Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
ГРАДБА И ФИЗИОЛОГИЈА НА СРЦЕ И
СРЦЕВ АВТОМАТИЗАМ
Изработи : Елена Шулеска III 16
Ментор : Проф. Нела Најдоска Василевска
2...
Содржина
• Градба на срцето
• Поврзување на срцето со крвните садови
• Центри за автоматизирана инервација
• Автоматизам н...
Градба на срцето
• Срцето (cor) е шуплив мускулен орган кој е сместен во
градната празнина, меѓу двете белодробни крила.
•...
Поврзување на срцето со крвните
садови
• Во десната предкомора се влева
редуцирана крв од целото тело
преку vena cava infe...
Центри за автоматизирана
инервација
• Учествуваат во создавање и
спроведување на нервните импулси за
автоматска контракциј...
Автоматизам на срцева работа
• Автоматската работа на срцето е способност на срцето да се
контрахира под дејство на импулс...
Срцева револуција (циклус)
• Срцева револуција претставува работа на срцето која
циклично се повторува во 3 фази !
• I фаз...
Неколку интересни факти за срцето
• Срцето е големо колку вашата дланка.
• Срцето започнува да чука 4 недели по
зачнувањет...
Неколку интересни факти за
срцето
• Целокупната крв од телото минува низ срцето 3 пати во 1
минута.
• Кога киваме срцето п...
градба и-физиологија-на-срце-и-срцев-автоматизам
градба и-физиологија-на-срце-и-срцев-автоматизам
градба и-физиологија-на-срце-и-срцев-автоматизам
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

градба и-физиологија-на-срце-и-срцев-автоматизам

3.912 Aufrufe

Veröffentlicht am

Срце

Veröffentlicht in: Bildung
 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

градба и-физиологија-на-срце-и-срцев-автоматизам

 1. 1. ГРАДБА И ФИЗИОЛОГИЈА НА СРЦЕ И СРЦЕВ АВТОМАТИЗАМ Изработи : Елена Шулеска III 16 Ментор : Проф. Нела Најдоска Василевска 2015/16
 2. 2. Содржина • Градба на срцето • Поврзување на срцето со крвните садови • Центри за автоматизирана инервација • Автоматизам на срцева работа • Срцева револуција (циклус) • Неколку интересни факти за срцето
 3. 3. Градба на срцето • Срцето (cor) е шуплив мускулен орган кој е сместен во градната празнина, меѓу двете белодробни крила. • Ѕидот на срцето е изграден од три слоја : Epicard – претставен од сврзно ткиво Мyocard – срцево мускулно ткиво Еndocard – изграден од ендотел • Околу срцето е обвиткано со срцево ќесе – Pericardum кое има заштитна улога. • Срцето со надолжна мускулна преграда е поделено на лева и десна половина и секоја од нив со ендотелни клапи е поделена на прекомори (atrium) и комори (ventriculus)
 4. 4. Поврзување на срцето со крвните садови • Во десната предкомора се влева редуцирана крв од целото тело преку vena cava inferior и vena cava superior. • Од десна комора излегува truncus pulmonalis која се дели на arteria pulmonalis dexter и sinister кои ја носат крвта во белите дробови. • Во левата предкомора се влеваат 4 v.v pulmonales кои носат оксидирана крв од белите дробови. • Од левата комора окцидираната крв се испумпува преку aorta во големиот крвоток.
 5. 5. Центри за автоматизирана инервација • Учествуваат во создавање и спроведување на нервните импулси за автоматска контракција на срцевиот мускул. • Синусов јазол (Keith-Flack-ов јазол) – сместен во десната комора, до утоката на vena cava superior. • Предкоморно – коморен А – В јазол (Aschoff-Tawara) – сместен во долниот дел на десната предкомора. • His – овиот сноп – поаѓа од А – В јазолот, минува низ мускулната преграда на коморите и се разгранува на две гранки. Тие завршуваат со Пуркиниеви влакна во ѕидовите на коморите.
 6. 6. Автоматизам на срцева работа • Автоматската работа на срцето е способност на срцето да се контрахира под дејство на импулсите што се создаваат во синусовиот јазол, кој е наречен предводник на срцевиот ритам. • Со навлегување на крв од v. cava superior се создава нервен импулс кој се шири низ предкоморите со брзина од 1m/s со што се овозможува едновремена контракција на прекоморите. • Од тука импулсот се движи со брзина од 0,2 m/s до A-B јазолот. • Од His – овиот сноп, со брзина од 4m/s импулсот се спроведува до Пуркиниевите влакна и се овозможува едновремена контракција на коморите и испумпување на крвта во крвните садови. • Кога низ срцето минува нервниот импулс, срцето е ненадразливо. Овај период е наречен рефрактерен период.
 7. 7. Срцева револуција (циклус) • Срцева револуција претставува работа на срцето која циклично се повторува во 3 фази ! • I фаза : контракција на срце – систола • II фаза : релаксација на срце – дијастола • III фаза : срцева пауза која трае од завршетокот на систолата на коморите до почетокот на систола на предкоморите. Тоа е фаза кога срцето се полни со крв. • Секој срцев циклус се состои од една контракција и една релаксација на миокардот која трае 0,85 s. • Предкоморите се контрахираат за 0,15 s, коморите за 0,30 s. За време на останатите 0,40 s, срцето е во мирување.
 8. 8. Неколку интересни факти за срцето • Срцето е големо колку вашата дланка. • Срцето започнува да чука 4 недели по зачнувањето и не престанува се до смртта. • Стиснете тениско топче со сета сила, ако сакате да дознаете колкава сила употребува вашето срце кога ја пумпа крвта која поминува низ него. • Понеделник е црн ден за срцето: приближно 20 проценти од срцевите удари се случуваат токму на овој ден, најверојатно, бидејќи луѓето се под стрес и депресија заради враќањето на работа.
 9. 9. Неколку интересни факти за срцето • Целокупната крв од телото минува низ срцето 3 пати во 1 минута. • Кога киваме срцето престанува да чука. • Вкупната должина на сите крвните садови во телото е околу 95 000 километри. • Срцето не се наоѓа на левата страна на градниот кош. Тоа пред се е сместено во средина на градите и наклонето кон левата страна на градниот кош. • Просечното срце чука 72 пати во минута, 100.000 пати на ден, 3,6 милиони пати годишно и 2,5 милијарди пати во текот на животот

×