Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

δρόμου δρώμενα λύκειο κολωνίας 2013

680 Aufrufe

Veröffentlicht am

Ερευνητική εργασία. Α΄Λυκείου, Ελληνικό Λύκειο Κολωνίας, Ιούνιος 2013. Βία και Ναρκωτικά στους δρόμους, άστεγοι, βία στην καθημερινή ζωή, χουλιγκανισμός. Μόδα και τέχνη του δρόμου.

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

δρόμου δρώμενα λύκειο κολωνίας 2013

 1. 1. ΔΡΟΜΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ • Εισαγωγή • Άστεγοι: Σπίτι τους...ο δρόμος • Εικόνες • Ποιοι πραγματικά είναι οι άστεγοι • Συνέντευξη μιας άστεγης • Ναρκωτικά στους δρόμους • Βία στην καθημερινή μας ζωή • Χουλιγκανισμός
 2. 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εργασία μας πραγματεύεται τις συνήθειες του δρόμου. Η καθημερινή ζωή στο δρόμο παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Αρχικά αναφερόμαστε στην εγκληματικότητα η οποία μαστίζει καθημερινά τις ζωές μας. Υπάρχει όμως και η θετική εικόνα του δρόμου που μας δίνει την ευκαιρία να εκφραστούμε μέσω της τέχνης.
 3. 3. : π …Άστεγοι Σ ίτι τους ο !δρόμος Οι άστεγοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα του δρόμου, πασχίζοντας για την επιβίωση υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Το «προφίλ» των αστέγων στην Ελλάδα του 2013 δεν θυμίζει σε τίποτα με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, πολλά χρόνια πριν. Είναι οι άνθρωποι που μέχρι χθες ζούσαν στην διπλανή πόρτα, αλλά είχαν την ατυχία να τα χάσουν όλα.
 4. 4. ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ Η νέα κατηγορία αστέγων διαφέρει, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν παρουσιάζουν ψυχιατρικά προβλήματα ή θέματα εξάρτησης. Είναι άστεγοι καθαρά για οικονομικούς λόγους και γι’ αυτό το λόγο, θεωρητικά έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα επανένταξης στην κοινωνία.
 5. 5. Είναι άνεργοι, δεν έχουν κανέναν για να στηριχθούν, στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, κοιμούνται στο δρόμο, φοβούνται τη νύχτα και πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών. Σε μεγάλο βαθμό, καταφεύγουν στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Κατά τα λοιπά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα παραγωγικής ηλικίας.
 6. 6. Αν και η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί τελευταία απέναντι σ’ αυτό το θλιβερό φαινόμενο, υπάρχουν ακόμα αρκετοί που απεχθάνονται τους άστεγους και τους θεωρούν τεμπέληδες που αρνούνται να ενταχθούν στο σύστημα και να δουλέψουν. Ασφαλώς υπάρχουν και τέτοιοι. Είναι περίεργοι τύποι με ιδιότυπο ψυχισμό, όπως οι παλιοί κλοσάρ του Παρισιού που, αν κανείς δοκίμαζε να τους επανεντάξει στην κοινωνία, αγρίευαν και τον έστελναν αποκεί που ήρθε. Πρόκειται για άστεγους από επιλογή, θα λέγαμε, αν και αυτό από μόνο του είναι ένδειξη ψυχικής διαταραχής.
 7. 7. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΑΣ ΑΣΤΕΓΗΣ - Κυρία Αγάπη τι ηλικία έχετε; - Είμαι 40 χρονών. - Πόσα χρόνια είναι σπίτι σας ο δρόμος; - 26 χρόνια περίπου. - Από επιλογή σας είστε έξω; - Όχι! Βρέθηκα στο δρόμο στα 14 μου χρόνια, όταν χώρισαν οι γονείς μου ο πατέρας μου με έδιωξε από το σπίτι. - Η μητέρα σας; - Η μητέρα μου εξαφανίστηκε, δεν ξέρω! - Βρίσκεστε από πολύ μικρή ηλικία στο δρόμο! αντιμετωπίσατε κάποιους κινδύνους όλο αυτό το διάστημα;
 8. 8. - Ναι πως! Όλο αυτό το διάστημα είδα πολλές απρόκλητες επιθέσεις σε αστέγους. - Θυμάστε κάποια από αυτές; - Μια φορά θυμάμαι είδα δύο άντρες να πετούν τσιμεντόλιθους και μπουκάλια σε μια ομάδα αστέγων, που το μόνο τους ‘έγκλημα’ ήταν ότι προσπαθούσαν να κοιμηθούν! - Σκληρή εικόνα σωστά; - Ακόμη προσπαθώ να την ξεχάσω...
 9. 9. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ζούν στο δρόμο καταφεύγουν συχνά στα ναρκωτικά.
 10. 10. Αν περπατήσεις απόγευμα στην Στουρνάρη την Σολωμού και την Τζώρτζ θα δείς δεκάδες τοξικομανείς να εμπορεύονται ελεύθερα τα ναρκωτικά τους από τους πρεζέμπορους ενώ έξω από τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών δεκάδες παράνομοι μετανάστες πωλούν λαθραία τσιγάρα και την πραμάτεια τους, κάνοντας δύσκολη την ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
 11. 11. Τα μαγαζιά φυτοζωούν, η αστυνομία δεν επεμβαίνει, μέσα από ένα άσυλο συχνά ξεπηδούν οι επίδοξοι προστάτες των λαθρεμπόρων, συχνά πέφτει ξύλο και βγαίνουν τα μαχαίρια. Όμως τα ναρκωτικά αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα, είναι μάστιγα για την νεολαία και υποβαθμίζεται ή ήδη υποβαθμισμένη περιοχή.
 12. 12. Οι κάτοικοι έβαλαν μια σειρά από ταμπέλες στους δρόμους που υπογραμμίζουν με λεπτή ειρωνεία τις πιάτσες των ναρκωτικών θέλοντας να καταδείξουν ότι Δήμος και αστυνομία έχουν τεράστια ευθύνη που αφήνουν εσκεμμένα να εξελίσσεται το σκάνδαλο με την ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή. Δείτε τις παρακάτω εικόνες:
 13. 13. Τα ναρκωτικά και οι άστεγοι δεν είναι τα μόνα φαινόμενα που παρατηρούνται στο δρόμο. Η βία είναι το κύριο μέρος της εγκληματικότητας στο δρόμο, όπως θα δούμε παρακάτω.
 14. 14. Η βία είναι ένα πολυεπίπεδο και πολύπλοκο φαινόμενο που επηρεάζει κάθε πτυχή της εσωτερικής και εξωτερικής μας πραγματικότητας. Η φύση της βίας μπορεί να είναι φυσική, σεξουαλική, ψυχολογική και η βία που προέρχεται από τη στέρηση, την εγκατάλειψη και τον αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗΣ
 15. 15. Σε κάθε περίσταση της καθημερινής μας ζωής παρατηρείται μια έκδηλη επιθετικότητα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η βία να χρησιμοποιείται από παιδιά κάθε ηλικίας σε όλους τους τομείς της. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά του δυτικού και "εξελιγμένου" κόσμου (Ευρώπη και Αμερική) έρχονται αντιμέτωπα περισσότερο με τη βία. Η επιθετικότητα είναι μια φυσική ροπή στον άνθρωπο, αλλά πρέπει να εκτονώνεται με μη καταστροφικό τρόπο, τη σημερινή εποχή ,ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα.
 16. 16. Η παράνοια του χουλιγκανισμού έκανε για ακόμα μία φορά την εμφάνιση της. Οπαδοί έδωσαν ραντεβού στο δρόμο και επιδόθηκαν σε μια ανελέητη μάχη. Μάλιστα, βιντεοσκόπησαν τις ακραίες σκηνές βίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Στο εξωτερικό, κυρίως, θεωρείται συνηθισμένο οπαδοί να δίνουν ραντεβού για να… λύσουν τις διαφορές τους μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους, ωστόσο είναι άλλο πράγμα να το ξέρεις ότι γίνεται και άλλο να βλέπεις τις ωμές σκηνές ακραίας βίας. ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ
 17. 17. Ο δρόμος ωστόσο δεν έχει μόνο αρνητικές εικόνες αλλά και θετικές το graffiti, ο χορός, η μουσική και η μόδα.
 18. 18. TO GRAFFITI ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Το πρώτο γνωστό παράδειγμα του μοντέρνου στυλ graffiti σώζεται στην αρχαία ελληνική πόλη της Εφέσου. Οι τοπικοί οδηγοί λένε οτι είναι μια διαφήμιση για την πορνεία. Συγκεκριμένα δείχνει κάτι που αόριστα μοιάζει με μία καρδιά και έναν αριθμό. Αυτό πιστεύεται οτι δείχνει ένα πορνείο που ήταν σε κοντινή απόσταση.
 19. 19. Τα graffiti στον κλασσικό κόσμο είχαν διαφορετική χροιά από ό,τι σήμερα. Το graffiti εμφανίζεται με φράσεις που δηλώνουν αγάπη,με απλά λόγια που εκφράζουν σκέψεις καθώς και στην πολιτική ρητορική. Από την άλλη πλευρά το σημερινό graffiti εκφράζει δημοφιλή μηνύματα, κοινωνικά και πολιτικά.
 20. 20. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ GRAFFITI Το graffiti πρωτοεμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1960-1970. Αυτό το χόμπι θεωρείται κουλτούρα του Χιπ Χοπ. Ο πρώτος καλλιτέχνης ήταν ο Μόρονξ. Τους ονομάζανε και writters. Στην αρχή του graffiti έγραφαν το όνομα ή το ψευδώνυμό τους, όπως ο γνωστός ΄Ελληναs Δημήτριος που το ψευδώνυμό του ήταν Τάκι. Ο Δημήτριος όταν ταξίδευε σε διάφορες χώρες έγραφε στους τοίχους το όνομά του (ΤΑΚΙ183) .
 21. 21. Αρχικά ζωγράφιζαν με μολύβι , αυτό όμως δεν τους ήταν και πολύ εύκολο , γιατί έχαναν χρόνο και τους πιάνανε. Μετά την εφεύρεση του Spray ηταν πιο εύκολο και γρήγορο.΄Ετσι μπορούσαν να κάνουνε και πιο μεγάλα γράμματα. Κι έτσι γεννήθηκε το καινούργιο στίλ που το λένε „ Piece“. Στο τέλος του 1978 βρέθηκε μια νέα μπογιά. Αυτή η μπογιά περιλάμβανε νερό με συγκεκριμένα χημικά. Για να μην ζωγραφίζει ο κόσμος στα τρένα ,ο Lee Quinonerss άρχισε να αλλάζει το σύστημα και ξεκίνησε να ζωγραφίζει στους τοίχους της γειτονιάς του . Έτσι ο κόσμος άρχισε να βάφει περισσότερο σε τοίχους παρά σε τρένα.
 22. 22. Από αυτό το σύστημα δημιουργήθηκε μια ομάδα. Αυτήν την ομάδα την δημιούργησε ο Yaki. Επίσης έπαιρναν μέρος στις εκδηλώσεις στην Ν.Υ. Παράλληλα θα γινόταν μια συνάντηση στη Ν.Υ, από writters από όλη την Ν.Υ και το Άμστερνταμ. Αυτή η συνάντηση ήταν το ξεκίνημα για το νόμιμο graffiti. ΄Ομως μέτα οι writters άρχισαν να διαχωρίζονται σε δύο διαφορετικά γκρουπ.
 23. 23. Μια ομάδα ασχολούνταν κυρίως με την αληθινή τέχνη. Η τέχνη τους άρχισε να γίνεται πιο περίπλοκη και πιο καλοπληρωμένη. Η άλλη ομάδα ήταν οί παραδοσιακοί writters. Ενώθηκαν με άλλα είδη κούλτουρας , όπως το breakdance, τους rappers και τους Dj.΄Ολοι μαζί ήταν η κουλτούρα του graffiti στους δρόμους .
 24. 24. Για να μάθουμε περισσότερα για το θέμα πήραμε μια συνέντευξη από έναν καλλιτέχνη Graffiti…
 25. 25. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Από πότε άρχισες να ενδιαφέρεσαι για το Graffiti ; - Στα 13 όταν συνειδητοποίησα οτι θέλω να διαφορετικοποιηθώ από τους άλλους,βρίσκοντας έναν τρόπο να ξεσπάω, να εκτονώνομαι και να ηρεμώ. Υπήρχε κάτι ακριβώς που σου κίνησε την περιέργεια ; Γιατί υπάρχουν και άλλοι τρόποι να διαφορετικοποιηθείς απο τους άλλους. -Μου αρέσει να εκφράζομαι ζωγραφίζοντας αυτά που νιώθω αλλά και το ρίσκο που έπαιρνα γιατί πάντα υπήρχε περίπτωση να με πιάσουν.
 26. 26. Δηλαδή υπάρχει φόβος να σε πιάσουν; Δεν είναι νόμιμο; Δεν υπάρχουν ομάδες που είναι νόμιμες; -Πάντα υπάρχουν και οι δύο πλευρές και πάντα εσύ ή η ομάδα σου επιλέγει που θα στραφεί. Παρ' όλα αυτά εκτός από κάποιες νόμιμες δουλειές του graffiti διώκεται ποινικά παγκοσμίως και με πολύ αυστηρές συνέπειες.
 27. 27. Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σου; -Φυσικά υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι όπως να ανέβεις κάπου ψηλά να βάψεις και να πέσεις. Κάπου ερημικά, ας πούμε, δεν θα υπάρχει βοήθεια, και αν υπάρξει μετά θα δεχθείς τις ανάλογες συνέπειες των πράξεων σου όσο σκληρές και αν είναι. Γενικά υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, μέχρι και η μυρωδιά της μπογιάς είναι καρκινογόνα και μπορεί να σχηματίσει χρόνιες παθήσεις στους πνεύμονες, μέχρι και καρκίνο. Και εγώ είχα δει κάποιες φωτογραφίες σε πολύ επικίνδυνα μέρη και η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα από τα έργα αυτά είναι καταπληκτικά. Όταν ξεκίνησες ήσουν μόνος σου;
 28. 28. Ναι ξεκίνησα μόνος μου να βάφω.! Πιστεύεις ότι αύτο επηρρεάζει τα νεότερα παιδιά; -Φυσικά είναι τρόπος έκφρασης αλλά και διαφοροποίησης και πάντα υπάρχει κάποιος που θα θέλει να διαφέρει. Υπάρχουν επιρροές για τσιγάρα,ποτά και άλλες ουσίες; -Αυτό είναι ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός. Αν τα κάνει για να ξεσπάσει, αν τα κάνει για την παρέα ή αν τα κάνει για μαγκιά....
 29. 29. Το αγαπάς αυτό που κάνεις; -Μου αρέσει να βγαίνω με τους φίλους μου για να βγάζουμε τα γούστα μας! Άρα αν σου έλεγαν ένα βράδυ να διαλέξεις ανάμεσα στους φίλους σου ή στην κοπέλα σου τι θα διάλεγες; -Το πρώτο εννοείται. Βάφω με τους φίλους μου πάντα, όλοι μαζί. Τέλος έχεις να δώσεις μια συμβουλή στα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με το graffiti; -Θα τους πρότινα να καθήσουν να προβληματιστούν πριν ασχοληθούν με κάτι τέτοιο γιατί αν δεν εχουν να εκφράσουν κάτι τζάμπα θα το κάνουν!
 30. 30. Μουσική, χορός και μόδα στο δρόμο Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση ενός μουσικού έργου. Με τον όρο εννοείται επίσης και το σύνολο ήχων από το οποίο απαρτίζεται ένα μουσικό κομμάτι. Γνωστή και ως Απολλώνια τέχνη, η μουσική παίρνει το όνομα της από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στην αρχαία Ελλάδα, ο όρος ευνοούσε την ποίηση, το μέλος και το χορό ως μια αδιάσπαστη ενότητα τεχνών η οποία καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο θέατρο, ενώ τη θεωρία της μουσικής εξέφραζε ο κλάδος της Αρμονικής.
 31. 31. Ο παραπάνω διαχωρισμός υιοθετήθηκε και αναπτύχθηκε από τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό. 'Ετσι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η μουσική ως τέχνη, έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει με τους ήχους, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις. Τόσο ο ορισμός της μουσικής, όσο και σχετικά με τη μουσική, θέματα όπως η εκτέλεση η σύνθεση και η σπουδαιότητα της, διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό και ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο.
 32. 32. Τι είναι μουσική; Η ερώτηση αυτή έχει γίνει θέμα συζητήσεων έχει δεχθεί πληθώρα απαντήσεων, όμως καμιά δεν ερμηνεύει το φαινόμενο της σε καθολικό, διαπολιτιστικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, λεξικοί ορισμοί ορίζουν τη μουσική ως ''τέχνη και επιστήμη ήχων'' ενώ το Βρετανικό Λεξικό της Οξφόρδης εξηγεί πως πρόκειται για '' μια απο τις καλές τέχνες που ασχολείται με το συνδυασμό ήχων με σκοπό την ομορφιά ως προς τη φόρμα και την έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων''. Ωστόσο, ο αμερικανός εθνομουσικολόγος Μπρούνο Νέτλ αναφέρει πως ''πολύ λίγοι λαοί έχουν έννοιες αντίστοιχες με αυτή της Ευρωπαϊκής 'μουσικής'.
 33. 33. Ιστορία Η μουσική χρονολογεί και εξελίσσει την ιστορία της ως παράλληλη με εκείνη της γλώσσας, κατ' ουσίαν ως παράλληλη με την ανθρώπινη εξέλιξη. Καθώς ο έναρθρος λόγος ως ηχητικό μέσο δεν δύναται να αποδώσει το φάσμα των αποχρώσεων των κειμενικών , προσωπικών ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων ο άνθρωπος ανέπτυξε ένα νέο ηχητικό μέσο έκφρασης: τον Μουσικό λόγο. Καθώς η γλώσσα χρησιμοποιείται στην έκφραση παραστάσεων και εννοιών, στην ονομασία των πραγμάτων, έτσι, και η Μουσική, αποδεικνύεται ως απαραίτητη ανάγκη της ζωής στην διερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης στο σύνολο των εκφάνσεων της.
 34. 34. STREET DANCE O χορός του δρόμου αναφέρεται σε είδη χορού,τα οποία εξελίχθηκαν έξω απο στούντιο όπως οι δρόμοι,τα πάρτι σε πολυκατοικίες, τα ρέιβ πάρτι και τα νυχτερινά κλαμπ. Συχνά είναι αυτοσχέδιοι και στόχος τους είναι η επαφή με θεατές και τους άλλους χορευτές. Δύο παραδείγματα του χορού του δρόμου περιλαμβάνουν το μπι μπόινγκ από τη Νέα Υόρκη αλλά και το MELBOURNE SHUFFLE που προέρχεται από τη Μελβούρνη. Υπάρχουν και πολλά άλλα είδη όπως Ηip Ηop ,Electro κ.τ.λ. Αυτοί οι χοροί ασκούνται σήμερα σε σχολές χορού και άλλους χώρους όπως τα στούντιο hip hop.
 35. 35. Κάποια σχολεία χρησιμοποιούν τον χορό του δρόμου ως μια μορφή φυσικής αγωγής.Οι χοροί του δρόμου εξελίσσονται ανάμεσα σε ανθρώπους μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον. Θεωρητικά, ένα άτομο προβάλλει μια κίνηση η οποία φαίνεται καλή σε κάποιο άλλο άτομο, τότε το άλλο άτομο προσπαθεί να την αντιγράψει.
 36. 36. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Αυτό ισχύει και για τη μόδα και αν και δεν το κάνουμε συνειδητά, ακολουθούμε σε κάποιο βαθμό τα πρότυπα της εποχής μας.
 37. 37. ● ΠΗΓΕΣ http://www.google.de/imgres?q=%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BA%C https://www.google.de/search?gs_rn=17&gs_ri=psy-ab&suggest=p&pq=%CE %B3%CE%BF%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE %B5&cp=5&gs_id=2c&xhr=t&q=graffiti&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48175248 ,d.Yms&biw=1366&bih=624&um=1&ie=UTF- 8&hl=el&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=_WjDUYXFOY7QsgaBzID gDQ
 38. 38. Σας ευχαριστούμε! Σας ευχαριστούμε! ● Αντωνιάδης Στέλιος Παρασύρης Μάνος ● Ζαφειριάδου Μαρία Πετροπούλου Ντόρα ● Καθάργιος Δημήτρης Πριονίδου Δέσποινα ● Καλαντίδης Κώστας Σαμλίδου Θεοδώρα ● Kamienski Μιχάλης Τσαλικίδου Έφη ● Καμτσίκη Λίτσα Χατζηιωαννίδου Νατάσα ● Κατσικανταής Γιάννης ● Κοντοτάσιος Βασίλης ● Μουρίκας Κυριάκος ● Παπαδόπουλους Αλέξης

×