Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

07.02 traubleshoot

 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

07.02 traubleshoot

 1. 1. LOGO M03 EQUIPMENT MAINTENANCE TASK 07.02 (Troubleshoot Test Measurement Instrument) Disediakan oleh; NOR HIDAYAH BINTI MOHAMED JAAFAR ADTEC Shah Alam ELECTRONIC INDUSTRI LEVEL 4
 2. 2. PENGENALAN LOGO Testing dan troubleshoot adalah penyelenggaraan yang memerlukan kemahiran teknikal yang baik. Troubleshooter haruslah boleh menilai kebolehan peralatan/mesin sebelum membuat penyelenggaraan – pengetahuan mengenai peralatan tersebut dan keadaan ia beroperasi.
 3. 3. PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT LOGO Step 1 : Kenalpasti masalah  menyediakan diri anda dengan operasi peralatan merujuk kepada operator manual, atau technical manual.  dapatkan maklumat daripada orang yang melaporkan kerosakan.  memerhatikan bahagian yang mengalami kerosakan
 4. 4. LOGO Contt..PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT Step 2 : Senaraikan blok litar kerosakan  rujuk kepada sistem diagram peralatan tersebut untuk masalah yang telah dikenalpasti sahaja.  membentuk mapping mind diagram
 5. 5. LOGO Cont..PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT Step 3 : Tentukan blok litar kerosakan  sentiasa mencari kerosakan utama - power not connected, input disconnected  gunakan deria – penglihatan, bunyi dan bau komponen terbakar. Step 4 : Tentukan litar kerosakan  rujuk kepada panduan troubleshoot di dalam servis manual – maklumat voltan, arus, gelombang (disediakan oleh penggeluar)
 6. 6. LOGO Cont..PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT Step 5 : Mencari kerosakan komponen  pastikan orientasi, posisi, nombor dan lokasi alat gantian adalah betul.  terdapat 2 teknik iaitu :i) Board Level Substitution - juruteknik akan mematikan bekalan kuasa sistem itu, megeluarkan PCB yang rosak dan menggantikan. ii) Component Level Substitution - juruteknik akan menggantikan komponen di dalam litar.
 7. 7. LOGO Cont..PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT Step 6 : Baiki, menguji sistem itu dan menyiapkan Service Report  pastikan semuanya dalam keadaan baik sebelum menghidupkan sesuatu mesin.  kemungkinan perlu direset dan diprogram semula.  akhir sekali, pastikan ia beroperasi seperti spesifikasi –> operator perlu buy-off  serah peralatan pada operator yang bertugas dan rekod kerosakan dalam Service Report sebagai pengesahan.
 8. 8. TROUBLESHOOT YANG BERKESAN LOGO Troubleshoot yang berkesan mestilah mempunyai perkara-perkara berikut : Gambarajah litar yang mudah difahami.  Manual peralatan yang sesuai dan lengkap.  Menggunakan peralatan/tools yang sesuai dan berkualiti tinggi.  Mempunyai stok bahan/alat ganti.  Kemahiran mendalam tentang peralatan tersebut.
 9. 9. LOGO LANGKAH KESELAMATAN TEST EQUIPMENT Peralatan pengukuran elektrik memerlukan penjagaan rapi untuk mengelakkan ia dari rosak dan bagi memastikan pengukuran yang tepat diperolehi. Tiga hazards / bahaya yang perlu dielakkan bagi peralatan pengukuran elektrik adalah :1. Kejutan mekanikal 2. Medan magnet 3. Arus yang berlebihan
 10. 10. 3 HAZARDS LOGO 1. Kejutan mekanikal – alat yang mengandungi magnet kekal, meter adalah peka kepada kejutan. Getaran-getaran berat atau kejutan teruk boleh mempengaruhi kejituannya. 2. Medan magnet – alat yang terdedah pada medan magnet yang kuat boleh mempengaruhi ketepatan satu alat ujian. 3. Arus yang berlebihan – gunakan skala yang besar terlebih dahulu, , kemudian ubah kepada yang lebih kecil. ** Kejutan elektrikal dikurangkan dengan membumikan peralatan.
 11. 11. LOGO Click to edit company slogan .

×