Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Experiments16 100225025834-phpapp01

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
Nadal2012
Nadal2012
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 17 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Ähnlich wie Experiments16 100225025834-phpapp01 (20)

Aktuellste (20)

Anzeige

Experiments16 100225025834-phpapp01

 1. 1. EXPERIMENTS AMBEXPERIMENTS AMB LA LLUM I EL SOLA LLUM I EL SO ALUMNES DE 6ÈALUMNES DE 6È
 2. 2. Construcció d'una lent Material: Un pot transparent amb tapa(per exemple un de cigrons) Aigua per omplir tot el pot que heu escollit. Objectes per observar el muntatge però que hi hagi una espelma. Com es fa? Ompliu el pot completament amb aigua i tapa'l bé . Col·loqueu-lo en posició Horitzontal ( tombat) Observeu els objectes al seu voltant del pot transparent que heu triat. Que està passant? En passar la llum del pot amb l'aigua es refracta. Els rajos es desvien igual que una lent d'augment.
 3. 3. El disc de Newton.  Necessitem:  Un cartró, un llapis, cola blanca, colors de l'Arc de Sant Martí i un full.  Muntatge:  S'agafa el full. Es fa una rodona amb un compàs i fem el mateix al cartró. Ho retallem. Pintem el paper amb “formatgets” de 51º amb els colors de l'Arc de Sant Martí. S'empeguen les dos rodones es traspassa el llapis pel mig. Es fa rodar.  Què passa?  Quan gires el disc els colors (originats pel blanc) es converteixen amb aquest.
 4. 4. Experiment : LLUM GELAT  Material :  LED, globus, pila de petaca (4,5 v), cable de coure i cinta aïllant.  Procés :  S'infla un globus. A continuació hem de fer dos trossos de cable de coure (20 cm cadascun) i pelem les puntes. Ara, amb la cinta aïllant enganxem la LED. Omplim el globus d'aigua i hi posem la LED, i que surtin els cables per fora. Ho congelem 48 h. Quan estigui congelat petem el globus i connectem les puntes dels cables a la pila de petaca.  Que observem?  Al cap de 48 h. la llum estarà totalment congelada. Fa llum, perquè quan la pila està connectada amb els cables de coure ella es comporta com un corrent elèctric.
 5. 5. Experiment: Telèfon de llaunes -Material: -Dues llaunes de conserva buides i netes. -Una bossa de plàstic o un tros de plàstic. -Tres metres de fil fi (també pot ser una corda prima). -Una agulla. -Cinta adhesiva. -Un tros de corda o gomes elàstiques. -Un obrellaunes. Preparació: -Amb l'ajuda de un obrellaunes traure el fons i la tapa de les llaunes. Després tallar el plàstic i tapar amb ell un dels fons de la llauna (ha de quedar ben estirat i subjectat amb cinta adhesiva, corda o una goma). Unir les dues llaunes, passant el fil a través del plàstic. Una vegada units, fer un nus a cada extrem del fil. Una persona agafa una llauna i una altra persona l'altra llauna , deixant el fil molt estirat, (vigilant de no trencar-lo). Un dels dos ha de parlar dins de la seva llauna i l'altre posar l'orella dins de la seva.
 6. 6. Experiment: Imatge reflectida • Material: -1 mirall -1 full de paper -1 lot de butxaca -1 llapis • Procés -Primer s’escriu alguna cosa en una pissarra, en un full, ...més tard, posem un mirall al començament del que hem escrit i veurem la imatge reflectida, i una lot de butxaca a la part de dalt.
 7. 7.  FANTASIA DE COLORS  Material  Per dur a terme aquest experiment necessitem una font lluminosa (pot ser una llanterna), un disc, un suport i un mirall.  Procés  Hem de posar la font lluminosa de tal manera que el seu centre coincideixi amb la mateixa alçada que el centre del disc. Al darrere de la font lluminosa hi ha un mirall, en aquest s’hi reflecteix el disc. Per realitzar l'observació podem posar la vista en línia de la llum i el disc, ho podem col·locar el disc entre la font lluminosa i la vista.  Què observem?  En aquest experiment hem observat que sense la pluja, podem observar tots els colors de l'arc de Sant Martí.
 8. 8. Capvespres casolans  Material:  -Un got de vidre  -Aigua  -Una paret blanca  Muntatge:  Omple ¾ parts del vas amb aigua i posa'l davant d'una paret blanca. Agafa la llanterna i dirigeix el focus de llum a través del  vas.  -De quin color es veu la llum?  Ara afegeix la llet a l'aigua. Barreja bé i torna a dirigir el focus de llum a través d'aquest líquid.  -Quin color es veu a la paret?  Que passa?  La llum es blanca i quan passa per la llet, la llet fa de filtre i es torna taronja.
 9. 9. Cascada de llum  Material:  -Una ampolla de plàstic.  -Un clau I un martell.  -Una llanterna.  -Aigua I un recipient.  Procés:  -Fer un forat lateral a l'ampolla buida. S'ha d'omplir d'aigua I posar la tapa. Buscar un lloc fosc. Il·luminar l'ampolla des de la  posició oposada del forat, traure la tapa, posar la mà sota el raig que surt I es veurà la llum a la nostra mà.  Que passa?  -Que una part de la llum es atrapada pel flux de l'aigua que surt I segueix les corbes de la caiguda. S'ha creat un canal per  transmetre la llum.
 10. 10.  IMATGES MAGIQUES  Per duu a terme aquet experiment necessitem dos miralls, un dau, un full de paper amb una ratlla al mig.  Col·loquem el full amb la línia damunt una superfície plana, col·loquem els miralls formant un triangle per damunt la línia, entre mig d'ells i col·loquem el dau. Segons com col·loquem els miralls vegem diferents formes i més o menys daus.  En aquest experiment hem observat les magnifiques i espectaculars imatges reflectides en els miralls.
 11. 11. EXPERIMENT: CONSTRUCCIÓ D'UNA LUPA Materials: -Tarja de cartolina -Cinta adhesiva transparent -Comptagotes -Aigua Procediment: -Fes un forat de dos centímetres de diàmetre aproximadament en una tarja de cartolina. -Tapa'l amb un tros de cinta adhesiva transparent. -Amb un comptagotes col·loca una gota d'aigua sobre la cinta adhesiva que cobreix el forat. -Comprova, mirant a través seu un escrit, que la gota actua com una lupa.
 12. 12. IMATGE REFLECTIDA EN L’ESCRIPTURA INVERTIDA • Material: 1 mirall, 1 full de paper, 1 lot de butxaca, 1 llapis i cinta adhesiva. • Procediment: escrivim amb un llapis qualsevol paraula en un full de paper, retalleu les lletres i enganxeu-les amb la cinta adhesiva en un mirall. Enfoqueu la lot de butxaca al mirall i hi veureu l'escriptura invertida, això si, ha de ser en un lloc fosc. • Què observem? A la paret que em fet servir hem observat que la paraula que havíem escrit s’ha projectat de manera invertida.
 13. 13. OBSERVACIÓ DEL MIDÓ DE LA PATATA  Material: microscopi, portaobjectes, cobreobjectes, aigua, ganivet i una patata.  Procediment:  1.Amb el ganivet tallem la patata per la meitat.  2.Amb la punta del ganivet fem caure una mica de suc de patata, molt poc a poc sobre el portaobjectes.  3.Posem dues gotes d'aigua sobre el suc, col·loquem el cobreobjectes a sobre i anem al microscopi.  Observacions:  Es veuen molts granets de midó. Tenen forma ovalada i arrodonida.  Són incolors i transparents. N'hi ha de més grans i alguns són més petits.  Quan mirem a més augments es veuen més grans i en alguns d'ells a la part inferior es veu un espiral.
 14. 14. Experiment amb miralls  Materials: dos miralls, cinta adhesiva, un dau. Un full de paper blanc on hi hagi una línia.  Com feu:  S'uneixen els dos miralls per la banda posterior amb la cinta adhesiva, de manera que es puguin obrir i tanca com un llibre. Poseu aquests miralls en un cert angle sobre la línia que hi ha al paper; poseu el dau entre els miralls. Comenceu amb el conjunt de miralls totalment obert, després tanqueu-lo poc a poc. Cada cop hi haurà més daus.
 15. 15. MUSICA SENSE INSTRUMENTS Material: Copes de vidre Aigua Muntatge: Hem omplert les copes amb diferent quantitat d’aigua. Hem fregat la vora. Què passa: Cada copa fa un so diferent. Aquest instrument és molt antic. Fa uns 200 anys que es va posar de moda i força música. Li van dedicar composicions. S'anomena HARMÒNICA DE VIDRE
 16. 16. EL XIULET NOMÉS ÉS POT FER SERVIR D'UNA MANERA?  Material: 1 xiulet i un globus.  Agafes un globus, l'infles i el poses a l'embocadura del xiulet. O primer poses el globus a l'embocadura i bufes pel forat que queda. Observaràs que en el primer cas el xiulet amb l'aire del globus sonarà. I en el segon cas s'inflarà el globus i quan pares de bufar sona el xiulet.
 17. 17. PRISMA D'AIGUA.  Material: un mirall, una cubeta plena d'aigua, una finestra per la que entri un raig de sol, una paret blanca o un full de paper, algun objecte per sostenir el mirall.  Muntatge: Posa la cuneta d'aigua davant de la finestra perquè entri un raig de sol dins d'ella. Posa un mirall inclinat a la cubeta, formant una prisma d'aigua. Cerca la projecció del sol, sobre la paret o full.  Què passa? El raig de llum incident es trenca en els colors components de la llum blanca en travessa el prisma d'aigua sobre el mirall. Es reflecteix en quest travessa de nou l prisma i pateix una segona descomposició.

×