Видливост на граѓанските организации - 1

МЦМС | MCIC
МЦМС | MCICМЦМС | MCIC
Презентациски вештини
Обучувачка: Гонце Јаковлеска
22-23 јануари 2019
Проектот е финансиран од
Европската Унија
Да се биде добар презентер е талент со
кој човек се раѓа!
Не
•Вие сте
пораката!!
Пет чекори кои водат кон добра
презентација
1. Одлучете што сакате да постигнете
2. Одлучете каква форма/изглед треба да има
презентацијата
3. Направете концепт
4. Вежбајте/симулирајте
5. Реализирајте ја ефективно
Одлучете што сакате да
постигнете
• Што сакате да постигнете?
• Кои три пораки сакате учесниците да ги запомнат по
завршување на презентацијата?
• Кои се аргументите за поткрепа на овие три пораки?
• Каков е текот на мислата/размислувањето за пораката и
аргументите?
Формата/изгледот на
презентацијата
Дефинирајте ја ‘арената’ пред која настапувате
Тип на настан/случување, број на учесници, период во
денот, расположливо време, изглед на просторијата
Запознајте ја својата публика
Кои се тие? Какви предзнаења имаат? До која мера тоа
може да се земе здраво за готово? Дали ќе го разберат
вашиот говор/стил на зборување? Во какво расположение
ќе бидат?
Дали ќе го
разберат
вашиот
говор/стил на
зборување?
Подготовка на концепт (1)
Колкаво времетраење?
Просечна крива на задржување на вниманието - 25 до 40
минути
Дали се планираат слајдови?
Околу 2-3 минути по слајд
Колку нови информации?
20 минути: 2 информации/концепти - 30 минути: 3
информации/концепти
Напишан говор или потсетник?
Подготовка на концепт (2)
Структурирање на содржината
Кажете им што ќе им кажете. Кажете им го тоа.
Потоа, кажете им што сте им кажале.
Подготовка за вашата презентација
• Вежбајте: Колку време ви треба? Колку е ефективна?
Колку се корисни концептот и визуелните помагала?
• Побарајте од добар колега/колешка да ве слуша
• Користете ги помагалата
• Симулирајте ја презентацијата во целост
• На крај посоветувајте се со колегата/колешката
• Ако можете, повторете ја целата процедура!
• Облека!
Пред презентацијата
• Направете пауза
• Проверете го вашиот изглед
• Поминете со млаз ладна вода по дланките
• Проѕевнете се, истегнете се, правете гримаси, опуштете
ги мускулите на лицето, околу устата, дишете
• Истегнете и протресете ги рацете
• Кога веќе ќе влезете во просторијата, бидете мирни!
Запомнете: Вие сте личноста која најмногу го знае она
што ќе го зборува!
Вовед
• Детектирајте пријатели – 3 до 4 се доволно
• Првата минута е клучна: Напамет научете ги првите 2
минути од вашата презентација.
• Користете: неочекувана воведна реченица која ќе го
скрши мразот; цитат; шега; реторичко прашање; лично
искуство/анегдота; шокантна статистика;
запрепастувачки изјави
Сите тие имаат своја добра и лоша страна
Невербална комуникација
• Информацијата која се пренесува со зборови може да
биде изменета кога и се додаваат невербалните сегменти
• Пораките кои ги испраќа телото влијаат на вреднувањето,
на потврдувањето или негирањето на она што е изречено.
Невербална комуникација
Невербални аспекти на говорот
Тон и боја на глас
Јачина
Ритам/паузи
Изговор/дикција
Контакт преку поглед и тело
Контакт преку поглед
Движење на раце/ гестикулација
Говор на тело
Невербална комуникација
•Говор на телото
Првите импресии ги покажуваме:
- 55% со говорот на телото
- 38% со тонот и брзината на говорот
- 7% со она што го зборуваме.
Првите пет минути се најкритични при средбата на двајца
луѓе
Завршен дел
Клучен дел од презентацијата
• Вообичаени грешки
• Клише
• Непланирано/вонредно завршување
• Бескраен лавиринт или колку повеќе толку повесело
• Размислете за употреба на „финално резиме“
• Кога ќе дојдете до крајот, запрете!
Запомнете!
„Никогаш не добивате втора шанса
за оставање прв впечаток!“
Добри и читливи слајдови
Визуелни помагала
• Колку памтиме:
20% од она што ќе го слушнеме
30% од она што ќе го видиме
50% од она што ќе го слушнеме и видиме
За визуелните помагала
• Треба да се во функција на презентацијата, а не да го
одвлекуваат вниманието од неа!
• Мора да се јасно видливи и разбирливи!
• Обраќајте се на вашата публика а не на визуелните
помагала
• Материјали - однапред дистрибуирани или отпосле?
Добар графичкидизајн
• Очите бараат:
• Добри наслови
• Фотографии
• Илустрации
Прво привлечете го вниманието – потоа текстот
Ако текстот не е интересен, погледот бега на друга
страна
Добар графички дизајн
• Како најчесто визуелно ја продавате својата порака?
• Просторот да е лесно проодлив/непопречен
• Постојано мислете на примателот
Пример за лошо изработен слајд
(1)
• Иnteresno predavawe so dobri primeri i ilustracii
- nekolku specifi~ni pra{awa
- interesni anegdoti
1. Гlavnен problemi so koi se sre}avaat predava~ite koga
dr`at predavawe e toa {to tie razmisluvale za temata
na predavawe dovolno dolgo vreme i toa po~nalo da
dobiva smisla za niv. Taka da se re~e site konstatacii
{to gi pravat se del od edna koherentna diskusija.
2. Slu{atelite, sepak ne go delat istoto mislewe.
Dokolku sakate publikata da go sledi va{iot pravec
na razmisluvawe, morate da ja napravite strukturata
eksplicitna.
Пример за лошо изработен слајд
(2)
time1 time2
Politics
Culture
Philosophy
Organisational &
analytical
paradigm
time3
Organisational &
analytical
paradigm
Organisational &
analytical
paradigm
Politics
Culture
Philosophy
Politics
Culture
Philosophy
Добри слајдови
• Најмногу пет до шест точки
• Максимум 6 секунди да се прочита секој слајд
• Употребете графикони или цифри кога можете
• Употребете едноставен фонт најмалку 18
• Употребете бои (меѓутоа бидете внимателни!)
Презентацијата е подготвена од обучувачката Гонце
Јаковлеска
Контакти од обучувачката: gjk@mcms.mk
Обуката беше спроведена со финансиска помош од Европската Унија, во рамките на
проектот Национален ресурсен центар за граѓански организации. Содржината на
презентацијата е одговорност на обучувачот и на никаков начин не ги одразува
ставовите на Европската Унија.
Контакт: info@rcgo.mk
1 von 26

Recomendados

Транспарентност на граѓански организации 7 von
Транспарентност на граѓански организации 7Транспарентност на граѓански организации 7
Транспарентност на граѓански организации 7МЦМС | MCIC
670 views13 Folien
Персонален брендинг von
Персонален брендингПерсонален брендинг
Персонален брендингSofija Angelova
294 views16 Folien
Инклузивно образование (мај 2017) von
Инклузивно образование (мај 2017)Инклузивно образование (мај 2017)
Инклузивно образование (мај 2017)Valentina Petrova
179 views43 Folien
Планирање на реализацијата на наставната програма за 4 одделение (1).doc von
Планирање на реализацијата на наставната програма за 4 одделение (1).docПланирање на реализацијата на наставната програма за 4 одделение (1).doc
Планирање на реализацијата на наставната програма за 4 одделение (1).docSanjaIlievska
36 views38 Folien

Más contenido relacionado

Similar a Видливост на граѓанските организации - 1

Creative thinking techniques, Part 1 von
Creative thinking techniques, Part 1Creative thinking techniques, Part 1
Creative thinking techniques, Part 1Dexa Mexa
628 views225 Folien
podgotovka-za-ozv-kontrolori-na-emocii (1).doc von
podgotovka-za-ozv-kontrolori-na-emocii (1).docpodgotovka-za-ozv-kontrolori-na-emocii (1).doc
podgotovka-za-ozv-kontrolori-na-emocii (1).docssusere4af5a
17 views2 Folien
Пропратно писмо за биографија von
Пропратно писмо за биографијаПропратно писмо за биографија
Пропратно писмо за биографијаJovan Stalevski
18.7K views19 Folien
Adhd von
Adhd Adhd
Adhd Georgina Dimova
382 views12 Folien
оценување на вештините на учениците за решавање проблеми von
оценување на вештините на учениците за решавање проблемиоценување на вештините на учениците за решавање проблеми
оценување на вештините на учениците за решавање проблемиAnica Petkoska
1.9K views8 Folien
комуникациски вештини von
комуникациски вештиникомуникациски вештини
комуникациски вештиниСевиљм Бајрами
3.8K views24 Folien

Similar a Видливост на граѓанските организации - 1(12)

Creative thinking techniques, Part 1 von Dexa Mexa
Creative thinking techniques, Part 1Creative thinking techniques, Part 1
Creative thinking techniques, Part 1
Dexa Mexa628 views
podgotovka-za-ozv-kontrolori-na-emocii (1).doc von ssusere4af5a
podgotovka-za-ozv-kontrolori-na-emocii (1).docpodgotovka-za-ozv-kontrolori-na-emocii (1).doc
podgotovka-za-ozv-kontrolori-na-emocii (1).doc
ssusere4af5a17 views
Пропратно писмо за биографија von Jovan Stalevski
Пропратно писмо за биографијаПропратно писмо за биографија
Пропратно писмо за биографија
Jovan Stalevski18.7K views
оценување на вештините на учениците за решавање проблеми von Anica Petkoska
оценување на вештините на учениците за решавање проблемиоценување на вештините на учениците за решавање проблеми
оценување на вештините на учениците за решавање проблеми
Anica Petkoska1.9K views
лидерство и тимска работа von Jovan Stalevski
лидерство и тимска работалидерство и тимска работа
лидерство и тимска работа
Jovan Stalevski5.1K views
ноември von brane71
ноемвриноември
ноември
brane712.1K views
Pregled na invalidnosta proekt apolonija-18.03.2014-za print von apolloniafoundation
Pregled na invalidnosta proekt apolonija-18.03.2014-za printPregled na invalidnosta proekt apolonija-18.03.2014-za print
Pregled na invalidnosta proekt apolonija-18.03.2014-za print
техники на учење презентација von Biljana Ilioska
техники на учење презентацијатехники на учење презентација
техники на учење презентација
Biljana Ilioska24.9K views

Más de МЦМС | MCIC

MCIC Annual Report 2021 von
MCIC Annual Report 2021MCIC Annual Report 2021
MCIC Annual Report 2021МЦМС | MCIC
55 views21 Folien
Годишен извештај 2021 - МЦМС von
Годишен извештај 2021 - МЦМСГодишен извештај 2021 - МЦМС
Годишен извештај 2021 - МЦМСМЦМС | MCIC
60 views21 Folien
MCMS Raport Vjetor 2021 von
MCMS Raport Vjetor 2021MCMS Raport Vjetor 2021
MCMS Raport Vjetor 2021МЦМС | MCIC
10 views21 Folien
MCMS Raport Vjetor 2020 von
MCMS Raport Vjetor 2020MCMS Raport Vjetor 2020
MCMS Raport Vjetor 2020МЦМС | MCIC
125 views26 Folien
MCIC Annual Report 2020 von
MCIC Annual Report 2020MCIC Annual Report 2020
MCIC Annual Report 2020МЦМС | MCIC
107 views26 Folien
Годишен извештај 2020 - МЦМС von
Годишен извештај 2020 - МЦМСГодишен извештај 2020 - МЦМС
Годишен извештај 2020 - МЦМСМЦМС | MCIC
166 views26 Folien

Más de МЦМС | MCIC(20)

Годишен извештај 2021 - МЦМС von МЦМС | MCIC
Годишен извештај 2021 - МЦМСГодишен извештај 2021 - МЦМС
Годишен извештај 2021 - МЦМС
МЦМС | MCIC60 views
Годишен извештај 2020 - МЦМС von МЦМС | MCIC
Годишен извештај 2020 - МЦМСГодишен извештај 2020 - МЦМС
Годишен извештај 2020 - МЦМС
МЦМС | MCIC166 views
Видливост на граѓанските организации - 3 von МЦМС | MCIC
Видливост на граѓанските организации - 3Видливост на граѓанските организации - 3
Видливост на граѓанските организации - 3
МЦМС | MCIC694 views
Видливост на граѓанските организации - 2 von МЦМС | MCIC
Видливост на граѓанските организации - 2Видливост на граѓанските организации - 2
Видливост на граѓанските организации - 2
МЦМС | MCIC703 views
Вклучување на конституенти во ГО von МЦМС | MCIC
Вклучување на конституенти во ГОВклучување на конституенти во ГО
Вклучување на конституенти во ГО
МЦМС | MCIC653 views
Транспарентност на граѓански организации 4 von МЦМС | MCIC
Транспарентност на граѓански организации 4Транспарентност на граѓански организации 4
Транспарентност на граѓански организации 4
МЦМС | MCIC694 views
Транспарентност на граѓански организации 3 von МЦМС | MCIC
Транспарентност на граѓански организации 3Транспарентност на граѓански организации 3
Транспарентност на граѓански организации 3
МЦМС | MCIC706 views
Транспарентност на граѓански организации 2 von МЦМС | MCIC
Транспарентност на граѓански организации 2Транспарентност на граѓански организации 2
Транспарентност на граѓански организации 2
МЦМС | MCIC725 views
Транспарентност на граѓански организации 1 von МЦМС | MCIC
Транспарентност на граѓански организации 1Транспарентност на граѓански организации 1
Транспарентност на граѓански организации 1
МЦМС | MCIC700 views
Транспарентност на граѓански организации 8 von МЦМС | MCIC
Транспарентност на граѓански организации 8Транспарентност на граѓански организации 8
Транспарентност на граѓански организации 8
МЦМС | MCIC774 views
Транспарентност на граѓански организации 6 von МЦМС | MCIC
Транспарентност на граѓански организации 6Транспарентност на граѓански организации 6
Транспарентност на граѓански организации 6
МЦМС | MCIC652 views
Транспарентност на граѓански организации 5 von МЦМС | MCIC
Транспарентност на граѓански организации 5Транспарентност на граѓански организации 5
Транспарентност на граѓански организации 5
МЦМС | MCIC667 views
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 2 von МЦМС | MCIC
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 2Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 2
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 2
МЦМС | MCIC681 views
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 1 von МЦМС | MCIC
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 1Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 1
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 1
МЦМС | MCIC676 views
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 6 von МЦМС | MCIC
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 6Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 6
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 6
МЦМС | MCIC619 views
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 5 von МЦМС | MCIC
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 5Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 5
Тематско вмрежување, партнерства и коалиции - 5
МЦМС | MCIC647 views

Видливост на граѓанските организации - 1

 • 1. Презентациски вештини Обучувачка: Гонце Јаковлеска 22-23 јануари 2019 Проектот е финансиран од Европската Унија
 • 2. Да се биде добар презентер е талент со кој човек се раѓа! Не
 • 4. Пет чекори кои водат кон добра презентација 1. Одлучете што сакате да постигнете 2. Одлучете каква форма/изглед треба да има презентацијата 3. Направете концепт 4. Вежбајте/симулирајте 5. Реализирајте ја ефективно
 • 5. Одлучете што сакате да постигнете • Што сакате да постигнете? • Кои три пораки сакате учесниците да ги запомнат по завршување на презентацијата? • Кои се аргументите за поткрепа на овие три пораки? • Каков е текот на мислата/размислувањето за пораката и аргументите?
 • 6. Формата/изгледот на презентацијата Дефинирајте ја ‘арената’ пред која настапувате Тип на настан/случување, број на учесници, период во денот, расположливо време, изглед на просторијата Запознајте ја својата публика Кои се тие? Какви предзнаења имаат? До која мера тоа може да се земе здраво за готово? Дали ќе го разберат вашиот говор/стил на зборување? Во какво расположение ќе бидат?
 • 8. Подготовка на концепт (1) Колкаво времетраење? Просечна крива на задржување на вниманието - 25 до 40 минути Дали се планираат слајдови? Околу 2-3 минути по слајд Колку нови информации? 20 минути: 2 информации/концепти - 30 минути: 3 информации/концепти Напишан говор или потсетник?
 • 9. Подготовка на концепт (2) Структурирање на содржината Кажете им што ќе им кажете. Кажете им го тоа. Потоа, кажете им што сте им кажале.
 • 10. Подготовка за вашата презентација • Вежбајте: Колку време ви треба? Колку е ефективна? Колку се корисни концептот и визуелните помагала? • Побарајте од добар колега/колешка да ве слуша • Користете ги помагалата • Симулирајте ја презентацијата во целост • На крај посоветувајте се со колегата/колешката • Ако можете, повторете ја целата процедура! • Облека!
 • 11. Пред презентацијата • Направете пауза • Проверете го вашиот изглед • Поминете со млаз ладна вода по дланките • Проѕевнете се, истегнете се, правете гримаси, опуштете ги мускулите на лицето, околу устата, дишете • Истегнете и протресете ги рацете • Кога веќе ќе влезете во просторијата, бидете мирни! Запомнете: Вие сте личноста која најмногу го знае она што ќе го зборува!
 • 12. Вовед • Детектирајте пријатели – 3 до 4 се доволно • Првата минута е клучна: Напамет научете ги првите 2 минути од вашата презентација. • Користете: неочекувана воведна реченица која ќе го скрши мразот; цитат; шега; реторичко прашање; лично искуство/анегдота; шокантна статистика; запрепастувачки изјави Сите тие имаат своја добра и лоша страна
 • 13. Невербална комуникација • Информацијата која се пренесува со зборови може да биде изменета кога и се додаваат невербалните сегменти • Пораките кои ги испраќа телото влијаат на вреднувањето, на потврдувањето или негирањето на она што е изречено.
 • 14. Невербална комуникација Невербални аспекти на говорот Тон и боја на глас Јачина Ритам/паузи Изговор/дикција Контакт преку поглед и тело Контакт преку поглед Движење на раце/ гестикулација Говор на тело
 • 15. Невербална комуникација •Говор на телото Првите импресии ги покажуваме: - 55% со говорот на телото - 38% со тонот и брзината на говорот - 7% со она што го зборуваме. Првите пет минути се најкритични при средбата на двајца луѓе
 • 16. Завршен дел Клучен дел од презентацијата • Вообичаени грешки • Клише • Непланирано/вонредно завршување • Бескраен лавиринт или колку повеќе толку повесело • Размислете за употреба на „финално резиме“ • Кога ќе дојдете до крајот, запрете!
 • 17. Запомнете! „Никогаш не добивате втора шанса за оставање прв впечаток!“
 • 18. Добри и читливи слајдови
 • 19. Визуелни помагала • Колку памтиме: 20% од она што ќе го слушнеме 30% од она што ќе го видиме 50% од она што ќе го слушнеме и видиме
 • 20. За визуелните помагала • Треба да се во функција на презентацијата, а не да го одвлекуваат вниманието од неа! • Мора да се јасно видливи и разбирливи! • Обраќајте се на вашата публика а не на визуелните помагала • Материјали - однапред дистрибуирани или отпосле?
 • 21. Добар графичкидизајн • Очите бараат: • Добри наслови • Фотографии • Илустрации Прво привлечете го вниманието – потоа текстот Ако текстот не е интересен, погледот бега на друга страна
 • 22. Добар графички дизајн • Како најчесто визуелно ја продавате својата порака? • Просторот да е лесно проодлив/непопречен • Постојано мислете на примателот
 • 23. Пример за лошо изработен слајд (1) • Иnteresno predavawe so dobri primeri i ilustracii - nekolku specifi~ni pra{awa - interesni anegdoti 1. Гlavnен problemi so koi se sre}avaat predava~ite koga dr`at predavawe e toa {to tie razmisluvale za temata na predavawe dovolno dolgo vreme i toa po~nalo da dobiva smisla za niv. Taka da se re~e site konstatacii {to gi pravat se del od edna koherentna diskusija. 2. Slu{atelite, sepak ne go delat istoto mislewe. Dokolku sakate publikata da go sledi va{iot pravec na razmisluvawe, morate da ja napravite strukturata eksplicitna.
 • 24. Пример за лошо изработен слајд (2) time1 time2 Politics Culture Philosophy Organisational & analytical paradigm time3 Organisational & analytical paradigm Organisational & analytical paradigm Politics Culture Philosophy Politics Culture Philosophy
 • 25. Добри слајдови • Најмногу пет до шест точки • Максимум 6 секунди да се прочита секој слајд • Употребете графикони или цифри кога можете • Употребете едноставен фонт најмалку 18 • Употребете бои (меѓутоа бидете внимателни!)
 • 26. Презентацијата е подготвена од обучувачката Гонце Јаковлеска Контакти од обучувачката: gjk@mcms.mk Обуката беше спроведена со финансиска помош од Европската Унија, во рамките на проектот Национален ресурсен центар за граѓански организации. Содржината на презентацијата е одговорност на обучувачот и на никаков начин не ги одразува ставовите на Европската Унија. Контакт: info@rcgo.mk