Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Даунов синдром и манифестации

116 Aufrufe

Veröffentlicht am

причини и манифестации на Даунов синдром

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Даунов синдром и манифестации

 1. 1. ОТКРИВАЊЕ НА СИНДРОМОТ Тој забележал дека дел од неговите пациенти биле толку слични што лесно можело да се претпостави дека се деца од исти родители. Тој забележал дека овие лица поседуваат широко, сплеснато лице, дебел јазик, мал нос и биле ментално ретардирани Подоцна ова генетско хромозомско пореметување е наречено Даунов синдром. Даунов синдром е откриен во 1866 година од лекарот Џон Ленгдон Даун кој работел со луѓе со интелектуални пореметувања.
 2. 2. ПРИЧИНИ ЗА ПОЈАВА НА ДАУНОВ СИНДРОМ Даунов синдром всушност претставува облик на хромозомопатија, односно грешка во комбинацијата на хромозомите во 21 пар на хромозоми, која настанува при клеточната делба на новиот плод. Имено, при делбата на двата хромозома од едниот родител и двата хромозома од другиот родител, наместо во плодот да се појават два хромозома, се појавуваат три.
 3. 3. КАРАКТЕРИСТИКИ НА ДУНОВ СИНДРОМ
 4. 4. МИКРОГЕНИЈА (НЕНОРМАЛНО МАЛА БРАДА)
 5. 5. Мускулна хипотонија (слаба мускулна маса)
 6. 6. РАМНА НОСНА КОСКА
 7. 7. НЕПРАВИЛЕН РАСТ НА ЗАБИТЕ
 8. 8. НАМАЛЕН ОБЕМ НА ГЛАВАТА
 9. 9. КАРАКТЕРИСТИЧНИ БРЧКИ НА РАЦЕТЕ
 10. 10. ИСПАКНАТ ЈАЗИК (КАКО РЕЗУЛТАТ НА МАЛАТА УСНА ПРАЗНИНА)
 11. 11. КРАТОК ВРАТ
 12. 12. БЕЛИ ТОЧКИ НА ИРИСОТ
 13. 13. ГОЛЕМ ПРОСТОР ПОМЕЃУ ПРВИОТ НОЖЕН ПРСТ И ТОЈ ДО НЕГО
 14. 14. ПРОБЛЕМИ СО СРЦЕТО
 15. 15. ИНТЕЛЕКТУАЛЕН НАПРЕДОК  Инетлектуалниот напредок кај децта со даунов синдром е многу различен.При раѓањето неможат да се предвидат способностите кои ќе ги носи една индивидуа.Идентификацијата на најдобрата метода на учење започнува многу брзо после раѓањето преку програмите на рана интервенција.
 16. 16.  Родителите можат да ги праќаат своите деца во институции каде се употрабуваат општите образовни програми. Токму на овој начин децата со Даунов синдром доживуваат напредок. Таквиот напредок е особено забележителен доколку децата со Даунов синдром посетуваат редовни градинки и редовни училишта, бидејќи на тој начин ги восприемаат работните, социјалните, културолошките и други навики од своите соученици.
 17. 17. ПЛОДНОСТ  Плодност и кај двата пола(и машки и женски) е намалена. Меѓутоа сепак е возможно да се остави потомство. Грубо пресметано, половина од роденчињата, кои потекнуваат од родители со Даунов синдром, исто така ќе имаат Даунов синдром.
 18. 18. ЕПИДЕМИОЛОГИЈА  Фрекфенцијата на појавување на Дауновиот синдром е на секое осумстото или илјадито раѓање. Кај околу 95% од овие случаи се работи за трисомија 21. Овој синдром може да се појави кај луѓето од било која етничка група и економска класа.
 19. 19. ВЛИЈАНИЕТО НА ВОЗРАСТА ВРЗ ПОЈАВАТА НА ДАУНОВ СИНДРОМ  Возраста на мајката влијае врз веројатноста да се роди дете кое има Даунов синдром. Доколу мајката е помеѓу 20 и 24 години, шансата да роди дете со Даунов синдром е едно на 1562. Доколку таа е на возраст од 35-39 додини веројатноста е едно дете во 214.А, пак ако мајката е над 45 години можноста нејзиното дете да се роди со Даунов синдром е 1 на 19 Истражувањата кои се направени во последно време, сугерираат на тоа дека удел во тоа дали новороденчето ќе биде со или без Даунов синдром имаат и годините на таткото(посебно ако таткото е постар од 42 години).
 20. 20. НИНА КОСТОСКА  Нина Костоска, студент на четврта година со Даунов синдром, која во слободно време му помага на татко ѝ во аптека, исто така снима видеа (скриена камера) за односот на граѓаните во Македонија кон лицата со Даунов синдром.

×