Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Οι πιτσιρίκοι του Δ. Ψαθά

Έγινε από την Κατερίνα Προκοπίου για το μάθημα των ΚΝΛ της Α΄ Γυμνασίου

 • Als Erste(r) kommentieren

Οι πιτσιρίκοι του Δ. Ψαθά

 1. 1. Οι πιτσιρίκοιτου Δημήτρη Ψαθά Κατερίνα Προκοπίου
 2. 2. Η οικονομική κρίση στηνδεκαετία του ‘30 σε Αμερική καιΕυρώπη οδηγεί τον κόσμο σεκοινωνική εξαθλίωση κι αρχίζει ναμεταμορφώνεται σε ιδεολογική.Σε χώρες, λοιπόν, που δεν είχεεδραιωθεί το δημοκρατικόπολίτευμα, όπως η Γερμανία,Ιταλία εμφανίζεται ένας νέοςτύπος δικτατορίας, ο φασισμός.Ο Μουσολίνι στην Ιταλίακαταφέρνει την άνοδό του στηνεξουσία και θεμελιώδη πολιτικάδικαιώματα καταργούνται, «οαρχηγός έχει πάντα δίκιο».
 3. 3. Στη Γερμανία ο Χίτλερ καταφέρνει να επικρατήσει το ναζιστικόκόμμα, με ιδεολογία παραπλήσια με το φασιστικό. Οι ναζί είναιρατσιστές. Γι’ αυτούς οι ανθρώπινες φυλές δεν είναι ίσες. Υπάρχειμια ανώτερη φυλή, η Αρεία, στην οποία ανήκουν οι Γερμανοί
 4. 4. Στις 4 Αυγούστου 1936 οΜεταξάς σε συμφωνία με τοβασιλιά Γεώργιο Β’ καταργείτο Σύνταγμα, τουςκοινοβουλευτικούςθεσμούς, κι επιβάλλειδικτατορία που θαοδηγήσει την Ελλάδα στονκύκλο των ολοκληρωτικώνκαθεστώτων της Ευρώπηςκαι θα την καταδικάσει στηνκαθυστέρηση.
 5. 5. Οι νίκες του Χίτλερ και τουΜουσολίνι είχαν σαναποτέλεσμα την δημιουργίαφασιστικών κομμάτων σεόλες τις χώρες της Ευρώπηςκαι το σκοτάδι του φασισμούαπειλεί να πνίξει τηνΕυρώπη. Αποφασισμένες νατους σταματήσουν η Αγγλίακαι η Γαλλία διακήρυξαν πωςθα υπερασπιστούν με ταόπλα κάθε κράτος που θαδεχόταν επίθεση απόΓερμανία και Ιταλία.
 6. 6. Στη Βαλκανική ο Μουσολίνι αναζητώντας διέξοδο στο Αιγαίο, τηνΑνατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια κατέλαβε την Αλβανία το1939.Από τότε αρχίζει μια σειρά εκφοβισμών της Ιταλίας προς την Ελλάδαμε αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του ελληνικού αντιτορπιλικούΈλλη στις15 Αυγούστου 1940.
 7. 7. Το τελεσίγραφο της 28ηςΟκτωβρίου 1940, με τοοποίο ζητά ελεύθερη δίοδοτων Ιταλικών στρατευμάτωναπό το ελληνικό έδαφος,απορρίπτεται από τονπρωθυπουργό ΙωάννηΜεταξά που γίνεταιεκφραστής της θέλησης τουελληνικού λαού, καιδιευθύνει τον αγώνα ως τοθάνατό του (29 Ιανουαρίου1941).
 8. 8. Ο Ελληνοϊταλικόςπόλεμος διακρίνεταισε τρεις φάσεις:Από την 28ηΟκτωβρίου ως την13η Νοεμβρίου 1940οι ελληνικές δυνάμειςαντιμετωπίζουν τηνεπίθεση «αμυνόμενοιτου πατρίουεδάφους»
 9. 9. 14 Νοεμβρίου ως 28Δεκεμβρίου εξαπολύει οελληνικός στρατός μεγάληεπίθεση κατά των Ιταλώνμε αποτέλεσμα ναδιεισδύσει βαθιά στοέδαφος της Β. Ηπείρου καινα καταλάβει μια σειράαπό σημαντικές πόλεις.Κορυτσά, Μοσχόπολη,Πόγραδετς,Αργυρόκαστρο, ΆγιοιΣαράντα.
 10. 10. 29 Δεκεμβρίου ως 5 Απριλίου συνεχίζουν την προέλασηστο αλβανικό έδαφος και συντρίβουν την επίθεση τωνΙταλών την οποία παρακολουθούσε ο ίδιος ο Μουσολίνι.
 11. 11. 6 Απριλίου του 1941η Γερμανίασυντρίβοντας τηνγιουγκοσλαβικήαντίσταση κτυπά τηνΕλλάδα ενώ το οχυρότου Ρούπελ σταελληνοβουλγαρικάσύνορα αποτέλεσε τοσημείο πρόκλησης γιατον γερμανικό στρατόστην προσπάθειααυτή.
 12. 12. Η κυβέρνηση κι ο βασιλιάς εγκαταλείπουν τη χώρα ενώ η στρατιωτική ηγεσία συνθηκολογείστις 24 Απριλίου.Η αντίσταση όμως στην Κρήτη, μαζί με αγγλικές μονάδες, κρατά ως το Μάϊο του 1941.Ο επιτυχίες στην Αλβανία καταστρέφουν το γόητρο του Μουσολίνι κι επηρεάζουν τη στάση τουαμερικανικού λαού .Η αντίσταση στην Κρήτη προκαλεί την καταστροφή εκλεκτών γερμανικών δυνάμεων κι ο Χίτλεραναγκάζεται να αναβάλει την επίθεση κατά της Σοβιετικής ΄Ενωσης.
 13. 13. Τον Ιούνιο του 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στηΣοβιετική Ένωση Από το τέλος του 1941 η σύρραξη μεταβάλλεται σεπαγκόσμια.Ο Χίτλερ φαίνεται κυρίαρχος όλης της Ευρώπης.Κάθε ίχνος ελευθερίας εξαφανίζεται, η συντριβή όσων αντιστέκονταιείναι βίαιη κι εκδηλώνεται μια τρομακτική καταδίωξη των Εβραίων. Ταστρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς, του Νταχάου, τουΜαουτχάουζεν με τα εκατομμύρια νεκρών αποτελούν μνημεία τηςναζιστικής βαρβαρότητας
 14. 14. Ολόκληρη η ελληνικήεπικράτεια βρίσκεταικάτω από την τριπλήκατοχή των δυνάμεωντου Άξονα. Ιταλία καιΒουλγαρία εφαρμόζουνπολιτικήαφελληνισμού. Ηγλώσσα και η ιστορίατου λαού μας είναι ταστοιχεία που πρέπει ναεξαλειφθούν.
 15. 15. Οι πιτσιρίκοιτου Δημήτρη Ψαθά
 16. 16. Γενάρης του ’42. Σκελετωμένοι οι άνθρωποι γυρίζουνε στους δρόμους. Νομίζεις πωςτο κρύο, η πείνα και ο φόβος αγωνίζονται ποιο απ’ τα τρία αυτά κακά θα καταφέρεινα γονατίσει μια ώρ’ αρχύτερα τον αναιδέστατον αυτό λαό, που σε πείσμα κάθελογικής εξακολουθεί να ζει και να υπάρχει. Κι όχι μονάχα αυτό, παρά και ν’αστειεύεται.
 17. 17. O πιτσιρίκος προπάντων έχεικέφι. Γελά. Φλυαρεί. Πειράζει.Κλείνει το μάτι και χαιρετάφασιστικά τους Ιταλούς,ξεροβήχει όταν περνάνεΓερμανοί, κορδώνεται καικάνει την περπατησιά τους. Oφόβος τού είναι πράγμαάγνωστο, το αστείο η ζωή του.
 18. 18. …Βραδάκι. Στο Ζάππειο. Ένα τεράστιο γερμανικό φορτηγό είναι σταματημένο κι έχει τα φώτατου αναμμένα. O γερμανός σκοπός έχει οργανώσει την άμυνά του για την περίπτωσηεπιδρομής των σαλταδόρων. Έχει τα μάτια δεκατέσσερα. Γιατί εκείνοι χυμούν σαν αετοίακριβώς τη στιγμή που δεν τους περιμένεις και οι ρεζέρβες κάνουν φτερά. Μια αδιάκοπηαπειλή είναι το τραγούδι τους: Να σαλτάρω, να σαλτάρω, τη ρεζέρβα να του πάρω!
 19. 19. Τα ξέρει αυτά ο κάθε Γερμανός που του εμπιστεύθηκαν αυτοκίνητο, γιατί πολλά είδαν καιπάθαν όλοι τους από τους σαλταδόρους. Αλλά κι ο κίνδυνος των πιτσιρίκων δεν είναι μικρός.Ένας ακήρυκτος πόλεμος υπάρχει ανάμεσα στα θηρία και τα πεινασμένα αλητάκια της Αθήνας.Η πονηριά είναι το όπλο τους. Όταν δε βάζουν σ’ ενέργεια αυτή και κάνουν τον πόλεμοανοιχτά, πάνε χαμένα. Oι Γερμανοί δε χωρατεύουν.
 20. 20. Στις αρχές που πρωτομπήκαν, παιδιά πετροβόλησαν ένα αυτοκίνητο. Λυσσασμένοςφρενάρισε και κατέβηκε ο Γερμανός. Έπιασε ένα. Άδραξε το χέρι του παιδιού, το’φερε στο γόνατό του και το ’σπασε, όπως σπάζεις ένα ξύλο. Oύρλιαξε το παιδί κιέπεσε λιπόθυμο. Κι ο Γερμανός το παράτησε εκεί, ξανανέβηκε στο αυτοκίνητό του κιέφυγε. Η ανθρωπιά είναι πολυτέλεια περιττή, είπε ο χιτλερισμός, και πήραν σκληρήπείρα ως και τα μωρά.
 21. 21. Να το βάλουν κάτω;Όχι δα! Είδαν ότι άνισοςπόλεμος δίχως πονηριάδε γίνεται. Κι από τότε τομυαλουδάκι της μαρίδαςδεν ασχολείται μονάχα πώςθα εξοικονομήσει έναξεροκόμματο, αλλά και πώςθα στραβώσει αυτόν τοφοβερό Κύκλωπα, που τρέμειόλος ο κόσμος. Παίρνει ταμέτρα του ο Πολύφημος.
 22. 22. Κοιτά γύρω. Κι ακριβώς για ν’ αποφύγει κανένα αναπάντεχο, έχει ανάψει και ταφώτα του αυτοκινήτου. Κι ακόμα, για να ’ναι σίγουρος εκατό τα εκατό, δε στέκεται σ’ένα μέρος, παρά φέρνει βόλτες γύρω γύρω το φορτηγό. Αν κοτάς, Oδυσσέα, έλα! Κιέρχεται ο Oδυσσέας. Πατρίδα του είναι το χώμα που πατά ο Κύκλωπας, κι ανζωντάνεψε αυτός σε τούτα τα χώματα, δεν πέθανε όμως ποτέ το πολυμήχανο πνεύματου πολύμητι.
 23. 23. Μόνο που ο ομηρικός ήρωας τούτητη φορά είναι ένα παιδάκι δέκαχρόνων. Πεινασμένο. Κουρελίδικο.Εύθυμο ωστόσο και παμπόνηρο.Κρατά ένα τσιγάρο και πλησιάζειστο παλιό φανάρι του αυτοκινήτου.Σταματά ο Γερμανός και το κοιτά.Τι θέλει να κάνει; Σκύβει ο μικρός νανάψει το τσιγάρο του απ τοηλεκτρικό. Κι ο Κύκλωπας απορεί.— Τι κάνει;— Καμαράτ, ανάψει σιγαρέτ.— Ηλεκτρικός;— Για!Ξεκαρδίζεται ο Κύκλωπας. Τι κουτοίπου είναι οι πιτσιρίκοι στηνΕλλάδα! Αν είναι δυνατόν νανάψει το τσιγάρο του απ τοηλεκτρικό φανάρι! Και τον κάνειχάζι.
 24. 24. — Ανάψει.— Ανάψει, καμαράτ.— Νιχτς ανάψει.— Για, για. Εγώ σου λέω ανάψεισιγαρέτ. Βάζουμε στοίχημα;— Στοίκημα;Δε νιώθει.— Νιχτς καταλαβαίνει.— Το λοιπόν, άκου να δεις, μάγκα. Ανεγώ νιξ ανάψει το τσιγάρο απ τοφανάρι, εσύ εμένα καρπαζά. Κλαπ! Ανεγώ ανάψει το τσιγάρο απ το φανάρι,εγώ εσένα καρπαζά. Κλαπ!Με παραστατικές χειρονομίες εξηγεί οπιτσιρίκος την πρότασή του στονΚύκλωπα. Κι εκείνος τον κοιτά καιδιασκεδάζει.— Ντεν καταλαβαίνει.— Νιξ;— Νιξ.— Είσαι μάπας.
 25. 25. O Γερμανός βγάζει τον αναπτήρα.Τον ανάβει και δίνει φωτιά στονπιτσιρίκο. Αλλά ο πιτσιρίκος τουκάνει χωρατά. Φου και σβήνει τοναναπτήρα. Γελά ο Κύκλωπας. Τιπαιχνιδιάρηδες που είναι οιπιτσιρίκοι στην Ελλάδα! Ξανανάβειτον αναπτήρα. Τον απλώνει.Πλησιάζει το μούτρο του οπιτσιρίκος, φέρνει κοντά το τσιγάροτου, κάνει τάχα πως ανάβει, ύστερααπότομα πάλι φου και ξανασβήνειτον αναπτήρα. Ξεκαρδίζεται οΓερμανός:— Χο-χο-χο!
 26. 26. Κουτοί και πεισματάρηδεςπου είναι οι πιτσιρίκοι στηνΕλλάδα! Ένας πελώριοςΓερμανός νιώθει τηναπέραντη υπεροχή τουαπέναντι σ’ αυτό τομικροσκοπικό χαζόπραμακαι καθώς το βλέπει νατραβάει πάλι στο φανάριγια ν’ ανάψει, βρίσκει πωςέχει δίκιο ο Χίτλερ ναβραχνιάζει πως οι Γερμανοίείναι έξυπνος καιπεριούσιος λαός, πουπροορίστηκε από τη ΘείαΠρόνοια να καβαλήσειόλους τους λαούς που είναικουτοί.
 27. 27. Αλλά το αστείο παρακρατά κι ο μικρός ανάβει επιτέλους απ’ τον αναπτήρα:— Τάκενσεν!— Εν-τά-ξει!— Μπράβο, ρε Χιτλερία. Τα ’μαθες το ρωμέικα. Αφίτερζεν.— Αφίτερζεν.Κι ο Κύκλωπας με το χαμόγελο στο κρύο του πρόσωπο κοιτά τον πιτσιρίκο που χάνεται μεςστο σκοτάδι. Ύστερα ετοιμάζεται πάλι να ξαναρχίσει τις βόλτες του γύρω απ’ το αυτοκίνητο.
 28. 28. Κι ο Κύκλωπας με το χαμόγελο στοΑχ ζοοοο!... κρύο του πρόσωπο κοιτά τον πιτσιρίκο που χάνεται μες στο σκοτάδι. Ύστερα ετοιμάζεται πάλι να ξαναρχίσει τις βόλτες του γύρω απ’ το αυτοκίνητο. Αλλά όταν φτάνει στο πίσω μέρος, γουρλώνει τα μάτια. Κομμάτια ξεβιδωμένα, λάστιχα κατατρυπημένα, κομμάτια που λείπουν, σωστή καταστροφή. Και τότε μόνο καταλαβαίνει: — Αχ ζοοοοο!... Λυσσά. Γαβγίζει. Τραβά το πιστόλι. Αλλά οι πιτσιρίκοι –γιατί ήταν ολόκληρη παρέα που μοίρασε τη δουλειά του σαμποτάζ– έγιναν άφαντοι.
 29. 29. Μιχάλη Γενίτσαρη, «Σαλταδόρος (Θα σαλτάρω)» Ζηλεύουνε δεν θέλουνε ντυμένο να με δούνε μπατίρη θέλουν να με δουν για να φχαριστηθούνε. Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω, τη ρεζέρβα να τους πάρω. Μα γω πάντα βολεύομαι γιατί τήνε σαλτάρω σε καν αμάξι Γερμανού και πάντα τη ρεφάρω. Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω, τη ρεζέρβα να τους πάρω. Μπενζίνες και πετρέλαια εμείς τα κυνηγάμε γιατ έχουνε πολλά λεφτά και μόρτικα περνάμε. Σάλτα ρίξε τη ρεζέρβα κάνε ντου και σήκω φεύγα. Οι Γερμανοί μας κυνηγούν, μα μεις δεν τους ακούμε εμείς θα τη σαλτάρουμε ώσπου να σκοτωθούμε. Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω, τη ρεζέρβα να τους πάρωhttp://www.youtube.com/watch?v=SX_z-VSOq5M ρεμπέτικο τραγούδι του 1942 Παλιό [πηγή: δίσκος Τα ρεμπέτικα του Γενίτσαρη, Κυκλάδες 1975]
 30. 30. http://www.youtube.com/watch?v=-hSwlndXV7kΟι σαλταδόροι της κατοχής και τα τραγούδια τους
 31. 31. Θεσσαλονίκη. Κατοχή. Οι ναζί επιτάσσουν όλα τα δημόσια κτίρια, 160 παιδιά εκδιώκονται από ταορφανοτροφεία και για να επιβιώσουν παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και δημιουργούν το «Ξυπόλητοτάγμα».Οργανώνονται σαν μυστικός στρατός, με ιεραρχία και πειθαρχία. Συγκροτούν ομάδες κρούσης και περνούνστην Ιστορία ως «σαλταδόροι», γιατί άρπαζαν τρόφιμα από τα γερμανικά καμιόνια. Μεταβάλλονται σε έναείδος καλόκαρδης ηρωικής συμμορίας, που κλέβει από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες για νασυντηρεί τα μέλη της κι όσους μπορεί από τον κόσμο γύρω της. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 οηθοποιός Νίκος Κατσιώτης, ο οποίος βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, διηγήθηκε στον Γκρεκ Τάλλας τηνιστορία αυτή κι εκείνος αποφάσισε να γυρίσει την ταινία. Ο Νίκος Κατσιώτης έγραψε το σενάριο και οΜίκης Θεοδωράκης τη μουσική. Τα γυρίσματα άρχισαν το 1952 μόνο με δύο επαγγελματίες ηθοποιούς,ενώ τα 63 από τα 66 παιδιά που πήραν μέρος προέρχονταν από ορφανοτροφεία. Η δράση του τάγματοςέχει πάρει σήμερα διαστάσεις μύθου. Η εκπομπή «Αληθινά σενάρια» και ο Νίκος Ασλανίδης εντόπισαν καιπαρουσιάζουν την Πέμπτη (ΕΤ3, 23.00) μερικούς από τους πραγματικούς «σαλταδόρους» της συμμορίαςαλλά και κάποια από τα παιδιά που πρωταγωνίστησαν τότε στην ταινία. «Το πρώτο μέρος της εκπομπήςείναι αφιερωμένο στα ορφανά του Παπάφειου Ιδρύματος που εκδιώχθηκαν. Εξηγούν πώς από τα υπόγεια,τα ερείπια και τα συντρίμμια κατάφεραν να επιβιώσουν. Πηγαίνουμε στα μέρη όπου έδρασαν. Τα παιδιάπου έπαιξαν στην ταινία ήταν επίσης ορφανά. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, ένα καλοαναθρεμμένο παιδί ναυποστηρίξει ένα τόσο σκληρό θέμα;» μας λέει ο Νίκος Ασλανίδης και συνεχίζει: «Με συγκίνησε ιδιαίτερατο γεγονός πώς παιδιά με τόσο δύσκολα χρόνια κατάφεραν κι έγιναν καλοί άνθρωποι, οικογενειάρχες μετις δουλειές τους και ορθοπόδησαν. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας».

×