Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
За време на ембрионалниот
развиток лимфоцитите кои се
формираат во коскената
срцевина се недиференцирани
клетки лимфоблас...
-Т лимфоцитите учествуваат во клеточниот
имунитет.Кон крајот на феталниот развиток, -Т
лимфоцитите преку лимфотокот премин...
Тие во контакт со вирусните антигени
продуцираат плазма клетки кои се вклучуваат во
одбраната преку синтеза на специфични
...
Отпорните на инфекции побрзо
создават имуноглобулини и потешко се
заболуваат.Организмот на човекот пред
раѓањето,во предна...
Имунолошкиот одговор на организмот
се базира врз природни или вештачки
антитела т.е разликуваме природен и
вештачки имунит...
АКТИВНИОТ ИМУНИТЕТ
НАСТАНУВА ВО СЛУЧАИ КОГА
ОРГАНИЗМОТ ПО КОНТАКТ СО
АНТИГЕНОТ САМОСТОЈНО
УЧЕСТВУВА ВО СОЗДАВАЊЕТО
НА АНТИ...
ПАСИВНИОТ ИМУНИТЕТ
НАСТАНУВА СО ПРЕНЕСУВАЊЕ
НА ГОТОВИ АНТИТЕЛА ПРЕКУ
ПЛАЦЕНТАТА ЗА ВРЕМЕ НА
ПРЕДНАТАЛНИОТ ПЕРИОД
ТрансплантацијаТрансплантација нана
органиоргани
Трансплантацијата е постапка на пресадување од
организмот дарител ДОНОРДОНОР , во организам примател
РЕЦИПИЕНТРЕЦИПИЕНТ. Т...
клеточен имунитет
клеточен имунитет
клеточен имунитет
клеточен имунитет
клеточен имунитет
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

клеточен имунитет

847 Aufrufe

Veröffentlicht am

podelba i znacenje na kl.imunitet

Veröffentlicht in: Bildung
 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

клеточен имунитет

 1. 1. За време на ембрионалниот развиток лимфоцитите кои се формираат во коскената срцевина се недиференцирани клетки лимфобласти.
 2. 2. -Т лимфоцитите учествуваат во клеточниот имунитет.Кон крајот на феталниот развиток, -Т лимфоцитите преку лимфотокот преминуваат во лимфните јазли.Тие се вклучуваат во одбраната преку активирање на клетки убијци на интензивна фагоцитоза.
 3. 3. Тие во контакт со вирусните антигени продуцираат плазма клетки кои се вклучуваат во одбраната преку синтеза на специфични антитела и го паметат антигенот така што при повторен контакт со него веднаш продуцираат специфични антитела за одбрана
 4. 4. Отпорните на инфекции побрзо создават имуноглобулини и потешко се заболуваат.Организмот на човекот пред раѓањето,во преднаталниот период се подготвува за одбрана на организмот.
 5. 5. Имунолошкиот одговор на организмот се базира врз природни или вештачки антитела т.е разликуваме природен и вештачки имунитет
 6. 6. АКТИВНИОТ ИМУНИТЕТ НАСТАНУВА ВО СЛУЧАИ КОГА ОРГАНИЗМОТ ПО КОНТАКТ СО АНТИГЕНОТ САМОСТОЈНО УЧЕСТВУВА ВО СОЗДАВАЊЕТО НА АНТИТЕЛА
 7. 7. ПАСИВНИОТ ИМУНИТЕТ НАСТАНУВА СО ПРЕНЕСУВАЊЕ НА ГОТОВИ АНТИТЕЛА ПРЕКУ ПЛАЦЕНТАТА ЗА ВРЕМЕ НА ПРЕДНАТАЛНИОТ ПЕРИОД
 8. 8. ТрансплантацијаТрансплантација нана органиоргани
 9. 9. Трансплантацијата е постапка на пресадување од организмот дарител ДОНОРДОНОР , во организам примател РЕЦИПИЕНТРЕЦИПИЕНТ. Трансплантацијата се базира врз имуно- биолошките реакции на организмот.Органот кој се трансплантира преставува туѓо тело за организмот се однесува како антиген.

×