Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

SEO курс 2014, лекция 4: Техническа оптимизация, част 2

SEO курс 2014, лекция 4: Техническа оптимизация, част 2

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

SEO курс 2014, лекция 4: Техническа оптимизация, част 2

 1. 1. SEO курс Лекция 4 Техническа оптимизация, част 2 Лили Грозева allviaweb.com
 2. 2. Техническата страна на двойното съдържание, част 2
 3. 3. 4.10 Продукти с подобни имена Такива случаи се срещат най-често при електронните магазини. Има няколко продукта с напълно идентични имена и с подобни адреси, еднакви titles, и ако няма друго индексеруемо съдържание на страницата Google ще ги счете за еднакви. Например: http://www.etsy.com/listing/91697468/red-infinity-scarf http://www.etsy.com/listing/89808439/red-infinity-scarf трябва да се добави идентификатор (производител, цвят, материя и тн) + да се добави различен body text.
 4. 4. 4.11 Географски базирано При туристическите сайтове се среща често двойно съдържание в заглавията, защото има много градове с еднакви имена, но в различни държави. Например Cambridge, UK и Cambridge, MA, USA. Отново, ако останалата част от съдържанието е представена недостъпно за търсачките или липсва, Google ще ги счете за дубликатни. Решението е да сте възможно най-описателни в title и body text + да използвате технологии които Google чете свободно за да представите това съдържание.
 5. 5. Скорост за зареждане на страниците
 6. 6. 5.1 защо е важно? ● защото е ранкинг фактор при Google, ако всичко друго им е еднакво, по-бърз сайт би се позиционирал по-добре ● доказано е, че потребителите купуват повече, и взаимодействат повече със съдържанието на по-бързо зареждащи се сайтове ● при по-големите сайтове, Googlebot кролира толкова страници, колкото му позволява лимита от страници за кролиране на сайт, но ако сайта ви отговаря по-бързо, ще кролира повече.
 7. 7. 5.2 как да измерим скоростта за зареждане на страниците? ● Time to First Byte: това е времето, за което се получава отговор от сървъра. То е най-лесно за измерване, но най- малко полезно за потребителите и за Googlebot. Можете да го измерите с WebsitePulse. ● Total Download Time: включва първоначалният отговор от сървъра и представлява времето, което се отнема за даунлоуд на всички ресурси на страницата (картинки, JavaScript и тн). До голяма степен зависи от работата на сървъра и е много важна метрика за Googlebot. Можете да го измерите с YSlow.
 8. 8. 5.2 как да измерим скоростта за зареждане на страниците? ● Total Time To Render: Включва горните две, но и разполагането/рендирането (освен даунлоуда) на всички ресурси в страницата. По-сложните JavaScript кодове и асинхронни приложения като AJAX обикновено забавят това време. Това време е най-трудно за измерване, тъй като в много голяма степен зависи от потребителя - от нейния компютър и браузър, но и е най-важната мярка, защото е силно обвързана с потребителското преживяване. Най-лесно се анализира, чрез статистиките в Analytics, тъй като там те се засичат по подразбиране.
 9. 9. Карти на сайта и RSS емисии
 10. 10. 6.1 какво са карти на сайта и RSS емисии? Картите на сайта помагат на Google да видят каква е структурата на уебсайта и кои са важните уеб адреси в нея RSS емисиите са начин да се синдикира свежото съдържание на блога ви и да се достави до читателите ви веднага щом се публикува.
 11. 11. 6.2 XML карти XML картите използват програмния език eXtensible Markup Language (XML). На тях може да се гледа като на ръководство за сайта ви. С тях уеб разработчиците организират адресите на сайта и ги приоритизират за търсачките. Често търсачките ги използват за да намерят ново съдържание.
 12. 12. 6.3 XML карти (форматиране) Всяка карта на сайта започва с този ред код: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> < urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> Всеки запис в картата съдържа: < url> < loc>http://www.domain.com/</loc> < lastmod>2012-01-01</lastmod> < changefreq>monthly</changefreq> < priority>1.0</priority> </url> Всяка карта завършва така: </urlset>
 13. 13. 6.4 XML карти (създаване) Сайтмап можете да създадете с различни инструменти, най-популярни са: GsiteCrawler IntelliMapper Картите могат да се създават и ръчно, но е излишно за малки сайтове. За повече информация можете да разгледате sitemaps.org.
 14. 14. 6.5 XML карти (деклариране на търсачките) След като се създаде картата, трябва да се окаже адреса й. В платформата Google Webmaster tools, картата се добавя както в /sitemaps така и в robots.txt, с такъв синтаксис: Sitemap: http://www.domain.com/sitemap.xml Не е задължително картите на сайта да се казват sitemap.xml, при големите сайтове те могат да са повече, но да отговарят на: ● макс 50 000 адреса ● макс 5MB разархивиран файл
 15. 15. 6.6 XML карти (мръсни карти) Мръсни са карти, които съдържат повече от 1% от такива адреси: ● адрес, който се пренасочва с 301 към друг ● адрес, който връща 404 ● адрес, който връща 500 Всички адреси в картата, трябва да са на работещи ландинг страници. Можете да проверите картата си за мръсотия с Map Broker.
 16. 16. 6.6 RSS емисии (най-добри практики) RSS (Real Simple Syndication) от доста време е един от най- добрите начини за разпространение на съдържание. Чрез RSS емисии, потребителите могат да се абонират за съдържанието на даден сайт. Най-големият проблем с RSS е да се забрани индексацията им, каквото е желанието и на Google: ● сложете nofollow атрибут на линка към RSS абонамента ● добавете в robots.txt: Disallow: */feed
 17. 17. Най-често срещани грешки
 18. 18. 7.1 блокиране на сайта с robots.txt Най-често срещана грешка е да се забрани индексирането на страниците от сайта в robots.txt така: Disallow: /
 19. 19. 7.2 блокиране на страници с meta-robots По същият начин е възможно да блокирате една или повече страници с meta-robots: meta-robots=”noindex, nofollow”
 20. 20. 7.3 грешки с rel=canonical Най-често срещаните грешки са: 1. повече от един таг на страница 2. всеки каноничен таг сочи към началната страница Какво да проверите: 1. проверете сорса на страницата (CTRL+U за Chrome, CMD+U за Mac) 2. търсете “canonical”, (ако го намерите повече от веднъж, имате проблем)
 21. 21. 7.4 двойни пренасочвания 301 най-стар адрес стар адрес нов най-стар адрес стар адрес нов
 22. 22. 7.4 преместване на адреси (302 с/у 301) При местене на уебсайт, програмистите могат да използват 302 наместо 301. Това е грешка по две причини: ● дава сигнал на ботовете, че уебсайта е временно преместен ● не се пренася PageRank и следователно позициите и трафика падат
 23. 23. 7.5 нестатични адреси Най-често се случва, когато се използват параметри за конкретен потребител или сесия. Тогава може да се генерира огромно количество двойно съдържание, особено при много големи сайтове. По тази причина се препоръчва, винаги когато е възможно, да се използват статични адреси, вместо такива с параметри. Ако не могат да се избегнат параметрите, трябва да се използва rel=canonical за да се уточни коя е предпочитаната за индексиране версия.
 24. 24. 7.6 невалидни страници, които не са 404 Понякога не се използват правилните статус кодове за страници които вече не са налични. Това се отнася особено за страници, които са трайно отстранени и трябва да връщат 404. В този случай, най-добре е да се допитате до опитен системен администратор.
 25. 25. 7.7 липсва XML sitemap За сайтове с повече от 1000 адреса те са силно препоръчителни. За да проверите дали даден сайт използва sitemap, можете да направите следното: ● проверете дали има заложена таква карта в robots.txt ● направете търсене site:website.com inurl:sitemap.xml Ако няма резултати 99% такава карта няма.
 26. 26. Технологии и инструменти, които трябва да познавате
 27. 27. Google Chrome (Inspect функционалност) Върши добра работа за ревю на сорс кода на страницата. За да я използвате, натиснете върху страницата с десен бутон и изберете "inspect element." Firebug Върши подобна работа като горното, има го и като плъгин за Firefox SEObook Toolbar Също плъгин за Firefox с много функционалности вградени в него. 1. акцентира върху конкретни елементи с highlight 2. прави преглед на кашето 3. преглежда Page Rank
 28. 28. Moz Toolbar Плъгин и за FireFox и за Chrome, който дава информация за авторитета на сайта на ниво домейн и страница, както и бърз достъп до инструментите на Moz. Промяна на User Agent Също плъгини за FireFox и Chrome, които позволяват да промените user agent на Googlebot. Web Developer Toolbar Практически почти всички видове проверки на ниво ползваемост, достъпност и дори дизайн.
 29. 29. Screaming Frog Софтуер, който обхожда сайта и подготвя отчет за всяка страница, включително статус код, линкове към страницата, големина, заглавие и др. Има платена и безплатна версия. Xenu Софтуер, подобен на горния, но с по-малко функционалности. Напълно безплатен и няма ограничение за броя индексирани страници. Microsoft IIS SEO toolkit Още един инструмент който дава информация за обхождането, като например нивото на вложеност на страницата.
 30. 30. Упражнения § Дискусия
 31. 31. 1. Намерете всички индексирани страници на даден домейн като използвате site: 2. Емулирайте Googlebot и разгледайте сайт на Flash, какво виждате и какво не? 3. Намерете уебсайт, който използва едновременно noindex и nofollow таг 4. Използвайте инструмента на SEOconsultants.com за да разгледате статус кодовете на www.apple.com и http: //apple.com 5. Кога бихте използвали 302 пренасочване? 6. Дайте пример за поддомейн на домейна www.domain.com 7. Дайте два примера за едно и също търсене - веднъж когато адреса е с тирета и веднъж, когато не е. Кой би се позиционирал по-високо?
 32. 32. 8. Намерете мобилен сайт, който използва rel=canonical таг. Опитайте се да намерите същото съдържание на десктоп версията. 9. Отворете популярен новинарски сайт и вижте дали принт версиите му използват rel=canonical. 10. Намерете уебсайт, който използва responsive design. Какви са предимствата на тези сайтове? 11. Използвайте site speed инструмента на Google за да анализирате времето за зареждане на страниците на произволен уебсайт. 12. Сравнете скоростите за зареждане на сайтовете на двама директни конкурента. Сравнете дали резултата се отразява на позиционирането им.
 33. 33. 13. Намерете пример за XML карта като използвате следните оператори site:domain.com inurl:sitemap.xml 14. Намерете примерна HTML карта. 15. Намерете уебсайт с 302 пренасочване. Според вас в този случай правилно ли е използвано? 16. Представете си, че трябва да преместите уебсайта си на нов домейн. Защо би било лоша идея да пренасочите всичките си стари страници към новата си начална страница? 17. Инсталирайте си Moz Toolbar и сравнете DA стойностите на 10 сайта от резултатите за думата “нови лаптопи” в Google. 18. Инсталирайте си безплатната версия на Screaming Frog и анализирайте изходящите линкове от произволен домейн.
 34. 34. 19. Кои са двата основни начина, които търсачките използват за да намерят ново или обновено съдържание? 20. Назовете поне две технологии, които създават проблеми на търсачките при обхождането. 21. Кои са двата основни начина да проверите колко индексирани страници има даден домейн? 22. Как се нарича файла, който можете да публикувате в основната директория на сайта си, и в който казвате на търсачките кои папки може да обхожда и кои не? 23. Каква е разликата между 301 и 302 пренасочване? Ако тези въпроси ви звучат познато, не е случайно ;)

×