Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut

Tema:Roli i elementeve kimike ne
organizmin e njeriut
Punoi : Leonardo Kratellari IX-C
Elementet kimike jane te rendesishem per organizmin
e njeriut. Elementet e grupit I-A jane shume te
domosdoshem ne dieten e njeriut sepse ato formojne
perberje qe jane te pranishme ne formen e tretesirave
jonike. Dy nga jonet me te rendesishme jane jonet
K+ dhe Na+. Keto jone lehtesojne transmetimin e
impulseve nervore dhe kontrollojne sasine e ujit te
mbajtur ne qeliza . Perqendrimet jonormale te ketyre
joneve mund te ndikojne ne shfaqjen e semundjeve te
ndryshme. Te tilla jane jonet si : Na+,K+,Cl- dhe
HCO3-.
Eshte elementi me i bollshem ne qelize. Trupi permban
rreth 250 miligram K. Qeliza luan nje rol te
rendesishem ne reaksionet energjike,sintezen e
proteinave ,ruajtjen e acideve ne trup, tejcimin
nervor,tkurrjen muskulore dhe menjanon toksinat nga
indet. Studimet shkencore tregojne se ushqimet
bimore jane te pasura me kete element. Joni i
Kaliumit eshte gjetur ne citoplazmen e qelizave.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Eshte element i rendesishem ne lengun jashte qelizor.
Si nje elektrolit ne likuidin jashte qelizes , Na
ndihmon ne ruajtjen e presionit osmotik jashte
membranes se qelizes dhe ka ndikim te njejte si
Kaliumi brenda qelizes per ruajtjen natyrale te
balances se ujit. Nevoja ditore per te eshte llogaritur
nga 3 ne 7 gr. Ne trupin tone pesha e tij arrin ne
0,2%.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Eshte metali me i bollshem i trupit dhe perben rreth 0.004% te
peshes trupore. Sasia e tij varion nga 3-5 gr. Kjo sasi varet nga
mosha ,gjinia,madhesia,shendeti dhe rezervat e tij ne trup. Fe
eshte nje lende me ngjyre gjaku qe transporton oksigjen te
mjaftueshem per frymemarrje dhe gaz karbonik nga qelizat
ne mushkeri. Cdo dite trupi yne me ane te ushqimit perfiton
10-30 mg Fe. Adoleshenteve u duhet shume Fe per te
ndihmuar qelizat e reja muskulare te zhvilluara te thithin
oksigjen per energjine. Deficiti i Fe shkakton anemine , e cila
con ne lodhje dhe dobesi fiziko-mendore.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Organizmi yne permban sasi te medha azoti, i cili luan
rol kryesor ne strukturen e proteinave . Ne trupin e
njeriut ka 3,2% te peshes. Azoti eshte perberes i
proteinave, acideve berthamore etj. Azoti ne gjendje
te lenget gjendet ne mushkeri , sepse ky element
meret nga frymemarrja.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Luan nje rol kryesor ne organizmin e njeriut , kryesisht
ne procesin e marrjes apo te clirimit te energjive ne
organizem. Perben 1% te peshes trupore . P eshte i
rendesishen ne riprodhim , rritjen e muskujve dhe
furnizimin e nervave me lende ushqimore. E
permbajne mishi,peshku,veza perimet etj.
Eshte nje element mineral qe perben 1.5 -2 % te peshes
trupore tek te rriturit. Nga kjo sasi 99% e Ca gjendet
ne kocka dhe dhembe. Marrja e tij eshte shume e
rendesishme tek adoleshentet per rritjen e kockave.
Ne momentin e lindjes , ne trupin e njeriut ndodhet 0.5
gr. Ndersa ne moshe te rritur ka nje sasi 21-28 gr., ku
50-60 % ndodhet ne kocka dhe roli i tij kryesor eshte
ne qelizat nervore per te lehtesuar funksionimin e
tyre. Mg gjendet me shumice ne ujerat e Detit te
Vdekur , si dhe ne ujera oqeanesh .
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Perben 0.25% te peshes trupore dhe ndodhet ne cdo
qelize te trupit tone. Me teper ndodhet ne floke , thonj
dhe lekure. S vepron si nje element antihelmues duke
u perzier me perberesit helmues dhe duke i
shnderruar ne elemente te pademshem , eshte
perberes i shume aminoacideve dhe proteinave.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Ne organizem ndodhet rreth 15-23 mg. I. Ai ndodhet ne
te gjitha qelizat e trupit , por 70-80 % ndodhet ne
gjendrat e tiroides. Luan rol ne metabolizmin e
hormoneve te tiroides.
Njihet si pjesa me e rendesishme e shume enzimave .
Luan nje rol ne pengimin e pakesimit te sasise se
gjakut ne trup. Femijet kane nevoja me te larta per
Cu.
Uji eshte elementi me i rendesishem qe ndodhet ne
toke , i cili luan nje rol kryesor ne transportin e
elementeve baze ne qelizat e bimeve . Perben 60-70%
te peshes trupore , ai cilesohet si element jetik i
gjallesave. Uji eshte perberesi kryesor i urines dhe
plazmes se gjakut.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
1 von 20

Recomendados

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.5K views30 Folien
Elementët kimikë von
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë Esmer Alda
19.6K views41 Folien
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi von
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.5K views23 Folien
Mjedisi von
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.3K views9 Folien
Kimia ne mbrojtje te mjedisit von
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
16.5K views11 Folien
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. von
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
58.9K views29 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem von
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
7.1K views9 Folien
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi von
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
67.2K views5 Folien
Mjedisi von
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.8K views18 Folien
Ngrohja globale von
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K views8 Folien
Kimi- Hekuri von
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- HekuriAdmin Nuriu
54.8K views12 Folien
Ndotja e mjedisit semundjet von
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet16211903
23.5K views26 Folien

Was ist angesagt?(20)

Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem von ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K views
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi von FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67.2K views
Kimi- Hekuri von Admin Nuriu
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu54.8K views
Ndotja e mjedisit semundjet von 16211903
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
1621190323.5K views
Kimia ne jeten e perditshme von Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K views
elementet kimik dhe roli i tyre von Franceskasita
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita18.5K views
Hekuri ,elementi kimik me vlere... von Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.9K views
Matematika ne jeten e perditshme von Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.9K views
Projekt historie von S Gashi
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.5K views
matematika projekt von Facebook
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.8K views
PROJEKT tema:hekuri von romina balla
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
romina balla58K views
Ndotja e Ajrit von Ervis Leçi
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
Ervis Leçi15.5K views
shkrimtaret e brezit te humbur von FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.4K views
Historia e zhvillimit te matematikes von Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.7K views
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike von koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.3K views

Similar a Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut

Roli i elementeve ne organizmin tone von
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Klodjan Hoxha
989 views17 Folien
Kimi von
KimiKimi
Kimihasanmusaj
9.9K views30 Folien
Projekt kimi (1) von
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
42.2K views20 Folien
kimi von
kimi kimi
kimi Ylli Duva
1.1K views8 Folien
PROJEKT.pptx von
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxssuser47ddfa
33 views23 Folien
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut von
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutLejdia Pashaj
6.3K views10 Folien

Similar a Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut (20)

Roli i elementeve ne organizmin tone von Klodjan Hoxha
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha989 views
Projekt kimi (1) von ermela01
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K views
kimi von Ylli Duva
kimi kimi
kimi
Ylli Duva1.1K views
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut von Lejdia Pashaj
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Lejdia Pashaj6.3K views
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von koralda
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda38.8K views
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM von Altin Emiri
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri10.2K views
kimi gjimnazi sami frasheri von elonaharizi
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
elonaharizi7.2K views
Projekt 2 von Mersi
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
Mersi 1.7K views
Elementet kimike von Dritan Baha
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha5.1K views
Kimi..... von Eldaa3
Kimi.....Kimi.....
Kimi.....
Eldaa3124 views
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME von gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K views
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina von #MesueseAurela Elezaj
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
#MesueseAurela Elezaj10.4K views
Ushqyerja e shendetshme von Ervis Duti
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti7.1K views
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet von Burim Derveni
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Burim Derveni52K views
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet von Korba Ferizaj
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.5K views
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme. von Eva Ciciku
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Eva Ciciku30.6K views

Más de irena kotobelli

Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme von
Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme
Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme irena kotobelli
14.3K views17 Folien
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli von
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliPLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliirena kotobelli
9.7K views45 Folien
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha von
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxhaORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxhairena kotobelli
2.7K views25 Folien
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari von
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallariORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallariirena kotobelli
3K views27 Folien
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli von
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobellidetyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobelliirena kotobelli
248 views3 Folien
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli von
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelliKuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelliirena kotobelli
218 views14 Folien

Más de irena kotobelli(20)

Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme von irena kotobelli
Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme
Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme
irena kotobelli14.3K views
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli von irena kotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliPLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
irena kotobelli9.7K views
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha von irena kotobelli
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxhaORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha
irena kotobelli2.7K views
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari von irena kotobelli
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallariORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
irena kotobelli3K views
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli von irena kotobelli
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobellidetyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli
irena kotobelli248 views
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli von irena kotobelli
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelliKuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli
irena kotobelli218 views
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj von irena kotobelli
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskajORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
irena kotobelli3.5K views
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli von irena kotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliPlan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
irena kotobelli5K views
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli von irena kotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelliPlani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
irena kotobelli8.4K views
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli von irena kotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli6.9K views
Objektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelli von irena kotobelli
Objektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelliObjektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelli
Objektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelli
irena kotobelli514 views
Projek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelli von irena kotobelli
Projek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelliProjek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelli
Projek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelli
irena kotobelli5.4K views
Model pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelli von irena kotobelli
Model pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelliModel pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelli
Model pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelli
irena kotobelli2.1K views
Elktrokimia test byirenakotobelli von irena kotobelli
Elktrokimia test byirenakotobelliElktrokimia test byirenakotobelli
Elktrokimia test byirenakotobelli
irena kotobelli2.2K views
Kategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelli von irena kotobelli
Kategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelliKategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelli
Kategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelli
irena kotobelli2K views

Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut

 • 1. Tema:Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut Punoi : Leonardo Kratellari IX-C
 • 2. Elementet kimike jane te rendesishem per organizmin e njeriut. Elementet e grupit I-A jane shume te domosdoshem ne dieten e njeriut sepse ato formojne perberje qe jane te pranishme ne formen e tretesirave jonike. Dy nga jonet me te rendesishme jane jonet K+ dhe Na+. Keto jone lehtesojne transmetimin e impulseve nervore dhe kontrollojne sasine e ujit te mbajtur ne qeliza . Perqendrimet jonormale te ketyre joneve mund te ndikojne ne shfaqjen e semundjeve te ndryshme. Te tilla jane jonet si : Na+,K+,Cl- dhe HCO3-.
 • 3. Eshte elementi me i bollshem ne qelize. Trupi permban rreth 250 miligram K. Qeliza luan nje rol te rendesishem ne reaksionet energjike,sintezen e proteinave ,ruajtjen e acideve ne trup, tejcimin nervor,tkurrjen muskulore dhe menjanon toksinat nga indet. Studimet shkencore tregojne se ushqimet bimore jane te pasura me kete element. Joni i Kaliumit eshte gjetur ne citoplazmen e qelizave.
 • 5. Eshte element i rendesishem ne lengun jashte qelizor. Si nje elektrolit ne likuidin jashte qelizes , Na ndihmon ne ruajtjen e presionit osmotik jashte membranes se qelizes dhe ka ndikim te njejte si Kaliumi brenda qelizes per ruajtjen natyrale te balances se ujit. Nevoja ditore per te eshte llogaritur nga 3 ne 7 gr. Ne trupin tone pesha e tij arrin ne 0,2%.
 • 7. Eshte metali me i bollshem i trupit dhe perben rreth 0.004% te peshes trupore. Sasia e tij varion nga 3-5 gr. Kjo sasi varet nga mosha ,gjinia,madhesia,shendeti dhe rezervat e tij ne trup. Fe eshte nje lende me ngjyre gjaku qe transporton oksigjen te mjaftueshem per frymemarrje dhe gaz karbonik nga qelizat ne mushkeri. Cdo dite trupi yne me ane te ushqimit perfiton 10-30 mg Fe. Adoleshenteve u duhet shume Fe per te ndihmuar qelizat e reja muskulare te zhvilluara te thithin oksigjen per energjine. Deficiti i Fe shkakton anemine , e cila con ne lodhje dhe dobesi fiziko-mendore.
 • 9. Organizmi yne permban sasi te medha azoti, i cili luan rol kryesor ne strukturen e proteinave . Ne trupin e njeriut ka 3,2% te peshes. Azoti eshte perberes i proteinave, acideve berthamore etj. Azoti ne gjendje te lenget gjendet ne mushkeri , sepse ky element meret nga frymemarrja.
 • 11. Luan nje rol kryesor ne organizmin e njeriut , kryesisht ne procesin e marrjes apo te clirimit te energjive ne organizem. Perben 1% te peshes trupore . P eshte i rendesishen ne riprodhim , rritjen e muskujve dhe furnizimin e nervave me lende ushqimore. E permbajne mishi,peshku,veza perimet etj.
 • 12. Eshte nje element mineral qe perben 1.5 -2 % te peshes trupore tek te rriturit. Nga kjo sasi 99% e Ca gjendet ne kocka dhe dhembe. Marrja e tij eshte shume e rendesishme tek adoleshentet per rritjen e kockave.
 • 13. Ne momentin e lindjes , ne trupin e njeriut ndodhet 0.5 gr. Ndersa ne moshe te rritur ka nje sasi 21-28 gr., ku 50-60 % ndodhet ne kocka dhe roli i tij kryesor eshte ne qelizat nervore per te lehtesuar funksionimin e tyre. Mg gjendet me shumice ne ujerat e Detit te Vdekur , si dhe ne ujera oqeanesh .
 • 15. Perben 0.25% te peshes trupore dhe ndodhet ne cdo qelize te trupit tone. Me teper ndodhet ne floke , thonj dhe lekure. S vepron si nje element antihelmues duke u perzier me perberesit helmues dhe duke i shnderruar ne elemente te pademshem , eshte perberes i shume aminoacideve dhe proteinave.
 • 17. Ne organizem ndodhet rreth 15-23 mg. I. Ai ndodhet ne te gjitha qelizat e trupit , por 70-80 % ndodhet ne gjendrat e tiroides. Luan rol ne metabolizmin e hormoneve te tiroides.
 • 18. Njihet si pjesa me e rendesishme e shume enzimave . Luan nje rol ne pengimin e pakesimit te sasise se gjakut ne trup. Femijet kane nevoja me te larta per Cu.
 • 19. Uji eshte elementi me i rendesishem qe ndodhet ne toke , i cili luan nje rol kryesor ne transportin e elementeve baze ne qelizat e bimeve . Perben 60-70% te peshes trupore , ai cilesohet si element jetik i gjallesave. Uji eshte perberesi kryesor i urines dhe plazmes se gjakut.