Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

fjalim politik

33.266 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Bildung
  • Als Erste(r) kommentieren

fjalim politik

  1. 1. FJALIM POLITIK : UNE MINISTRJA E ARDHSHME E MJEDISIT.Te nderuar Zonja dhe Zoterinj,Ju falenderoj per pjesmarrjen tuaj ne kete organizim. Sot une ndodhem para jush per t’ju treguarrreth ideve te reja lidhur me mjedisin qe na rrethon, lidhur me nje Shqiperi te paster ne teardhmen.Sot shkatërrimi dhe keqshfrytëzimi, që vazhdon, i burimeve natyrore së bashku me të gjithapasojat që sjell në ekonomi, në shoqëri, në bashkëjetesën mes njerëzve, është spektakolar.Sot ne jemi dëshmitarë, siç janë dëshmitarë të gjithë qytetarët shqiptarë kudo ku jetojnë, tështimit të mbetjeve urbane në të gjithë territorin e vendit, të shkatërrimit të shtretërve të lumenjvekudo ku rrjedhin lumenj në vendin tonë, të ndotjes së ujëra në të gjitha plazhet kryesore tëbregdetit shqiptar dhe të zvogëlimit dramatik dhe të vazhdueshëm të sipërfaqes pyjore. Por, sotduke folur për mjedisin besoj se flasim, për shumë më tepër jetë shqiptare, të sotme dhe tënesërme, të cilat kërcënohen në cilësinë e tyre nga fakti se në një vend që fuqinë e vet më tëmadhe, pasurinë e vet më të madhe, potencialin vet më të madh ka bukurinë, pikërisht bukuriamund të mungojë pa kthim. E, kur flasim për bukurinë, në raport me një vend nuk flasim për njëbukuri thjesht estetike. Po flasim për një bukuri që ka të bëjë me nivelin e jetesës së vendit, meekonominë dhe me zhvillimin shoqëror te vendit tone. Une do të bëj të gjitha përpjekjet qëqëndrimi ynë ndaj mjedisit të jetë një fill i gjelbër me të cilin të endim. Mjedisi është i gjelbërdhe si i tillë është pa asnjë diskutim, i të gjithëve.Ne nuk mund të presim më që lumenjtë të mbysin fushat për të vepruar në marrjen e masaveparandaluese për përmbytjet. Ne nuk mund të presim më që ujërat e plazheve tona të kthehenderi në pellgje të fëlliqura e në këneta, për të ndërmarrë një program të posaçëm përparandalimin e shkaterimit të mëtejshëm dhe për pastrimin e të gjitha ujërave të zeza. Ne nukmund të presim për të ndërmarrë programe ripyllëzimi. Ne nuk mund të presim që qytetet tona tëasfiksohen nga tymrat e djegies së plehrave për të programuar përpunimin e tyre. Ne nuk mundtë presim që flora dhe fauna e vendit tonë, dikur shumë e pasur të mbeten vetëm kujtimet nëpëralbume, por te ndërmarrim masa energjike për ndalimin e masakrës ndaj florës dhe faunës. Nenuk mund të presim që shoqëria civile dhe qytetarët të kërkojnë me demonstrata dhe mereferendume të drejta themelore mjedisore, siç është e drejta për të vendosur kundër importit tëplehrave nga jashtë. Por do ta kthejmë shoqërinë në një bashkepuntore për ta ringjallurShqipërinë e gjelbërÇështja e importimit të mbetjeve, për të cilën me të drejtë pjesa dërrmuese, për të mos thënë etërë shoqëria shqiptare, u bë një çështje me sensibilitet shumë të thellë. Ajo që lind si pyetje eparë është se: “Si mund të na shkojë mendja tek importi i plehrave, ndërkohë që Shqipëria ështëe mbytur nga plehrat”.
  2. 2. Problemi më i madh në këndvështrimin tim sot nuk është ndërgjegjësimi i qytetarëveshqiptarë.Por sensibilizimi ka nisur. Kemi sot një qytetar shqiptar i cili e refuzon importin eplehrave nga jashtë pikërisht sepse është i sensibilizuar. Së fundmi, do doja që të thojashkurtimisht që në programin tonë për mjedisin, ku çështjen e mjedisin e shohim si një betejëqytetërimi dhe qytetëruese, ne kemi përcaktuar tre shtylla kryesore:Së pari, duke planifikuar politika ripërtëritëse mjedisoreSë dyti, duke planifikuar sesi të krijojmë mundësi të bashkëveprimit ekonomi – mjedis.Së treti, duke planifikuar një shfrytëzim të resurseve natyrore për të sotmen,Vetëm kështu, mbështetur mbi këto tre shtylla ne besojmë se do t’ja dalim ta shndërrojmëmjedisin në ekonomi mjedisore, që të sjellë një efekt të rëndësishëm në përshpejtimin e rritjes sëpërgjithshme ekonomike të vendit, që të ketë mundësi për vende pune dhe jetë dinjitoze përmijëra familje, që sot detyrohen të shkatërrojnë ambientin ku janë lindur dhe ku jetojnë.Keshtu une kerkoj mbeshtetjen tuaj ne keto ide te reja lidhur me mjedisin tone.Ju falenderoj per vemendjen tuaj.

×