Nutricioni

Punuar : Melita Luci
Nutricioni eshte Shkence
multidisiplinare,e cila studion
ushqimin dhe menyren e faktoreve
ushqimor, te cilet ndihmojn ne
shendetin e njeriut.
Si fillim zyrtar I nutricionit
mirret viti 1780, kur kimisti
francez “ Lavuazje” zbuloi se
ushqimi dhe oksigjeni
bashkohen ne organizem dhe
prodhojn energji .
Nutricioni apo të ushqyerit është furnizimi i
qelizave të organizmit me materie (në formë të
ushqimit), të domosdoshme për vazhdimin e
jetës. Karakteristikat themelore të qenieve të
gjalla janë: ndërtimi qelizor dhe përbërja kimike e
organizmit, këmbimi i materieve dhe i energjisë,
lëvizjet e trupit, shumimi, rritja, zhvillimi, reagimi
në ngacmime të ndryshme (adaptimi,
transformimi), etj
Trupi i njeriut përmban bashkëdyzime kimike, siç
janë: uji, karbohidratet, aminoacidet, acidet
yndyrore dhe acidet nukleike. Të gjitha këto
bashkëdyzime përbëhen nga elemente kimike si
karboni, hidrogjeni, oksigjeni, azoti, fosfori,
kalciumi, hekuri, zinku, magnezi, mangani dhe
elemente të tjera, dhe në organizëm ndodhen në
forma dhe kombinime të ndryshme (hormone,
enzime, vitamina, fosfolipide, minerale).
Për rrjedhën normale të proceseve
metabolike dhe të funksioneve fiziologjike
të organizmit të njeriut janë të
domosdoshme (esenciale) rreth 40
substanca, të cilat përmblidhen nё dy grupe
të mëdha të materieve ushqyese:
Makronutrientët(Uji,Karbohidratet,Proteina
t,Yndyrnat,) dhe
Mikronutrientët(Mineralet,Vitaminat,dhe
materiet Ushqyese).
Uji - ka një rol tepër të rëndësishëm në funksionimin e organeve
vitale.
Trupi ynë përbëhet nga 55-75 përqind ujë, prandaj edhe kemi aq
shumë nevojë për të pirë ujë, në mënyrë që të kompensohet sasia e
ujit që del nga organizmi.Mesatarisht, njeriu duhet të pijë rreth 2 litra
ujë në ditë, në mënyrë që ta kompensojë sasinë e ujit që nxirret
jashtë me anë të urinës, djersës . Uji na ndihmon që nga trupi të
nxjerrim produktet e panevojshme të metabolizmit te yndyrnave .
Nëse organizmit i mungon uji, kjo reflektohet në funksionimin e të gjitha
sistemeve të tij dhe personi i tillë ndjen lodhje, dhembje të kokës,
marramendje, etje dhe ngërçe në muskuj. Marrja e sasive të
mjaftueshme të ujit dhe konsumimi i pemëve dhe perimeve është gjëja
më e mirë që mund të bëni për lëkurën tuaj, nëse doni që ajo të duket e
freskët dhe e re.
Karbohidratet - janë grupi më i madh dhe
kryesor i burimeve tё energjisë në organizmin
e njeriut. Përbëhen kryesisht nga tri
elemente: karboni (C), hidrogjeni (H) dhe
oksigjeni (O). Përmes lidhjes së këtyre
elementeve, karbohidratet sigurojnë
energjinë e nevojshme për organizmin e
njeriut, edhe atë në sasi, përafërsisht, 4
kilokalori për një gram të karbohidrateve
(kcal/gr).
Karbohidratet mund të jenë të thjeshta
dhe komplekse. Glukoza (dekstroza)
ёshtё karbohidrat i thjeshtë, i njohur
edhe me emrin si sheqer i gjakut. Ёshtё
karbohidrati më i rёndёsishёm që,
brenda qelizave të organizmit të njeriut,
shërben si molekulë funksionale
energjetike (bёn gjenerimin e
molekulave të larta energjetike
adenozintrefosfatit – ATP)
PROTEINAT
Emri proteinë rrjedh nga fjala greke “Protos”që do të thotë “i
Rëndësishëm”.
Proteina është përbërës kryesor organik i shumë indeve në
trupin e njeriut, i cili formohet nga një rend i amino acideve
që janë të sistemuara nga sistemi jetësor. Ekzistojnë diku
rreth 20 amino acide të ndryshme të cilat gjenden në
proteina ku 9 prej tyre janë themelore dhe 11 të tjera janë jo
themelore - jo esenciale, 9 amino acidet themelore nuk
mund të prodhohen nga trupi por ato sigurohen-merren nga
ushqimi ditor kurse 11 amino acidet jo themelore
prodhohen prej pjesëve të karbohidrateve, të amino acideve
themelore dhe yndyrës, pra nga vet organizmi.
Cdo funksion i qelizave të gjalla varet
nga proteinat. Proteinat formojnë diku
rreth 15 % të trupit dhe janë
përgjegjëse për formimin e muskujve,
eshtrave, ligamenteve, lëkurës,
thonjëve dhe qimeve-flokëve
Yndyrnat- janë burime të pasura të energjisë, medium i
rëndësishëm për tretjen, absorbimin dhe shfrytëzimin e
vitaminave liposolubile nё organizëm (A, D, E, dhe K),
mbajnë lëkurën të shëndoshë, mund të jenë antioksidantë,
ndikojnë në metabolizëm, mund të kenë veprim në
sistemin kardiovaskular dhe nё imunitet (acidi linolenik),
etj. Yndyrnat mund të jenë në formë të dhjamërave dhe
vajrave. Përbëhen, kryesisht, nga tri elemente: karboni (C),
hidrogjeni (H) dhe oksigjeni (O) (për dallim nga
karbohidratet, yndyrnat kanë numër më të vogël të
molekulave të oksigjenit, kjo veti edhe i bën të jenë të
patretshme në ujë – insolubile).
• Mineralet - janë elemente inorganike të organizmit, me
rëndësi vitale për funksionimin normal të organizmit
(Natriumi, Kaliumi, Kalciumi, Magnezi, Klori, Fosfori, Hekuri,
Zinku, Jodi, Bakri, Mangani, Kromi, Seleni dhe Molibdeni).
Mineralet janë “përgjegjëse” për funksionimin normal të
sistemit nervor, sistemit skeletor, reaksionet brenda qelizës,
mbajtjen e balancit të ujit në organizëm. Në bazë të sasisë
me të cilën marrin pjesë në trupin e njeriut, mineralet
ndahen në dy grupe:
o Makromineralet – mineralet që marrin pjesë në
organizëm në sasi prej miligramëve deri në gram (minerale
të tilla janë kalciumi, fosfori dhe magnezi);
o Mikromineralet – mineralet që marrin pjesë në organizëm
në sasi shumë të vogël mikrogram – miligram (bakri, kromi
dhe seleni).
Vitaminat- janë komponime kimike organike të
rëndësishme për shumë reaksione kimike që ndodhin në
organizëm, ndihmojnë rritjen dhe aktivitetin mendor.
Grupi i vitaminave ndahet në dy nëngrupe:
- Vitaminat e tretshme në ujë – hidrosolubile, që gjithsej
janë 9 (vitamina C, B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3
(niacin), B5 (acidi panthotenik), B6 (pyridoxine), B7
(biotin), B9 (acidi folic), B12 (cobalamine);
- Vitaminat e tretshme në yndyrna – liposolubile, janë
gjithsej 4 (vitamina A, D, E, K).
Materiet ushqyese kanë funksione të shumëfishta, e disa edhe vitale për
organizmin e njeriut. Materiet ushqyese japin energji, ndërtojnë organizmin,
mbrojnë organizmin dhe marrin pjesë në proceset metabolike. Në bazë të
funksioneve që kanë, materiet ushqyese mund të ndahen në tri grupe:
1. Sigurimi i energjisë:
a. Karbohidratet;
b. Proteinat;
c. Yndyrnat (dhjami dhe vajrat).
2. Rritja dhe zhvillimi:
a. Proteinat;
b. Lipidet;
c. Vitaminat;
d. Mineralet;
e. Uji.
3. Rregullimi i funksioneve të trupit:
a. Proteinat;
b. Lipidet;
c. Vitaminat;
d. Mineralet;
e. Uji.
Disa statistika te kequshqyerjes ne Bote
Nr.Popullsise Shkaqet
795 milion Nuk kan ushqim te mjatueshem ,per
te udhehequr nje jet te
Shendetshme active.
12.9 % Jetojne ne vende me zhvillim ,dhe
pjesa e tyre dermuese jane te
kequshqyer.
3.1 milion (vdesin)
0-5 (vjet)
Ushqyerja e dobet rreth 45% mund
te shkaktoj vdekjen .
66 milion Femij te moshes 6-14 Fillojn mesimin te uritur ne te gjith
boten ne Zhvillim 23 milion vetem
nga Afrika .
WFP (worl food Program)
3.2 miliard $
Kan llogaritur se shuma e cekur
me heret mund te mbuloj te
gjitha shpenzimet e 66 m
femijeve.
Nje Diet e Ekuilibruar :
55% Karboidrate
30% Yndyrna
15% Proteina ,si
dhe vitamina
,minerale,uje
…
FALEMINDERIT
PER
VEMENDJEN
1 von 18

Recomendados

Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina von
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina#MesueseAurela Elezaj
10.4K views10 Folien
Te ushqyerit von
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyeritXhesika Merko
4.4K views11 Folien
Armiqtë e shëndetit von
Armiqtë e shëndetitArmiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetitGerta Hoxha
3.1K views1 Folie
Obeziteti von
ObezitetiObeziteti
Obezitetixhoinana
1K views5 Folien
Lidhja e matematikes me lendet e tjera von
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraResli Zaganjori
11.6K views14 Folien
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe von
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
5.5K views16 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Piramida Ushqimore von
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida UshqimoreMarinela Abedini
30.9K views49 Folien
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE von
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
18.8K views42 Folien
Prezantim von
Prezantim Prezantim
Prezantim Luan Sejdijaj
3K views24 Folien
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem von
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
7.1K views9 Folien
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve von
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujveDemtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujveEgla Mërzheku
17K views24 Folien
Crregullimet ushqimore von
Crregullimet ushqimoreCrregullimet ushqimore
Crregullimet ushqimoreAlimerko Brunilda
2.5K views7 Folien

Was ist angesagt?(20)

Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem von ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K views
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve von Egla Mërzheku
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujveDemtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Egla Mërzheku17K views
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme. von Eva Ciciku
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Eva Ciciku30.6K views
Kequshqyerja dhe semundjet von Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K views
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli von irena kotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli6.9K views
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi von Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K views
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM von Altin Emiri
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri10.2K views
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona. von An An
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
An An126.8K views
Ushqyerja e shëndetshme von Exhitah Vasija
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
Exhitah Vasija51.1K views
Projekt kimi (1) von ermela01
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K views
Ushqyerja e shendetshme von Ervis Duti
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti7.1K views
PUNE ME PROJEKT von KleaHaka
PUNE ME PROJEKTPUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKT
KleaHaka1.4K views

Similar a Nutricioni

Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet von
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetBurim Derveni
52K views14 Folien
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet von
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetKorba Ferizaj
41.5K views22 Folien
Një jetë e shëndetshme von
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
2.7K views12 Folien
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME von
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME gregorjupa
18.2K views9 Folien
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme von
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
22.6K views28 Folien
Yndyrat dhe sheqernat von
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatVilma Kafexhiu
31.1K views7 Folien

Similar a Nutricioni(20)

Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet von Burim Derveni
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Burim Derveni52K views
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet von Korba Ferizaj
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.5K views
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME von gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K views
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme von Riku Verri
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri22.6K views
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.5K views
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi von Mirsad - New
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimiRoli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Mirsad - New5.4K views
Roli i elementeve ne organizmin tone von Klodjan Hoxha
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha989 views
Food von Enxhi_01
FoodFood
Food
Enxhi_011.3K views
Piramida ushqimore von XhuLia Muca
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K views
Te ushqehemi dhe jo te hame! von Egla Mërzheku
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Egla Mërzheku5.1K views
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von koralda
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda38.8K views
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut von Lejdia Pashaj
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Lejdia Pashaj6.3K views
kimi gjimnazi sami frasheri von elonaharizi
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
elonaharizi7.2K views

Nutricioni

 • 2. Nutricioni eshte Shkence multidisiplinare,e cila studion ushqimin dhe menyren e faktoreve ushqimor, te cilet ndihmojn ne shendetin e njeriut.
 • 3. Si fillim zyrtar I nutricionit mirret viti 1780, kur kimisti francez “ Lavuazje” zbuloi se ushqimi dhe oksigjeni bashkohen ne organizem dhe prodhojn energji .
 • 4. Nutricioni apo të ushqyerit është furnizimi i qelizave të organizmit me materie (në formë të ushqimit), të domosdoshme për vazhdimin e jetës. Karakteristikat themelore të qenieve të gjalla janë: ndërtimi qelizor dhe përbërja kimike e organizmit, këmbimi i materieve dhe i energjisë, lëvizjet e trupit, shumimi, rritja, zhvillimi, reagimi në ngacmime të ndryshme (adaptimi, transformimi), etj
 • 5. Trupi i njeriut përmban bashkëdyzime kimike, siç janë: uji, karbohidratet, aminoacidet, acidet yndyrore dhe acidet nukleike. Të gjitha këto bashkëdyzime përbëhen nga elemente kimike si karboni, hidrogjeni, oksigjeni, azoti, fosfori, kalciumi, hekuri, zinku, magnezi, mangani dhe elemente të tjera, dhe në organizëm ndodhen në forma dhe kombinime të ndryshme (hormone, enzime, vitamina, fosfolipide, minerale).
 • 6. Për rrjedhën normale të proceseve metabolike dhe të funksioneve fiziologjike të organizmit të njeriut janë të domosdoshme (esenciale) rreth 40 substanca, të cilat përmblidhen nё dy grupe të mëdha të materieve ushqyese: Makronutrientët(Uji,Karbohidratet,Proteina t,Yndyrnat,) dhe Mikronutrientët(Mineralet,Vitaminat,dhe materiet Ushqyese).
 • 7. Uji - ka një rol tepër të rëndësishëm në funksionimin e organeve vitale. Trupi ynë përbëhet nga 55-75 përqind ujë, prandaj edhe kemi aq shumë nevojë për të pirë ujë, në mënyrë që të kompensohet sasia e ujit që del nga organizmi.Mesatarisht, njeriu duhet të pijë rreth 2 litra ujë në ditë, në mënyrë që ta kompensojë sasinë e ujit që nxirret jashtë me anë të urinës, djersës . Uji na ndihmon që nga trupi të nxjerrim produktet e panevojshme të metabolizmit te yndyrnave . Nëse organizmit i mungon uji, kjo reflektohet në funksionimin e të gjitha sistemeve të tij dhe personi i tillë ndjen lodhje, dhembje të kokës, marramendje, etje dhe ngërçe në muskuj. Marrja e sasive të mjaftueshme të ujit dhe konsumimi i pemëve dhe perimeve është gjëja më e mirë që mund të bëni për lëkurën tuaj, nëse doni që ajo të duket e freskët dhe e re.
 • 8. Karbohidratet - janë grupi më i madh dhe kryesor i burimeve tё energjisë në organizmin e njeriut. Përbëhen kryesisht nga tri elemente: karboni (C), hidrogjeni (H) dhe oksigjeni (O). Përmes lidhjes së këtyre elementeve, karbohidratet sigurojnë energjinë e nevojshme për organizmin e njeriut, edhe atë në sasi, përafërsisht, 4 kilokalori për një gram të karbohidrateve (kcal/gr).
 • 9. Karbohidratet mund të jenë të thjeshta dhe komplekse. Glukoza (dekstroza) ёshtё karbohidrat i thjeshtë, i njohur edhe me emrin si sheqer i gjakut. Ёshtё karbohidrati më i rёndёsishёm që, brenda qelizave të organizmit të njeriut, shërben si molekulë funksionale energjetike (bёn gjenerimin e molekulave të larta energjetike adenozintrefosfatit – ATP)
 • 10. PROTEINAT Emri proteinë rrjedh nga fjala greke “Protos”që do të thotë “i Rëndësishëm”. Proteina është përbërës kryesor organik i shumë indeve në trupin e njeriut, i cili formohet nga një rend i amino acideve që janë të sistemuara nga sistemi jetësor. Ekzistojnë diku rreth 20 amino acide të ndryshme të cilat gjenden në proteina ku 9 prej tyre janë themelore dhe 11 të tjera janë jo themelore - jo esenciale, 9 amino acidet themelore nuk mund të prodhohen nga trupi por ato sigurohen-merren nga ushqimi ditor kurse 11 amino acidet jo themelore prodhohen prej pjesëve të karbohidrateve, të amino acideve themelore dhe yndyrës, pra nga vet organizmi.
 • 11. Cdo funksion i qelizave të gjalla varet nga proteinat. Proteinat formojnë diku rreth 15 % të trupit dhe janë përgjegjëse për formimin e muskujve, eshtrave, ligamenteve, lëkurës, thonjëve dhe qimeve-flokëve
 • 12. Yndyrnat- janë burime të pasura të energjisë, medium i rëndësishëm për tretjen, absorbimin dhe shfrytëzimin e vitaminave liposolubile nё organizëm (A, D, E, dhe K), mbajnë lëkurën të shëndoshë, mund të jenë antioksidantë, ndikojnë në metabolizëm, mund të kenë veprim në sistemin kardiovaskular dhe nё imunitet (acidi linolenik), etj. Yndyrnat mund të jenë në formë të dhjamërave dhe vajrave. Përbëhen, kryesisht, nga tri elemente: karboni (C), hidrogjeni (H) dhe oksigjeni (O) (për dallim nga karbohidratet, yndyrnat kanë numër më të vogël të molekulave të oksigjenit, kjo veti edhe i bën të jenë të patretshme në ujë – insolubile).
 • 13. • Mineralet - janë elemente inorganike të organizmit, me rëndësi vitale për funksionimin normal të organizmit (Natriumi, Kaliumi, Kalciumi, Magnezi, Klori, Fosfori, Hekuri, Zinku, Jodi, Bakri, Mangani, Kromi, Seleni dhe Molibdeni). Mineralet janë “përgjegjëse” për funksionimin normal të sistemit nervor, sistemit skeletor, reaksionet brenda qelizës, mbajtjen e balancit të ujit në organizëm. Në bazë të sasisë me të cilën marrin pjesë në trupin e njeriut, mineralet ndahen në dy grupe: o Makromineralet – mineralet që marrin pjesë në organizëm në sasi prej miligramëve deri në gram (minerale të tilla janë kalciumi, fosfori dhe magnezi); o Mikromineralet – mineralet që marrin pjesë në organizëm në sasi shumë të vogël mikrogram – miligram (bakri, kromi dhe seleni).
 • 14. Vitaminat- janë komponime kimike organike të rëndësishme për shumë reaksione kimike që ndodhin në organizëm, ndihmojnë rritjen dhe aktivitetin mendor. Grupi i vitaminave ndahet në dy nëngrupe: - Vitaminat e tretshme në ujë – hidrosolubile, që gjithsej janë 9 (vitamina C, B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (acidi panthotenik), B6 (pyridoxine), B7 (biotin), B9 (acidi folic), B12 (cobalamine); - Vitaminat e tretshme në yndyrna – liposolubile, janë gjithsej 4 (vitamina A, D, E, K).
 • 15. Materiet ushqyese kanë funksione të shumëfishta, e disa edhe vitale për organizmin e njeriut. Materiet ushqyese japin energji, ndërtojnë organizmin, mbrojnë organizmin dhe marrin pjesë në proceset metabolike. Në bazë të funksioneve që kanë, materiet ushqyese mund të ndahen në tri grupe: 1. Sigurimi i energjisë: a. Karbohidratet; b. Proteinat; c. Yndyrnat (dhjami dhe vajrat). 2. Rritja dhe zhvillimi: a. Proteinat; b. Lipidet; c. Vitaminat; d. Mineralet; e. Uji. 3. Rregullimi i funksioneve të trupit: a. Proteinat; b. Lipidet; c. Vitaminat; d. Mineralet; e. Uji.
 • 16. Disa statistika te kequshqyerjes ne Bote Nr.Popullsise Shkaqet 795 milion Nuk kan ushqim te mjatueshem ,per te udhehequr nje jet te Shendetshme active. 12.9 % Jetojne ne vende me zhvillim ,dhe pjesa e tyre dermuese jane te kequshqyer. 3.1 milion (vdesin) 0-5 (vjet) Ushqyerja e dobet rreth 45% mund te shkaktoj vdekjen . 66 milion Femij te moshes 6-14 Fillojn mesimin te uritur ne te gjith boten ne Zhvillim 23 milion vetem nga Afrika . WFP (worl food Program) 3.2 miliard $ Kan llogaritur se shuma e cekur me heret mund te mbuloj te gjitha shpenzimet e 66 m femijeve.
 • 17. Nje Diet e Ekuilibruar : 55% Karboidrate 30% Yndyrna 15% Proteina ,si dhe vitamina ,minerale,uje …