Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Emër:Lediana
Mbiemër:Bardho
Pozicioni i Punës:K/infermiere e Shërbimit të Adiktologjisë-Toksikologjisë Klinike në QSUT-ë
K...
ndryshime në funksion është truri.
degradimi ndodh pasi të gjitha substancat kur fillon abuzimin me to kanë një të përbash...
varësi,blerja e medikamenteve për gjumë pa këshillën e mjekut.Kurimi është i vështirë dhe i ngadalt,por jo i
pakurueshëm.
...
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik

891 Aufrufe

Veröffentlicht am

Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik

Veröffentlicht in: Gesundheit & Medizin
  • Als Erste(r) kommentieren

Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik

  1. 1. Emër:Lediana Mbiemër:Bardho Pozicioni i Punës:K/infermiere e Shërbimit të Adiktologjisë-Toksikologjisë Klinike në QSUT-ë Koha e ushtrimit të detyrës: Që nga viti 2007 e në vazhdim. Moshat më të zakonshme që paraqiten në,a ka midis tyre adoleshent? jane disa grup mosha që paraqiten në Shërbimin tonë ku sigurisht në përqindje më të madhe dominojnë moshat e reja 19-27 vjeç si edhe mosha adoleshente 15-18 vjeç.që ne këto vitet e fundit ka pasur një rritje. Cilat organe prek droga dhe pse ndodh degradimi? Në abuzimin me drogat pothuajse të gjitha organet preken,por organi që preket më shume dhe që pëson
  2. 2. ndryshime në funksion është truri. degradimi ndodh pasi të gjitha substancat kur fillon abuzimin me to kanë një të përbashkët.Përdorimi i përsëritur i tyre mund të ndryshojë funksionin e trurit.Kur krijon varësi një drogë bëhet po aq e domosdoshme njësoj si të ushqyerit apo të pirit uje. Truri e humb gjykimin dhe kontrollin dhe nuk ndihet normal pa drogë. Ndryshimet fizike dhe psikologjike? Ndryshimet fizike tek këta individe vijnë sipas llojit të drogës që kanë përdorur. tek përdoruesit e canabisit vihen re këto ndryshime si: skuqje të syve,paranoja,humbje të oreksit,reagim të vonuar,vështirësi në përqëndrim,kujtesë e dobët. Tek përdoruesit e qetësuesve(valium,xanax,librium,etj) vihen re shënja të përgjumjes,vështirësi në të folur,konfuzion,depresion,probleme me kujtesën,marramëndje.rrahje të ngadalta të zemrës. Kokaina dhe stimulantë të tjerë(metamfetaminat) vihen re këto ndryshime eufori,te folur të shpejtë,rrahje të shpeshta zemre,pagjumësi,humbje në peshë,paranojë,nervozizëm. Haluçinogjenët(PCP,LSD) tek përdoruesit e këtyre drogave shihet eufori,rrahje të shpejta të zemrës,përceptim të realitetit të reduktuar,iluzione.depresion sjellje të dhunshme dhe agresive. opioidet (heroina,morfina,codeina,metadoni) japin një ndjenjë qetësie,frymëmarrje të ngadalësuar,kapsllëk,depresion,kur droga injektohet në vena vihen re edhe shpimet e bëra. perdorimi i drograve ka nje ndikim te madh social dhe psikologjik. ndikimet sociale jane ne mardhenie personale, ne pune, ne familje dhe rrethin shoqeror.individ te ndryshem perdorin drogat per tu ndjere me mire po dhe shpesh here dhe thjesh per tu ndjer disi ndryshe. arsyjet psikologjike qe e shtyje nje individ drejt drogave jane: per tu argetuar, per tu ndjere pjese e pranuar e nje shoqerie, per tu clodhur, si pasoje e kuriozitetit si dhe per te minimizuar dhimbjet fizike dhe psikologjike. perdorimi i drograve shkaktone: vartesi, toleranc dhe terheqje.problematikat qe shkaktohen per shkak te drogave jane: vetkontroll i ulet, çrregullime emocionale, vështirësi ne komunikim, probleme emocionale, veshtiresi akademike, Pse njerëzit krijojnë varësi nga droga ,a ka kurim? Varësia nga drogat dhe faktorët qe ndikojnë janë shumë komlekse. Njerëzit krijojnë varësi nga një substancë(drogë) pasi në momentin e marrjes së drogës sjellë eufori stimulohen zona të trurit që përceptojnë kënaqësi,por këto ndjesi nuk zgjasin dhe kështu për ta ndjerë sërish atë ndjesi duhet marrë drogë,Gjithashtu vërehet dhe predispozita gjenetike,mjekimi i zgjatur me medikamente që krijojnë
  3. 3. varësi,blerja e medikamenteve për gjumë pa këshillën e mjekut.Kurimi është i vështirë dhe i ngadalt,por jo i pakurueshëm. Si mund të ndihmojmë një njeri që është në hapat e para Shpesh herë nga paragjykimet apo nga turpi si edhe të mos njohjes se çfarë një njeri rrezikon nga përdorimi i drogave.Vetë personi apo familjarët e tij mundohen ta zgjidhin këtë problem vetë ndoshta duke shpresuar që me kalimin e kohës ky problem do kalojë, këtyre personave mund ti vihesh në ndihmë duke mos i paragjykuar dhe duke i shpjeguar që problemi i tyre është si ai i çdo sëmundjeje tjetër kronike si diabeti,tensioni,apo astma dhe kërkon trajtim mjekësor të specializuar dhe të vazhdueshëm.pasi injorimi do të sillte pasoja të rënda shëndetësore. Gabimet e prindërve dhe të shoqërisë gabimet që bëjnë më së shumti familja dhe shoqeria me keta persona eshte stigma, paragjykim, mosbesim, injorim, veshtiresi ne komunikim dhe bashkpunim, dhe mbi te gjitha refuzim nga ambjenti social.

×