Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

La cèl·lula 1

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

La cèl·lula 1

 1. 1. LA CÈL·LULA Yana Xu 2n C 2013-2014
 2. 2. Què és una cèl·lula? La cèl·lula és la unitat bàsica de l’estructura i el funcionament dels éssers vius.
 3. 3. DIMENSIONS DE LES CÈL·LULES Les dimensions de les cèl·lules són molt variades, encara que generalment són molt petites i cal un microscopi per observar-les. La forma de les cèl·lules està relacionada amb la funció que fan.
 4. 4. FORMA DE LES CÈL·LULES ARRODONIDES ALLARGADES Exemple: cèl·lula sexual femenina, l’òvul Exemple: cèl·lula sexual masculina, espermatozoide. CÚBIQUES ESTRELLADES Exemple: cèl·lula de la pell. Exemple: cèl·lula nerviosa.
 5. 5. Tipus de cèl·lules: procariotes i eucariotes Segon la seva complexitat hi ha dos grans tipus de cèl·lules: les procariotes i les eucariotes.
 6. 6. Les cèl·lules eucariotes Les cèl·lules eucariotes tenen una estructura més complexa. Estan formades per: -Una membrana cel·lular. -Un citoplasma. -Un material nuclear. Les cèl·lules eucariotes poden ser animals o vegetals. Els organismes formats per cèl·lules eucariotes són la gran majoria del món viu. Poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars.
 7. 7. PARTS DE LA CÈL·LULA EUCARIOTA - La membrana cel·lular envolta la cèl·lula i controla l’intercanvi entre l’interior i l’ exterior. El nucli esta separat del citoplasma per un embolcall nuclear. A l’interior del nucli s’hi troben el nucléol, i la cromatina, que esta formades per material genètic [ADN]. El citoplasma és una substància gelatinosa que omple la cèl·lula i conte diversos orgànuls.
 8. 8. ORGÀNULS CEL·LULARS Són els següents: - Els ribosomes. - Els mitocondris. - L’aparell de Golgi. - Els lisosomes. - Els cloroplasts. - El vacúol.
 9. 9. RIBOSOMES Els ribosomes fabriquen les proteïnes.
 10. 10. MITOCONDRI Els mitocondris produeixen energia.
 11. 11. RETICLE ENDOPLASMÀTIC El reticle endoplasmàtic emmagatzema i transporta proteïnes.
 12. 12. APARELL DE GOLGI L’aparell de Golgi transporta proteïnes i lípids a l’exterior de la cèl·lula.
 13. 13. LISOSOMES -Els lisosomes actuen com l’aparell digestiu de la cèl·lula.
 14. 14. CLOROPLASTS Els cloroplasts fan la fotosíntesi.
 15. 15. VACÚOL El vacúol emmagatzema aigua, nutrients i residus.
 16. 16. Diferències entre cèl·lula vegetal i animal CÈLUL·LA ANIMAL CÈL·LULA VEGETAL -No té paret cel·lular -No té cloroplast -Forma esfèrica -Té vacúols petits -Té una paret formada per cel·lulosa. -Té cloroplasts. - Té forma poligonal. -Té vacúols grans.
 17. 17. BIBLIOGRAFIA http://www.xtec.cat/~jgurrera/ http://www.xtec.cat/~rvillanu/celula/celula.htm http://blocs.xtec. cat/naturalsbellvitge/files/2009/10/celc2b7lula1.jpg

×