Roli i elementeve ne organizmin tone

Klodjan Hoxha
Klodjan HoxhaAdm. at klodjan hoxha um Klodi gym
Roli i elementeve ne organizmin tone
 Ne mendojme qe organizmi jone eshte I perbere nga
lende e ndryshme por nje rol te rendesishem e
perbejne edhe elemente kimike . Por ne=jekohesishte
ne na ngrihen shume pytje : kush jane keto elemente ?
C’ fare roli luajne ato ? Nga I marrim ne keto elemente
? Etj…
 Ushqimi i bimëve përfshin elementë kimikë nga përbërja e të cilëve
lindin molekula të lëndëve të ndryshme. Nga këta elementë, më të
rëndësishmit për organizmin e njeriut janë:
kaliumi, nitrogjeni (azoti), fosfori, kalciumi, magneziumi, hekuri dhe
sulfuri, nga të cilët ekzistenca e tre elementëve kalium, nitrogjen dhe
fosfor janë mëse të domosdoshme. Në tokë gjenden elemente të tjerë
që kanë rëndësi jetike për trupin e bimës. Nga këta elementë, më të
rëndësishmit janë: jodi, natriumi, nikeli, bakri, magneziumi dhe
siliciumi. Sasia e tyre në tokë gjithmonë është e mjaftueshme, sepse
bimët thithin vetëm një pjesë shumë të vogël të tyre. Për t’u habitur
është fakti se të gjithë këta elementë në masa të përcaktuara (mikro-
mili dhe gramë) ndodhen në trup dhe çrregullimi i sasisë së secilit prej
tyre do të sillte moskoordinim midis pjesëve të trupit të njeriut, të cilat
mund edhe të dëmtoheshin. Gjithashtu, vlen për t’u theksuar se përveç
elementëve të lartpërmendur ka edhe elementë të tjerë të ndryshëm, që
ndodhen edhe në tokë por edhe në trup. Më poshtë po përmendim
elementët më të rëndësishëm.
 Kaliumi (K)
Është elementi më i bollshëm në qelizë. Trupi
përmban rreth 250 miligramë kalium. Qeliza luan një
rol të rëndësishëm në reagimet energjike, sintezën e
proteinave, si dhe në ruajtjen e ekuilibrit të acideve në
trup. Megjithëse është e nevojshme ekzistenca e
kaliumit në regjimin ushqimor, informacioni lidhur
me nevojën e sasisë minimale të tij është i paktë. Por
studimet shkencore tregojnë se ushqimet bimore janë
të pasura me këtë element. Kaliumin e gjejme te
banania ,pjepri,sallatori etj.
 Natriumi (Na)
Është elementi më i bollshëm në likuidin (lëngun) e
jashtëm të qelizave. Si një elektrolit në likuidet jashtë
qelizës, natriumi ndihmon në ruajtjen e presionit
osmotik jashtë membranës së qelizës dhe ka një
ndikim të njëjtë si kaliumi brenda qelizës për ruajtjen
natyrale të balancës së ujit. Nevoja ditore për të është
llogaritur nga 3 në 7 gr. Natriumin ne mund ta gjejme
te : dritherat, pjeshka,qepa, pijet energjike etj.
 Hekuri (Fe)
Është metali (element) më i bollshëm i trupit dhe përbën
rreth 0.004 për qind të peshës trupore. Në mënyrë të
natyrshme, sasia e tij varion nga 3 në 5 gr. Por edhe kjo
është e ndryshueshme, sepse varet nga mosha, gjinia,
madhësia, shëndeti dhe sasia e rezervuar e tij në trup. Në të
vërtetë, hekuri është një lëndë me ngjyrë gjaku që
transporton oksigjen të mjaftueshëm për frymëmarrje dhe
gaz karbonik (dioksid karboni) nga qelizat në mushkëri.
Çdo ditë, trupi ynë me anë të ushqimit përfiton 10 deri 30
miligramë hekur. ne e marrim hekurin nga : perimet e
ndryshme , si she nga prodhime e qumshit apo te mishit .
 Azoti (N)
Organizmi ynë përmban sasi të mëdha azoti, i cili luan
një rol kryesor në strukturën e proteinave. Në
përbërjen e trupit të njeriut, azoti merrë pjesë me 3%
dhe është kryesisht si element kryesor i ndërtimeit të
muskujve. Azoti është element kryesor në përbërjen
i ajrit prandaj ne mund ta marrim azotin drejperdrejte
nga ajri.
 Fosfori (P)
Luan një rol kryesor në organizmin e njeriut, kryesisht
në procesin e marrjes apo të çlirimit të energjive të
organizmit.ne e gjejme te rrepat , lengu I portokallit,
bizelja , fiku , peshku etj.
 Kalciumi (Ca)
Është një element mineral që përbën 1.5 deri në 2 për
qind të peshës së trupit te personat e rritur. Nga kjo
sasi, 99 për qind e kalciumit gjendet në kocka dhe te
dhëmbët.ate e gjejme te prodhimet e qumshtit,
cokollata , brokoli spinaq . etj
 Magneziumi (Mg)
Në momentet e lindjes, në trupin e njeriut ndodhet 0.5
gr, ndërsa në moshë të rritur në trup ai ka një sasi 21–
28 gr, ku 50-60 për qind ndodhet në kocka dhe
roli. Në trupin e njeriu normal magnezi paraqitet me
një përqindje prej afro 0,15 %. Kjo sasi përkujdeset për
forcimin dhe ruajtjen e imunitetit dhe gjallërimin e
nervave dhe turrjen e muskujve. Ate e gjejme frutat e
thata , geshtenjat etj. Njekosisht e gjejme edhe ne
forme vitamine .
 Sulfuri (S)
Përbën 0.25 për qind të peshës trupore të njeriut dhe
ndodhet në çdo qelizë të trupit të njeriut. Më tepër
ndodhet në flokë, lëkurë dhe thonj. Sulfuri vepron si
një element antihelmues, duke u përzier me përbërësit
helmues dhe i shndërron ata në të padëmshëm apo i
eliminon plotësisht. Ate e gjeme te veza , hurdhra
 Jodi (I)
Në organizëm ndodhet rreth 15–23 miligramë jod.
Nëse ushqehet larva me jod, ajo do të kthehej
në bretkose.. Ai ndodhet në të gjitha qelizat e trupit,
por 70–80 për qind e sasisë së jodit ndodhet në
gjëndrat e tiroideve. Kjo lëndë është pjesërisht në
formën e hormoneve të trioksinës që sintetizohet nga
gjëndra e tiroideve dhe luan një rol të rëndësishëm në
forcimin dhe metabolizmin e trupit. Në trupin e
njeriut ka më pak se një majë (0.00004%) luge jod,
megjithatë pa të do të vdiste njeriu.
 Bakri (Cu)
Njihet si pjesa më e rëndësishme e shumë enzimave.
Luan një rol mjaft të rëndësishëm në pengimin e
pakësimit të sasisë së gjakut në trup. Fëmijët kanë
nevojë jetike për këtë përbërës, i cili ndodhet në sasi të
konsiderueshme te produkti i qumështit.
 Uji
Uji është elementi më i rëndësishëm që ndodhet në
tokë, i cili luan një rol kryesor në transportimin e
elementeve bazë në qelizat e bimëve. Përbën 60 për
qind të peshës trupore. Uji cilësohet ndryshe si
elementi jetik i gjallesave. Ai është përbërësi kryesor i
urinës dhe plazmës së gjakut. Pa te nuk mund te
jetojme nese mund te rrime 48 ore pa buk pa uje nuk
mund te rrime as 24 ore.
 Gazrat
Dioksidi i karbonit dhe oksigjeni ndodhen në sasi të
ndryshme në tokë. Këto dy lloj gazrash (në sasi të
përcaktuara) gjenden në gjak dhe qeliza, duke luajtur
një rol kryesor në procesin e frymëmarrjes që është po
ai proces i shkëmbimit të oksigjenit dhe dioksidit të
karbonit ndërmjet atmosferës dhe qelizave të trupit.
 Keto jane disa nga elementet me te rendesishem ne
organizmin tone . Pa keto elemente ne nuk mund te
jetojme ose mund te na shfaqen probleme te
ndryshme .
 Burimet e informacionit :
 Google
 Libri I jetes
 Libri mjrksise 2
 LORENC PECA
 &
 BLERIM BRAIMLLARI
1 von 17

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?(20)

PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.3K views
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.7K views
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K views
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
Xhesika Merko4.3K views
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita18.5K views
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
#MesueseAurela Elezaj56.2K views
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi36K views
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
2206200240.9K views
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.7K views
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.1K views
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
Vilma Kafexhiu31K views
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
Melissa Cani13.1K views
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
#MesueseAurela Elezaj30.8K views
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K views

Destacado(16)

KimiaKimia
Kimia
Home78K views
ProteinatProteinat
Proteinat
Debatik Vata2K views
EnzimatEnzimat
Enzimat
An An43.7K views
KimiKimi
Kimi
Denaida Taragjini12K views
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.7K views
BAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNEBAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNE
BAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNE
Ermir Kuta27.6K views
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.4K views
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
Doris Jonuzaj56.1K views
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Burim Derveni51.9K views
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
Ueda Rrukaj33.3K views

Similar a Roli i elementeve ne organizmin tone

KimiKimi
Kimihasanmusaj
9.9K views30 Folien
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxssuser47ddfa
31 views23 Folien
kimi kimi
kimi Ylli Duva
1.1K views8 Folien

Similar a Roli i elementeve ne organizmin tone (20)

KimiKimi
Kimi
hasanmusaj9.9K views
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptx
ssuser47ddfa31 views
kimi kimi
kimi
Ylli Duva1.1K views
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
elonaharizi7.2K views
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
Mersi 1.7K views
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha5K views
Kimi.....Kimi.....
Kimi.....
Eldaa3124 views
NutricioniNutricioni
Nutricioni
melita luci822 views
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.6K views
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka2.7K views
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti7.1K views
DietologjiDietologji
Dietologji
Kolegji Universitar BIZNESI - Gjakovë16.1K views
KIMIKIMI
KIMI
Armando Selvija662 views
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
Universiteti Politeknik Tirane 18.8K views
BiologjiBiologji
Biologji
Kolegji Universitar BIZNESI - Gjakovë83K views
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K views

Más de Klodjan Hoxha

YlberiYlberi
YlberiKlodjan Hoxha
123 views14 Folien
Klasa ime 4 -aKlasa ime 4 -a
Klasa ime 4 -aKlodjan Hoxha
570 views12 Folien
Në kohën e lirëNë kohën e lirë
Në kohën e lirëKlodjan Hoxha
249 views16 Folien
HematomattHematomatt
HematomattKlodjan Hoxha
4.1K views11 Folien

Más de Klodjan Hoxha(20)

Global warming k hGlobal warming k h
Global warming k h
Klodjan Hoxha235 views
YlberiYlberi
Ylberi
Klodjan Hoxha123 views
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Klodjan Hoxha145 views
Klasa ime 4 -aKlasa ime 4 -a
Klasa ime 4 -a
Klodjan Hoxha570 views
Në kohën e lirëNë kohën e lirë
Në kohën e lirë
Klodjan Hoxha249 views
HematomattHematomatt
Hematomatt
Klodjan Hoxha4.1K views
Uji ne natyrreUji ne natyrre
Uji ne natyrre
Klodjan Hoxha2.4K views
Trashgimia kulturorrreTrashgimia kulturorrre
Trashgimia kulturorrre
Klodjan Hoxha895 views
Transporti Transporti
Transporti
Klodjan Hoxha8.6K views
Traditat dhe zakonetshkodraneeTraditat dhe zakonetshkodranee
Traditat dhe zakonetshkodranee
Klodjan Hoxha822 views
Titaniku shipTitaniku ship
Titaniku ship
Klodjan Hoxha224 views
Think greeennThink greeenn
Think greeenn
Klodjan Hoxha584 views
Teknologjia e fundittTeknologjia e funditt
Teknologjia e funditt
Klodjan Hoxha263 views
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Klodjan Hoxha700 views
Rrufeja Rrufeja
Rrufeja
Klodjan Hoxha700 views
Rrufeja x Rrufeja x
Rrufeja x
Klodjan Hoxha1.5K views
Reklama Reklama
Reklama
Klodjan Hoxha6.1K views
Projekt matematik derivatet Projekt matematik derivatet
Projekt matematik derivatet
Klodjan Hoxha4.6K views
Ngroohja globaleNgroohja globale
Ngroohja globale
Klodjan Hoxha1.6K views

Roli i elementeve ne organizmin tone

 • 2.  Ne mendojme qe organizmi jone eshte I perbere nga lende e ndryshme por nje rol te rendesishem e perbejne edhe elemente kimike . Por ne=jekohesishte ne na ngrihen shume pytje : kush jane keto elemente ? C’ fare roli luajne ato ? Nga I marrim ne keto elemente ? Etj…
 • 3.  Ushqimi i bimëve përfshin elementë kimikë nga përbërja e të cilëve lindin molekula të lëndëve të ndryshme. Nga këta elementë, më të rëndësishmit për organizmin e njeriut janë: kaliumi, nitrogjeni (azoti), fosfori, kalciumi, magneziumi, hekuri dhe sulfuri, nga të cilët ekzistenca e tre elementëve kalium, nitrogjen dhe fosfor janë mëse të domosdoshme. Në tokë gjenden elemente të tjerë që kanë rëndësi jetike për trupin e bimës. Nga këta elementë, më të rëndësishmit janë: jodi, natriumi, nikeli, bakri, magneziumi dhe siliciumi. Sasia e tyre në tokë gjithmonë është e mjaftueshme, sepse bimët thithin vetëm një pjesë shumë të vogël të tyre. Për t’u habitur është fakti se të gjithë këta elementë në masa të përcaktuara (mikro- mili dhe gramë) ndodhen në trup dhe çrregullimi i sasisë së secilit prej tyre do të sillte moskoordinim midis pjesëve të trupit të njeriut, të cilat mund edhe të dëmtoheshin. Gjithashtu, vlen për t’u theksuar se përveç elementëve të lartpërmendur ka edhe elementë të tjerë të ndryshëm, që ndodhen edhe në tokë por edhe në trup. Më poshtë po përmendim elementët më të rëndësishëm.
 • 4.  Kaliumi (K) Është elementi më i bollshëm në qelizë. Trupi përmban rreth 250 miligramë kalium. Qeliza luan një rol të rëndësishëm në reagimet energjike, sintezën e proteinave, si dhe në ruajtjen e ekuilibrit të acideve në trup. Megjithëse është e nevojshme ekzistenca e kaliumit në regjimin ushqimor, informacioni lidhur me nevojën e sasisë minimale të tij është i paktë. Por studimet shkencore tregojnë se ushqimet bimore janë të pasura me këtë element. Kaliumin e gjejme te banania ,pjepri,sallatori etj.
 • 5.  Natriumi (Na) Është elementi më i bollshëm në likuidin (lëngun) e jashtëm të qelizave. Si një elektrolit në likuidet jashtë qelizës, natriumi ndihmon në ruajtjen e presionit osmotik jashtë membranës së qelizës dhe ka një ndikim të njëjtë si kaliumi brenda qelizës për ruajtjen natyrale të balancës së ujit. Nevoja ditore për të është llogaritur nga 3 në 7 gr. Natriumin ne mund ta gjejme te : dritherat, pjeshka,qepa, pijet energjike etj.
 • 6.  Hekuri (Fe) Është metali (element) më i bollshëm i trupit dhe përbën rreth 0.004 për qind të peshës trupore. Në mënyrë të natyrshme, sasia e tij varion nga 3 në 5 gr. Por edhe kjo është e ndryshueshme, sepse varet nga mosha, gjinia, madhësia, shëndeti dhe sasia e rezervuar e tij në trup. Në të vërtetë, hekuri është një lëndë me ngjyrë gjaku që transporton oksigjen të mjaftueshëm për frymëmarrje dhe gaz karbonik (dioksid karboni) nga qelizat në mushkëri. Çdo ditë, trupi ynë me anë të ushqimit përfiton 10 deri 30 miligramë hekur. ne e marrim hekurin nga : perimet e ndryshme , si she nga prodhime e qumshit apo te mishit .
 • 7.  Azoti (N) Organizmi ynë përmban sasi të mëdha azoti, i cili luan një rol kryesor në strukturën e proteinave. Në përbërjen e trupit të njeriut, azoti merrë pjesë me 3% dhe është kryesisht si element kryesor i ndërtimeit të muskujve. Azoti është element kryesor në përbërjen i ajrit prandaj ne mund ta marrim azotin drejperdrejte nga ajri.
 • 8.  Fosfori (P) Luan një rol kryesor në organizmin e njeriut, kryesisht në procesin e marrjes apo të çlirimit të energjive të organizmit.ne e gjejme te rrepat , lengu I portokallit, bizelja , fiku , peshku etj.
 • 9.  Kalciumi (Ca) Është një element mineral që përbën 1.5 deri në 2 për qind të peshës së trupit te personat e rritur. Nga kjo sasi, 99 për qind e kalciumit gjendet në kocka dhe te dhëmbët.ate e gjejme te prodhimet e qumshtit, cokollata , brokoli spinaq . etj
 • 10.  Magneziumi (Mg) Në momentet e lindjes, në trupin e njeriut ndodhet 0.5 gr, ndërsa në moshë të rritur në trup ai ka një sasi 21– 28 gr, ku 50-60 për qind ndodhet në kocka dhe roli. Në trupin e njeriu normal magnezi paraqitet me një përqindje prej afro 0,15 %. Kjo sasi përkujdeset për forcimin dhe ruajtjen e imunitetit dhe gjallërimin e nervave dhe turrjen e muskujve. Ate e gjejme frutat e thata , geshtenjat etj. Njekosisht e gjejme edhe ne forme vitamine .
 • 11.  Sulfuri (S) Përbën 0.25 për qind të peshës trupore të njeriut dhe ndodhet në çdo qelizë të trupit të njeriut. Më tepër ndodhet në flokë, lëkurë dhe thonj. Sulfuri vepron si një element antihelmues, duke u përzier me përbërësit helmues dhe i shndërron ata në të padëmshëm apo i eliminon plotësisht. Ate e gjeme te veza , hurdhra
 • 12.  Jodi (I) Në organizëm ndodhet rreth 15–23 miligramë jod. Nëse ushqehet larva me jod, ajo do të kthehej në bretkose.. Ai ndodhet në të gjitha qelizat e trupit, por 70–80 për qind e sasisë së jodit ndodhet në gjëndrat e tiroideve. Kjo lëndë është pjesërisht në formën e hormoneve të trioksinës që sintetizohet nga gjëndra e tiroideve dhe luan një rol të rëndësishëm në forcimin dhe metabolizmin e trupit. Në trupin e njeriut ka më pak se një majë (0.00004%) luge jod, megjithatë pa të do të vdiste njeriu.
 • 13.  Bakri (Cu) Njihet si pjesa më e rëndësishme e shumë enzimave. Luan një rol mjaft të rëndësishëm në pengimin e pakësimit të sasisë së gjakut në trup. Fëmijët kanë nevojë jetike për këtë përbërës, i cili ndodhet në sasi të konsiderueshme te produkti i qumështit.
 • 14.  Uji Uji është elementi më i rëndësishëm që ndodhet në tokë, i cili luan një rol kryesor në transportimin e elementeve bazë në qelizat e bimëve. Përbën 60 për qind të peshës trupore. Uji cilësohet ndryshe si elementi jetik i gjallesave. Ai është përbërësi kryesor i urinës dhe plazmës së gjakut. Pa te nuk mund te jetojme nese mund te rrime 48 ore pa buk pa uje nuk mund te rrime as 24 ore.
 • 15.  Gazrat Dioksidi i karbonit dhe oksigjeni ndodhen në sasi të ndryshme në tokë. Këto dy lloj gazrash (në sasi të përcaktuara) gjenden në gjak dhe qeliza, duke luajtur një rol kryesor në procesin e frymëmarrjes që është po ai proces i shkëmbimit të oksigjenit dhe dioksidit të karbonit ndërmjet atmosferës dhe qelizave të trupit.
 • 16.  Keto jane disa nga elementet me te rendesishem ne organizmin tone . Pa keto elemente ne nuk mund te jetojme ose mund te na shfaqen probleme te ndryshme .  Burimet e informacionit :  Google  Libri I jetes  Libri mjrksise 2
 • 17.  LORENC PECA  &  BLERIM BRAIMLLARI