Anzeige

30 anys Internet : Problemes i solucions

Conferenciante, Profesora, psicóloga social, Ac. El caparazón, UOC, UPF, Inesdi, AAPP (Social Media - Educación 2.0) um Academia El caparazon (Social media avanzado, psicología)
25. Jan 2020
Anzeige

Más contenido relacionado

Presentaciones para ti(20)

Similar a 30 anys Internet : Problemes i solucions(20)

Anzeige

Más de Dolors Reig (el caparazón)(20)

Anzeige

30 anys Internet : Problemes i solucions

 1. Internet 25 anys després (hi ha esperança?) Problemes... i solucions :) Barcelona, 27 gener 2020 Dolors Reig, Psicòloga social El caparazón (dreig.eu)
 2. POSTDIGITALISME Gràcies al seu disseny obert, avui TOT és a Internet Tim Berners Lee, moment de compromís de la web
 3. “Se trata apenas de un gran "juego" de individualidades en el que la batalla por una nueva verdad aún espera su época de equilibrio y madurez” Tensió entre interessos comercials, de poder, i valors més positius de l´ esser humà. Tensió Hobbes – Rousseau cada cop més equilibrada, micropoders, cada cop menys versions úniques i oficials de poders únics. Qualsevol humanista estima la tecnologia, feta per humans. Qualsevol humanista té por de la deshumanització (o la victòria del pitjor dels essers humans)
 4. Infància innocent - Ingènua Adolescència esbojarrada actual Maduresa: Consciència dels problemes i recerca de sol.lucions.
 5. 1. Bombolles informatives (Echo chambers) ● La saturació les afavoreix (Sobrecàrrega i prejudici, Huxley, Un món feliç (Cuellilargo :)) ● Esbiaix de confirmació – 65% del que s´adhereix a la nostra narrativa (persones difonen més noticies falses que bots).
 6. EDUCACIÓ Exemple, Twitter permet des de fa un temps seguir Tòpics. Altres eines igual: Seguir tòpics i no persones.
 7. 2. Trashtubing (Interessos comercials - Algoritmes, Adolescència, Aborregament )
 8. Goldtubing (Gold Instagraming) (Proactivitat en la creació. Educadors i joves, nova blogosfera) El temps de visualització de clips educatius QUADRIPLICA el dels videos d´animals. La recerca d´informació és un dels tres principals motius pels quals els usuaris veuen videos de YouTube. “El aprendizaje es algo más que una tendencia: es un rasgo distintivo de YouTube”. La plataforma registra 500 mil.lions de visites relacionades amb contingut educatiu cada dia Cada día es comparteixen 1 mil.lió de clips relacionats amb educació. . Think with Google, Malik Ducard, director de Family and Learning en YouTube (2017) YouTube. Datos internos, global, 2016 / 2017. https://www.youtube .com/c/cuellilargo
 9. 3. Sociabilitat real, desconnexió . “Acostumbrados a la conexión permanente, al flujo constante de la información, del entretenimiento, prestamos atención a lo que nos interesa, y cuando deja de atraernos, recurrimos al “phubbing”, a mantener el contacto visual mientras se ignora a la persona que se tiene al frente para concentrarse con la telefonía móvil. Estamos permanentemente en otra parte.” (Turkle, entre altres Tecno - crítics)
 10. WEB2.0: Societat augmentada
 11. SOCIAL MEDIA DETOX https://exposureninja.com/blog/cutting-back-social-media
 12. Privacitat Salut mental
 13. 4. Fakes - Deepfakes
 14. Tot i que les xarxes de vegades avisen….. (FB)…. 168 clips, meitat fakes, avaluats per 100 voluntaris per determinar si veritat o sintetitzat: Els videos d´ IA van ser etiquetats com a reals en el 55% de les ocasions, els vídeos reals van ser marcats com a tal el 70,1% de les vegades. POST-VERITAT (era Trump): Informació no basada en fets objectius sino en un contexte que es refereix a les emocions, creences o desitjos del públic. Imagen de una performance en Brasil que Vox comparte para defender el 'pin parental'. Biblioteca de NY, Orgull LGTB 2018
 15. ESTUDI MIT – SCIENCE (2018) a Twitter degut a l´augment dels extremismes i manipulació de processos electorals a EEUU, Alemanya, França, Regne Unit i Espanya: Les notícies falses es difonen més lluny, més ràpid i més profunda i ampliament, sobretot si són polítiques: més 70% de retwitts les notícies falses que les reals Esbiaix de confirmació Credibilitat dels petits Influencers Emoció i prejudici .
 16. 5. Interessos comercials -privacitat: perdut el tema dades Aplicació per a FB que va recopilar dades del 15% de la población de EE.UU (50 mil.lions) venuts a l´empresa per després manipular votants.
 17. Etica de les xarxes socials A l´octubre de 2019, centenars de treballadors de FB enviaven una carta a Zuckerberg, criticant la decisió de no controlar el que es diu a la plataforma. “La lliure expressió i l´expressió pagada no són el mateix”, deia la carta. Estudi MIT Twitter, Facebook no cedeix dades per estudis.
 18. I A LA CULTURA. POST-VERITAT (era Trump): Informació no basada en fets objectius sino en un contexte que es refereix a les emocions, creences o desitjos del públic.
 19. 1,000 ordinadors més una dotzena de màquines executant xips gràfics especialitzats i fent intensos càlculs durant diversos mesos: 2.8 gigawatt-hores d´electricitat, similars al resultat de tres plantes nuclears durant una hora. 6. MEDI AMBIENT OpenAI de San Francisco, 2019
 20. Promesa blockchain (Steven Johnson) William Gibson, “El futur ja és aquí, però distribuït de forma desigual“
 21. Promesa Solid (Berners Lee, MIT, Inrupt) “Es la forma en que evolucionem la web per tal de restablir l´equilibri, donant-nos a cadascun el control total de les dades personals o no, d´una manera revolucionària.”
 22. RegulacióDEEP FAKES prohibits sense avisar a xina. Privacitat EEUU, 2020 eleccions European Union general data privacy regulation COPPA, nova llei de regulació de la monetització de continguts infantils Més probablement…. Web Foundation is working with governments, companies and citizens to build a new Contract for the Web. Governments must translate laws and regulations for the digital age. They must ensure markets remain competitive, innovative and open. And they have a responsibility to protect people’s rights and freedoms online. We need open web champions within government — civil servants and elected officials who will take action when private sector interests threaten the public good and who will stand up to protect the open web.
 23. GEN GRETA :) Sobretot EDUCACIÓ (i ocasió)
 24. ● CULTA ● BASADA EN VALORS ● CREATIVA (Gen Youtube) Participació CRÍTICA / INDEPENDENT
 25. Desconnexió entre els entorns de joves i adults (nàufrags digitals) SUBCOMPETÈNCIES TEP: -Soledat necessària (autoconeixement, creativitat, etc. ….) -Demora de la recompensa (Competència autolúdica) -De la insensibilitat a l´activisme.
 26. No només econòmic També capital social. ● Intel.ligència col.lectiva només si independència de criteri Suroviecki: “Si els exèrcits de formigues donen voltes i es perden, comencen a seguir una regla simple: fes el que fa la formiga davant teu. Al final les formigues perdudes acaben fent cercles inmensos” Impacte videos Florida (2018). Gatets en lloc de fotos de cadàvers Atemptats Rambles Barcelona (2017).
 27. GRÀCIES Dolors Reig, Psicóloga social, El caparazón (dreig.eu)
Anzeige