Ngrohja globale

PUNOI: KRISTJANA LLOLLI
KLASA: X-G
SHKOLLA: “NAIM FRASHERI”
LENDA: NJERIU DHE NDRYSHIMET
KLIMATIKE
CFARE ESHTE NGROHJA GLOBALE?
Ngrohja globale i referohet ndryshimeve te temperatures mesatare te
siperfaqes se tokes. Matjet tregojne se temperatura globale eshte rritur
me 0.78oC nga viti 1900 deri ne vitin 2005. Ngrohja globale eshte e lidhur
ngushte me nje spekter te gjere ndryshimesh klimatike sic jane rritja e
shpeshtesise se reshjeve intensive, zvogelimi i siperfaqes se mbuluar me
bore dhe i akujve detare, shpeshtesimi dhe intensifikimi i valeve te te
nxehtit, rritja e nivelit te oqeaneve dhe acidifikimi ne mase i oqeaneve.
Cikli aktual i ngrohjes globale po ndryshon ritmet klimatike mbi te cilat
mbeshteten te gjitha qeniet e gjalla.
Ngrohja globale eshte nje problem ne rritje. Rritja e numrit te popullsise
ne bote dhe rritja e konsumit con ne nje prodhim gjithnje e ne rritje te
emetimeve te karbonit. Ju mund te keni degjuar te flitet shume per
ngrohjen globale, por nese ne duam qe t’a zvogelojme ate, atehere duhet
qe te zvogelojme shume sasine e karbonit qe leshojme ne atmosfere.
CILET JANE SHKAKTARET E NGROHJES
GLOBALE?
Shkencetaret, per dekada me rradhe, kane kryer studime per te gjetur
shkaktaret e ngrohjes globale. Ata kane studiuar ciklet dhe ngjarjet
natyrore te cilat ndikojne ne ndryshimet klimatike. Kombet e Bashkuara
formuan nje prej grupeve me te specializuara te shkencetareve, te quajtur
Paneli Nderqeveritar per Ndryshimet Klimatike, te cilet u angazhuan qe te
studionin dhe te analizonin shkaqet dhe pasojat e ngrohjes globale.
1.Leshimet ne atmosfere te dioksidit te karbonit nga djegia e
karburanteve fosile me origjine bimore Varesia jone gjithnje e ne rritje
nga energjia e krijuar nga djegia e qymyrit dhe e karburanteve me
origjine bimore, ben qe sasia e dioksidit te karbonit te leshuar ne
atmosfere te jete shume e madhe.
2.Leshimet e dioksidit te karbonit nga lendet e djegshme qe perdoren per
transport. Kultura moderne e makinave dhe oreksi per te mira materiale
eshte pergjegjese per 33% te sasise se dioksidit te karbonit ne ajer. Me nje
popullsi e cila ka nje rritje alarmante, kerkesa per me shume makina dhe
per konsumim te te mirave materiale sjell rritjen e sasise se perdorimit te
lendeve djegese fosile per transport dhe prodhim industrial. Konsumi yne
eshte shume here me i madh sesa menyrat dhe zgjidhjet qe ne kemi gjetur
per te zbutur sadopak keto efekte.
3.Leshimet e metanit nga kafshet, bujqesia dhe shelfi i Arktikut. Metani
eshte nje gaz “serre” shume i fuqishem dhe renditet i dyti pas dioksidit te
karbonit. Kur lenda organike shperbehet nga bakteriet, nen veprimin e
oksigjenit (dekompozim anaerobik), si per shembull ne rastin e orizit te
paqeruar, prodhohet metani. Procesi zhvillohet gjithashtu edhe ne zorret e
kafsheve barngrenese dhe me rritjen e sasise se prodhimit te bagetive,
rritet edhe niveli i metanit te leshuar ne atmosfere. Nje tjeter burim i
prodhimit te metanit jane edhe masivet akullnajore te cilat mbajne te
mberthyer sasi te medha metani. Meqenese akulli i Arktikut po shkrin,
edhe sasia e metanit ne atmosfere rritet duke ndikuar keshtu ne ngrohjen
globale.
4.Shpyllezimi, vecanerisht pyjet tropikale te cilat perdoren per dru dhe per
hapjen e tokave bujqesore. Perdorimi i pyjeve per lende djegese (dru dhe
qymyr) eshte nje nga shkaqet e shpyllezimit por me alarmant eshte oreksi
yne per dru dhe produktet e letres apo edhe per produktet si vaji i
palmes, etj. Gjithe ky konsum i madh i drureve ka cuar ne nje dukuri
masive te shpyllezimit ne bote. Pyjet thithin karbonin qe ndodhet ne
atmosfere.
Ngrohja globale
PASOJAT E NGROHJES GLOBALE
Disa dukuri te shkaktuara nga rritja e temperatures qe po ndodhin tani
jane:
• Ndryshimet e temperatures.
• Akulli po shkrin ne te gjithe
boten, sidomos ne pole.
• Pinguinet e zones Adelie’ ne
Antarktide nga 32 000 cifte jane
reduktuar ne 11 000 cifte, brenda
nje periudhe 30 vjecare.
• Niveli i detit eshte rritur me
shpejtesi gjate shekullit te fundit.
• Disa flutura, dhelpra dhe disa
bimesi alpine jane zhvendosur drejt
zonave me te ftohta.
• Precipitimi i reshjeve te shiut
dhe te bores eshte rritur shume
ne mbare globin.
• Sasia e oksigjenit e tretur ne
ujerat oqeanike mund te
zvogelohet duke krijuar
probleme serioze per gjallesat
qe jetojne ne keto ujera.
• Qeniet njerezore jane me te
ekspozuara ndaj ndryshimeve
klimatike dhe elementeve te
motit.
Ngrohja globale
1 von 8

Recomendados

Mjedisi von
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.2K views9 Folien
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi von
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.4K views23 Folien
Uji eshte jete von
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jetesonja prendi
45.3K views10 Folien
Prodhimi i energjise von
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
23K views13 Folien
Hekuri ,elementi kimik me vlere... von
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.7K views7 Folien
Projekt ngrohja globale von
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
88.3K views17 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Biodiversiteti von
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
64.7K views16 Folien
turizmi ne shqiperi von
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
16.1K views8 Folien
Ndotja e ujit von
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujitArDit Mani
54.3K views10 Folien
Ngrohja globale von
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleFjoralba Prendi
8K views8 Folien
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.4K views30 Folien
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet. von
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Fjorelo
21.1K views11 Folien

Was ist angesagt?(20)

Biodiversiteti von Arlinda
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Arlinda 64.7K views
turizmi ne shqiperi von manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K views
Ndotja e ujit von ArDit Mani
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.3K views
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K views
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet. von Fjorelo
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Fjorelo21.1K views
matematika projekt von Facebook
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.6K views
prilli i thyer BISEDA LETRARE von manomano46
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
manomano4690.7K views
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet von Darla Evangjeli
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Darla Evangjeli105.4K views
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. von ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K views
Komunizmi ne shqiperi von Elton Gjoka
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.2K views
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) von Rexhino Kovaci
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Rexhino Kovaci29.1K views
Energjia dhe Burimet e Energjisë von Klajdi Proko
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko28K views
Filozofia gjate shekullit XVII von Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K views
Pasurite natyrore ne shqiperi von Merkur Sinani
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani73.2K views
Hebrenjtë në Shqipëri von DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K views
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore von Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.8K views
Energjia, llojet dhe perdorimi von BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.7K views

Destacado

Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet von
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetNgrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetFreskida
35.4K views16 Folien
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme von
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeSa Ide
38.9K views18 Folien
ngrohja globale von
ngrohja globalengrohja globale
ngrohja globalekiara alikaj
11.6K views10 Folien
Ngrohja globale von
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globalenuraj12
4.2K views10 Folien
Ndryshimet e klimes von
Ndryshimet e klimesNdryshimet e klimes
Ndryshimet e klimesschool projects
31K views15 Folien
Ndotja e Mjedisit von
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
156.5K views80 Folien

Destacado(18)

Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet von Freskida
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetNgrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet
Freskida35.4K views
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme von Sa Ide
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Sa Ide38.9K views
Ngrohja globale von nuraj12
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
nuraj124.2K views
Ndotja e Mjedisit von Anida Ago
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
Anida Ago156.5K views
Global Warming von Gestjana
Global WarmingGlobal Warming
Global Warming
Gestjana1.4K views
Ndotja e Ajrit von Ervis Leçi
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
Ervis Leçi15.4K views
Comment se débarrasser de l'anxiété et de la dépression von El Haddi DRIDI
Comment se débarrasser de l'anxiété et de la dépressionComment se débarrasser de l'anxiété et de la dépression
Comment se débarrasser de l'anxiété et de la dépression
El Haddi DRIDI275 views
Aa main film industry power point von fredwardy
Aa main film industry power pointAa main film industry power point
Aa main film industry power point
fredwardy698 views
Biologia compelta von mordecay93
Biologia compeltaBiologia compelta
Biologia compelta
mordecay93311 views
Propuesta de semilleros von Natalia Diaz
Propuesta de semillerosPropuesta de semilleros
Propuesta de semilleros
Natalia Diaz273 views
Paivi rasi von cremit
Paivi rasiPaivi rasi
Paivi rasi
cremit338 views

Similar a Ngrohja globale

Ndryshimet Klimaterike von
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeErgi Nushi
6.7K views27 Folien
Ndryshimet klimatike von
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeEstherLu3
1.7K views10 Folien
Ndotja termike von
Ndotja termike Ndotja termike
Ndotja termike Darla Evangjeli
50.7K views18 Folien
Ndotja e ajrit von
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Diana Lamaj
69.6K views10 Folien
Fiz von
FizFiz
FizLedio Sula
280 views3 Folien
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... von
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...#MesueseAurela Elezaj
10.3K views12 Folien

Similar a Ngrohja globale(20)

Ndryshimet Klimaterike von Ergi Nushi
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
Ergi Nushi6.7K views
Ndryshimet klimatike von EstherLu3
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatike
EstherLu31.7K views
Ndotja e ajrit von Diana Lamaj
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
Diana Lamaj69.6K views
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... von #MesueseAurela Elezaj
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
#MesueseAurela Elezaj10.3K views
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese von Xhesika Merko
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhueseNdryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Xhesika Merko2.4K views
Presentation 2 (1) von bona4444
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444236 views
Presentation 2 (1) von bona4444
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444278 views
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10) von CleaInanis24
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
CleaInanis2450.7K views
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat... von Anja Cami
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Anja Cami14.4K views
Ekologji humane energjia dhe resurset von Valon Kryeziu
Ekologji humane  energjia dhe resursetEkologji humane  energjia dhe resurset
Ekologji humane energjia dhe resurset
Valon Kryeziu2.1K views
Energjite e rinovueshme von Leonard Proko
Energjite e rinovueshmeEnergjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshme
Leonard Proko8.9K views
biologji efekti sere.pptx von Besnikzhupi1
biologji efekti sere.pptxbiologji efekti sere.pptx
biologji efekti sere.pptx
Besnikzhupi176 views
Teknologji XII von Denis Lezo
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XII
Denis Lezo1.8K views

Ngrohja globale

 • 1. PUNOI: KRISTJANA LLOLLI KLASA: X-G SHKOLLA: “NAIM FRASHERI” LENDA: NJERIU DHE NDRYSHIMET KLIMATIKE
 • 2. CFARE ESHTE NGROHJA GLOBALE? Ngrohja globale i referohet ndryshimeve te temperatures mesatare te siperfaqes se tokes. Matjet tregojne se temperatura globale eshte rritur me 0.78oC nga viti 1900 deri ne vitin 2005. Ngrohja globale eshte e lidhur ngushte me nje spekter te gjere ndryshimesh klimatike sic jane rritja e shpeshtesise se reshjeve intensive, zvogelimi i siperfaqes se mbuluar me bore dhe i akujve detare, shpeshtesimi dhe intensifikimi i valeve te te nxehtit, rritja e nivelit te oqeaneve dhe acidifikimi ne mase i oqeaneve. Cikli aktual i ngrohjes globale po ndryshon ritmet klimatike mbi te cilat mbeshteten te gjitha qeniet e gjalla. Ngrohja globale eshte nje problem ne rritje. Rritja e numrit te popullsise ne bote dhe rritja e konsumit con ne nje prodhim gjithnje e ne rritje te emetimeve te karbonit. Ju mund te keni degjuar te flitet shume per ngrohjen globale, por nese ne duam qe t’a zvogelojme ate, atehere duhet qe te zvogelojme shume sasine e karbonit qe leshojme ne atmosfere.
 • 3. CILET JANE SHKAKTARET E NGROHJES GLOBALE? Shkencetaret, per dekada me rradhe, kane kryer studime per te gjetur shkaktaret e ngrohjes globale. Ata kane studiuar ciklet dhe ngjarjet natyrore te cilat ndikojne ne ndryshimet klimatike. Kombet e Bashkuara formuan nje prej grupeve me te specializuara te shkencetareve, te quajtur Paneli Nderqeveritar per Ndryshimet Klimatike, te cilet u angazhuan qe te studionin dhe te analizonin shkaqet dhe pasojat e ngrohjes globale. 1.Leshimet ne atmosfere te dioksidit te karbonit nga djegia e karburanteve fosile me origjine bimore Varesia jone gjithnje e ne rritje nga energjia e krijuar nga djegia e qymyrit dhe e karburanteve me origjine bimore, ben qe sasia e dioksidit te karbonit te leshuar ne atmosfere te jete shume e madhe.
 • 4. 2.Leshimet e dioksidit te karbonit nga lendet e djegshme qe perdoren per transport. Kultura moderne e makinave dhe oreksi per te mira materiale eshte pergjegjese per 33% te sasise se dioksidit te karbonit ne ajer. Me nje popullsi e cila ka nje rritje alarmante, kerkesa per me shume makina dhe per konsumim te te mirave materiale sjell rritjen e sasise se perdorimit te lendeve djegese fosile per transport dhe prodhim industrial. Konsumi yne eshte shume here me i madh sesa menyrat dhe zgjidhjet qe ne kemi gjetur per te zbutur sadopak keto efekte.
 • 5. 3.Leshimet e metanit nga kafshet, bujqesia dhe shelfi i Arktikut. Metani eshte nje gaz “serre” shume i fuqishem dhe renditet i dyti pas dioksidit te karbonit. Kur lenda organike shperbehet nga bakteriet, nen veprimin e oksigjenit (dekompozim anaerobik), si per shembull ne rastin e orizit te paqeruar, prodhohet metani. Procesi zhvillohet gjithashtu edhe ne zorret e kafsheve barngrenese dhe me rritjen e sasise se prodhimit te bagetive, rritet edhe niveli i metanit te leshuar ne atmosfere. Nje tjeter burim i prodhimit te metanit jane edhe masivet akullnajore te cilat mbajne te mberthyer sasi te medha metani. Meqenese akulli i Arktikut po shkrin, edhe sasia e metanit ne atmosfere rritet duke ndikuar keshtu ne ngrohjen globale. 4.Shpyllezimi, vecanerisht pyjet tropikale te cilat perdoren per dru dhe per hapjen e tokave bujqesore. Perdorimi i pyjeve per lende djegese (dru dhe qymyr) eshte nje nga shkaqet e shpyllezimit por me alarmant eshte oreksi yne per dru dhe produktet e letres apo edhe per produktet si vaji i palmes, etj. Gjithe ky konsum i madh i drureve ka cuar ne nje dukuri masive te shpyllezimit ne bote. Pyjet thithin karbonin qe ndodhet ne atmosfere.
 • 7. PASOJAT E NGROHJES GLOBALE Disa dukuri te shkaktuara nga rritja e temperatures qe po ndodhin tani jane: • Ndryshimet e temperatures. • Akulli po shkrin ne te gjithe boten, sidomos ne pole. • Pinguinet e zones Adelie’ ne Antarktide nga 32 000 cifte jane reduktuar ne 11 000 cifte, brenda nje periudhe 30 vjecare. • Niveli i detit eshte rritur me shpejtesi gjate shekullit te fundit. • Disa flutura, dhelpra dhe disa bimesi alpine jane zhvendosur drejt zonave me te ftohta. • Precipitimi i reshjeve te shiut dhe te bores eshte rritur shume ne mbare globin. • Sasia e oksigjenit e tretur ne ujerat oqeanike mund te zvogelohet duke krijuar probleme serioze per gjallesat qe jetojne ne keto ujera. • Qeniet njerezore jane me te ekspozuara ndaj ndryshimeve klimatike dhe elementeve te motit.