Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Ndotja akustike

18.613 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Umweltschutz
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/2F90ZZC ❤❤❤
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier
 • Follow the link, new dating source: ❤❤❤ http://bit.ly/2F90ZZC ❤❤❤
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier

Ndotja akustike

 1. 1. NDOTJA AKUSTIKE Lënda: Fizikë Punoi: Natali Shkëmbi Pranoi: Aida Rembeci Instituti Harry Fultz Klasa II-9
 2. 2. KLASIFIKIMI ZHURMA TE LARTA : • Dihet se zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtim permanente të shëndetit tonë. Njerëzit që janë objekte të niveleve të larta të zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe koncerte muzikore, mund të vuajnë nga humbja e dëgjimit si rezultat i dëmtimit të shkaktuar në sistemin e dëgjimit nga tinguj me intensitet të lartë. Dëmtime të ngjashme mund të ndodhin si rezultat i fishekzjarrëve dhe i të shtënave me armë. ZHURMAT E MODERUARA: • Përveç këtyre niveleve të larta të zhurmës, edhe zhurmat e moderuara të shkallës 85 decibel ose dhe pak më të ulta, si tingulli i alarmit të orës ose i kositëses së barit, mund të dëmtojë dëgjimin. Dëgjimi mund të preket nga zhurma të moderuara nëse jemi subjekt i tyre për një periudhë të gjatë kohore.
 3. 3. Për ditën 50-55 dB(decibel). Për natën 30 dB. Zhurmat me intensitet 80 dB shkaktojnë dëmtime të sistemit të dëgjimit. Zhurmat me intensitet mbi 100-120dB shkaktojnë dhimbje dhe dëmtim të shpejtë të sistemit të dëgjimit.
 4. 4. Aeroplani në ulje rreth 50 m larg 140dB Aeroplani në fluturim 300m larg 120dB Cekic pneumatik 100dB Trafik shume i dendur i automobilave ne udhekryq 90dB Zhurma ne mesdite 70dB Intensitet i zerit gjate bashkebisedimit 50-60dB Intensitet i zerit ne bibloteke 40dB Intensiteti I zhurmave në pyll 30dB Intensiteti I zhurmave në laboratore të akustikës 10dB
 5. 5. Disa vezhgime të bëra në Tiranë nga një grup pedagogësh të departamentit të fizikës bashkë me studentet e vitit të trete mbi nivelin e zhurmave në disa pika kryesore të qytetit të Vlorës dhe Fierit duke përdorur aparat matës (decibel meter) portativ por mjaft të sakte dhe me ndjeshmëri të madhe
 6. 6. ZONA E GJYKATES VLORE 0 20 40 60 80 100 120 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:050 20 40 60 80 100 120 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05 MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E HENE ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 Max 75.8 99.2 99.2 85.4 79.6 82.4 78.6 74.6 Min 59.3 59.3 55.8 48.1 57.0 53.2 39.0 38.2
 7. 7. MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E ENJTE ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 MIN 61.0 62.7 59.1 52.7 60.0 55.7 58.2 55.0 MAX 79.2 86.9 85.7 85.0 82.6 78.5 81.5 81.0 0 20 40 60 80 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05 0 20 40 60 80 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05
 8. 8. Qendra e Turizmit Fier MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E HENE 22.12.2008 ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 MIN 63.6 54.4 62.6 66.1 64.2 62.3 59.3 56.8 MAX 83.7 81.2 80.6 87.0 80.7 85.8 77.7 81.2 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:00 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:00 22:00- 22:050 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05
 9. 9. MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E Enjte 25.12.2008 ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 MIN 61.6 63.7 63.1 52.7 63.9 65.8 59.5 60.3 MAX 80.3 86.9 85.7 85.0 90.2 78.5 81.5 81.0 0 20 40 60 80 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05
 10. 10. DISA NGA EFEKTET NEGATIVE TË ZHURMAVE NË SHËNDETIN E NJERIUT  Dhimbje dhe lodhje në dëgjim  Dëmtim të sistemit të dëgjimit  Probleme psikologjike(agresivitet, padurueshmëri)  Pengojnë përqëndrimin  Frenim në shpejtësinë e komunikimit  Shqetësime në gjumë  Efektet kondiovaskulore  Ndryshime në sistemin hormonal dhe imunitar  Ndikojnë negativisht në tretje  Rritja e tensionit etj.
 11. 11. NDOTJA AKUSTIKE, PROBLEMI QË ENDE NUK GJEN ZGJIDHJE Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në vlera komuniteti, ndotja akustike ul produktivitetin, aftësinë për të mësuar, rrit aksidentet, rrit asenteizmin dhe kontribuon në përdorimin e barnave narkotike. Në vendin e punës, zhurmat në kombinim me kompleksitetin e punës çojnë në një rritje të sëmundjeve kardiovaskulare si rezultat i rritjes së presionit. Zhurma çon në aktivizimin e mekanizmave stresues. Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë negativisht aftësitë e tyre për të lexuar dhe mësuar. Në ato klasa me ndotje akustike nxënësit tregojnë përformancë më të ulët në krahasim me studentët e klasave të tjera të së njëjtës shkollë ku nuk ka ndotje akustike.

×