Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
PROJEKT
Çjane Hidrocentralet
• Hidrocentralet apo fuqia e ujit është fuqia rrjedh nga energjia e
ujit në rënie dhe të rrjedhshmeri...
Historia
• Përdorimet e energjisë e ujit fillojne qe
në Mesopotami dhe Egjiptin e lashtë , ku ujitja eshte përdorur
që pre...
Brenda nje hidrocentrali
Llojet e Hidrocentraleve
bëjnë shndërrimin e energjisë potenciale të rëniës
së ujit në energjinë mekanike me anë të turbin...
TURBINA
Llogoritja e Fuqise
• Një burim i hidrocentraleve mund të vlerësohen nga forca qe
disponon . Fuqia është një funksion i ko...
Hidrocentralet e Shqiperise
Renditja Emri Shteti Lumi
Kapaciteti
(MW)
Prodhimi
vjetor i
energjisë
elektrike
(TW-ore)
Vitet e
ndertimit
Zona e
permbytu...
Dizajni i Hidrocentraleve
• Rrjedha e ujit në një lumë mund të ndryshojë shumë nga
sezoni në sezon. Zhvillimi i hidroenerg...
Hidrocentralet
Hidrocentralet
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Hidrocentralet

Cjane dhe si funksionojne hidrocentralet

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Hidrocentralet

 1. 1. PROJEKT
 2. 2. Çjane Hidrocentralet • Hidrocentralet apo fuqia e ujit është fuqia rrjedh nga energjia e ujit në rënie dhe të rrjedhshmeria e ujit, të cilat mund të shfrytëzohen për qëllime të dobishme. Që nga kohët e lashta, hidrocentralet jane përdorur për ujitje dhe shfrytezimin e pajisjeve të ndryshme mekanike, të tilla si mullinjte ,sharrat , mullinjte e tekstileve, vinça dhe ashensore. • Që nga fillimet të shekullit 20, termi është per zhvillimin modern të fuqisë hidroelektrike , e cila lejoi përdorimin e burimeve të largëta të energjisë. Një tjetër metodë e përdorur për të transmetuar energji duke përdorur një trompe , e cila prodhon ajër të ngjeshur nga uji në rënie. Ajri i kompresuar do të mund të transportohet qe te fuqizoje makineri të tjera në një distancë nga ujëvara.Hidrocentralet jane burim i energjisë se ripërtëritshme. • Fuqia e ujit është manifestuar në hidrologjinë , nga forcat e ujit në shtratin e lumit dhe delta e një lumi. Kur një lumë krijon përmbytje, ai është në kulmin e tij të fuqise, dhe lëviz sasi të madha të sedimenteve .
 3. 3. Historia • Përdorimet e energjisë e ujit fillojne qe në Mesopotami dhe Egjiptin e lashtë , ku ujitja eshte përdorur që prej mijëvjeçarit të 4-t para Krishtit. Shembuj të tjerë të hershm të fuqisë së ujit përfshijnë ”Kanat” e sistemin në Persinë e lashtë dhe të sistemit “Turpan” te ujit në Kinën e lashtë. Në Indi , rrotat e ujit dhe mullinjve ishin ndërtuar gjithashtu; në Pernadorine Romake, uji qe fuqizonte mullinjte prodhonte miell nga gruri, dhe eshte përdorur edhe për sharrimin e lëndëve prej druri dhe guri; në Kinë, mullinjte janë përdorur gjerësisht që prej dinastisë Han. Në 1753, inxhinieri francez Bernard Forest de Bélidor publikuar Architecture Hydraulique cilat përshkronin aksin vertikal dhe horizontal dhe te makinave hidraulike. Nga fundi i shekullit të 19- të, gjeneratoret elektrik jane zhvilluar dhe tani mund të jetë e shoqërohen me hidraulikë. Rritja e kërkesës për revolucionin industrial do ta nxiste zhvillim gjithashtu.
 4. 4. Brenda nje hidrocentrali
 5. 5. Llojet e Hidrocentraleve bëjnë shndërrimin e energjisë potenciale të rëniës së ujit në energjinë mekanike me anë të turbinës hidrulike dhe pastaj gjeneratori shndërron energjinë mekanike në atë elektrike. Ka dy lloje të hidrocentraleve: , në të cilat uji vazhdimisht rrjëdh dhë të cilat kanë një rezervuar të ujit të limituar. , në të cilat uji shfrytëzohet nga liqeni akumulues. • Penda ndërtohet mespërmes lumit duke formuar rezervuarin e epërm dhe rrjedhjen e pasme të ujit (bjefi i poshtëm). Diferenca në mes te nivelit të ujit në rezervuar dhe rrjedhjës së pasme të ujit poshtë pendës quhet lartësia (rënia). Ndërtesa e centralit ndërtohet në pendë. Ndërtesa e centralës ka turbinën e ujit, gjeneratorin dhe portën kontrolluese. Gjeneratori dhe turbina janë të lidhur në mes veti në një bosht vertical. Rënia e ujit prodhon rrjedhje të shpejtë të ujit nëpër turbinë – gjenerator, dhe gjeneratori prodhon energjinë elektrike.
 6. 6. TURBINA
 7. 7. Llogoritja e Fuqise • Një burim i hidrocentraleve mund të vlerësohen nga forca qe disponon . Fuqia është një funksion i kokës hidraulike dhe shkalla e rrjedhjes fluide . Koka është energjia per njesi peshe (ose njësi masë) e ujit. Kreu statik është proporcional me ndryshimin në lartësi përmes të cilit uji bie. Koka dinamike lidhet me shpejtesine e lëvizjes së ujit. Çdo njësi e ujit mund të bëj sasi pune të barabartë Peshen X Kokën. • Fuqia në dispozicion nga uji në rënie mund të llogaritet nga norma e rrjedhjes dhe dendësise se ujit, lartësia e rënies, dhe përshpejtimin lokal për shkak të gravitetit. Në njësine SI, fuqia është: është fuqia në Wat është efikasiteti ne përmasa të turbinës eshte densiteti i ujit në kilogram për metër kub është rrjedha në metër kub për sekondë është nxitimi për shkak të gravitetit është diferenca në lartësi në mes të hyrjes dhe daljes
 8. 8. Hidrocentralet e Shqiperise
 9. 9. Renditja Emri Shteti Lumi Kapaciteti (MW) Prodhimi vjetor i energjisë elektrike (TW-ore) Vitet e ndertimit Zona e permbytur (km²) 1 Three Gorges Dam Kin Yangtze 22,500 98.1 2003/2012 632 2 Itaipu Dam Brazil Paraguaj Paraná 14,000 98.6 1984/1991, 2003 1,350 3 Xiluodu China Jinsha 13,860 2014 4 Guri Venezuela Caroní 10,235 53.41 1978, 1986 4,250 5 Tucuruí Brazil Tocantins 8,370 41.43 1984 3,014 6 Grand Coulee SHBA Columbia 6,809 20 1942/1950, 1973, 1975/1980, 1984/1985 324 7 Xiangjiaba Kinë Jinsha 6,448 2014 8 Longtan Dam Kinë Hongshui 6,426 18.7 2007/2009 9 Sayano– Shushensk aya Rusia Yenisei 6,400 26.8 1985/1989, 2010/2014 621 10 Krasnoyars k Rusia Yenisei 6,000 15 1972 2,000
 10. 10. Dizajni i Hidrocentraleve • Rrjedha e ujit në një lumë mund të ndryshojë shumë nga sezoni në sezon. Zhvillimi i hidroenergjise kërkon analizën e regjistrimeve të rrjedhës, nganjëherë duhen dekada, për të vlerësuar furnizimin të qëndrueshëm të energjisë vjetore. Digat dhe rezervuarët sigurojnë një burim më të besueshëm të fuqise duke zbutur ndryshimet sezonale në rrjedhjen e ujit. Megjithatë rezervuarët kane ndikim të rëndësishëm në mjedis. Dizajni i digave duhet të llogarisë për më të keq, "përmbytje maksimale të mundshme ", që mund të pritet në vend; një kanal shkarkimi është përfshirë shpesh për të anashkaluar flukset e përmbytjeve rreth digës. Një kompjuter model i basenit hidraulik dhe reshjeve të borës dhe të të dhënave janë përdorur për të parashikuar përmbytjet maksimale.

×