Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Tema 4 lit. narrativa des dels anys 70

10.735 Aufrufe

Veröffentlicht am

Narrativa des dels anys 70.
Tema 4. 2nbat

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Tema 4 lit. narrativa des dels anys 70

 1. 1. Què destacaries de la narrativa dels anys 70 fins a l’actualitat? Reflexiona, sobretot,entorn de les novetats en la tècnica literària i del context sociocultural.
 2. 2. Restabliment de la democràcia
 3. 3. Etapes històriques de la literatura actual● 1968-1975: Maig del 68. Origen de les noves tendències. ● Revoltes antifranquistes ● Eclosió i pioners literaris● 1975-1981: Mort de Franco. Transició política i artística. ● Aprovació Constitució espanyola: recuperació democràtica.
 4. 4. ● 1981-avui: Consolidació política després del cop dEstat frustrat. ● Aprovació estatuts dautonomia ● Reconeixement caràcter oficial del català ● Millora en lús social de la llengua. Augment de lectors ● Exigència de valors literaris en una situació normalitzada.
 5. 5. Canvi finimil·lenari● Antecedents històrics →influeixen en un canvi de perspectiva en la creativitat, donen origen a la “Generació dels 70”: ➢ Efectes del maig del 68 ➢ Moviment hippy ➢ Música i novel·la pop-art ➢ Crisi realisme social ➢ Inici duna literatura de signe antirealista ➢ Revaloració avantguardes en poesia ➢ Apogeu experimentalisme narratiu: boom hispanoamericà ➢ Nova concepció festiva del teatre.
 6. 6. Narrativa des de 1975● Dos novel·listes assumeixen la renovació i la indagació narrativa: ● Terenci Moix ● Baltasar Porcel● La majoria de novel·listes posteriors seguirà amb el motlle de la novel·la realista i psicològica, sense innovacions tècniques: ● Monserrat Roig ● Jaume Fuster
 7. 7. Narrativa des de 1975En els últims lustres del segle XX:● abandonament de lexperimentalisme● retorn a les formes narratives clàssiques● obres històriques que busquen èxit comercial● contades de forma tradicional
 8. 8. Continguts de la nova narrativa● Crítica política i exigència de llibertat● Vivència de la postguerra com a back-ground● Aprofundiment de la recerca dels orígens personals dun personatge.● Predomini del reflex dambients urbans: encreuament de personatges joves, relació amb la societat necessitada de canvis, món universitari, feminisme.● Allunyament de la cultura i arts oficials
 9. 9. Continguts de la nova narrativa● Influència dels mitjans de comunicació.● Mite del viatge real o literari com a una possibilitat del bon viure.● Contradiccions entre ideologia i forma de viure dels escriptors● Políticament socialitzats. Senten amb angoixa lopressió social de lindividu. Obres crítiques.
 10. 10. Recursos formals de la nova narrativa ● Rebuig de lestètica realista: elements del món estrany o de la percepció meravellosa i fantàstica. ● Ocasionals transgressions narratives com a experimentació formal: ● Multiplicitat punts de vista ● Diversitat temporalització ● Cosmopolitisme ● Culturalisme ● Llengua treballada amb cura
 11. 11. La novetat narrativa del segle XXI● Els afterpops escriuen amb els següents trets: ● Inconformisme ● Narració de caràcter fragmentari ● Ús habitual internet i xarxes socials● Destaca: Edgar Cantero, Dormir amb Winona Ryder.
 12. 12. Autors actuals destacatsFerran Torrent Albert Sánchez Piñol Josep Lozano

×