Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.











1869 În ianuarie e bolnav, întrerupe facultatea si revine la
Siria. Se mai înscrie si la Universitatea d...




Realismul e interesat sa plaseje
personajul in mediu ,intr-un spatiu
dens in care regasim specificul epocii
si a loc...
Proza realistacaracteristici


Considera ca lumea deci si omul nu
sunt simple si neschimbabile ci intr-o
continua evoluti...


Personajele sunt privite din
interior,naratarul putand sa afle
gandurile si planurile sa plaseje in
mediu,intr-un spati...




Nuvela Moara cu noroc este o capodopera
a nuvelistitii romanesti,un moment de
referinta in evolutia prozei noastre.
...




Moara cu noroc este alcatuita din 17
capitole,avand o actiune care se desfasoara
cronoloigic de la Sfantu Gheorghe s...




Nuvela se deschide prin cuvintele
atribuite soacrei lui ghita exprima
conceptia morala:”Omul sa fie multumit
cu sara...




Ghita cizmar sarac ,dintr-un umil sat
transilvanean incearca sa-si
depaseasca modesta conditie sociala.
In acest sco...




Semnele parasirii anticipeaza destinul
tragic al familiei:vechea moara cu
lopetile rupte si cu acoperamantul
ciuruit...
Titlu “Moara cu noroc” trebuia de fapt sa
se numeasca “Moara cu ghinion”din
cauza finalului tragic a celor doua
personaje.


In concluzie cele doua cruci de lemn
erau pentru Ana si Ghita care au
murit,iar cele trei cruci de piatra pentru
cei do...


In trasaturile de mai sus rezulta ca
“Moara cu noroc”e o nuvela
psihologica.




COZMA LAURA
CLASA XII C
PROFESOR:ANDREI DANIELA
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Moara cu noroc

Moara cu noroc

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Moara cu noroc

 1. 1.        1869 În ianuarie e bolnav, întrerupe facultatea si revine la Siria. Se mai înscrie si la Universitatea din Viena. 1870 Îsi ia "examenul de stat". 1871 Debuteaza la Convorbiri literare cu Fata de birau (comedie). În vara, împreuna cu Eminescu, organizeaza serbarea panromâneasca de la Putna. 1872 E publicata prima poveste Zâna zorilor, Scrierile de început (îndragite si azi de copii) sunt în majoritate povesti (Ileana cea sireata, Florita de codru, Doi feti cu stea în frunte). 1874 Vine la Iasi si citeste la Junimea Popa Tanda. Apoi pleaca la Bucuresti, unde se stabileste. 1875 Se casatoreste cu Ecaterina Szöke Magyarosy. Calatoreste la Viena si Budapesta, iar toamna e numit de Maiorescu profesor la Liceul "Matei Basarab" - Bucuresti. 1877 Intra în redactia ziarului Timpul. 1878 Publica Gura satului. 1880 Apare nuvela Budulea Taichii.
 2. 2.   Realismul e interesat sa plaseje personajul in mediu ,intr-un spatiu dens in care regasim specificul epocii si a locului. La nivelul stilului narativ se cauta obictivitatea si o exprimare cat mai exacta si cuprinzatoare.
 3. 3. Proza realistacaracteristici  Considera ca lumea deci si omul nu sunt simple si neschimbabile ci intr-o continua evolutie.
 4. 4.  Personajele sunt privite din interior,naratarul putand sa afle gandurile si planurile sa plaseje in mediu,intr-un spatiu dens in care regasim specificul epocii si a locului.
 5. 5.   Nuvela Moara cu noroc este o capodopera a nuvelistitii romanesti,un moment de referinta in evolutia prozei noastre. Este o proza realista reprezetand un curent literar ce pune accent pe aspectele legate de redarea realitatii complexe a vietii,incadrand personajele in tipologii.
 6. 6.   Moara cu noroc este alcatuita din 17 capitole,avand o actiune care se desfasoara cronoloigic de la Sfantu Gheorghe si pana la Paste. Textul incepe si se incheie prin cuvintele batranei rostite ca o prevestire la inceputul nuvelei si se reverbeaza la final,inchizand cercul destinului pentru cei care murise
 7. 7.   Nuvela se deschide prin cuvintele atribuite soacrei lui ghita exprima conceptia morala:”Omul sa fie multumit cu saracia sa,caci,daca e vorba,nu bogatia,ci linistea colibei tale te face fericit” Rostite la modul prevestitor de catre un personaj reprezetand experienta si intelepciunea vietii,aceste cuvinte stau la baza intregii actiuni,fixand destinul personajelor.
 8. 8.   Ghita cizmar sarac ,dintr-un umil sat transilvanean incearca sa-si depaseasca modesta conditie sociala. In acest scop arendeaza carciuma si hanul din locul numit “Moara cu noroc” asezat intr-o vale situata la rascruce de drumuri in apropiere de Ineu.
 9. 9.   Semnele parasirii anticipeaza destinul tragic al familiei:vechea moara cu lopetile rupte si cu acoperamantul ciuruit de vremurile ce trecusera peste dansul” Cele 5 cruci”care vestesc dupa drumet ca aici locul e binecuvantat,deoarece acolo unde vezi cruce de aceste a aflat un om o bucurie ori a scapat altul de o primejdie”
 10. 10. Titlu “Moara cu noroc” trebuia de fapt sa se numeasca “Moara cu ghinion”din cauza finalului tragic a celor doua personaje.
 11. 11.  In concluzie cele doua cruci de lemn erau pentru Ana si Ghita care au murit,iar cele trei cruci de piatra pentru cei doi copii si batrana care a scapat de moarte.
 12. 12.  In trasaturile de mai sus rezulta ca “Moara cu noroc”e o nuvela psihologica.
 13. 13.    COZMA LAURA CLASA XII C PROFESOR:ANDREI DANIELA

×