Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Изработи:Елена Јаулеска,I/18
Трофичка пирамида во екологијата
претставува графички приказ на односот
на бројноста на растенијата,тревопасните
и месојад...
На нејзината основа се наоѓаат
растенијата,односно
произведувачите кои што ги
има најмногу во екосистемот.
По растенијата,следуваат
потрошувачите од прв
ред па потрошувачите од
втор и трет ред.
Инаку,потрошувачите се поделени на:
-хербивори
-карнивори
-омнивори
Во групата на хербивори припаѓаат
оние организми кои што се хранат
со растенија и растителна храна
Во групата на карнивори
припаѓаат организмите кои
се хранат исклучително со месо.
Во групата на омнивори
спаѓаат органисмите кои
се хранат и со месо и со
растенија.
Меѓу нив се и луѓето.
Постојат уште и:
-сапрофити(бактерии,габи)-кои
конзумираат храна
од мртви организми
-паразити-кои користат храна од
други ...
Трофичката
пирамида може
да биде:
-пирамида на биомасата
-пирамида на енергијата
-пирамида на бројноста
Пирамида на
биомасата
Пирамида на
енергијата
Пирамида на
бројноста
Трофичка пирамида
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Трофичка пирамида

1.621 Aufrufe

Veröffentlicht am

видови на пирамиди и видови на организми застапени во пирамидата

Veröffentlicht in: Bildung
 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Трофичка пирамида

 1. 1. Изработи:Елена Јаулеска,I/18
 2. 2. Трофичка пирамида во екологијата претставува графички приказ на односот на бројноста на растенијата,тревопасните и месојадните животни во екосистемот.
 3. 3. На нејзината основа се наоѓаат растенијата,односно произведувачите кои што ги има најмногу во екосистемот.
 4. 4. По растенијата,следуваат потрошувачите од прв ред па потрошувачите од втор и трет ред.
 5. 5. Инаку,потрошувачите се поделени на: -хербивори -карнивори -омнивори
 6. 6. Во групата на хербивори припаѓаат оние организми кои што се хранат со растенија и растителна храна
 7. 7. Во групата на карнивори припаѓаат организмите кои се хранат исклучително со месо.
 8. 8. Во групата на омнивори спаѓаат органисмите кои се хранат и со месо и со растенија. Меѓу нив се и луѓето.
 9. 9. Постојат уште и: -сапрофити(бактерии,габи)-кои конзумираат храна од мртви организми -паразити-кои користат храна од други организми(домаќини)
 10. 10. Трофичката пирамида може да биде: -пирамида на биомасата -пирамида на енергијата -пирамида на бројноста
 11. 11. Пирамида на биомасата
 12. 12. Пирамида на енергијата
 13. 13. Пирамида на бројноста

×