols hi ha un únic conducte pels dos sentits de la marxa. Des d’els accidents dels túnels: - 24.03.1999: Túnel Mont Blanc, 11,6 Km. = 39 morts. - 24.10.2001: Túnel Sant Gotardo, 17 Km. = 11 morts. que eren d’un sol tub pels dos sentits de la marxa han canviat les normes de seguretat. ARA SEMPRE es fan dos conductes paral·lels units per galeries per tal que en cas d’incendi, el socors i el passatge s’hi puguin refugiar. L’Estat
  3. 3. espanyol a fi d’adaptar-s’hi va fer un segon conducte al Túnel de Viella. Es tracta d’una recomanació en vies de convertir-se en norma a la Comunitat Europea Als carrers de l’Eixample que medeixen 20 m. , no hi ha lloc per dos túnels independents. • FRAU A LA DEMOCRÀCIA: Les votacions realitzades a l’Ajuntament de Barcelona i al Parlament de Catalunya, han estat sempre contràries a l’AVE pel centre i subsòl de Barcelona per clara majoria. - 20 juliol 2007, 26 octubre 2007 i 30 novembre 2007: al Ple de l’Ajuntament de Barcelona, la majoria (CiU + Esquerra+PP) voten contra l’AVE pel centre. - 7 febrer 2008: Al Ple del Parlament de Catalunya la majoria (CiU + Esquerra + PP + Ciutadans) insta al President Montilla perquè els responsables (Fomento, etc.) que busquin una alternativa al túnel de l’Eixample. • ASSEGURANCES RELATIVES ALS EDIFICIS CATALOGATS. Fins el moment actual cap Asseguradora, s’ha volgut responsabilitzar d’un edifici com la “Sagrada Família”, “La Pedrera” , etc. No hi ha confiança en cap projecte conflictiu tipus “Túnel de l’AVE”. • CONCLUSIÓ: El túnel de l’AVE no es un túnel per a Barcelona, es un Túnel contra Barcelona.
  4. 4. 2. ITINERARI - LITORAL COST: 165.092.527,00 Euros Aquest traçat: Tram Can Tunis/Morrot per superfície, de Montjuic fins c/ Moscou (prop Estació de França) amb tuneladora. Des de c/ Moscou (Estació França) fins Plaça de les Glòries: s’aprofita el túnel existent (més de 2 km. Amb tres vies), des de Plaça Glòries per Escultor Claperols fins c/ València/Espronceda cal construir un nou túnel amb tuneladora, però es una avantatge que els pocs edificis afectats estan aproximadament a 20 m. del túnel. Cal tenir en compte que al c/ Mallorca els edificis es troben a 2 m. i a la Sagrada Família estarien a 75 cms. dels “pilotes”. Monuments pròxims: Drassanes i Colom. Aquest itinerari és de construcció més fàcil i el seu manteniment molt més econòmic. Aquest traçat faria possible ampliar els carrils a la Ronda Litoral, Zona Franca i Moll de la Fusta (sempre col·lapsada). Es alternativa de Sants en cas d’incidents. Els trens de Madrid cap a França es desvien a Can Tunis cap a Sagrera. - Arribades i sortides trens des de Madrid, Lleida, Tarragona i Sud de Barcelona: estació de Sants. - Arribades i sortides de trens cap a Girona i Zona Nord: Sagrera. (Cost per el túnel/centre i subsòl de Barcelona: 179.333.417,00 Euros)
  5. 5. 3. ITINERARI – VALLÉS COST: 170.000,00 Euros - Pràcticament el 100% circula per la superfície i no passa per cap ciutat densament habitada. - Es més segur, de construcció més fàcil i el seu manteniment el més econòmic. - S’arriba a l’estació de Sagrera a través de Montcada. - Es alternativa per Sants en cas d’incidències. - Els trens de Madrid a França, a Castellbisbal, segueixen fins a la Sagrera. - Sortides i arribades dels trens de França, Girona i Zona Nord: SAGRERA. - Sortides i arribades dels trens: Madrid, Lleida, Tarragona, Sud: SANTS - Els trens que vagin des del Nord i/o Sud de Barcelona, sense parada a aquesta ciutat (per exemple Paris, Madrid) tindrien parada a la SAGRERA i continuaran sense baixar del tren cap el seu destí). (Cost per el túnel/centre i subsòl de Barcelona: 179.333.417,00 Euros)
  6. 6. 4. ITINERARI – CARRER ARAGÓ COST: sense valor exacte (± 158.000.000,00 Euros) - Seguiria el mateix recorregut d ‘actual túnel pels carrers Avgda. Roma i c/ Aragó, però amb dues possibilitats: Un túnel sota el túnel actual. Dos túnels de 6 m. a cada costat de l’ actual andana i un de tornada, al mateix nivell. Les vivendes estarien a més de 10 m. del mur del túnel. (c/ Mallorca: estan a 2 m.). - Es tracta d’un túnel més segur que el del c/ Mallorca, les sortides d’emergència son més efectives perquè es podria transitar d’un túnel a l’altre. - Recordem que el traçat pel subsòl (centre ciutat) té unes escales d’emergència de ± 25 m. d’alçada. - Aquest traçat permet arribar a l’estació de la Sagrera pel mateix recorregut que el que ara tenim. - Sortides i arribades Madrid, Lleida, Tarragona, poblacions Zona Sud: SANTS. - Sortides i arribades entre Girona i Zona Nord: SAGRERA. (Cost per el túnel/centre i subsòl de Barcelona: 179.333.417,00 Euros)
  7. 7. LA-VANGUARDIA suplemento vivir - 7 de Octubre 2009 La gran obra de Gaudí entra en la lista mundial de lugares en peligro La lista 'Watch' del 2010, incluye otros cinco lugares españoles amenazados por el desarrollo urbano Francisco Peirón (New York) 7-10-09 Las plegarias de la Sagrada Família han llegado hasta Nueva York. Junto a lugares de resonancia tan mítica como el Machu Picchu en Perú, o remotos como el Phajoding, monasterio en las alturas de las montañas de Bután, el templo expiatorio es uno de los 93 sitios incluidos en la lista mundial del 2010 de lugares en peligro que cada dos años realiza el World Monuments Fund (WMF). Esta organización independiente, líder en la protección de lugares considerados tesoros de la humanidad, ha incluido "la catedral de Gaudí" por la amenaza que supone en este caso el desarrollo urbano, que se concreta "en una nueva línea del tren subterráneo de Barcelona". Aquí no se hace distinción alguna. Que se llame AVE o no, eso no es lo importante. Lo que se destaca a más de siete mil kilómetros de distancia es que el túnel correrá muy cerca "de los cimientos" del edificio, un "icono de la ciudad". Norma Barbacci, directora de los programas para España, Portugal y América Latina de la citada institución, reconoce que tal vez su iniciativa se produce demasiado tarde. Saben que las obras ya se han iniciado. "Nuestra idea -insiste en conversación con La Vanguardia- es llamar la atención, que se reflexione y se vea si se ha hecho todo lo posible para que el diseño no perjudique.al.monumento". En la presentación de la lista Watch del 2010 -la primera se lanzó en 1996-, la imagen del templo fue una de las que se proyectó en la pantalla, junto a los otros cinco lugares españoles (Sevilla, el camino de Santiago, Toledo, Soria y Ávila), como grandes novedades de las incorporaciones, que afectan a un total de 47 países. Como el caso de Barcelona o el de Sevilla -la prevista construcción de una torre comercial que modifica el paisaje del centro histórico-, las estampas urbanas están cada vez más presentes. "Esto refleja - afirma Erica Avrami, directora de investigación del WMF- el creciente entendimiento de que el patrimonio cultural debe ser entendido como parte de un contexto físico y social determinado y no de forma aislada". Los desastres naturales, pero sobre todo el crecimiento económico, con lo que conlleva de transformación, y el turismo emergen como las amenazas. Una de las cuestiones determinantes es cómo se incorporan estos lugares a la lista de preocupaciones. Por lo que se refiere a Barcelona, nadie del WMF ha viajado a la capital catalana para estudiar el impacto de la perforación. Su inclusión se debe a "la plena confianza", en palabras de Norma Barbacci, en el informe remitido por Icomos España, organismo vinculado a la Unesco. "Son los que nos dieron el aval", precisa. Tampoco ha habido contactos con el Gobierno,que.es el patrón de la infraestructura. "En otro momento -añade la directora para España- se podría haber pedido la revisión del proyecto. ¿Qué es más importante, el túnel o el monumento?". http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20091007/53798973864/la-gran-obra-de-gaudi-entra-en-la-lista- mundial-de-lugares-en-peligro.html

×