Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
ESCOLA NOVA
P5 A
2012 - 2013
PROJECTE DE LES
PAPALLONES
LA TRIA DEL PROJECTE
VAM FER UNA PLUJA D’IDEES SOBRE QUÈ
ENS AGRADARÍA FER UN NOU PROJECTE.
VAN SORTIR MOLTÍSSIMS TEMES.
V...
LUCÍA:”LIS AGRADA MOLT ESTAR A LES FLORS.”
LAIA: “VIUEN AL CAMP I VOLEN.”
NAHIA: “TAMBÉ VOLEN CERCA DE LES FLORS.”
MARTÍ: ...
DANIELA: “VOLEN A DALT DEL CEL AMB LES ALES.”
SERGI: “HI HA MOLTES PAPALLONES AL MÓN. A TOT EL MÓN? A TOT EM SEMBLA QUE NO...
QUÈ VOLEM SABER DE
LES PAPALLONES?
DANI: COM ÉS EL SEU COS PER DINTRE. COM CANVIEN DE COLOR. QUANTS DIES TRIGUEN ELS CUCS ...
IRINA: COM VOLEN? COM TREUEN LA LLENGUA? COM XUPEN LA MEL? COM SURTEN DE LA CASA (EL CAPOLL)? M’AGRADARIA QUE
VINGUIN AL M...
ON PODEM BUSCAR
INFORMACIÓ?
ÉS MOLT IMPORTANT TENIR ESTRATÈGIES DE RECERCA D’INFORMACIÓ. VAM FER
GRUPS DE TREBALL COOPERAT...
PORTEM DE CASA INFORMACIÓ I MÉS COSES!
ÍNDEX
DE TREBALL
1. COM SÓN I QUÈ SÓN?
2. TIPUS DE
PAPALLONES
3. CUCS DE SEDA:
METAFORFOSI
4. LA LLEGENDA DE LA
SEDA
5. A ...
1. COM SÓN LES PAPALLONES?
PARTS DEL COSPARTS DEL COS COLORCOLOR
MIDAMIDA
SEXESEXE
DIURNES ODIURNES O
NOCTURNESNOCTURNES
Q...
PARTS DEL COSPARTS DEL COS
AMB LA CARTOLINA QUE ENS VA
PORTAR EL JOEL M., VAM PODER
VEURE QUINES SÓN LES PARTS
DEL COS DE ...
I TAMBÉ VAM IMITAR EL VOL DE LES
PAPALLONES AMB LES ALES ANTERIORS
(BRAÇOS) I LES ALES POSTERIORS (CAMES).
COLORCOLOR
VAM ...
MIDAMIDA
HEM VIST QUE LES PAPALLONES MEDEIXEN, NORMALMENT, UNS 5 CM.
PERÒ LA TÀNIA, UN DIA ENS VA DIR QUE LA PAPALLONA MÉS...
ELS INSECTESELS INSECTESCOM SÓN LES PAPALLONES PER DINTRE?
ERIC: “TENEN UNA PELL QUE ES COM UN OS PETIT QUE
TENEN A LES AL...
SEXE
SEXE
PER DISTINGIR ENTRE EL MASCLE I LA
FEMELLA, EL MÉS FÀCIL ÉS FIXAR-TE EN
LES ALES. SI TÉ PUNTETS ÉS FEMELLA, SI
N...
2. TIPUS DE PAPALLONES
VAM VEURE QUE HI HA 127 TIPUS DE PAPALLONES AL MÓN!
COM NO PODÍEM ESTUDIAR TOTES VAM DECIDIR FER 8 ...
LES EXPOSICIONSLES EXPOSICIONS
CADA GRUP ENS VA EXPLICAR DE LA SEVA PAPALLONA COM ERA, SI ERA DIURNA O NOCTURNA, QUINS COL...
CONCLUSIONS:
-LES ERUGUES MENGEN FULLES. CADA TIPUS D’ERUGA MENJA UNA FULLA DIFERENT (ORTIGUES, MORERES,…)
-LES PAPALLONES...
3. CUCS DE SEDA:
METAMORFOSI
L’ÀLEX NUÑEZ I LA ELENA ENS VAN PORTAR CUCS DE SEDA!
DURANT MOLT DIES ELS VAM ESTAR ALIMENTAN...
4. LA LLEGENDA
DE LA SEDA
LA ISABEL, LA MAMA DE LA TÀNIA, ENS VA VENIR A EXPLICAR
LA LLEGENDA DE LA SEDA!
“LA LLEGENDA DIU...
TALLER DE TENYIRTALLER DE TENYIR
SAMARRETESSAMARRETES
TALLER DE TEIXIRTALLER DE TEIXIR
PRIMER VAM DISSENYAR LA NOSTRA
SAMA...
AL CAP D’UNS DÍES, L’ÀLEX NUÑEZ ENS VA PORTAR DOS
CAPOLLS.
ELS VAM TOCAR, OLORAR,…I MENTRE HO FÈIEM LA LUCÍA VA
DIR:
-“I S...
5. A MÉS A MÉS...
HEM TREBALLAT UN POEMA DE LA JOANA RASPALL
SI VE UNA PAPALLONA
JO NO L’AGAFARÉ,
QUE VOLI, QUE VOLI
AL CE...
HEM PINTAT AMB ELS PEUS
PER FER LA PORTADA DEL PROJECTE VAM
ESTAMPAR AMB ELS PEUS PER FER LES ALES DE
LES PAPALLONES!
VA S...
THE VERY HUNGRY CATERPILLAR
EL DILLUNS TRAVESSA MASTEGANT UNA POMA,
PERÒ ENCARA TENIA GANA
EL DIMARTS….DUES PERES
EL DIMEC...
ENS HEM FET UNES MÀSCARES
MIREU L’ESPIRITROMPA!!!!
SORPRESA DE
LA JANA SIÑOL!!!!
LA NOEMÍ, LA MAMA DE LA JANA
SIÑOL, ENS HA PREPARAT UN
DETALLET DE PAPALLONA A CADA
NEN I A ...
ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT! DE TOT COR!
AGRAÏMENTS
FAMÍLIES, GRÀCIES PER LA VOSTRA AJUDA ! ENS HEU FACILITAT
SER ELS CONS...
Power papallones
Power papallones
Power papallones
Power papallones
Power papallones
Power papallones
Power papallones
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Power papallones

8.317 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Power papallones

 1. 1. ESCOLA NOVA P5 A 2012 - 2013 PROJECTE DE LES PAPALLONES
 2. 2. LA TRIA DEL PROJECTE VAM FER UNA PLUJA D’IDEES SOBRE QUÈ ENS AGRADARÍA FER UN NOU PROJECTE. VAN SORTIR MOLTÍSSIMS TEMES. VAM FER DIVERSES VOTACIONS. SEMPRE QUE VOTÀVEM UN TEMA HAVÍEM D’ARGUMENTAR LA NOSTRA DECISIÓ A LA RESTA DE COMPANYS/ES. FINALMENT, DESPRÉS DE MOLT VOTAR, VA GUANYAR: LES A LA SEGONA VOTACIÓ VAM ESCRIURE EN UN FULL QUIN TEMA VOLÍEM TREBALLAR I EL PERQUÈ I HO VAM EXPOSAR DAVANT DE LA CLASSE.
 3. 3. LUCÍA:”LIS AGRADA MOLT ESTAR A LES FLORS.” LAIA: “VIUEN AL CAMP I VOLEN.” NAHIA: “TAMBÉ VOLEN CERCA DE LES FLORS.” MARTÍ: “UN DIA QUE VAIG ANAR A LA RIERA DES DEL CAMP DE FÚTBOL FINS AL PONT DEL SANTA MARIA, HI HAVIEN PAPALLONES QUE AL PAPA A MI I A LA CLAUDIA ENS PERSEGUIEN. ERA UNA MANADA DE PAPALLONES. I UNES PAPALLONES DE LES MANADES ES VA PUJAR A L’ESQUENA DEL PAPA, DE LA CLAUDIA I MEVA. DE LA MAMA NO PERQUÈ ESTAVA TRABALLANT. TAMBÉ UNA ES VA PUJAR AL MEU CAP I VA FER UNA BOLETA DE CACA, HO VAIG NOTAR.” ERIC: “ JO SE QUE MENGEN I MENGEN MOLT, DESPRÉS SURT EL CAPULLU, ESTAN UNS QUANTS DIES LES ORUGUES A DINTRE I DINTRE D’UNS DIES SURTEN I ES CONVERTEIXEN EN PAPALLONES. VOLEN PEL CEL, MOLT ALT. NO SE PERQUÈ CANVIEN DE COLOR.” JÚLIA:” SE QUE TENEN LES ALES MOLT GRANS. ALGUNES TENEN TOPOS. QUE TENEN ANTENES I TENEN BOLES A LA PUNTA DE LES ANTENES. LES TENEN MOLT PRIMES I LLARGUES.” ÀLEX C.: “JO SE QUE LAS MARIPOSAS SURTEN DELS OUS.” JOEL C.: “QUE VOLEN I VAN PEL CEL.” MARTÍN: “QUE ALGUNES PAPALLONES VOLEN UNA MICA CAP ABAIX I ALGUNES UNA MICA CAP A DALT. I TENEN DIFERENTS ALES.” TANIA:”QUE SÓN COM LES ABELLES, QUE TAMBÉ FAN MEL. QUE ALGUNES MENGEN FRUITA.” MARIONA: “QUE LES PAPALLONES TENEN UNA LLENGUA MOLT LLARGA, PERQUÈ DE VEGADAES LES VEIG A CASA DELS MEUS AVIS QUE VENEN A BUSCAR POL·LEN DE LES FLORS I SE’L MENGEN AMB LA SEVA LLENGUA.” IRINA: “VOLEN MOLT ALT DEL CEL. AL MEU POBLE HI HAN, VAIG VEURE MOLTES PAPALLONES AMB ELS MEUS AMICS.” QUÈ SABEM DE LES PAPALLONES?
 4. 4. DANIELA: “VOLEN A DALT DEL CEL AMB LES ALES.” SERGI: “HI HA MOLTES PAPALLONES AL MÓN. A TOT EL MÓN? A TOT EM SEMBLA QUE NO, EM SEMBLA QUE TAMBÉ ESTAN TOTES REUNIDES, NO SE A ON. A LA RIERA HI HA.” JÀNIK: “SE QUE A UNA RIERA D’ESPANYA QUE ESTÀ AL COSTAT DE LA MEVA CASA HI HA MOLTES PAPALLONES. VAN ALLÀ PERQUÈ HI HAN MOLTES FLORS. QUAN VAGI A FRANÇA ANIRÉ A UN RIU A VEURE PAPALLONES. QUE AVUI HAN PASSAT UNES BLANQUES MOLT RAPID PEL COLE I DONAVEN VOLTES PEL COLE, PER ON NOSALTRES ENTREM. QUAN LES PAPALLONES VENIEN A LA MEVA CASA, ES POSAVEN A LA BARANA A LES MACETES PERQUÈ TENIM MOLT PÒL·LEN.” JOEL M.: “QUE ALGUNES PAPALLONES TENEN DIFERENTS COLORS. ALGUNES VOLEN BASTANT CAP ABAIX I BASTANT CAP A DALT. ALGUNES MENGEN MEL.” ARIANA: “JO SE QUE ALGUNES PAPALLONES TENEN LES ALES MÉS OBERTES QUE D’ALTRES, PERQUÈ ALGUNES PESEN MÉS I ALGUNES PESEN MENYS. ALGUNES TENEN EL COS DE DIFERENTS COLORS.” NEREA: “PUES QUE LES PAPALLONES AMB LA SEVA LLENGUA CHUPAN EL POLEN. TENEN UNES ALES MOLT BONIQUES. LO DE DINTRE QUE TENEN LES PAPALLONES, LO ALLARGAT, ÉS EL CUC, NOMÉS LI SURTEN ATENES I ALES.” MARC: “JO SE QUE VIUEN A LES FLORS.” ÀLEX N.: “ SE QUE MENGEN PÒL·LEN. HI HA DE MOLTS COLORS.” JANA R.: “ LES PAPALLONES SÓN MOLT BONIQUES, TOTES. I TENEN ANTENES.” JOANA: “JO SE QUE QUAN FA FRED LES PAPALLONES S’AMAGUEN A LES FLORS.” JANA S.: “QUE VOLEN, QUE TENEN ANTENES, TENEN UNA COSA COM UN PAL A LA PANXA.” DANI: “JO SE QUE ELS CUCS SE SEDA QUAN MENGEN MOLT, MOLT, LES ALES ES POSEN MÉS GRANS I NEIXEN LES PAPALLONES. SI MENGEN MOLT TENEN MÉS COLORS.”
 5. 5. QUÈ VOLEM SABER DE LES PAPALLONES? DANI: COM ÉS EL SEU COS PER DINTRE. COM CANVIEN DE COLOR. QUANTS DIES TRIGUEN ELS CUCS DE SEDA EN CONVERTIR-SE EN PAPALLONA. JANA S.: QUÈ ÉS LO QUE TENEN AL MIG. DE QUIN COLOR HI HA PAPALLONES. SI TENEN PUNTS A LES ALES O NO. SI TOTES SÓN IGUALS O NO. SI TOTES LES BOQUES DE LES PAPALLONES SÓN IGUALS. JOANA: NO SE SI MENGEN PÒL·LEN. I SI QUAN MENGEN ES FAN GRANS. JANA R.: COM MENGEN? ÀLEX N.: VULL SABER QUÈ MENGEN I COM FAN VOLAR A LA PAPALLONA LES ALES. MARC: NOSE SI TENEN LES ALES DIFERENTS. VULL SABER DE QUIN COLOR SÓN. NEREA: PER ON VOLEN, COM JUGUEN, ON VIUEN? ARIANA: COM CANVIEN DE COLOR? COM OLOREN LES FLORS? COM ESTIREN LA LLENGUA I DESPRÉS LA CARGOLEN? VULL SABER DE QUIN COLOR TENEN ELS ULLS, SI SÓN SEMPRE NEGRES? I TAMBÉ SI TENEN BOCA O NO. I PERQUÈ RESPIREN AMB LES ANTENES? JOEL M.: QUÈ MENGEN? NOSE SI MENGEN MEL O ....NOSE. I ON MENGEN? ON DORMEN? JÀNIK: VULL SABER SI TENEN DENTS, ON VIUEN. QUINES SÓN LES MÉS GRANS DEL MÓN? COM ES DIUEN? DE QUINS COLORS HI HA? SERGI: JO VOLIA VEURE COM MENGEN. COM HI HA FLORS A LA RIERA, HI HA MOLTES PAPALLONES. I PODRIEM ANAR! TAMBÉ M’AGRADARIA VEURE COM TENEN LA LLENGUA DE LLARGA. VULL SABER SI LES PAPALLONES SÓN NENS O NENES. I TAMBÉ VULL SABER DE QUIN COLOR SÓN, SI SÓN BRILLANTS,... DANIELA: VULL SABER COM MENGEN I COM VOLEN.
 6. 6. IRINA: COM VOLEN? COM TREUEN LA LLENGUA? COM XUPEN LA MEL? COM SURTEN DE LA CASA (EL CAPOLL)? M’AGRADARIA QUE VINGUIN AL MEU DIT! PERQUÈ A ALGUNS SENYORS SE’LS HI PUGEN I LI FAN PESIGOLLES ALS DITS. MARIONA: QUÈ MENGEN? A ON VAN SEMPRE? TANIA: QUÈ MENGEN? ON VIUEN? MARTÍN: SI TENEN ULLS, BOCA I NAS. I SI VOLEN PEL MIG DE LES FLORS. LES PAPALLONES TAQUEN LES FLORS PERQUÈ NO TINGUIN FRED? JOEL C.: FAN CACA LES PAPALLONES? COM VOLEN? COM MENGEN EL PÒL·LEN? PERQUÈ ELS CUCS DE SEDA ES CONVERTEIXEN EN PAPALLONA? ÀLEX C.: VULL APRENDRE ON VIUEN. I TAMBÉ QUÈ MENGEN. JÚLIA: M’AGRADARIA SABER COM CANVIEN DE COLOR. COM PODEN VOLAR TAN ALT. QUÈ MENGEN? VULL SABER COM PODEN MENJAR AMB EL CAP. COM PODEN VOLAR FENT ONES. ERIC: COM SURTEN DE NIT LES PAPALLONES? CANVIEN DE COLOR? VULL SABER LES PARTS DEL COS DE LES PAPALLONES. SI SURTEN DELS OUS ELS GUSANOS PETITS O SURTEN GRANS. PERQUÈ VOLEN TAN ALT? MARTÍ: SI TENEN DENTS. VULL SABER DE QUIN COLOR DE PAPALLONES HI HA. LUCÍA: A ON VIUEN? QUÈ MEGEN? QUANT TENEN LA LLENGUA DE LLARGA (QUANT MESURA)? LAIA: VULL SABER SI SE LES MENGEN ELS OCELLS O NO. I TAMBÉ SI ELS PEIXOS ES MENGEN LES PAPALLONES. SI LES PAPALLONES MÉS GRAN CACEN A LES PAPALLONES PETITES. SI QUAN VOLEN MOLT ALT ELS HI POT MENJAR UN BITXO MÉS GRAN QUE VOLA PEL CEL. NAHIA: QUANTES DENTS TENEN? QUANTS COLORS HI HA DE PAPALLONES? QUANTES PAPALLONES HI HA AL MÓN?
 7. 7. ON PODEM BUSCAR INFORMACIÓ? ÉS MOLT IMPORTANT TENIR ESTRATÈGIES DE RECERCA D’INFORMACIÓ. VAM FER GRUPS DE TREBALL COOPERATIU I CADA GRUP HAVÍA DE PENSAR UN LLOC ON PODÍEM TROBAR INFORMACIÓ SOBRE LES PAPALLONES. QUAN S’HAVÍEN POSAT D’ACORD, HAVÍEN D’ESCRIURE-HO, DIBUIXAR-HO I EXPLICAR-HO A LA RESTA DE COMPANYS/ES: • ERIC, DANIELA, NAHIA: MIRANT PER CASA. • LUCÍA, SERGI I JOEL C: BUSCANT INFORMACIÓ ALS LLIBRES. • TÀNIA I JANA R: ANANT AL ZOO DE PAPALLONES. • MARTÍ, JANA S I JOANA: ANANT A LA BIBLIOTECA. • LAIA, ÀLEX N I JÀNIK: A INTERNET. • MARTÍN, ARI I ÀLEX C: MIRANT PEL BOSC. • MARIONA, JOEL M I MARC: PREGUNTANT ALS PARES, MARES, TIETS I TIETES, AVIS I AVIES, MESTRAS,... • IRINA, DANI I NEREA: BUSCANT PEL COLE.
 8. 8. PORTEM DE CASA INFORMACIÓ I MÉS COSES!
 9. 9. ÍNDEX DE TREBALL 1. COM SÓN I QUÈ SÓN? 2. TIPUS DE PAPALLONES 3. CUCS DE SEDA: METAFORFOSI 4. LA LLEGENDA DE LA SEDA 5. A MÉS A MÉS...
 10. 10. 1. COM SÓN LES PAPALLONES? PARTS DEL COSPARTS DEL COS COLORCOLOR MIDAMIDA SEXESEXE DIURNES ODIURNES O NOCTURNESNOCTURNES QUÈ SÓN LES PAPALLONES? INSECTESINSECTES
 11. 11. PARTS DEL COSPARTS DEL COS AMB LA CARTOLINA QUE ENS VA PORTAR EL JOEL M., VAM PODER VEURE QUINES SÓN LES PARTS DEL COS DE LES PAPALLONES. ENS HO VA EXPLICAR SÚPER BÉ! DESPRÉS VAM FER UN TREBALL EN GRUPS COOPERATIUS PER COMPROVAR SI HAVÍEM INTERIORITZAT EL NOM DE TOTES LES PARTS DEL COS.
 12. 12. I TAMBÉ VAM IMITAR EL VOL DE LES PAPALLONES AMB LES ALES ANTERIORS (BRAÇOS) I LES ALES POSTERIORS (CAMES). COLORCOLOR VAM OBSERVAR AMB LUPES UNES PAPALLONES DISECADES! VAM PODER VEURE DES DE MOLT A PROP LES ESCATES DE LES ALES, ELS COLORS SÚPER LLUENTS QUE TENEN I TOTES LES PATS DEL SEU COS. I TOTES LES PAPALLONES SÓN DE COLORINS? VAM BUSCAR AL GOOGLE I VAM VEURE QUE LES PAPALLONES DIURNES SÓN DE COLORS VIUS I LES NOCTURNES DE COLORS FOSCOS.
 13. 13. MIDAMIDA HEM VIST QUE LES PAPALLONES MEDEIXEN, NORMALMENT, UNS 5 CM. PERÒ LA TÀNIA, UN DIA ENS VA DIR QUE LA PAPALLONA MÉS GRAN D’EUROPA, LA SATURNIA PYRI, MEDEIX 15 CM! I QUE FA MOLT ANYS, UN SENYOR ES VA TROBAR UNA SATURNIA PYRI A CERVELLÓ, AL CARRER DE LA BRASERIA I, PER AIXÒ, A AQUELL CARRER LI VAN POSAR EL NOM D’AQUESTA PAPALLONA! I QUANTS SÓN 15 CM? VAM AGAFAR LES CINTES MÈTRIQUES I VAM DIBUIXAR UNA PAPALLONA D’AQUESTA MIDA! ERA ENORME! I COM LA PINTEM? DE QUINS COLORS ÉS? VAM BUSCAR AL GOOGLE “SATURNIA PYRI” I VAM TROBAR UNA FOTO! VAM VEURE QUE TENÍA COLORS FOSCOS, O SIGUI, QUE ERA NOCTURNA!
 14. 14. ELS INSECTESELS INSECTESCOM SÓN LES PAPALLONES PER DINTRE? ERIC: “TENEN UNA PELL QUE ES COM UN OS PETIT QUE TENEN A LES ALES. ÉS UNA PELL, PERÒ COM UN OS, TÉ LO DUR DE L’OS. TÉ COM UNA PEDRA.” LAIA: “L’ERIC VOL DIR QUE PER DINTRE ÉS COM UN OS. ÉS UNA PELL DURA AMB ESCATES A SOBRE.” I TENEN MÚSCULS? LAIA: “NO. NOMÉS OSSOS I PELL. JÚLIA: I TENEN CARN? ARI: NO TÉ CARN, TÉ CABELLS. PENSEU QUE TENEN ESQUELET? LUCÍA: COM ES MOREN EN 1 O 2 DIES, NO NECESSITEN OSSOS. S’AGUANTEN AMB EL COS. ÀLEX N: S’AGUANTEN AMB LA FORÇA. JANA R: SÓN TOVETES. SÓN INSECTES? LUCÍA: NO! SÓN COM ELS OCELLS. COM NO TENÍEM HO TENÍEM MOLT CLAR, VAM AGAFAR ELS LLIBRES QUE PARLAVEM DE PAPALLONES I VAM BUSCAR INFORMACIÓ! VAM TROBAR QUE TOTS ELS INSECTES: -TENEN 6 POTES -SÓN RÀPIDS -TENEN CAP, TÒRAX I ABDÒMEN -SÓN INVERTEBRATS LLAVORS LES PAPALLONES SÓN INSECTES! I SÓN INVERTEBRAT, NO TENEN OSSOS!
 15. 15. SEXE SEXE PER DISTINGIR ENTRE EL MASCLE I LA FEMELLA, EL MÉS FÀCIL ÉS FIXAR-TE EN LES ALES. SI TÉ PUNTETS ÉS FEMELLA, SI NO EN TÉ, ÉS UN MASCLE. EN CANVI, LES PAPALLONES DELS CUCS DE SEDA, PER DISTINGIR-LES ENS HEM DE FIXAR EN LA MIDA. LA FEMELLA ÉS UNA MICA MÉS GRAN QUE EL MASCLE.
 16. 16. 2. TIPUS DE PAPALLONES VAM VEURE QUE HI HA 127 TIPUS DE PAPALLONES AL MÓN! COM NO PODÍEM ESTUDIAR TOTES VAM DECIDIR FER 8 GRUPS I QUE CADA GRUP TRIÉS LA PAPALLONA QUE MÉS LI AGRADÉS. PER FER ELS GRUPS VAM ESTABLIR DIFERENTS CONSIGNES: -HAVÍEN DE SER TRES COMPONENTS A CADA GRUP. -HAVÍEN D’HAVER NENS I NENES A CADA GRUP. -JUNTAR-NOS AMB COMPANYS AMB ELS QUE NO ANEM “SEMPRE”. VA COSTAR UNA ESTONETA, PERÒ ES VAN ACABAR DE POSAR D’ACORD I VAN ACABAR FENT ELS 8 GRUPS! UN COP FETS ELS GRUPS VAM BUSCAR AL GOOGLE UN LLISTAT DE TIPUS DE PAPALLONES. CADA GRUP BUSCAVA QUINA PAPALLONA LI AGRADAVA MÉS I HO HAVÍEN DE CONSENSUAR ENTRE ELS TRES COMPONENTS DEL GRUP. AQUESTES VAN SER LES PAPALLONES TRIADES: PAPALLONA DE LES ORTIGUES, PAPALLONA ZEBRADA O XUCLALLET, PAPALLONA APOL·LO, PAPALLONA DELS CARDS, PAPALLONA BLANQUETA DE L’ESPINALER, PAPALLONA GROGUETA, PAPALLONA PETIT PAÓ DE NIT I PAPALLONA ROGETA.
 17. 17. LES EXPOSICIONSLES EXPOSICIONS CADA GRUP ENS VA EXPLICAR DE LA SEVA PAPALLONA COM ERA, SI ERA DIURNA O NOCTURNA, QUINS COLORS TENÍA, QUANT MEDÍA, COM ERES ELS MASCLES I COM EREN LES FAMELLES, QUÈ MENJÀVEN, ON LES PODÍEM TROBAR,… HO VAM FER SÚPER BÉ! SÓN UNS CAMPIONS/ES!
 18. 18. CONCLUSIONS: -LES ERUGUES MENGEN FULLES. CADA TIPUS D’ERUGA MENJA UNA FULLA DIFERENT (ORTIGUES, MORERES,…) -LES PAPALLONES MENGEN PÒL·LEN DE LES FLORS I NÈCTAR DE DIFERENTS FRUITS. -VIUEN ALS PRATS, JARDINS, BOSCOS,… HI HA PAPALLONES PER TOT EL MÓN. -LA PAPALLONA MÉS PETITA MEDEIX 3 MILÍMETRES I LA MÉS GRAN 30 CENTÍMETRES.
 19. 19. 3. CUCS DE SEDA: METAMORFOSI L’ÀLEX NUÑEZ I LA ELENA ENS VAN PORTAR CUCS DE SEDA! DURANT MOLT DIES ELS VAM ESTAR ALIMENTANT AMB FULLES DE MORERA I VAM OBSERVAR COM CREIXÍEN! AL CAP D’UNS DIES, QUAN JA EREN GRANS, ELS CUCS VAN COMENÇAR A CONSTRUIR ELS SEUS CAPOLLS. MÉS TARD VAM VEURE SORTIR LES PRIMERES PAPALLONES. VAN POSAR OUS I ES VAN MORIR! ELS OUS S’HAN DE GUARDAR DINTRE DE LA CAPSA FINS A LA PROPERA PRIMAVERA!
 20. 20. 4. LA LLEGENDA DE LA SEDA LA ISABEL, LA MAMA DE LA TÀNIA, ENS VA VENIR A EXPLICAR LA LLEGENDA DE LA SEDA! “LA LLEGENDA DIU QUE FA MOLTS ANYS, UN SENYOR XINÉS S’ESTAVA PRENENT UN TE I SE LI VA CAURE UN CAPOLL DINTRE DEL TE. QUAN EL VA TREURE S’HAVÍA DESFET EL CAPOLL I VA COMENÇAR A SORTIR EL FIL DE SEDA. DURANT MOLT ANYS, VA SER UN SECRET MOLT BEN GUARDAT.” TAMBÉ ENS VA ENSENYAR DIFERENTS TIPUS DE TEIXITS, SEDA DE COLORS I COM ES TEXIEIX. PER POSAR EN PRÀCTICA TOT EL QUE ENS VA EXPLICAR, VA VENIR A LA SETMANA SEGÜENT A FER DOS TALLERS.
 21. 21. TALLER DE TENYIRTALLER DE TENYIR SAMARRETESSAMARRETES TALLER DE TEIXIRTALLER DE TEIXIR PRIMER VAM DISSENYAR LA NOSTRA SAMARRETA. DESPRÉS VAM FER NUSSOS AMB GOMES PETITES PER TOTA LA SAMARRETA I DESPRÉS LI VAM FICAR TINT BARREJAT AMB AIGUA CALENTA. VAM AGAFAR UN MARC DE FUSTA I LI VAM CLAVAR XINXETES A DALT I A BAIX AMB UNA SEPARACIÓ D’1 CM. VAM AGAFAR DOS COLORS DE LLANA DIFERENTS, VAM TALLAR 10 FILS DE CADA COLOR I ELS VAM ANUDAR A LES XINXETES. UN COP ANUDATS, JA VAM PODER COMENÇAR A TEIXIR!
 22. 22. AL CAP D’UNS DÍES, L’ÀLEX NUÑEZ ENS VA PORTAR DOS CAPOLLS. ELS VAM TOCAR, OLORAR,…I MENTRE HO FÈIEM LA LUCÍA VA DIR: -“I SI EL FIQUEM EN AIGUA CALENTA, COM A LA LLEGENDA, A VEURE SI SURT LA LLANA?” A TOTS ENS VA ENCANTAR LA IDEA I AIXÍ HO VAM FER! VAM AGAFAR UNA TASSA, VAM FICAR AIGUA, LA VAM PORTAR AL MICROONES PER ESCALFAR-LA I VAM FER L’EXPERIMENT! VAM FICAR EL CAPOLL DINTRE DE L’AIGUA CALENTA DURANT UNS SEGONS I AL TREURE-HO DE L’AIGUA, ES VA DESFER EL CAPOLL CONVERTINT-SE EN FIL DE SEDA! VA SER SÚPER AL·LUCINANT!
 23. 23. 5. A MÉS A MÉS... HEM TREBALLAT UN POEMA DE LA JOANA RASPALL SI VE UNA PAPALLONA JO NO L’AGAFARÉ, QUE VOLI, QUE VOLI AL CEL S’HI ESTÀ MÉS BÉ. LES FLORS COM CADA DIA VOLDRAN FER-LI UN PETÓ. QUE HI VAGI, QUE HI VAGI QUE L’OMPLIRAN D’OLOR JOANA RASPALL
 24. 24. HEM PINTAT AMB ELS PEUS PER FER LA PORTADA DEL PROJECTE VAM ESTAMPAR AMB ELS PEUS PER FER LES ALES DE LES PAPALLONES! VA SER TOTA UNA EXPERIÈNCIAR PINTAR-NOS ELS PEUS AMB PINTURA I SENTIR LES PESSIGOLLES DEL PINZELL! ENS HO VAM PASSAR SÚPER BÉ!
 25. 25. THE VERY HUNGRY CATERPILLAR EL DILLUNS TRAVESSA MASTEGANT UNA POMA, PERÒ ENCARA TENIA GANA EL DIMARTS….DUES PERES EL DIMECRES…TRES PRUNES EL DIJOUS…QUATRE MADUIXES EL DIVENDRES…CINC TARONGES EL DISSABTE… PER CONÈIXER MÉS COSES SOBRE LA TRANSFORMACIÓ DE L’ERUGA EN PAPALLONA, LA MARÍA ENS HA EXPLICAT, EN ANGLÈS, EL CONTE DE THE VERY HUNGRY CATERPILLAR.
 26. 26. ENS HEM FET UNES MÀSCARES MIREU L’ESPIRITROMPA!!!!
 27. 27. SORPRESA DE LA JANA SIÑOL!!!! LA NOEMÍ, LA MAMA DE LA JANA SIÑOL, ENS HA PREPARAT UN DETALLET DE PAPALLONA A CADA NEN I A CADA NENA DE LA CLASSE! AVUI DIJOUS, LA JANA ENS HO REPARTIRÀ!!!
 28. 28. ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT! DE TOT COR! AGRAÏMENTS FAMÍLIES, GRÀCIES PER LA VOSTRA AJUDA ! ENS HEU FACILITAT SER ELS CONSTRUCTORS DEL NOSTRE PROPI APRENENTATGE! HA ESTAT UN PLAER COMPARTIR UN PROJECTE MÉS AMB VOSALTRES!

×