Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige
Anzeige

DESPRE TOLERANTA,STEREOTIPURI ȘI PREJUDECĂȚI

 1. DESPRE TOLERANTA , STEREOTIPURI IȘ PREJUDECĂ IȚ
 2. Definitie : TOLERANŢA înseamnă cunoasterea, recunoasterea si acceptarea modului de a fi,al persoanelor si grupurilor. Toleranta nu inseamna renuntare la valori,ci respectarea valorilor morale si a demnitatii umane,respectarea drepturilor omului.
 3. Atitudinea toleranta presupune inlaturarea sau depasirea prejudecatilor si a stereotipiilor care conduc la discriminare. Toleranţa ca atitudine:  -   la nive lul indiviz ilo r:fiecare persoana are un stil propriu de viata,se imbraca intr-un anumit fel,prefera un anumit tip de literatura,muzica,are anumite credinte care ii determina optiunile de manifestare in viata sociala. Toleranţa cere să acceptăm diferenţele individuale, oricât de diferite ar fi de propriile noastre valori.  -la nive lul so cie t ii:ăţ Acceptarea diversitatii.Acest lucru presupune:   ~să nu considerăm că cei care au opinii diferite sunt duşmanii noştrii;  ~să acceptăm că, uneori, opiniile noastre pot fi greşite;
 4. In 1995,UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie pt ua Internationala a olerantei
 5. Acceptarea diferentelor  Acceptarea diferentelor NU inseamna renuntarea la opiniile si convingerile noastre,ci presupune exprimarea acestora in asa fel incat sa nu fie incalcat dreptul celorlalti de a-si exprima opiniile si convingerile. Pe de alta parte NU putem accepta in numele tolerantei abateri de la valorile morale sau incalcarea demnitatii umane.NU putem fi indulgenti din exces de toleranta sa acceptam distrugerea unor bunuri sau furtul pentru ca ar fi vorba de persoane cu un alt mod de viata.
 6. înseamnă lipsa de respect fata de credintele si obiceiurile celorlalti. Cel mai adesea intoleranta se manifesta în raport cu: - rasa; - credinţele religioase; - opţiuni politice; - sex opus sau diferite practici sexuale. Intoleranta
 7. Cauze ale discriminarii: Prejudecata-Părere, idee preconcepută,(adesea eronată) pe care şi-o face cineva asupra unui lucru, adoptată, de obicei,fără cunoaşterea directă a faptelor ; Stereotipia -Extinderea unei prejudecăţi la toată clasa din care face parte un individ sau obiect Stereotip-conceptie,imagine sau reprezentare lipsita de nuante care,in timp, s-a standardizat si insusit in mentalitatea oamenilor. Forme ale prejudecatilor: Rasism-ura fata de alta rasa,tratament preferential al unei rase fata de cealalta. Antisemitism-ostilitate fata de evrei.’’Solutia finala”proiectul lui Hitler de a extermina evreii din intreaga lume. Sexism-ideea ca un sex este superior celuilalt.Sexismul este una din cele mai raspandite prejudecati care consta in ideea ca femeile sunt inferioare barbatului. Xenofobia-atitudine de respingere,teama sau ura fata de tot ceea ce este strain Nationalismul sovin-Sovinismul inseamna afirmarea superioritatii unei natiuni asupra alteia,cu tenta discriminatorie fata de celelalte.
 8. In Romania, Ziua de 21 martie a fost declarata „Ziua impotriva discriminarii rasiale" inca din 1966, iar tara nostra este semnatara a celor mai importante documente in materie de drepturile omului si discriminare. Si totusi Romania are o mare problema in ceea ce priveste discriminarea etnica.Sunt numeroase cazuri de discriminare a copiilor de etnie rroma. TOLERANTA inseamna schimbarea atitudinii fata de persoanele de alta etnie decat voi. Discriminare rasiala si etnica
 9. Lumea in care traim se confrunta cu: cresterea alarmanta a violentei, terorismului, xenofobiei, nationalismului agresiv, rasismului, antisemitismului, excluderii, marginalizarii si discriminarii in privinta minoritatilor nationale, etnice, religioase ,imigrantilor si grupurilor vulnerabile ale societatilor, cit si sporirea actelor de violenta si intimidare comise contra persoanelor si orice comportament care ameninta consolidarea democratiei si care creaza atat de multe obstacole reale in calea convietuirii in mod normal intre oameni. Acest aspect al realitatii cotidiene a dus la necesitatea unei uniri intre popoare de a organiza anual actiuni si programe speciale in scopul difuzarii mesajului tolerantei printre cetatenii lor.
 10. Fiti toleranti cu persoanele diferite de voi!!!
 11. Responsabilitatea Statelor este de a incuraja respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale pentru toti oamenii fara deosebire de rasa, sex, limba, origine nationala, religie si de a combate intoleranta.Trebuie sa se ia toate masurile necesare pentru promovarea tolerantei in societatea noastra, toleranta nefiind numai un principiu,dar si o conditie necesara progresului economic si social al tuturor natiunilor.
 12. Exista un singur lucru care nu poate fi tolerat si anume intoleranta
Anzeige