Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
BAKAR 
 Autori prezentacije: 
Jovan Ćosović i Aleksandar Lazarević VIII-1 
OŠ ”Jovan Dučić” 
Beograd, novembar 2013.
 Bakar je poznat od davnina, kao osnovni 
sastojak bronze. 
 Zapravo, poznat je još u praistorijsko doba, pa 
se i doba ...
Nalaženje: 
 U malim količinama je u elementarnom stanju, 
ali uglavnom je u obliku jedinjenja. 
 Zastupljen je u zemlji...
Osobine: 
 Čisti bakar je crvenkasto-braon boje 
 Mek metal 
 Vrlo velike toplotne i električne provodljivosti 
 Na va...
Atomski 
broj 
Relativna 
atomska 
masa 
Oznaka
Jedinjenja: 
 CuSO4 ima baktericidne osobine,a bezvodni 
upija vodu. 
 Kompleksna jedinjenja bakra su stabilna. 
 Voden...
Rastvori: 
 Bakar sa kalajem, cinkom, molibdenom i drugim 
prelaznim metalima čini grupu rastopa koji se 
uopšteno naziva...
Upotreba: 
 Bakar se masovno upotrebljava za produkciju 
električnih provodnika i uopšte u elektronici. 
 Bakar se dodaj...
Alhemija: 
 Alhemičari su znali za bakar i koristili 
ga.Alhemijski simbol za bakar je isti kao I simbol 
za ženski pol (...
Bakarno doba: 
 Još u 6. milenijumu p.n.e. čovek je koristio 
bakar, što dokazuju perlice pronađene na 
arheološkim lokal...
 Mešanjem bakra i kalaja dobijena je tvrda 
legura - bronza, koja potiskuje u potpunosti 
kamen kao materijal za izradu p...
Bakar2 131106153126-phpapp01
Bakar2 131106153126-phpapp01
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Bakar2 131106153126-phpapp01

620 Aufrufe

Veröffentlicht am

rfqw

Veröffentlicht in: Ingenieurwesen
 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Bakar2 131106153126-phpapp01

 1. 1. BAKAR  Autori prezentacije: Jovan Ćosović i Aleksandar Lazarević VIII-1 OŠ ”Jovan Dučić” Beograd, novembar 2013.
 2. 2.  Bakar je poznat od davnina, kao osnovni sastojak bronze.  Zapravo, poznat je još u praistorijsko doba, pa se i doba u ljudskoj istoriji naziva Bakarnim dobom.  Latinski naziv za bakar je cuprum iz kojeg je izveden simbol za elemenat (Cu).
 3. 3. Nalaženje:  U malim količinama je u elementarnom stanju, ali uglavnom je u obliku jedinjenja.  Zastupljen je u zemljinoj kori u vidu minerala (halkopirita, halkozina,...)  Najveći izvor bakra u ishrani su morski plodovi a među njima bakra najviše ima u ostrigama. Bakar se takođe može naći i u zrnastom crnom hlebu, mahunastom povrću, kuvanim iznutricama i kiviju.
 4. 4. Osobine:  Čisti bakar je crvenkasto-braon boje  Mek metal  Vrlo velike toplotne i električne provodljivosti  Na vazduhu ne podleže koroziji
 5. 5. Atomski broj Relativna atomska masa Oznaka
 6. 6. Jedinjenja:  CuSO4 ima baktericidne osobine,a bezvodni upija vodu.  Kompleksna jedinjenja bakra su stabilna.  Vodeni rastvori soli bakra(I) imaju intezivnu zelenu, a rastvori soli bakra(II) intenzivnu plavu boju.
 7. 7. Rastvori:  Bakar sa kalajem, cinkom, molibdenom i drugim prelaznim metalima čini grupu rastopa koji se uopšteno nazivaju bronziti.  Od njih su najpoznatiji: tombak koji podseća na zlato i koji ima veoma dobre mehaničke osobine i otpornost na koroziju.
 8. 8. Upotreba:  Bakar se masovno upotrebljava za produkciju električnih provodnika i uopšte u elektronici.  Bakar se dodaje u razne legure. Meša se i sa srebrom i zlatom što u znatnoj meri poboljšava njihove mehaničke osobine.  U građevinarstvu se bakar koristi kao krovni pokrivač i za izradu oluka, a od skora i kao materijal za oblaganje fasada.
 9. 9. Alhemija:  Alhemičari su znali za bakar i koristili ga.Alhemijski simbol za bakar je isti kao I simbol za ženski pol (♀).  Paracelzus, koji je praktično uveo poznavanje hemije u medicinu (hemijatrija) je u terapijama koristio hemikalije, koje su između ostalog sadržavale i bakar.
 10. 10. Bakarno doba:  Još u 6. milenijumu p.n.e. čovek je koristio bakar, što dokazuju perlice pronađene na arheološkim lokalitetima, koje su napravljene od samorodnog bakra, ali to se ne može smatrati za početak metalurgije.  Period u praistoriji koji je obeležilo početak metalurgije i otkriće bakra, metala koji počinje da se koristi u izradi primitivnog oruđa i oružja u literaturi se naziva Bakarno doba (eneolit, halkolit ili kameno bakarno doba).
 11. 11.  Mešanjem bakra i kalaja dobijena je tvrda legura - bronza, koja potiskuje u potpunosti kamen kao materijal za izradu predmeta. Bakar nije jedini metal po kome je nazvano čitavo jedno doba u praistoriji čovečanstva, upravo po bronzi naziva se sledeće doba-bronzano doba.

×