Научи повеќе-Александар Додевски VII-3 одд

Katerina Ivanova
Katerina IvanovaBusiness Analyst at BtoBet um BtoBet
ИЗРАБОТИЛ:
 АЛЕКСАНДАР ДОДЕВСКИ
ОУ Св.Кирил и Методиј-Скопје
Научи повеќе-Александар Додевски VII-3 одд
НАЗАД
НАЗАД
Научи повеќе-Александар Додевски VII-3 одд
Научи повеќе-Александар Додевски VII-3 одд
Научи повеќе-Александар Додевски VII-3 одд
ЦАР САМУИЛ
Цар Самуил (958 - 6 октомври 1014) бил
средновековен владетел кој формирал
пространо царство на територијата
на Балканскиот полуостров кое опфаќало
територии од денешните држави:
Република
Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора,
северозападна Грција, северна и
западна Бугарија, на преминот
од 10 кон 11 век. Во историската наука
оваа држава се нарекува Самуилово
царство.
СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ
  Свети Кирил и Методиј биле византиски браќа
  родени во Солун во деветиот век, кои
  станале мисионери
  на христијанството помеѓу Словените од Голема
  Моравија и Панонија. Преку нивната работа тие
  влијаеле врз културниот развој на сите Словени,
  поради што ја добиле титулата Апостоли на
  Словените. Тие се заслужни за изумување
  на глаголицата, првата азбука искористена да се
  препише старословенскиот јазик.По нивната смрт,
  нивните ученици ја продолжуваат нивната работа и
  дејност помеѓу Словените. Двајцата браќа се
  почитувани во Источната православна црква
  како светци со титулата Еднакви со Апостолите. Во
  1880, Папата Лав XIII ја вовел нивната слава во
  календарот на Римокатоличката црква. Во 1980, Јован
  Павле Втори ги прогласил за ко-патрони на Европа,
  заедно со Бенедикт Нурсијски.
АЛЕКСАНДАР III МАКЕДОНСКИ
   Александар III Македонски (356—323 п.н.е.), општо
   познат како Александар Велики , бил крал
   на Македонија од династијата Аргеади и владеел
   од 336 п.н.е. до 323 п.н.е. Тој бил еден од
   најуспешните војсководци во историјата на
   човештвото. По освојувањето
   на старогрчките градови-држави под водството на
   неговиот татко Филип II Македонски, Александар ја
   покорил моќната Персиска Империја, вклучувајќи
   ја Анадолија, Сирија, Египет и Месопотамија, и ги
   проширил границите на Македонија, дури
   доАвганистан и Индија. Александар спрема освоените
   култури се однесувал со почит, интегрирајќи
   немакедонци во неговата војска и администрацијата,
   воден од мислата да создаде „светска држава“.
1 von 10

Recomendados

периодизација на македонското минато I дел von
периодизација на македонското минато I делпериодизација на македонското минато I дел
периодизација на македонското минато I делbrane71
1.8K views19 Folien
периодизација на македонското минато I дел von
периодизација на македонското минато I делпериодизација на македонското минато I дел
периодизација на македонското минато I делbrane71
570 views19 Folien
Engagement Strategies von
Engagement StrategiesEngagement Strategies
Engagement StrategiesEducational Collaborators
589 views18 Folien
Triple Divide Press Call & Webinar von
Triple Divide Press Call & WebinarTriple Divide Press Call & Webinar
Triple Divide Press Call & WebinarOhio Environmental Council
776 views13 Folien
Indicators of Phosphorus Deficiency in Lake Erie von
Indicators of Phosphorus Deficiency in Lake ErieIndicators of Phosphorus Deficiency in Lake Erie
Indicators of Phosphorus Deficiency in Lake ErieOhio Environmental Council
411 views14 Folien
Why you can't write filipino science fiction von
Why you can't write filipino science fictionWhy you can't write filipino science fiction
Why you can't write filipino science fictionDominique Cimafranca
4K views46 Folien

Más contenido relacionado

Destacado

LaMP: Lake Erie Nutrient Strategy von
LaMP: Lake Erie Nutrient StrategyLaMP: Lake Erie Nutrient Strategy
LaMP: Lake Erie Nutrient StrategyOhio Environmental Council
849 views23 Folien
Social Media in 2010 by Antony Mayfield von
Social Media in 2010 by Antony MayfieldSocial Media in 2010 by Antony Mayfield
Social Media in 2010 by Antony MayfieldiCrossing
2.7K views37 Folien
Ifrs Broker Dealer Presentation von
Ifrs Broker Dealer PresentationIfrs Broker Dealer Presentation
Ifrs Broker Dealer Presentationkevin_m_watson
624 views10 Folien
Personalized Search - SMX Toronto 2010 - Rob Garner - iCrossing von
Personalized Search - SMX Toronto 2010 - Rob Garner - iCrossingPersonalized Search - SMX Toronto 2010 - Rob Garner - iCrossing
Personalized Search - SMX Toronto 2010 - Rob Garner - iCrossingiCrossing
972 views26 Folien
Opdracht 4 Lambertus Kerk von
Opdracht 4 Lambertus KerkOpdracht 4 Lambertus Kerk
Opdracht 4 Lambertus Kerkmonique.kerkhof
274 views13 Folien
Using Data To Affect Policy von
Using Data To Affect PolicyUsing Data To Affect Policy
Using Data To Affect PolicyOhio Environmental Council
288 views11 Folien

Destacado(20)

Social Media in 2010 by Antony Mayfield von iCrossing
Social Media in 2010 by Antony MayfieldSocial Media in 2010 by Antony Mayfield
Social Media in 2010 by Antony Mayfield
iCrossing2.7K views
Ifrs Broker Dealer Presentation von kevin_m_watson
Ifrs Broker Dealer PresentationIfrs Broker Dealer Presentation
Ifrs Broker Dealer Presentation
kevin_m_watson624 views
Personalized Search - SMX Toronto 2010 - Rob Garner - iCrossing von iCrossing
Personalized Search - SMX Toronto 2010 - Rob Garner - iCrossingPersonalized Search - SMX Toronto 2010 - Rob Garner - iCrossing
Personalized Search - SMX Toronto 2010 - Rob Garner - iCrossing
iCrossing972 views
Concept Diagrams von ckerins
Concept DiagramsConcept Diagrams
Concept Diagrams
ckerins421 views
Nothing Real Can Be Threatened von ninti
Nothing Real Can Be ThreatenedNothing Real Can Be Threatened
Nothing Real Can Be Threatened
ninti552 views
Mobile Friendly Websites von iCrossing
Mobile Friendly Websites Mobile Friendly Websites
Mobile Friendly Websites
iCrossing1.6K views
Path 101 Startup 2009 von path101
Path 101  Startup 2009Path 101  Startup 2009
Path 101 Startup 2009
path101282 views
M Health Sciences Libraries von Eric Schnell
M Health Sciences LibrariesM Health Sciences Libraries
M Health Sciences Libraries
Eric Schnell1.2K views
Forex Registration von Bart Mallon
Forex RegistrationForex Registration
Forex Registration
Bart Mallon1.3K views
Raytheon Reports 2008 Second Quarter Results von finance12
Raytheon Reports 2008 Second Quarter ResultsRaytheon Reports 2008 Second Quarter Results
Raytheon Reports 2008 Second Quarter Results
finance12296 views
constellation energy Q4 2006 Earnings Presentation 2006 Fourth Quarter von finance12
constellation energy Q4 2006 Earnings Presentation 2006 Fourth Quarterconstellation energy Q4 2006 Earnings Presentation 2006 Fourth Quarter
constellation energy Q4 2006 Earnings Presentation 2006 Fourth Quarter
finance12189 views
goodyear 8K Reports 12/04/07 von finance12
goodyear 8K Reports 12/04/07goodyear 8K Reports 12/04/07
goodyear 8K Reports 12/04/07
finance12118 views
Customer Driven Knowledge and Information Services von Eric Schnell
Customer Driven Knowledge and Information ServicesCustomer Driven Knowledge and Information Services
Customer Driven Knowledge and Information Services
Eric Schnell642 views
Web Engagement for the Mobile Era von rivetlogic
Web Engagement for the Mobile EraWeb Engagement for the Mobile Era
Web Engagement for the Mobile Era
rivetlogic1.3K views
Ministry Technology Update And Q&A von NNicholaou
Ministry Technology Update And Q&AMinistry Technology Update And Q&A
Ministry Technology Update And Q&A
NNicholaou208 views

Similar a Научи повеќе-Александар Додевски VII-3 одд

мојата татковина република македонија ок-Ivo von
мојата татковина република македонија ок-Ivoмојата татковина република македонија ок-Ivo
мојата татковина република македонија ок-IvoSuzana Mladenova
1.9K views12 Folien
Sv. naum ohridski von
Sv. naum ohridskiSv. naum ohridski
Sv. naum ohridskiskalica
2.1K views257 Folien
УБАВИНИ НА Скопје.pptx von
УБАВИНИ НА Скопје.pptxУБАВИНИ НА Скопје.pptx
УБАВИНИ НА Скопје.pptxssuserc942b6
169 views5 Folien
мојата татковина Filip von
мојата татковина Filipмојата татковина Filip
мојата татковина FilipSuzana Mladenova
1.8K views3 Folien
CВ. Кирил и Методиј von
CВ. Кирил и МетодијCВ. Кирил и Методиј
CВ. Кирил и МетодијMonika Pahumi
4.1K views13 Folien
македонија под Oсманлиска власт von
македонија под Oсманлиска властмакедонија под Oсманлиска власт
македонија под Oсманлиска властbrane71
6.1K views16 Folien

Similar a Научи повеќе-Александар Додевски VII-3 одд(14)

мојата татковина република македонија ок-Ivo von Suzana Mladenova
мојата татковина република македонија ок-Ivoмојата татковина република македонија ок-Ivo
мојата татковина република македонија ок-Ivo
Suzana Mladenova1.9K views
Sv. naum ohridski von skalica
Sv. naum ohridskiSv. naum ohridski
Sv. naum ohridski
skalica2.1K views
УБАВИНИ НА Скопје.pptx von ssuserc942b6
УБАВИНИ НА Скопје.pptxУБАВИНИ НА Скопје.pptx
УБАВИНИ НА Скопје.pptx
ssuserc942b6169 views
мојата татковина Filip von Suzana Mladenova
мојата татковина Filipмојата татковина Filip
мојата татковина Filip
Suzana Mladenova1.8K views
CВ. Кирил и Методиј von Monika Pahumi
CВ. Кирил и МетодијCВ. Кирил и Методиј
CВ. Кирил и Методиј
Monika Pahumi4.1K views
македонија под Oсманлиска власт von brane71
македонија под Oсманлиска властмакедонија под Oсманлиска власт
македонија под Oсманлиска власт
brane716.1K views
Tasko%20 drume%20belcev%20 %20macedonia%209%20milleniums%20of%20writing%20civ... von orisogn
Tasko%20 drume%20belcev%20 %20macedonia%209%20milleniums%20of%20writing%20civ...Tasko%20 drume%20belcev%20 %20macedonia%209%20milleniums%20of%20writing%20civ...
Tasko%20 drume%20belcev%20 %20macedonia%209%20milleniums%20of%20writing%20civ...
orisogn1.7K views
македонија во средниот век von brane71
македонија во средниот векмакедонија во средниот век
македонија во средниот век
brane714K views
македонија во средниот век von brane71
македонија во средниот векмакедонија во средниот век
македонија во средниот век
brane71851 views
македонија во средниот век von brane71
македонија во средниот векмакедонија во средниот век
македонија во средниот век
brane71549 views
Александар ДОНСКИ - АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ! von Stojance Panov
Александар ДОНСКИ - АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ!Александар ДОНСКИ - АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ!
Александар ДОНСКИ - АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ!
Stojance Panov2.7K views

Más de Katerina Ivanova

Koord sistem von
Koord sistemKoord sistem
Koord sistemKaterina Ivanova
2.1K views7 Folien
Tek na linearna funkcija von
Tek na linearna funkcijaTek na linearna funkcija
Tek na linearna funkcijaKaterina Ivanova
1.2K views7 Folien
Prizma piramida konus von
Prizma piramida konusPrizma piramida konus
Prizma piramida konusKaterina Ivanova
47.4K views24 Folien
Internet von
InternetInternet
InternetKaterina Ivanova
952 views13 Folien
графичко претставување на лин.финкција von
графичко претставување на лин.финкцијаграфичко претставување на лин.финкција
графичко претставување на лин.финкцијаKaterina Ivanova
789 views8 Folien
Sto se krie vo vnatresnosta na kompjuterot von
Sto se krie vo vnatresnosta na kompjuterotSto se krie vo vnatresnosta na kompjuterot
Sto se krie vo vnatresnosta na kompjuterotKaterina Ivanova
1.2K views13 Folien

Más de Katerina Ivanova(20)

графичко претставување на лин.финкција von Katerina Ivanova
графичко претставување на лин.финкцијаграфичко претставување на лин.финкција
графичко претставување на лин.финкција
Katerina Ivanova789 views
Sto se krie vo vnatresnosta na kompjuterot von Katerina Ivanova
Sto se krie vo vnatresnosta na kompjuterotSto se krie vo vnatresnosta na kompjuterot
Sto se krie vo vnatresnosta na kompjuterot
Katerina Ivanova1.2K views
Koordinati-prezentacija so animaciski efekti von Katerina Ivanova
Koordinati-prezentacija so animaciski efektiKoordinati-prezentacija so animaciski efekti
Koordinati-prezentacija so animaciski efekti
Katerina Ivanova910 views
Разложување на полиноми von Katerina Ivanova
Разложување на полиномиРазложување на полиноми
Разложување на полиноми
Katerina Ivanova6.4K views
Tангентен четириаголник von Katerina Ivanova
Tангентен четириаголникTангентен четириаголник
Tангентен четириаголник
Katerina Ivanova2.1K views
Oперации со цели броеви von Katerina Ivanova
Oперации со цели броевиOперации со цели броеви
Oперации со цели броеви
Katerina Ivanova6.7K views

Научи повеќе-Александар Додевски VII-3 одд

 • 1. ИЗРАБОТИЛ: АЛЕКСАНДАР ДОДЕВСКИ ОУ Св.Кирил и Методиј-Скопје
 • 8. ЦАР САМУИЛ Цар Самуил (958 - 6 октомври 1014) бил средновековен владетел кој формирал пространо царство на територијата на Балканскиот полуостров кое опфаќало територии од денешните држави: Република Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора, северозападна Грција, северна и западна Бугарија, на преминот од 10 кон 11 век. Во историската наука оваа држава се нарекува Самуилово царство.
 • 9. СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ  Свети Кирил и Методиј биле византиски браќа родени во Солун во деветиот век, кои станале мисионери на христијанството помеѓу Словените од Голема Моравија и Панонија. Преку нивната работа тие влијаеле врз културниот развој на сите Словени, поради што ја добиле титулата Апостоли на Словените. Тие се заслужни за изумување на глаголицата, првата азбука искористена да се препише старословенскиот јазик.По нивната смрт, нивните ученици ја продолжуваат нивната работа и дејност помеѓу Словените. Двајцата браќа се почитувани во Источната православна црква како светци со титулата Еднакви со Апостолите. Во 1880, Папата Лав XIII ја вовел нивната слава во календарот на Римокатоличката црква. Во 1980, Јован Павле Втори ги прогласил за ко-патрони на Европа, заедно со Бенедикт Нурсијски.
 • 10. АЛЕКСАНДАР III МАКЕДОНСКИ  Александар III Македонски (356—323 п.н.е.), општо познат како Александар Велики , бил крал на Македонија од династијата Аргеади и владеел од 336 п.н.е. до 323 п.н.е. Тој бил еден од најуспешните војсководци во историјата на човештвото. По освојувањето на старогрчките градови-држави под водството на неговиот татко Филип II Македонски, Александар ја покорил моќната Персиска Империја, вклучувајќи ја Анадолија, Сирија, Египет и Месопотамија, и ги проширил границите на Македонија, дури доАвганистан и Индија. Александар спрема освоените култури се однесувал со почит, интегрирајќи немакедонци во неговата војска и администрацијата, воден од мислата да создаде „светска држава“.