Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Romania in U.E

O scurta descriere a Romaniei in U.E , integrarea si aderarea ei in Uniune si avantajele aderarii.

 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Romania in U.E

 1. 1. ROMANIA IN U.E  SIMION GABRIEL  CLASA A XII-A  LICEUL TEHNOLOGIC TELCIU
 2. 2. INTEGRAREA SI ADERAREA ROMANIEI IN U.E  Integrarea României în Uniunea Europeană este un proces care a început cu aderarea României la Uniunea Europeană.  Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din 2003 și confirmată la Bruxelles pe 18 iunie 2004. Raportul de țară privind progresele României din octombrie 2004 a afirmat de asemenea data de 1 ianuarie 2007 ca dată de aderare pentru România și Bulgaria. Cele două țări au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 la Abația Neumünster din Luxemburg.
 3. 3. STATUL IN UNIUNE  După semnarea Tratatului de aderare la 25 aprilie 2005, România a devenit stat în curs de aderare, obținând statutul de observator activ la nivelul tuturor instituțiilor comunitare, fiind necesară asigurarea prezenței reprezentaților români la nivelul instituțiilor europene și al grupurilor de lucru ale acestora. Statutul de observator activ a permis Românei să își exprime punctul de vedere, fără drept de vot, în procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar, putând astfel influența aceste decizii și promovându-și interesele naționale.
 4. 4.  România a participat ca observator activ în următoarele instituții ale Uniunii Europene:  Parlamentul European,  Consiliul European,  Consiliul Uniunii Europene,  Comitetul Reprezentanților Permanenți – COREPER I și II,  Grupurile de lucru ale Consiliului,  Comitetele și grupurile de lucru ale Comisiei Europene,  Comitetului Regiunilor și Consiliului Economic și Social.  După aderare România a trecut de la statutul de observator activ la cel de membru cu drepturi depline. România a devenit a șaptea țară din UE după numărul de locuitori. Țara desemnează 35 de deputați pentru Parlamentul European, dar numărul acestora va scădea printr-o reorganizare a locurilor din Parlament stipulată în Tratatul de la Nisa. Limba română a devenit una dintre limbă oficială|limbile oficiale ale Uniunii (a șaptea după numărul de vorbitori, în concurență strânsă cu olandeza, urmând ca oricare cetățean al UE să se poată adresa instituțiilor în această limbă. Denumirea de „Uniune Europeană”, în limba română, a primit statut oficial.
 5. 5. EFECTE ASUPRA VIITORULUI UNIUNII SI ROMANIEI  Amplasarea geopolitică a României va influența politica UE cu privire la relațiile cu Europa de Est, Orientul Mijlociu, Turcia și Asia. Prin Inițiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), România are o oportunitate de a-și demonstra supremația în regiune.  Integrarea în Uniunea Europeană a influențat și relațiile regionale ale României. În consecință, România a impus un regim de vize pentru câteva state est-europene precum Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Rusia, Ucraina, Belarus și Turcia.  Oficialii consideră că țara face parte atât din Europa Centrală cât și din Balcani. Acest lucru reflectă ambițiile dualiste ale guvernului român, care dorește îmbunătățirea integrării euro-atlantice a țării, concomitent cu crearea unei zone de stabilitate la Marea Neagră.
 6. 6. AVANTAJE  cresterea si diversificarea exporturilor pe pietele tarilor membre ale U.E., ca si sporirea concurentei din partea produselor comunitare pe piata romaneasca, vor determina imbunatatirea calitatii produselor romanesti conform standardelor europene, imbunatatire de care vor beneficia si consumatorii romani;   partenerii comerciali romani ai tarilor membre ale Uniunii vor avea posibilitatea de a cunoaste inaintea altor categorii profesionale, politica si mecanismele pietei interne a gruparii, castigand astfel pe termen lung numai datorita acestui avantaj;   producatorii agricoli ar putea beneficia de sprijin financiar de restructurare in perioada de preaderare, transformandu-se din perdanti in castigatori, dar pentru aceasta vor trebui sa invete sa apeleze la consultanta;
 7. 7.  un climat politic si economic stabil care ar stimula o dezvoltare durabila; o predictibilitate si o stabilitate crescute ale mediului economic;   cresterea competitivitatii pe piata interna, ceea ce va conduce la motivare a si stimularea agentilor economici autohtoni in sensul sporirii productivitatii si a eficientei prin dezvoltarea de noi produse si servicii, introducerea tehnologiilor moderne si diminuarea costurilor de productie;   dezvoltarea comertului, un stimul important pentru economia nationala si piata fortei de munca;   accesul sporit la pietele de capital si investitii europene, la noile echipamente si sisteme informationale, la know-how-ul managerial si tehnicile organizationale din tarile dezvoltate;   prezenta agentilor economici romani pe o piata unica de mari dimensiuni si cu o importanta deosebita;   oportunitati deosebite oferite de implementarea Uniunii Economice si Monetare; intarirea securitatii nationale prin integrarea in mecanismele P.E.S.C.;   oportunitatea de a participa la procesele de luare a deciziilor privind viitoarea configurare a Europei;   cresterea prestigiului si consolidarea statutului Romaniei in relatiile cu alti actori statali, atat pe plan politic, cat si economic;   dobandirea de catre cetatenii romani a drepturilor decurgand din acordarea 'cetateniei europene”;   perspective de perfectionare profesionala si acces pe piata europeana a muncii pentru cetatenii romani.
 8. 8. PARERI CRITICE  „Romania este considerata unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana, iar sistemul judiciar este supus unei monitorizari speciale (de catre UE) ; cu toate acestea, procurorii si magistratii romani au fost laudati la Bruxelles” - agentia de presa Reuters  Coruptia este unele din cele mai mari probleme ale Romaniei iar asta face ca multe state sa fie ingrijorate de starea Romaniei.
 9. 9. BIBLIOGRAFIE http://www.identitatea.ro/reuters-romania-una-dintre-cele-mai-corupte- tari-ue-critici-pentru-blocarea-arestarii-lui-sova/ http://www.qreferat.com/referate/stiinte-politice/Costurile-si-beneficiile- adera625.php https://ro.wikipedia.org/wiki/Integrarea_Rom%C3%A2niei_%C3%AEn_Uniu nea_European%C4%83

×