Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Projekt Fizik - Magnetizmi

11.944 Aufrufe

Veröffentlicht am

Magnetizmi

Veröffentlicht in: Design
 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Projekt Fizik - Magnetizmi

 1. 1. Magnetizmi Marinela Abedini
 2. 2. Projekt Fizike 2013-2014 • Informacion rreth MAGNETIZMIT • Eksperiment – Magnetizmi
 3. 3. Fjalet kyce Magnet Induksioni elektromagnetik Fushe magnetike Forca Lencit Induksion I fushes magnetike Fluksi magnetik Rregulla e dores se djathte Autoinduksioni Forca Amperit Energjia e fushes magnetike
 4. 4. Magneti • Cfare eshte MAGNETI? • Magneti eshte cope metali qe ka force te terheq substanca te tjera. Hekuri dhe celiku jane te pershtatshem per te krijuar magnet. Magneti ka dy pole , polin verior dhe polin jugor. Keto dy pole terheqin njeri tjetrin. Polen e njejta refuzohen.
 5. 5. Magneti • Nga vjen emri MAGNETIZEM? • Perpara mendonin se guret e magnetit kane fuqi magjike. Greket e vjeter kete fuqi magjike e quajten magentizem , sipas emrit te nje qyteti ne Maqedoni ku gjenin guret magnetik.
 6. 6. Magneti • Nga ndryshon MAGENTIZMI nga ELEKTRICITETI? • Dallimi kryesor eshte se fuqia terheqese e dy objekteve magnetike nuk varet nga subsanca qe i ndan ata. Fuqia ne mes dy objekteve te ngarkuara me elektricitet varet nga substanca percuese qe gjendet mes tyre.
 7. 7. Magneti • Cfare ndodh nese e pergjysmojme nje MAGNET? • Kur pergjysmojme nje magnet fitojme nje magnet tjeter me te njejtat veti si magneti ame. Pra te dy copat e fituara kane polin verior dhe jugor.
 8. 8. Magneti • Cfare eshte INDUKSIONI MAGNETI? • Nga gozhdet e celiketa qe e pershtjellin nje shufer magneti mund te fitohet nje zinxhir magnetik . Gozhdet do te mbahen bashke nga induksioni i magnetit. Por sa te bie nje gozhde nga magneti do te bien dhe te tjerat.
 9. 9. Magneti • Si mund te krijojme nje MAGNET?
 10. 10. Fusha Magnetike • Cfare eshte Fusha MAGNETIKE?
 11. 11. Fusha Magnetike
 12. 12. Perdorimi i magnetit per te hequr qelizat kanceroza
 13. 13. Perdorimi i magnetit per te hequr qelizat kanceroza
 14. 14. Perdorimi I fushes magnetike ne industri
 15. 15. Ne forcimin e cimentos Duke perdorur fushen elektrike ne ujin e cimentos Duke perdorur ujin normal per perfitimin e cimentos
 16. 16. Grafiku I fortesimit te cimentos
 17. 17. Efekti I temperatur ne konstante qe eshte perdorur uje I trajtuar me fushe magnetike Efekti I temperatur ne konstante qe eshte perdorur uje
 18. 18. Makinat e rrymes se vazhduar
 19. 19. Tek trasfomatoret
 20. 20. Tek aparatet mates
 21. 21. Industria e transportit • Tranvaj • Trenat elektrik • Teleferiket • Makinat hibrid • Trenat magnetik , etj
 22. 22. Konkluzionet • Fusha magnetike eshte nje nder gjetjet me te medha te njerezimit , kjo sepse ajo ka ndihmuar ne krijimin e shume mjeteve te domosdoshme ne jeten tone. Magnetika gjithashtu na ka ndihmuar ne mjekesi , industri , teknologji , inxhinieri , etj. • Magnetizmi eshte prove e ecuris njerezore drejt prespektives shkenco-shoqerore per mireqenien perfekte.

×