Greqia e lashte projekt

Klodjan Hoxha
Klodjan HoxhaAdm. at klodjan hoxha um Klodi gym
Greqia e lashte projekt
• Territori i Greqisë është malor, dhe si rezultat, Greqia e lashtë eshte e përbërë nga shumë
rajone të vogla secili me dialektin e vet, veçoritë kulturore dhe identitetit. Rajonalizim dhe
konfliktet rajonale ishin një tipar i shquar i Greqisë së lashtë. Qytetet qenë të prirur të jenë të
vendosura në luginat mes maleve, ose në fushat bregdetare, dhe dominoi një zonë të caktuar
rreth tyre.
Në jug vë Peloponez, i përbërë nga vetë rajonet e Laconia i Messenia (Elis (Perëndim),
Korinthia i Argolis dhe Arcadia Greqia kontinentale në veri, i njohur sot si Greqia Qendrore, i
përbërë nga Aetolia dhe Acarnania në perëndim, Locris, Doris dhe Phocis në qendër, ndërsa
në lindje Boeotia laik, të Atikës dhe Megaris. Northeast vë Thesalisë, Epirit, ndërsa vë në
veriperëndim. Epirit shtrihej nga Gjiri Ambracian në jug të maleve Ceraunian dhe lumit Aoos
në veri, dhe përbëhej nga Chaonia Molossia dhe Thesprotia Në këndin verilindor ishte
Maqedonia, fillimisht e përbërë Maqedoninë Ulët dhe rajone të saj, të tilla si Elimeia, të
Kroacisë, dhe Orestis. Rreth kohës së Aleksander I i Maqedonisë, mbretërit Argead i
Maqedonisë ka filluar të zgjerohet në Maqedoni e Epërme, tokat e banuara nga fise të
pavarur maqedonas si Lyncestae dhe Elmiotae dhe në perëndim, përtej lumit Axius, në
Eordaia, të Bottiaea, Mygdonia, dhe Almopia, rajonet shlyhen nga fiset Thrake. [19] Për
veriun e Maqedonisë vë të ndryshme jo-greke popujt si Paeonians veri për shkak, të Trakëve
në verilindje, dhe ilirëve, me të cilin maqedonasit ishin shpesh në konflikt, për
të veriperëndim.
Greqia e lashte projekt
• Në shekullin e 8-të, Greqia filloi te dilte nga vitet e errëta që
pasuan rënien e qytetërimit miken. .. Greqia ishte e ndarë
në shumë vetë-qeverisëse komunitete të vogla, një model
diktuar kryesisht nga gjeografi grek, ku çdo ishull, luginë
dhe fushë është prerë nga fqinjët e saj nga deti ose vargjet
malore.
Lufta Lelantine (c.710-c.650 pes) ishte një konflikt i
vazhdueshëm me dallimin e të qënit lufta më e hershme e
dokumentuar e periudhës së lashtë greke. Ajo u luftuan
midis poleis rëndësishme (qytet-shteteve) të Chalcis dhe
Eretria mbi fushës pjellore Lelantine e Euboea. Të dy
qytetet duket të ketë pësuar një rënie si rezultat i luftës
gjatë, edhe pse Chalcis ishte fitimtar nominale.
Greqia e lashte projekt
• Grekët zhvilluan astronomin, që ata e trajtonin si një degë e matematikës, në një nivel shumë të
sofistikuara. Modelet tre-dimensionale gjeometrike te para për të shpjeguar lëvizjen e dukshme te
planeteve janë zhvilluar në shekullin e 4 pes nga Eudoxus e Cnidus dhe Callippus e Cyzicus.
Heraclides Ponticus propozoi që Toka rrotullohet rreth boshtit të saj. Në shekullin e 3 pes Aristarkun
Samos ishte i pari për të sugjeruar një sistemi heliocentrik, edhe pse vetëm përshkrimi fragmentar i
idesë së tij do të mbijetojë. Eratosthenes, duke përdorur kënde të krijuar nga hijet në rajonet e
ndara gjerësisht, ka llogaritur perimetrin e Tokës me saktësinë e madhe. Ne shekullin e 2 pes
Hipparchus e Nikea bërë një numër të kontributeve, duke përfshire hartimin e katalogut te yjeve i
parë në të cilën ai propozoi sistemin modern të madhësive të dukshmeArti i Greqisë se lashtë ka
ushtruar një ndikim të madh në kulturën e shumë vendeve qe nga kohët e lashta deri ne ditet e
sotme, veçanërisht në fushën e skulpturës dhe arkitekturës. Në Perëndim, arti i Perandorisë
Romake u rrjedhi kryesisht nga modelet greke. Në Lindje, pushtimet e Aleksandrit të Madh filluan
disa shkëmbime midis arkitektures greke, Azisë Qendrore dhe kultura indiane, duke rezultuar në
artin greko- budist. Pas Rilindjes në Evropë, estetike humaniste dhe standardeve të larta teknike të
artit grek frymëzuan brezat e artistëve Evropian. Në shekullin e 19-të, traditën klasike që rrjedhin
nga Greqia mbizotëruan artin e botës perëndimore. Mitologji greke përbëhet nga tregime që i
përkasin grekët e lashtë në lidhje me perënditë e tyre dhe heronj, natyrën e botës dhe origjinën
dhe rëndësinë e praktikat e tyre fetare. Zotat kryesore greke ishin dymbëdhjetë Olympianet, Zeus,
gruaja e tij, Hera, Poseidoni, Ares, Hermes, Hephaestus, Afrodite, Athena, Apollo, Artemis, Demeter,
dhe Hades. Hyjnive të tjera të rëndësishme të përfshira Hebe, Helios, Dionysus, Persephone dhe
Heracles.
Foto
Greqia e lashte projekt
Mitologjia Greke
• Mitologji greke është trupi i mitet dhe legjendat që i përkasin grekët e lashtë në lidhje me perënditë
e tyre dhe heronj, natyrën e botës, dhe origjinën dhe rëndësinë e kultit të tyre dhe praktikat rituale.
Ata ishin një pjesë e fesë në Greqinë e lashtë. Studiuesit moderne i referohen mitet dhe studimin e
tyre në një përpjekje për të hedhur dritë mbi institucionet fetare dhe politike e Greqisë së lashtë,
qytetërimin e saj, dhe për të fituar kuptimin e natyrën e mitit-bën vetë. [1]
• Mitologji greke është mishëruar në mënyrë eksplicite në një koleksion të madh të bukurin rrëfim
dhe pa dyshim në artet e përfaqësimit, të tilla si vazo-piktura dhe dhuratat kushtimor. Mit grek
shpjegon origjinën e botës dhe detaje jetën dhe aventurat e një shumëllojshmëri të gjerë të
perënditë, perëndesha, heronj, heroines, dhe krijesa të tjera mitologjike. Këto llogaritë fillimisht
ishin shpërndarë në një traditë orale-poetik, sot mitet greke janë të njohur kryesisht nga literatura
greke.
• Burimet më të vjetër të njohur greke letrare, poezi epike Iliada dhe Odisea, të përqëndrohet në
ngjarjet që rrethojnë Luftës së Trojës. Dy poezi nga Homerit Hesiod pranë bashkëkohore, Theogony
dhe punëve dhe ditëve, përmbajnë llogaritë e Gjeneza e botës, vazhdimësisë të sundimtarëve
hyjnore, vazhdimësisë të moshave të njeriut, origjina e problemet e njeriut, dhe origjina e
praktikave kurban. Mitet janë ruajtur edhe në Hymns Homeric, në fragmente e poezi epike të ciklit
të Epic, në poezi lirike, në veprat e tragedians të shekullit të pestë para Krishtit, në shkrimet e
dijetarëve dhe poetëve të Mosha Helenistike dhe në tekstet nga kohën e Perandorisë Romake nga
shkrimtarë të tillë si Plutarch dhe Pausanias.
Perendite Greke
• 1. Zeusi (D'heusi) vjen nga fjala shqipe dhe,toke dhe eshte zoti i tokes dhe zoti suprem, zojsi
suprem
2. Apolloni (Apollsi) vjen nga fjala shqipe polli,qe pjell gjithecka me qe prej Diellit vjen jeta,pra eshte
zoti I diellit
3. Poseidoni (nese i doni) eshte fjale shqipe qe tregon per njerzit e tokes te cilet mund te jetojne
edhe ne det si ne toke!Pra eshte zoti i detërave
4. Hermesi (Herë) e fshehte si era….. Pra eshte zoti I fshehtësisë
5. Klimnestra (Klima) eshte ruajtur edhe sot e qarte kjo fajle qe eshte bere nderkombetare dhe vjen
nga shqipja>Pra eshte perëndia e klimës, motit “
6. Aresi,(Harresi) qe te harron,te heq nga lista e te gjalleve,eshte pra harrsi…zoti I luftërave,
marrësi I jetërave në luftëra - Marsi
7. Dionisi (Me pare nuk thuhej ne shqip dituria por dionia dhe dionis per dijetar………zoti I te
diturit dhe argëtimit,
8. Ethana, Athena, E thëna,Thana ne gegnishten e soteme e ruan trajten e vjeter.Pra eshte perëndia
e të folurit, mbrojtjes dhe e bimëve
9. Afrodita,(Afer eshte dita) Nuk ka asnje gjuhe ne bote,as greqishtja e vjeter dhe as latinishtja qe ta
shpejgojne tamam kete perendi qe eshte edhe yll i cili lajmeron afrimin e dites ne mengjez.Dita
afron, perëndia e ditës, e bukurisë dhe dashurisë
10.Hera,ne fakt,ne shqipen e vjeter per nje te forte perdorej fjala "HER",trim ,i forte,i fuqishem, qe
ka kuptimin e qëndresës, fuqisë qiellore.Pra perendia e fuqise.
11.Dhemetra (Dhe qe i shtohet nje prapashtese greke metra,nene,eshte perëndia e bujqësisë âama
e dheut, arës së bukës
12. Artemidha (Artet mi dha) Perëndia e arteve dhe e gjuetisë arte I dha, I dha artet
Greqia e lashte projekt
Filozofet e Greqise
• Pitagora- u lind në ishullin grek Samos, midis 592 dhe 572 para e.s. Që i
vogël shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë një
legjendë, që e do të jetë i biri i Apollonit. Por edhe vetë emri i tij do të
thotë ’’ai që u deklarua nga Pitia (profetja)’’.Në moshë të re merr pjesë në
Lojrat Olimpike ku dhe bëhet kampion në mundjen e lirë. Më pas do të
udhëtojë në Egjipt ku dhe do të initacionohet në misteret e Memfidës dhe
Heliupolit. Në vazhdim do të shkojë në Finike dhe në Halde ku dhe do të
mësojë astronominë dhe gjeometrinë. Gjithashtu duket se erdhi në
kontakt edhe me dridët e Galatisë. Rikthehet në Samo dhe themelon
shkollën e tij duke arritur të mbledhë mbi 3.000 nxënës.Madhështia e tij
do të provokojë reagimet e pushtetarëve të Samosit dhe kështu do të
detyrohet të largohet nga ishulli, ku pas një udhëtimi të gjatë do të arrijë
në Krotone ku dhe do të themelojë shkollën e tij të famshme rreth vitit
520 para erës sonë. Në të gjithë jetën e tij mundua të jetë një shembull
për njerëzit e tjerë, diçka që përbën bazën e mënyrës së doktrinës së tij.
• ARISTOTELI , filozof grek (384-322 p.e.r.). Lindi në Stagirë të Trakisë,
nxënës i Platonit. Me ftesën e mbretit të Maqedonisë Filipit bëhet
mësues dhe edukator i Aleksandrit (që më vonë u quajt i Madh). Në
kohën kur Aleksandri filloi pushtimet e veta jashtë Evropës,
Aristoteli u kthye në Athinë dhe këtu, duke ligjëruar në Lice, shkroi
veprat kryesore të tij. Është themelues i shkollës peripatetike në
Athinë. I akuzuar për ateizëm ikën nga Athina në Haleks («që
athinasit për herë të dytë të mos e fyejnë filozofinë»), ku së shpejti
edhe vdes.
Aristoteli hyn në radhën e filozofëve më të mëdhenj të të gjitha
kohëve. Është mendja sintetike më e rëndësishme dhe në
përgjithësi gjeniu më i gjithanshëm i antikës. Duke rishqyrtuar në
mënyrë kritike filozofinë e mësuesit të vet Platonit, ai sistematikisht
zhvilloi në një sërë veprash kapitale filozofinë e re origjinale dhe
grumbulloi njëkohësisht në mënyrë enciklopedike të gjitha
rezultatet e rëndësishme të filozofisë së vjetër greke dhe të
shkencave të veçanta. Të gjitha fushat deri atëherë të njohura si dhe
një sërë fushash të reja të aktivitetit mendor dhe të njohurive
njerëzore të disiplinave filozofike (logjika, metafizika, fizika,
psikologjia, etika, politika, astronomia, meteorologjia, zoologjia,
poetika e tjera) janë objekt i hulumtimeve gjeniale të Aristotelit.
• ISOKRATI
Lindi në Athinë në vitin 436 p.e.s dhe vdiq po këtu në moshen 100
vjeçare. Ishte orator i njohur dhe mësues i retorikës. Në Kio e më
von edhe në Athinë hapi shkollën e oratorisë dhe e ngriti zhvillimin
e artit të fjalës. Në shkollën e Isokratit morren mësime historianë,
poetë e burra shteti të mëvonshëm. Kishte mardhënje të mira më
shumë prijës dhe mbretër të kohës së tij. Ëndrra e tij ishte të gjente
një mbret i cili do të bashkonte prirsit grekë në luftë kundër
persëve.
Isokrati trajtohej njeri prej të parëve të retorikës greke, i cili
formuloi një sërë rregullash të retorikës në shekullin e pestë para
Krishtit. Ishte nxënësi i Tisiasit dhe i influencuar me zhvillimin e
retorikës gjyqësore.
Kërkesa për trajnime retorike ishte aq e lartë sa që një numër i
filozofëve dhe mësuesëve themeluan shkollat e tyre për ti trajnuar
oratorët e rinjë.Ndër ta më të njohurit ishin sofistët Isokrati dhe
Gorgiasi. Isokrati ka lindur në një familje të pasur ( babai i tij ishte i
pasur dhe kishte në pronësi një punëtori flautash) dhe kishte marrë
një arsimim të mirë. Ai studioi me Gorgiasin dhe pas Luftës
Peleponeze familja e Isokratit e ka humbur tërë pasurinë e vet dhe i
njejti është detyruar që të përballet me gjërat elementare për jetë.
Greqia e lashte projekt
• JUNALDO HURDHA
• DENIS DIKA
• XHULIO BEGOLLI
• LAHE ISUFAJ
• ARLIND PUKA
1 von 16

Recomendados

Greqia djepi demokracis von
Greqia djepi demokracis Greqia djepi demokracis
Greqia djepi demokracis Klodjan Hoxha
1.8K views15 Folien
Greqia e lashte von
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashteLahe Isufaj
37.5K views16 Folien
Ndikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotme von
Ndikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotmeNdikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotme
Ndikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotmeAlejandro Ferit Shehu
26.1K views10 Folien
Greqia von
GreqiaGreqia
GreqiaEdlira Ekmekciu
1.5K views13 Folien
Bota antike GREKE dhe ROMAKE von
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKEAltin Emiri
24.8K views8 Folien
"Greqia e lashte" Projekt Historie von
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
23.1K views11 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

perendoria romake. von
perendoria romake.perendoria romake.
perendoria romake.Er Is
14.8K views16 Folien
Favio Vreka Athina dhe Sparta von
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta lira kuca
6.4K views10 Folien
Roma e vjeter von
Roma e vjeterRoma e vjeter
Roma e vjeterEdlira Ekmekciu
4.7K views14 Folien
HISTORIA X von
HISTORIA X HISTORIA X
HISTORIA X #MesueseAurela Elezaj
38.2K views25 Folien
Presentation1 von
Presentation1Presentation1
Presentation1Lo Ri
3.6K views23 Folien
Tema:Qyteti antik i Romes von
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesJetmira Sula
15.8K views34 Folien

Was ist angesagt?(20)

perendoria romake. von Er Is
perendoria romake.perendoria romake.
perendoria romake.
Er Is14.8K views
Favio Vreka Athina dhe Sparta von lira kuca
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta
lira kuca6.4K views
Presentation1 von Lo Ri
Presentation1Presentation1
Presentation1
Lo Ri3.6K views
Tema:Qyteti antik i Romes von Jetmira Sula
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i Romes
Jetmira Sula15.8K views
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI.DETYRE NE HISTORI 10. QERSHOR 2013.XHENIS TRESKA, PATR... von SHKOLLA "ALBANET"
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI.DETYRE NE HISTORI 10. QERSHOR 2013.XHENIS TRESKA, PATR...GJIMNAZI ERNEST KOLIQI.DETYRE NE HISTORI 10. QERSHOR 2013.XHENIS TRESKA, PATR...
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI.DETYRE NE HISTORI 10. QERSHOR 2013.XHENIS TRESKA, PATR...
SHKOLLA "ALBANET"1.8K views
Histori von Edo Na
HistoriHistori
Histori
Edo Na946 views
Sparta - Andi Metaliaj von Andi Metaliaj
Sparta - Andi Metaliaj Sparta - Andi Metaliaj
Sparta - Andi Metaliaj
Andi Metaliaj1.6K views
Kultura dhe civilizimi von Donart Geci
Kultura dhe civilizimiKultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimi
Donart Geci12.7K views
Egjipti i lashte-Andi Metaliaj von Andi Metaliaj
Egjipti  i  lashte-Andi MetaliajEgjipti  i  lashte-Andi Metaliaj
Egjipti i lashte-Andi Metaliaj
Andi Metaliaj9.5K views
Piramidat e egjptit/ Keopsit von Arlinda
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Arlinda 6.3K views
Projekt av von Sara Goxha
Projekt avProjekt av
Projekt av
Sara Goxha15.3K views
Perandoria bizantine von EGLI TAFA
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantine
EGLI TAFA4.6K views
Perandoria romake von EGLI TAFA
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romake
EGLI TAFA2.1K views
Historiku i Egjiptit të Lashtë von aldo bega
Historiku i Egjiptit të LashtëHistoriku i Egjiptit të Lashtë
Historiku i Egjiptit të Lashtë
aldo bega2.9K views
Dyndjet barbare von GencRashiti
Dyndjet barbareDyndjet barbare
Dyndjet barbare
GencRashiti12.5K views

Destacado

GREQIA E LASHTE von
GREQIA E LASHTEGREQIA E LASHTE
GREQIA E LASHTEIzabela Bajrami
705 views8 Folien
Projekt Fizik klasa 9 von
Projekt Fizik klasa 9Projekt Fizik klasa 9
Projekt Fizik klasa 9alban1shabani
6K views4 Folien
Veprimtaria gjeologjike e erës von
Veprimtaria gjeologjike e erësVeprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësFaruk Foniqi
14.6K views23 Folien
EVROPA von
EVROPA EVROPA
EVROPA #MesueseAurela Elezaj
1.7K views33 Folien
Era dhe veprimtaria e eres von
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresKlarisa Klara
23.6K views13 Folien
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike von
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikePatrik Liçi
37K views13 Folien

Destacado(9)

Similar a Greqia e lashte projekt

iliada analize , Analize e Iliades von
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
106.3K views23 Folien
Iliria dhe organizimi politik i saj von
Iliria dhe organizimi politik i sajIliria dhe organizimi politik i saj
Iliria dhe organizimi politik i sajAsewqs Kiaq
2.5K views15 Folien
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!! von
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!#MesueseAurela Elezaj
27.8K views23 Folien
Iliret Ardit Rexhmataj von
Iliret Ardit RexhmatajIliret Ardit Rexhmataj
Iliret Ardit RexhmatajArdit Rexhmataj
7K views14 Folien
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi von
Hasan tahsini 100 vjet pavaresiHasan tahsini 100 vjet pavaresi
Hasan tahsini 100 vjet pavaresiArdit Bido
1.2K views19 Folien
Skulptura Greke - Prezantim von
Skulptura Greke - PrezantimSkulptura Greke - Prezantim
Skulptura Greke - PrezantimJusaWeb Dreni
4.8K views30 Folien

Similar a Greqia e lashte projekt (20)

iliada analize , Analize e Iliades von ssuseree34b8
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8106.3K views
Iliria dhe organizimi politik i saj von Asewqs Kiaq
Iliria dhe organizimi politik i sajIliria dhe organizimi politik i saj
Iliria dhe organizimi politik i saj
Asewqs Kiaq2.5K views
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi von Ardit Bido
Hasan tahsini 100 vjet pavaresiHasan tahsini 100 vjet pavaresi
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi
Ardit Bido1.2K views
Skulptura Greke - Prezantim von JusaWeb Dreni
Skulptura Greke - PrezantimSkulptura Greke - Prezantim
Skulptura Greke - Prezantim
JusaWeb Dreni4.8K views
Fillimet e kercimit von Arlinda
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimit
Arlinda 10K views
KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA" von celmani
KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"
KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"
celmani818 views
Aleksandri i Madh është shqiptar - Njazi Muhamedi (postuar nga: M. Dodaj) von Marjan DODAJ
Aleksandri i Madh është shqiptar - Njazi Muhamedi (postuar nga: M. Dodaj) Aleksandri i Madh është shqiptar - Njazi Muhamedi (postuar nga: M. Dodaj)
Aleksandri i Madh është shqiptar - Njazi Muhamedi (postuar nga: M. Dodaj)
Marjan DODAJ2.5K views
64538093 fragmente-hulumtimesh-te-studiuesit-dhimiter-pilika von Eduart Mucaj
64538093 fragmente-hulumtimesh-te-studiuesit-dhimiter-pilika64538093 fragmente-hulumtimesh-te-studiuesit-dhimiter-pilika
64538093 fragmente-hulumtimesh-te-studiuesit-dhimiter-pilika
Eduart Mucaj825 views
Burimet historike von GencRashiti
Burimet historikeBurimet historike
Burimet historike
GencRashiti23.1K views
Burimet historike von GencRashiti
Burimet historikeBurimet historike
Burimet historike
GencRashiti3.4K views
Myslimant dhe fjala e shkruar bibliotekat von Libra Islame
Myslimant dhe fjala e shkruar bibliotekatMyslimant dhe fjala e shkruar bibliotekat
Myslimant dhe fjala e shkruar bibliotekat
Libra Islame316 views
Historia e anatomise von elio93
Historia e anatomiseHistoria e anatomise
Historia e anatomise
elio93431 views
matematika projekt von Facebook
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.8K views
POWER PIOINT little WORK :) von arbin15
POWER PIOINT little WORK :)POWER PIOINT little WORK :)
POWER PIOINT little WORK :)
arbin15414 views

Más de Klodjan Hoxha

Global warming k h von
Global warming k hGlobal warming k h
Global warming k hKlodjan Hoxha
235 views7 Folien
Ylberi von
YlberiYlberi
YlberiKlodjan Hoxha
123 views14 Folien
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1 von
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1Klodjan Hoxha
145 views19 Folien
Klasa ime 4 -a von
Klasa ime 4 -aKlasa ime 4 -a
Klasa ime 4 -aKlodjan Hoxha
576 views12 Folien
Në kohën e lirë von
Në kohën e lirëNë kohën e lirë
Në kohën e lirëKlodjan Hoxha
252 views16 Folien
Hematomatt von
HematomattHematomatt
HematomattKlodjan Hoxha
4.1K views11 Folien

Más de Klodjan Hoxha(20)

Lodra ime e preferuar 3 mujori 1 von Klodjan Hoxha
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Klodjan Hoxha145 views
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare von Klodjan Hoxha
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptareTrazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
Klodjan Hoxha1.7K views
Traditat dhe zakonetshkodranee von Klodjan Hoxha
Traditat dhe zakonetshkodraneeTraditat dhe zakonetshkodranee
Traditat dhe zakonetshkodranee
Klodjan Hoxha829 views
Shpallja e pavartesis skenderbeus von Klodjan Hoxha
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Klodjan Hoxha700 views
Roli i elementeve ne organizmin tone von Klodjan Hoxha
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha989 views
Projekt matematik derivatet von Klodjan Hoxha
Projekt matematik derivatet Projekt matematik derivatet
Projekt matematik derivatet
Klodjan Hoxha4.6K views

Greqia e lashte projekt

 • 2. • Territori i Greqisë është malor, dhe si rezultat, Greqia e lashtë eshte e përbërë nga shumë rajone të vogla secili me dialektin e vet, veçoritë kulturore dhe identitetit. Rajonalizim dhe konfliktet rajonale ishin një tipar i shquar i Greqisë së lashtë. Qytetet qenë të prirur të jenë të vendosura në luginat mes maleve, ose në fushat bregdetare, dhe dominoi një zonë të caktuar rreth tyre. Në jug vë Peloponez, i përbërë nga vetë rajonet e Laconia i Messenia (Elis (Perëndim), Korinthia i Argolis dhe Arcadia Greqia kontinentale në veri, i njohur sot si Greqia Qendrore, i përbërë nga Aetolia dhe Acarnania në perëndim, Locris, Doris dhe Phocis në qendër, ndërsa në lindje Boeotia laik, të Atikës dhe Megaris. Northeast vë Thesalisë, Epirit, ndërsa vë në veriperëndim. Epirit shtrihej nga Gjiri Ambracian në jug të maleve Ceraunian dhe lumit Aoos në veri, dhe përbëhej nga Chaonia Molossia dhe Thesprotia Në këndin verilindor ishte Maqedonia, fillimisht e përbërë Maqedoninë Ulët dhe rajone të saj, të tilla si Elimeia, të Kroacisë, dhe Orestis. Rreth kohës së Aleksander I i Maqedonisë, mbretërit Argead i Maqedonisë ka filluar të zgjerohet në Maqedoni e Epërme, tokat e banuara nga fise të pavarur maqedonas si Lyncestae dhe Elmiotae dhe në perëndim, përtej lumit Axius, në Eordaia, të Bottiaea, Mygdonia, dhe Almopia, rajonet shlyhen nga fiset Thrake. [19] Për veriun e Maqedonisë vë të ndryshme jo-greke popujt si Paeonians veri për shkak, të Trakëve në verilindje, dhe ilirëve, me të cilin maqedonasit ishin shpesh në konflikt, për të veriperëndim.
 • 4. • Në shekullin e 8-të, Greqia filloi te dilte nga vitet e errëta që pasuan rënien e qytetërimit miken. .. Greqia ishte e ndarë në shumë vetë-qeverisëse komunitete të vogla, një model diktuar kryesisht nga gjeografi grek, ku çdo ishull, luginë dhe fushë është prerë nga fqinjët e saj nga deti ose vargjet malore. Lufta Lelantine (c.710-c.650 pes) ishte një konflikt i vazhdueshëm me dallimin e të qënit lufta më e hershme e dokumentuar e periudhës së lashtë greke. Ajo u luftuan midis poleis rëndësishme (qytet-shteteve) të Chalcis dhe Eretria mbi fushës pjellore Lelantine e Euboea. Të dy qytetet duket të ketë pësuar një rënie si rezultat i luftës gjatë, edhe pse Chalcis ishte fitimtar nominale.
 • 6. • Grekët zhvilluan astronomin, që ata e trajtonin si një degë e matematikës, në një nivel shumë të sofistikuara. Modelet tre-dimensionale gjeometrike te para për të shpjeguar lëvizjen e dukshme te planeteve janë zhvilluar në shekullin e 4 pes nga Eudoxus e Cnidus dhe Callippus e Cyzicus. Heraclides Ponticus propozoi që Toka rrotullohet rreth boshtit të saj. Në shekullin e 3 pes Aristarkun Samos ishte i pari për të sugjeruar një sistemi heliocentrik, edhe pse vetëm përshkrimi fragmentar i idesë së tij do të mbijetojë. Eratosthenes, duke përdorur kënde të krijuar nga hijet në rajonet e ndara gjerësisht, ka llogaritur perimetrin e Tokës me saktësinë e madhe. Ne shekullin e 2 pes Hipparchus e Nikea bërë një numër të kontributeve, duke përfshire hartimin e katalogut te yjeve i parë në të cilën ai propozoi sistemin modern të madhësive të dukshmeArti i Greqisë se lashtë ka ushtruar një ndikim të madh në kulturën e shumë vendeve qe nga kohët e lashta deri ne ditet e sotme, veçanërisht në fushën e skulpturës dhe arkitekturës. Në Perëndim, arti i Perandorisë Romake u rrjedhi kryesisht nga modelet greke. Në Lindje, pushtimet e Aleksandrit të Madh filluan disa shkëmbime midis arkitektures greke, Azisë Qendrore dhe kultura indiane, duke rezultuar në artin greko- budist. Pas Rilindjes në Evropë, estetike humaniste dhe standardeve të larta teknike të artit grek frymëzuan brezat e artistëve Evropian. Në shekullin e 19-të, traditën klasike që rrjedhin nga Greqia mbizotëruan artin e botës perëndimore. Mitologji greke përbëhet nga tregime që i përkasin grekët e lashtë në lidhje me perënditë e tyre dhe heronj, natyrën e botës dhe origjinën dhe rëndësinë e praktikat e tyre fetare. Zotat kryesore greke ishin dymbëdhjetë Olympianet, Zeus, gruaja e tij, Hera, Poseidoni, Ares, Hermes, Hephaestus, Afrodite, Athena, Apollo, Artemis, Demeter, dhe Hades. Hyjnive të tjera të rëndësishme të përfshira Hebe, Helios, Dionysus, Persephone dhe Heracles.
 • 9. Mitologjia Greke • Mitologji greke është trupi i mitet dhe legjendat që i përkasin grekët e lashtë në lidhje me perënditë e tyre dhe heronj, natyrën e botës, dhe origjinën dhe rëndësinë e kultit të tyre dhe praktikat rituale. Ata ishin një pjesë e fesë në Greqinë e lashtë. Studiuesit moderne i referohen mitet dhe studimin e tyre në një përpjekje për të hedhur dritë mbi institucionet fetare dhe politike e Greqisë së lashtë, qytetërimin e saj, dhe për të fituar kuptimin e natyrën e mitit-bën vetë. [1] • Mitologji greke është mishëruar në mënyrë eksplicite në një koleksion të madh të bukurin rrëfim dhe pa dyshim në artet e përfaqësimit, të tilla si vazo-piktura dhe dhuratat kushtimor. Mit grek shpjegon origjinën e botës dhe detaje jetën dhe aventurat e një shumëllojshmëri të gjerë të perënditë, perëndesha, heronj, heroines, dhe krijesa të tjera mitologjike. Këto llogaritë fillimisht ishin shpërndarë në një traditë orale-poetik, sot mitet greke janë të njohur kryesisht nga literatura greke. • Burimet më të vjetër të njohur greke letrare, poezi epike Iliada dhe Odisea, të përqëndrohet në ngjarjet që rrethojnë Luftës së Trojës. Dy poezi nga Homerit Hesiod pranë bashkëkohore, Theogony dhe punëve dhe ditëve, përmbajnë llogaritë e Gjeneza e botës, vazhdimësisë të sundimtarëve hyjnore, vazhdimësisë të moshave të njeriut, origjina e problemet e njeriut, dhe origjina e praktikave kurban. Mitet janë ruajtur edhe në Hymns Homeric, në fragmente e poezi epike të ciklit të Epic, në poezi lirike, në veprat e tragedians të shekullit të pestë para Krishtit, në shkrimet e dijetarëve dhe poetëve të Mosha Helenistike dhe në tekstet nga kohën e Perandorisë Romake nga shkrimtarë të tillë si Plutarch dhe Pausanias.
 • 10. Perendite Greke • 1. Zeusi (D'heusi) vjen nga fjala shqipe dhe,toke dhe eshte zoti i tokes dhe zoti suprem, zojsi suprem 2. Apolloni (Apollsi) vjen nga fjala shqipe polli,qe pjell gjithecka me qe prej Diellit vjen jeta,pra eshte zoti I diellit 3. Poseidoni (nese i doni) eshte fjale shqipe qe tregon per njerzit e tokes te cilet mund te jetojne edhe ne det si ne toke!Pra eshte zoti i detërave 4. Hermesi (Herë) e fshehte si era….. Pra eshte zoti I fshehtësisë 5. Klimnestra (Klima) eshte ruajtur edhe sot e qarte kjo fajle qe eshte bere nderkombetare dhe vjen nga shqipja>Pra eshte perëndia e klimës, motit “ 6. Aresi,(Harresi) qe te harron,te heq nga lista e te gjalleve,eshte pra harrsi…zoti I luftërave, marrësi I jetërave në luftëra - Marsi 7. Dionisi (Me pare nuk thuhej ne shqip dituria por dionia dhe dionis per dijetar………zoti I te diturit dhe argëtimit, 8. Ethana, Athena, E thëna,Thana ne gegnishten e soteme e ruan trajten e vjeter.Pra eshte perëndia e të folurit, mbrojtjes dhe e bimëve 9. Afrodita,(Afer eshte dita) Nuk ka asnje gjuhe ne bote,as greqishtja e vjeter dhe as latinishtja qe ta shpejgojne tamam kete perendi qe eshte edhe yll i cili lajmeron afrimin e dites ne mengjez.Dita afron, perëndia e ditës, e bukurisë dhe dashurisë 10.Hera,ne fakt,ne shqipen e vjeter per nje te forte perdorej fjala "HER",trim ,i forte,i fuqishem, qe ka kuptimin e qëndresës, fuqisë qiellore.Pra perendia e fuqise. 11.Dhemetra (Dhe qe i shtohet nje prapashtese greke metra,nene,eshte perëndia e bujqësisë âama e dheut, arës së bukës 12. Artemidha (Artet mi dha) Perëndia e arteve dhe e gjuetisë arte I dha, I dha artet
 • 12. Filozofet e Greqise • Pitagora- u lind në ishullin grek Samos, midis 592 dhe 572 para e.s. Që i vogël shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë një legjendë, që e do të jetë i biri i Apollonit. Por edhe vetë emri i tij do të thotë ’’ai që u deklarua nga Pitia (profetja)’’.Në moshë të re merr pjesë në Lojrat Olimpike ku dhe bëhet kampion në mundjen e lirë. Më pas do të udhëtojë në Egjipt ku dhe do të initacionohet në misteret e Memfidës dhe Heliupolit. Në vazhdim do të shkojë në Finike dhe në Halde ku dhe do të mësojë astronominë dhe gjeometrinë. Gjithashtu duket se erdhi në kontakt edhe me dridët e Galatisë. Rikthehet në Samo dhe themelon shkollën e tij duke arritur të mbledhë mbi 3.000 nxënës.Madhështia e tij do të provokojë reagimet e pushtetarëve të Samosit dhe kështu do të detyrohet të largohet nga ishulli, ku pas një udhëtimi të gjatë do të arrijë në Krotone ku dhe do të themelojë shkollën e tij të famshme rreth vitit 520 para erës sonë. Në të gjithë jetën e tij mundua të jetë një shembull për njerëzit e tjerë, diçka që përbën bazën e mënyrës së doktrinës së tij.
 • 13. • ARISTOTELI , filozof grek (384-322 p.e.r.). Lindi në Stagirë të Trakisë, nxënës i Platonit. Me ftesën e mbretit të Maqedonisë Filipit bëhet mësues dhe edukator i Aleksandrit (që më vonë u quajt i Madh). Në kohën kur Aleksandri filloi pushtimet e veta jashtë Evropës, Aristoteli u kthye në Athinë dhe këtu, duke ligjëruar në Lice, shkroi veprat kryesore të tij. Është themelues i shkollës peripatetike në Athinë. I akuzuar për ateizëm ikën nga Athina në Haleks («që athinasit për herë të dytë të mos e fyejnë filozofinë»), ku së shpejti edhe vdes. Aristoteli hyn në radhën e filozofëve më të mëdhenj të të gjitha kohëve. Është mendja sintetike më e rëndësishme dhe në përgjithësi gjeniu më i gjithanshëm i antikës. Duke rishqyrtuar në mënyrë kritike filozofinë e mësuesit të vet Platonit, ai sistematikisht zhvilloi në një sërë veprash kapitale filozofinë e re origjinale dhe grumbulloi njëkohësisht në mënyrë enciklopedike të gjitha rezultatet e rëndësishme të filozofisë së vjetër greke dhe të shkencave të veçanta. Të gjitha fushat deri atëherë të njohura si dhe një sërë fushash të reja të aktivitetit mendor dhe të njohurive njerëzore të disiplinave filozofike (logjika, metafizika, fizika, psikologjia, etika, politika, astronomia, meteorologjia, zoologjia, poetika e tjera) janë objekt i hulumtimeve gjeniale të Aristotelit.
 • 14. • ISOKRATI Lindi në Athinë në vitin 436 p.e.s dhe vdiq po këtu në moshen 100 vjeçare. Ishte orator i njohur dhe mësues i retorikës. Në Kio e më von edhe në Athinë hapi shkollën e oratorisë dhe e ngriti zhvillimin e artit të fjalës. Në shkollën e Isokratit morren mësime historianë, poetë e burra shteti të mëvonshëm. Kishte mardhënje të mira më shumë prijës dhe mbretër të kohës së tij. Ëndrra e tij ishte të gjente një mbret i cili do të bashkonte prirsit grekë në luftë kundër persëve. Isokrati trajtohej njeri prej të parëve të retorikës greke, i cili formuloi një sërë rregullash të retorikës në shekullin e pestë para Krishtit. Ishte nxënësi i Tisiasit dhe i influencuar me zhvillimin e retorikës gjyqësore. Kërkesa për trajnime retorike ishte aq e lartë sa që një numër i filozofëve dhe mësuesëve themeluan shkollat e tyre për ti trajnuar oratorët e rinjë.Ndër ta më të njohurit ishin sofistët Isokrati dhe Gorgiasi. Isokrati ka lindur në një familje të pasur ( babai i tij ishte i pasur dhe kishte në pronësi një punëtori flautash) dhe kishte marrë një arsimim të mirë. Ai studioi me Gorgiasin dhe pas Luftës Peleponeze familja e Isokratit e ka humbur tërë pasurinë e vet dhe i njejti është detyruar që të përballet me gjërat elementare për jetë.
 • 16. • JUNALDO HURDHA • DENIS DIKA • XHULIO BEGOLLI • LAHE ISUFAJ • ARLIND PUKA