Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Sinapsa ili-nervni-centar (1)

200 Aufrufe

Veröffentlicht am

Tomac Lea

Veröffentlicht in: Gesundheit & Medizin
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Sinapsa ili-nervni-centar (1)

 1. 1. Šta je sinapsa? *Sinapsa je najvažniji deo refleksnog luka i naziva se refleksni centar. *Sinapsa je spoj dva ili više neurona.
 2. 2. DELOVI SINAPSE Svaka sinapse se sastoji iz presinaptičkog završetka u kome su granule ili mehurići sa nervnim transmiterom i postsinaptičkog neurona. Između njih se nalazi sinaptička pukotina.
 3. 3. PRENOŠENJE RAZDRAŽENJA Prenošenje razdraženja u sinapsi vrši se putem hemijske materije koja se naziva transmiter. Pri draženju presinaptičkog završetka pskaju granule sa transmiterom i on difunduje do postsinapičke membrane, preko sinaptičke pukotine u kojoj se nalazi međućeliska tečnost.
 4. 4. Transmiter menja propustljivost postsinaptičke membrane neurona, a to može izazvati razdraženje ili inhibiciju postsinaptičkog neurona, zavisno od vrste oslobođenog transmitera.
 5. 5. Prema tome, u sinapsama može nastati razdraženje ili inhidicija i zavisno od toga menja se aktivnost pojedinih delova centralnog nervnog sistema. Odnos razdraženja i inhibicije je veoma važan za njihovu funkciju u višim delovima centralnog nervnog sistema.
 6. 6. KARAKTERISTIKE SPROVOĐENJA RADRAŽENJA U SINAPSAMA SU: 1. Razdraženje je proces hemijske prirode zato što se posredstvom parametra oslobađa hemijska materija (transmiter).
 7. 7. 2. Sprovođenje razdraženja je jednosmerno i to u pravcu od presinaptičkog završetka ka postsinaptičkom neuronu.
 8. 8. 3. Sprovođenje je sporije nego u nervnom vlaknu, jer je potrebno vreme za proces u sinapsi, kao što je oslobođanje transmitera i njegova diguzija po sinaptičkoj pukotini do postisnaptičke membrane.
 9. 9. 4. Razdraženje može u sinapsi da se menja, da slabi, da se pojačava, ili da se širi tako da nervni centri pojačano razdražuju ili se pak štite od razdraženja.
 10. 10. VIDEO FUNKCIONISANJA SINAPSE
 11. 11. HVALA NA PAŽNJI! Tomac Lea I4

×