Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Raska grad koji volim

Prezentacija o Rakoj

  • Als Erste(r) kommentieren

  • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Raska grad koji volim

  1. 1. Рашка град који волим Гимназија , 25.01.2020.
  2. 2. Историја Рашке Kада је Немања освојио Зету (1170 год.) уклоњена је тиме велика сметња раду на потпуној независности рашке државе. Али је за време борбе о превласт између Зете и Рашке извршен један врло важан процес, који је, по свом значају и последицама, можда још важнији него победа Рашке над Зетом. Kада је, после смрти Бодинове (око 1101 год.), нестало јаке државне централне власти и када су сепаратистичке тежње појединих српских области и династа добиле опет маха, оцепила се Босна
  3. 3. Рељеф Рашке У рељефу општине Рашка јасно су изражене три морфолошке целине: зона котлинског дна, котлински обод и планинска зона. Зону котлинског дна чине две целине: прва је алувијална раван Ибра и његових притока, а другу целину чини терасни и долински рељеф Ибра и његових притока. Котлински обод чине усечене терасе некадашњег Рашко Баљевачког језера.
  4. 4. Становништво Рашке У насељу Рашка живи 5.195 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 38,9 година (38,0 код мушкараца и 39,8 код жена). Ово насеље је великим делом насељено Србима (према попису из 2011. године), а у последњем попису, примећен је пад у броју становника.
  5. 5. Обичаји Рашке духовне свечаности Доживљавајући културу као најзначајнији атрибут живота, као сан о бољем и племенитијем свету, као могућност да се дух открије и материјализује кроз велика дела која уздижу и оплемењују људску егзистенцију, Рашке духовне свечаности су током година израсле у једну од најзначајнијих манифестација културе у Србији.

×