 Te identifikojme faktoret ideologjike, politike,shoqerore qe karakterizuan fillimin e Luftes seFtohte Te perdorim sakte...
1. Marrëdhëniet ndërkombëtare në fund të Luftëës II Botërore Konferenca e Paqes OKB Reagime të shteteve në arenën ndërk...
Traktati i Paqes përfshinte vendimet: pagesa në dëmshpërblimet e luftës, përkushtimi për të drejtat e pakicavedhe përsht...
 Demshperblimet e LuftesITALIA125 mln$ perJugoslla-vine105 mln $përGreqinë100 mln$ per BS25 mln $përEtiopinë5 mln $ perSh...
 OKBOKB është organizata më e madhe në botëe cila për qëllim ka sigurinë ndërkombëtare,zhvillimin ekonomik dhe barazinë s...
 Konferenca e JaltësKonferenca e Postdamit Reagime te shteteve ne arenen nderkombetare
PostdamJalte
Walter Lipmann, publiçist i njohur amerikan,pёrdori pёr herё tё parё nё vitin 1947shprehjen “Lufta e ftohtё” pёr tё pёrshk...
 Ndarja e Gjermanisë nedy pjesë. Muri i Berlinit. Simbolika etij. Krijimi i NATO-s. Rëndësiae këtij akti.
 Gjendja në kontinentin aziatik Perplasjet e forta ideologjike gjatëkohës së Hrushovit Lufta ne Vietnam Taktikat e për...
 1.Bashkimi sovjetik kerkonte te perhapteideoligjine e tij ne mbare boten dhe kjo alarmoiamerikanet qe mbeshtetnin demokr...
Disa prej krizave tё Luftёs sё ftohtё, si ajo e Berlinit dhe e Kubёs nёvitet 1958-1962 tregojnё se ato u bёnё mё tё reziks...
Nё plan tё parё dilte lufta politike e shoqёrore dhe ajo pёrçlirim kombёtar nё vendet e botёs sё tretё. Me Perendimindhe S...
http://sq.wikipedia.org/wiki/Lufta_e_ftoht%C3%ABhttp://www.zeriamerikes.com/content/lufta-e-ftohte-dhe-marredheniet-midi...
 Ne përfundim të ketij projekti mundte themi se tashme kemi njeinformacion më të gjerë mbi Luftën eFtohtë dhe këtë e arri...
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
mardheniet pas luftes se dyte boterore
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

mardheniet pas luftes se dyte boterore

7.974 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Bildung
0 Kommentare
8 Gefällt mir
Statistik
Notizen
 • Als Erste(r) kommentieren

Keine Downloads
Aufrufe
Aufrufe insgesamt
7.974
Auf SlideShare
0
Aus Einbettungen
0
Anzahl an Einbettungen
3
Aktionen
Geteilt
0
Downloads
0
Kommentare
0
Gefällt mir
8
Einbettungen 0
Keine Einbettungen

Keine Notizen für die Folie

mardheniet pas luftes se dyte boterore

 1. 1.  Te identifikojme faktoret ideologjike, politike,shoqerore qe karakterizuan fillimin e Luftes seFtohte Te perdorim sakte konceptet historike: Lufte eFtohte, Perde e Hekurt, teori: Fusha e shumes 0. Te identifikojme mjetet dhe teknikat qe uperdoren nga blloqet kundershtare ne kuaderte Luftes se Ftohte. Te mbledhim te dhena te sakta dhe fakte ngazhvillimet e sotme nderkombetare dhe teshprehim qendrimet dhe kundershtimetpersonale ne nje ese argumentuese.
 2. 2. 1. Marrëdhëniet ndërkombëtare në fund të Luftëës II Botërore Konferenca e Paqes OKB Reagime të shteteve në arenën ndërkombëtare2. Psikologjia e luftës3. Ndarja e Botës në dy blloqe4. Krahasim i 2 blloqeve5. Zhvillime të rëndësishme të Luftës së Ftohtë6. Shkaqet dhe pasojat7. Natyra e Luftës së Ftohtë8. Ese argumentuese
 3. 3. Traktati i Paqes përfshinte vendimet: pagesa në dëmshpërblimet e luftës, përkushtimi për të drejtat e pakicavedhe përshtatje territoriale, në klauzolat politike përcaktohet senënshkruesi duhet të marrin të gjithamasat e nevojshme për të siguruar që tëgjithë personat nën juridiksionin e sajshtetëror, çdo qeveri te ndërmerte masa për tëparandaluar rishfaqjen e organizatavefashiste Konferenca e paqes
 4. 4.  Demshperblimet e LuftesITALIA125 mln$ perJugoslla-vine105 mln $përGreqinë100 mln$ per BS25 mln $përEtiopinë5 mln $ perShqipërinëFinlanda300 mln $ per BSHungaria200 mln $ per BS 100 mln $perCekosllovakine dheJugosllavineRumania 300 mln $ per BS
 5. 5.  OKBOKB është organizata më e madhe në botëe cila për qëllim ka sigurinë ndërkombëtare,zhvillimin ekonomik dhe barazinë sociale.Ajo u formua në vitin 1945 me iniciativën eshteteve fituese të Luftës së Dytë Botërore(ShBA, Kina, Anglia, Bashkimi Sovjetik dheFranca) dhe zëvendësoi Ligën e Shteteve ecila ishte formuar në vitin 1919 por nuk ishtetregua efektive për mënjanimin e Luftës sëDytë Botërore. Në fillim në OKB uanëtarësuan vetëm shtetet fituese dheneutrale të Luftës së Dytë Botërore, por mëpas u anëtarësuan edhe shtetet e tjera siGjermania e Japonia mes tjerash. Fluksi më imadh i anëtarësimit në OKB ishte gjatëviteve 1950-60 kur kolonitë e vjetra u çliruandhe formuan shtete të pavarura. Sot OKB ka192 shtete anëtare.
 6. 6.  Konferenca e JaltësKonferenca e Postdamit Reagime te shteteve ne arenen nderkombetare
 7. 7. PostdamJalte
 8. 8. Walter Lipmann, publiçist i njohur amerikan,pёrdori pёr herё tё parё nё vitin 1947shprehjen “Lufta e ftohtё” pёr tё pёrshkruartensionin nё rritje mes SHBA dhe BRSS tensionshumё i ashpёr por qё nuk u shёndrua nёkonflikt ushtarak. Nё studimet politiko-historike ky problem i rёndёsishёm imarrdhënieve ndërkombëtare mё vonё unjoh jo vetëm me termin Lufta e ftohtë, poredhe terma të tjera si: konflikti Lindje-Perëndim, ose rivaliteti sovjeto-amerikan..Lufta e ftohtë mbeti e tillё vetëm në Evropë,ku ajo nuk arriti të shndërrohej në luftë tënxehtë. Por në pjesë të tjera të botës, si nёAzi ka pasur, lufta e Koresё, dy luftrat nёIndokinё, luftrat nё Lindjen e Mesme, krizatnё Amerikёn Latine dhe nё Afrikё etj
 9. 9.  Ndarja e Gjermanisë nedy pjesë. Muri i Berlinit. Simbolika etij. Krijimi i NATO-s. Rëndësiae këtij akti.
 10. 10.  Gjendja në kontinentin aziatik Perplasjet e forta ideologjike gjatëkohës së Hrushovit Lufta ne Vietnam Taktikat e përdorura nga R.Regan Gorbaçov kërkonte të shpëtonteBS me çdo kusht Çelësi për rrëzimin e Murit tëBerlinit
 11. 11.  1.Bashkimi sovjetik kerkonte te perhapteideoligjine e tij ne mbare boten dhe kjo alarmoiamerikanet qe mbeshtetnin demokracine. 2.Shpikja e bombes atomike nga SHBA shkaktoifrike ne rradhet e Bashkimit Sovjetik. 3.Te dyja vendet i druheshin sulmeve te njera-tjetres. 4.Fakti qe Bashkimi Sovjetik po merrte kontrollinne Europen Juglindore shkaktoi dyshime teshumta tek SHBA. 5.Presidenti I SHBA kishte edhe nje mospelqimpersonal ndaj liderit te BS: Stalinit. 6.Amerikanet bezdiseshin vazhdimisht ngaveprimet e Bashkimit Sovjetik ne pjesen eGjermanise qe ata drejtonin. 7.Sovjetiket I druheshin faktit se Amerika doperdorte Evropen Perendimore per t’I sulmuar. 1.SHBA dhe BS prodhuan arme te shkaterrimitmasiv. 2.Nato dhe Traktati i Varshaves u formuan. 3.Coi ne konflikte shkaterruese si : Lufta eVietnamit dhe konflikti Korean. 4.Bashkimi Sovjetik u shemb si pasoje eproblemeve ekonomike. Me tej kemi : 5.U shemb Muri I Berlinit dhe u bashkua shtetigjerman. 6.U shperbe Traktati I Varshaves. 7.Vendet baltike dhe disa vende te tjera neEvropen Lindore fituan pavaresine. 8.Amerika u shnderrua ne superfuqi boterore. 9.Komunizmi u gjend ne nje pozite te veshtire nembare boten.Shkaqet at Pasojat
 12. 12. Disa prej krizave tё Luftёs sё ftohtё, si ajo e Berlinit dhe e Kubёs nёvitet 1958-1962 tregojnё se ato u bёnё mё tё rezikshme si rezultat iekzistencёs sё armёve atomike. Reziku i njё sulmi rrufe shkatёrimtarshkaktonte panik e ngritje tё tensionit dhe nё raste krizashvёshtirёson rolin e diplomacisё. Gara me armёt atomike si nёPerёndim ashtu dhe nё Lindje u bё njё paranojё e vёrtetё.Arsyet e vёrteta se pёrse Lufta e ftohtë nuk u transformua nё njёluftё tё pёrgjithshme duhen kёrkuar gjetkё. Konflikti Lindje-Perёndim ishte kryesisht njё konflikt ideologjik e politik. Nuk bëhejfjalë për të shkatërruar kundërshtarin apo për tё pushtuar territore ezotёruar burime lёndёsh tё para, por te nxitej transformimi ibrendshëm i shoqërisë sё kundёrshtarit dhe tё adoptohej nje modeli ri politik e social, ose demokracia liberale ose demokraciasovjetike. Ajo ishte njё vazhdim i debateve tё mёdha politike eshoqёrore nё Perёndim qё prej shekullit tё XIX. Lufta e ftohtë kishtenjë natyre tjetër nga ajo e luftrave të mëparshme, tё 1914 dhe1939. BRSS ishte qendra e organizimit tё njё lufte revolucionarebotёrore dhe nё Moskё bёhej koordinimi i veprimtarisё sё partivetё ndryshme komuniste. Stalini mendonte se njё luftё botёrore ishtee mundshme dhe se do tё çonte nё fundin e kapitalizmit. Pas vitit1956 ndryshon konceptimi i politikës sovjetike. Hrushovi iu shmangtezës së Stalinit për konfrontim.
 13. 13. Nё plan tё parё dilte lufta politike e shoqёrore dhe ajo pёrçlirim kombёtar nё vendet e botёs sё tretё. Me Perendimindhe SHBA mund të bashkëjetohej në mënyrë paqësoredhe duhej të merreshin vesh për çështje madhore nёzgjidhjen e krizave ndёrkombёtare, pёr kufizimin e armëvebërthamore etj. Kjo ёshtё ideja kryesore e doktrinёs“bashkekzistenca paqёsore” e shpallur nё Kongrsin e XXtё PKBS nё 1956.Nё kampin perendimor, doktrina e frenimit tё komunizmit“containment” e formuluar nga G. Kennan nё 1947 ёshtёnё tёrёsi strategjia bazё e Perёndimit : t’i reziztohej BRSS nёmёnyrё qё tё dёshtonin planet e tij revolucionare. Nё planafat-gjatё BS duhej tё hiqte dorё nga kёto plane dhe t’ikushtohej problemeve tё brendshme, kryesishtekonomike, dhe pёr t’i zgjidhur ato duhej tё liberalizohej.Qёllimi ishte tё transformohej kundёrshtari. Tё dy palёtkishin nga njё model : demokracia liberale per njёrёn palёdhe demokracia socialiste pёr tjetrёn. Kjo ёshtё temakryesore e debatit tё madh nё gjysmёn e dytё tё shekullittё XX, i cili u zgjidh nё favor tё sё parёs. Kjo u pёrcaktuarnё Kartёn evropiane tё Parist mё 1990, e cila i jepte fundzyrtarisht Luftёs sё ftohtё nё Evropё
 14. 14. http://sq.wikipedia.org/wiki/Lufta_e_ftoht%C3%ABhttp://www.zeriamerikes.com/content/lufta-e-ftohte-dhe-marredheniet-midis-dy-blloqeve-kundershtare-132029108/518867.htmlhttp://dualibra.com/lufta-e-ftohte/http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Blochttp://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Bloc
 15. 15.  Ne përfundim të ketij projekti mundte themi se tashme kemi njeinformacion më të gjerë mbi Luftën eFtohtë dhe këtë e arritëm dukendjekur objektivat e vendosura meqëllim plotësimin e tyre.

×