Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΕΝΟΤΗΤΑ 1

1.255 Aufrufe

Veröffentlicht am

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,Φ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΗ Ν.ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΕΝΟΤΗΤΑ 1

Veröffentlicht in: Bildung
  • Als Erste(r) kommentieren

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΕΝΟΤΗΤΑ 1

  1. 1. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ; Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ: 1)α)Διαβάστε τα κείμενα 1,2,3,6,11 από την ενότητα 1 του σχολικού βιβλίου της Νέας Ελληνικής γλώσσας ή από το: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM -B110/244/1804,5781/ , http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM -B110/244/1804,5783/ , http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM -B110/244/1804,5784/. β)Διαβάστε το παρακάτω κείμενο: «Έτρεχε ο φύλακας να μας υποδεχτεί και να μας ξηγήσει· ήταν ένας απλοϊκός Κρητικός, με βράκες, με μια μαγκούρα, πρόσχαρος· τόσα χρόνια φύλακας κι οδηγός στην Κνωσό είχε μάθει πολλά και μιλούσε για το Παλάτι σαν να 'ταν το σπίτι του· και μας υποδέχτηκε σαν νοικο - κύρης. Πήγε μπροστά, τέντωνε τη μαγκούρα του, μας έδειχνε: - Να η μεγάλη βασιλικιά αυλή, 60 μέτρα πλάτος, 29 μάκρος· να οι αποθή - κες με τα θεόρατα πιθάρια· εδώ μέσα έβαζε τις σοδειές του ο βασιλιάς και τάιζε το λαό του· βρήκαμε στα πιθάρια κατακάθια από λάδι και κρασί, κουκούτσια από ελιές, κουκάκια, ρεβίθια, σιτάρι, κριθάρι και φακές - όλα είχαν γίνει κάρβουνο από τις πυρκαγιές. [...] » Η Κρήτη στάθηκε το πρώτο γιοφύρι ανάμεσα Ευρώπης, Ασίας κι Αφρικής· η Κρή - τη φωτίστηκε πρώτη σε όλη την κατασκότεινη τότε Ευρώπη. Κι εδώ η ψυχή της Ελλάδας εξετέλεσε τη μοιραία της αποστολή: έφερε το θεό στην κλίμακα του αν- θρώπου. Τα τεράστια ασάλευτα αιγυπτιακά ή ασσυριακά αγάλματα έγιναν εδώ, στην Κρήτη, μικρά, χαριτωμένα, το σώμα κινήθηκε, το στόμα χαμογέλασε, και το πρόσωπο και το μπόι του θεού πήρε το πρόσωπο και το μπόι του ανθρώπου. Μια ανθρωπότητα καινούρια έζησε κι έπαιξε στα κρητικά χώματα, πρωτότυπη, διαφορετικιά από τους κατοπινούς Έλληνες, όλο ευκινησία και χάρη κι ανατολί - τικη χλιδή. ( διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο νεοελληνικής λογοτεχνίας ,β΄γυμνασίου, «Μια Κυριακή στην Κνω σσό», Ν.Καζαντζάκη από την «Αναφορά στον Γκρέκο». γ)Δείτε τα βίντεο: https://youtu.be/aKEhue0Wfqc , https://youtu.be/OEmCKTfi_JE για την Κνωσσό.
  2. 2. 2)Θυμηθείτε τι είναι η παράγραφος και τη δομή της και μελετήστε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτύσσεται μια παράγραφος στην παρουσίαση που ακολουθεί μετά το τέλος του φύλλου εργασίας και από το σχολικό βιβλίο της Γλώσσας. 3)Ποιες είναι οι μορφές του υποκειμένου του ρήματος μιας πρότασης;Διαβάστε γι’αυτό στη σελίδα 110 της Γραμματικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και στο σχολικό βιβλίο της Γλώσσας σελίδες 15-16. 4)Πώς γίνεται η παραγωγή με αχώριστα μόρια: διαβάστε στις σελίδες 17-18 του σχολ.βιβλίου.Δείτε και το βίντεο: https://youtu.be/n8KGocjY7ag 5)Σκεφτείτε και συζητήστε στην τάξη για τόπους στην Ελλάδα ,όπου έχετε ταξιδέψει και σας έχουν εντυπωσιάσει οι φυσικές ομορφιές τους ή (και) τα έθιμα των κατοίκων τους. ΝΑΟΥΣΑ ΑΡΤΑ Β.ΔΡΑΣΕΙΣ:(χωριστείτε σε ομάδες,αναλάβετε 2-3 ερωτήσεις η καθεμία ομάδα και απαντήστε τις μέσα στην τάξη): 1) «… Μόλις φτάνεις με το καράβι στο λιμάνι της Ζακύνθου νομίζεις ότι άλλαξες χώρα. Λίγο πολύ όλο το Ιόνιο σου βγάζει αυτή την αίσθηση με τον πιο ενετικό και λατινικό του χαρακτήρα. Η Ζάκυνθος, όμως, έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα. Είναι πρόσφατα χτισμένη και πολύ ορθά δομημένη μιας και χτίστηκε από την αρχή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Διαθέτει υπέροχους πεζόδρομους και πανέμορφα σοκάκια. Στον δρόμο για την πλακόστρωτη πλα τεία του Αγίου Μάρκου θα δεις πολλές καφετέριες, μπαρ αλλά και εστιατόρια. Στην πόλη της Ζακύνθου εκτός από την διασκέδαση σου, θα βρεις και πολλά αξιοθέατα που επιβάλλεται να δεις: Το νεοκλασικό κτίριο του Μαυσωλείου Σολωμού- Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθινών καθώς ,επίσης ,την Καθολική Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το παραδοσιακό ρολόι. Το εμπορικό κέντρο της πόλης με τις παραδοσιακές βενετσιάνικες καμάρες. Κάνεις δεν κάνεις τον σταυρό σου, όταν περνάς από εκκλησίες ,πρέπει να πας σε εκείνη του Αγίου Διονυσίου με το τεράστιο καμπαναριό, όπου φυλάσσεται και
  3. 3. το λείψανο του Αγίου. Μέσα ,πραγματικά, θα εντυπωσιαστείς από τα έργα τέχνης και τις τοιχογραφίες που υπάρχουν. Αν νομίζεις ότι τελείωσες με τα αξιοθέατα ,είσαι γελασμένος. Αν σ' αρέσει η ιστορία, τότε θα πας στο Μουσείο Κατοχής και Εθνικής Αντίστασης, στο σπίτι του Γ. Ξενόπουλου ,όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια αλλά και στο λαογραφικό μουσείο. Το ρουμπίνι της υπόθεσης είναι το Ναυάγιο. Το έχεις δει, το έχεις θαυμάσει, έχεις ρωτήσει σε ποιά εξωτική χώρα βρίσκεται αυτό ,αλλά μάθε ότι βρίσκεται στην Ζάκυνθο και πρέπει να πας να κολυμπήσεις. Φτάνεις με καραβάκι στον κόλπο, που παίρνεις από τον Άγιο Νικόλαο. » (Δ.Κουπριτζιώτης). α)Σε ποιο είδος κειμένων ανήκει το παραπάνω κείμενο;(περιγραφή,αφήγηση,επιχειρηματολογία).Από ποια στοιχεία του το καταλαβαίνετε;β)Από πόσες παραγράφους αποτελείται;Δώστε πλαγιότιτλο σε καθεμιά.γ)Με ποιους τρόπους αναπτύσσονται η 2η και 3η παράγραφος του κειμένου;δ)Να βρείτε τα υποκείμενα των υπογραμμισμένων ρημάτων .Ποια είναι η μορφή τους; 2)Σε μια παράγραφο που θα αναπτύξετε με παραδείγματα ή αιτιολόγηση να καταγράψετε τις γνώσεις και εντυπώσεις που αποκομίσατε από το κείμενο της ΥΠΟΜΝΗΣΗΣ1β και τα βίντεο 1γ. 3)Να συνδέσετε τις λέξεις της Α΄στήλης με αυτές της Β΄στήλης που ταιριάζουν και να φτιάξετε καινούργιες λέξεις με αχώριστα μόρια: Α΄ ξε-, ανα- ,α- Β΄βάφω, καθαρίζω ,λαμβάνω ,κουράζω, θέτω ,οσμή ήλιος κακός. 4)Να βρείτε παράγωγα και σύνθετα των λέξεων :ταξίδι-πόλη-τόπος και να φτιάξετε τις οικογένειες αυτών των λέξεων.Δείτε τα « σύννεφα λέξεων» στον σύνδεσμο: http://filologikaek.blogspot.gr/2017/09/blog- post_95.html . Φτιάξτε και τα δικά σας σύννεφα.(στο wordart.com) 5)Ποια είναι τα μέσα συγκοινωνίας,με τα οποία πραγματοποιούμε τα ταξίδια μας; 6)Να βρείτε κατάλληλα επίθετα και να σχηματίσετε ονοματικά σύνολα με τις λέξεις:ταξίδι-νησί.Ακόμα,να δημιουργήσετε ρηματικά σύνολα με τη λέξη ταξιδιώτης. (π.χ. θαλάσσιο ταξίδι , ο ταξιδιώτης θαυμάζει το τοπίο) 7)Να βρείτε συνώνυμα των λέξεων:ταξίδι,τόπος και αντώνυμα των:άφιξη,ξηρά.
  4. 4. ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Ι ΑΘΗΝΑ Γ.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 1)Στο τετράδιο σας ,σε μια σύντομη παράγραφο να αναφερθείτε στα θέματα με τα οποία ασχοληθήκατε στην 1η ενότητα.(σε 10 σειρές ) 2)Συντάξτε μια δική σας παράγραφο με τις εντυπώσεις σας από έναν ελληνικό τόπο που έχετε επισκεφθεί.(με την τεχνική της αιτιολόγησης). 3)Μ’ ένα κείμενό σας δύο παραγράφων απευθυνθείτε σε συνομηλίκους σας μαθητές μιας άλλης ελληνικής πόλης και εκφράστε σε αυτό τις ομορφιές της δικής σας πόλης για τις οποίες αξίζει να την επισκεφθούν(χρησιμοποιήστε όποιον τρόπο ανάπτυξης θεωρείτε κατάλληλο για τις παραγράφους αυτές).Προσθέστε και φωτογραφικό υλικό ,για να τους πείσετε. 4)Να αναπτύξετε μια παράγραφο.Με αυτήν:α)ή να αιτιολογήσετε σε μια φίλη σας γιατί θα επιλέγατε ένα συγκεκριμένο μέρος της Ελλάδας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές β)ή να συγκρίνετε δύο μέρη της Ελλάδας με αξιοθέατα εκθέτοντας και τις διαφορές τους. 5)Να συμπληρώσετε την ακροστιχίδα: 1.Τ_ _ _ _ 1.ΠΕΡΙΟΧΗ… ΑΛΛΙΩΣ 2.Α_ _ _ _ _ _ _ _ 2.ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ 3.Ξ_ _ _ _ 3.ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 4.Ι_ _ 4.ΝΗΣΙ ΜΑΣ… ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ,ΚΥΡΙΩΣ 5.Δ_ _ _ _ _ _ _ 5.ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ…ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 6.Ι_ _ _ _ _ 6.ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ..ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ 6)Ποιες από τις παρακάτω λέξεις δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια: Τόπος-άτοπος-άτυπος-τυπικός-τοποθεσία-τοπογράφος-εκτοπίζω. 7)Ακούστε το τραγούδι στη δ/νση: https://youtu.be/adeCErNbflg Ποια η σχέση του με το περιεχόμενο της ενότητας;Ποια συναισθήματα σάς δημιουργούν η μουσική και οι στίχοι του; ΕΥΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ , https://filologikaek.blogspot.gr

×