Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Alimentació a la petita infància

530 Aufrufe

Veröffentlicht am

Sessió pels mestres de l'Escola Bressols Minairons de La Seu d'Urgell sobre l'alimentació de 0 a 3 anys per part de la Dra. Sheila Iglesias i la infermera pediàtrica Neus Méndez de Pediatria dels Pirineus, SCCLP.

Veröffentlicht in: Gesundheit & Medizin
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Alimentació a la petita infància

 1. 1. ALIMENTACIÓ A LA PETITA INFÀNCIA Neus Méndez Sheila Iglesias CAP de La Seu d’Urgell
 2. 2. Succionar Engullir Tastar 0-2 anys Manipular aliments Mastegar Descubrir textures, sabors, olors L’objectiu en aquest etapa és obtenir un bon estat nutricional i un aprenentatge dels bons hàbits alimentaris, adquirint poc a poc l’alimentació familiar.
 3. 3.  LACTÀNCIA MATERNA EXCLUSIVA fins als 6 mesos ✓Millor pel nadó i el nen ✓Millor per la mare ✓Millor pel medi ambient  En cas que no sigui possible, llet adaptada (tipus 1) Es recomana l’alletament matern exclusiu durant els primers 6 mesos de vida de l’infant. A partir d’aquest moment, i mantenint l’alletament matern fins als 2 anys d’edat o més, o bé fins que mare i infant ho decideixin. (OMS, UNICEF, AEP, AHA)
 4. 4. Què és? Període en que s’introdueixen altres aliments conjuntament amb la llet materna (o adaptada si no es pot) Quan es comença? ✓A partir 6è mes ✓MAI abans dels 4 mesos Com ho fem? ✓Orientada pel servei de pediatria ✓Dieta : VARIADA, EQUILIBRADA I SUFICIENT INDIVIDUALITZADA
 5. 5. 6  S’aguanta assegut i aguanta el cap amb fermesa  És capaç d’agafar l’aliment i endur-se’l a la boca  Pot empassar aliments sòlids Quan estan preparats per iniciar l’AC?
 6. 6. 7
 7. 7. ✓ NO forçarem MAI a menjar al nen/a. Ha de gaudir menjant i ha de poder controlar la seva sensació de sacietat ✓ Seurem a taula amb el nen/a sempre que sigui possible ✓ Promourem una dieta sana i equilibrada de manera que les seves preferències gustatives es decantin pels aliments sans ✓ Respectarem les preferències i els aspectes culturals i gastronòmics de cada família Consideracions prèvies (I)
 8. 8. ✓ Idealment cap a l'any de vida ha de menjar pràcticament el mateix que nosaltres ✓ No hem de tenir pressa, és possible que els primers dies només vulgui una o dues cullerades, no passa res ✓ Deixar-lo gaudir menjant implica que s’EMBRUTARÀ, no passa res ha d'experimentar amb el menjar ✓ Consumir fruites i verdures de temporada LA LLET CONTINUA SENT LA PRINCIPAL FONT NUTRITIVA Consideracions prèvies (II)
 9. 9. CEREALS ✓ Amb i sense gluten ✓ Gluten MAI abans dels 4 mesos i en petites quantitats ✓ Evitar farinetes amb sucres afegits ✓ Promoure cereals integrals FRUITA ✓ De temporada i madura ✓ NO restriccions HORTALISSES ✓ De temporada ✓ Evitar per sota l’any espinacs i bledes CARN ✓ Per sota 6 anys evitar carn caçada amb munició de plom ✓ Preferentment blanca (pollastre, gall d’indi, conill) PEIX ✓ Evitar <3 anys per  contingut mercuri : peix espasa, emperador, tonyina, caçó I tintorera ✓ Evitar consum habitual de caps de gambes i crustacis per elevat contingut cadmi Consideracions dels grups d’aliments
 10. 10. NO DEMORAR L’OFERIMENT DE SÒLIDS Com oferim el menjar?
 11. 11. Triturat/aixafat/trossets Llegums NO cal proteïna animal
 12. 12. 15 Els adults indueixen a que els infants mengin més del que marquen els seus senyals d’autoregulació innats (gana-sacietat)
 13. 13.  Disminució de la gana  Menor velocitat de creixement  Interès més pel joc que menjar  Cal respectar sempre la seva gana i no forçar mai Alimentació dels 12-24 mesos
 14. 14. 17 El moment de l’apat és una bona oportunitat per a la comunicació, la transmissió de valors i d’hàbits. També es un espai idoni per, valorant l’edat i capacitat dels infants, donar-los petites responsabilitats en la mesura de les seves possibilitats. Els adults tenim la responsabilitat del què, l'on i el quan, i els infants decidiran sobre la quantitat.
 15. 15. Quantitat 100g Excessiva (g) Poca (g) Greix total 20 3 Greix saturat 5 1 Sucre (hidrats de carboni) 10 2 Sal (sodi x 2’5) 1,25 0,25 Sodi 0,5 0,1 Evitar al màxim aliments processats i excès de sucres
 16. 16. 20 41,3% Excés de pes: 23,2% Sobrepés 18,1% obesitat Quin problema tenim?
 17. 17.  FRUITA  BASTONETS (si pot ser integrals)  PA (integral preferiblement) amb : ◦ Tomàquet ◦ Oli ◦ Xocolata negra ◦ Humus, advocat ...  ENTREPANS (NO abusar embotits)  LÀCTICS (Iogurts, formatge fresc sense sal, llet)  FRUITA SECA ADAPTADA A L’EDAT: molta, en pols, dessecada, mai sencera dura per risc ennuagament 21 Esmorzars i berenars saludables
 18. 18. ✓ Dels 0-2 anys és una etapa molt sensible per adquirir hàbits alimentaris saludables ✓ És important mantenir una bona comunicació amb les famílies sobre l’alimentació del seu fill ✓ No forçar mai a menjar ✓ Cap a l’any de vida l’alimentació del nen ha de ser similar a la de l’adult ✓ S’han d’incorporar diferents textures i sabors Consideracions finals (I)
 19. 19. ✓ Evitarem aliments sòlids durs amb els que el nen/a es pogués ennuegar com ara fruits secs sencers, pastanaga crua, raïm sense pelar sencer, ... ✓ Evitarem begudes edulcorades tipus sucs industrials o infusions ✓ Oferir aigua sempre en got ✓ Evitarem afegir sucre i mel (<1any) als menjars ✓ No donarem productes desnatats ✓ Recomanem a partir de l’any anar retirant el biberó ✓ NO afegir sal (<12 mesos), si en feu servir que sigui iodada Consideracions finals (II)
 20. 20.  Alimentació igual per tots  Estricte en edat d’introducció i quantitats  Sense base científica  Alimentació INDIVIDUALITZADA  LAXA en el moment d’introducció aliments  Guiada per la FAMÍLIA i l’equip de pediatria ✓Alternatives al triturat. No endarrerir incorporació dels sòlids ✓Respectar sensació sacietat ✓Família com a part activa RESUM ‘Novetats que ens ha aporat la nova guia’
 21. 21. Recordeu que cada nen té el seu ritme i menjar és una part més de l'aprenentatge de l’infant !!!

×