Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
Sekularisme
Sekularisme
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 35 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Diashows für Sie (20)

Andere mochten auch (20)

Anzeige

Ähnlich wie Sekularisme (20)

Anzeige

Aktuellste (20)

Sekularisme

 1. 1. Disampaikan oleh; Awg Abu Zar Abdullah (06B0806) Mohd Hilmy Baihaqy Yussof (07B2707) Hari Rabu; 25 Syawal 143H/14 Oktober 2009M
 2. 2.  Istilah ‘sekularisme’ mula digunakan di United Kingdom oleh seorang penulis bernama George Holyoake pada tahun 1846.  Walaupun istilah ini baru, namun fahaman dan cara pemikiran sebegini sudah lama menapak dalam sejarah manusia  Dalam kamus dewan; Faham(doktrin, pendirian dsb) yang menolak nilai-nilai keagamaan dalam ehidupan sosial manusia. Doktrin; prinsip atau epercayaan yang dianggap benar dan satu-satunya yang dapat diterima.
 3. 3.  Holyoake berpegang kepada prinsip bahawa sekularisme dan etika sekular tidak harus menunjukkan minat terhadap persoalan keagamaan (agama itu tidak penting)  Sekurasime ini juga merupakan satu ideology (fahaman).  Fahaman ini lahir daripada golongan pekerja di Eropah yang tidak puas hati dengan pemerintahan gereja.  Lalu memisahkan bidang kuasa gereja dan pemerintahan untuk mencapai matlamat mereka.  Matlamat mereka tidak lari daripada hawa nafsu mereka dan memenuhi kehendak mereka semata-mata tanpa menghiraukan perkara lain.  Islam menolak sekularisme kerana penyelewengan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin mereka.
 4. 4. 1. Memperbaiki kehidupan dengan kebendaan 2. Sains adalah panduan hidup bagi manusia 3. Apa sahaja yang baik adalah baik untuk dilakukan, samaada wujud kebaikan atau tidak, kebaikan yang wujud, dalam kehidupan yang baik, dan adalah baik untuk mencari kebaikan tersebut.
 5. 5. Ekonomi Kesan Sekularisme Politik Pendidikan
 6. 6.  Sekularisme bukan setakat menghalalkan pekara yang haram, malah menyediakan berbagai peluang supaya kemungkaran dan maksiat terus berkembang dan berleluasa.  Mereka menyediakan tempat-tempat khas untuk mengadakan kegiatan maksiat.  Alasan mereka perkara sebegini boleh mendatangkan kemajuan dan kepesatan ekonomi negara.  Fahaman ini mengaburi mata umat Islam dengan kehebatan nikmat di dunia.
 7. 7.  Firman Allah SWT; Wahai orang-orang yang beriman bertaqwalah kamu kepada Allah dan tinggalkan apa yang tinggal daripada riba jika kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya.  Perkara manghalalkan yang diharamkan oleh Allah merupakan satu kekufuran.  Sekularisme jelas bertentangan dengan Islam, dasar dan pelaksanaan.
 8. 8.  Dari segi politik begitu ketara.  Kuasa yang telah diamanahkan oleh Allah disalahgunakan kepada pihak tertentu malah dipesongkan mengikut acuan sendiri demi kepentingan masing-masing.  Sekularisme menghapuskan syariat Islam dari pemerintahan dan menjadikan undang-undang yang memerintah lari dari ajaran Allah.  Walhal, corak pemerintahan yang diajar oleh Allah merupakan yang terbaik.
 9. 9.  Sistem yang dibawa oleh agama Islam merupakan satu sistem yang mampu membawa penganutnya menjadi insan rabbani dan kamil.  Namun sekkarang, sistem pendidikan tercemar hingga membuat manusia lupa kepada Allah.  Penyelewengan fakta dalam ssejaran Islam, mengagung-agungkan saintis barat.  Cerita-cerita sebegini disebarkan kemudian meracuni pemikiran manusia.
 10. 10.  Membataskan metodologi ilmu kepada pancaindera manusia yang lima sahaja;  Membataskan alam wujud hanya kepada yang dapat dikesan oleh pancaindera;  Menyandarkan bukti materialistik dalam penemuan ujikaji sains;  Memandang hukum alam adalah dikawal oleh hukum tetap seperti mengatakan bumi beredar disebabkan adanya magnet dan menafikan adanya kuasa tuhan.
 11. 11. NASIONALISME  Fahaman ini meniupkan semangat kebangsaan dan Islam tidak menjadi asas kepada kesetiaan, ketaatan dan kasih sayang.  Tetapi bangsa dan negara menjadi asas dan kecintaan serta permusuhan.  Fahaman ini berpendapat bahawa tumpuan utama bagi ikatan politik adalah terletak kepada bangsa.  Fahaman ini lahir kerana sejarah perjuangan yang berlaku di Eropah.  Perjuangan masyarakat barat untuk membebaskan negara- negara mereka daripada tekanan pentadbiran dan kezaliman kuasa gereja.
 12. 12.  Fahaman ini untuk memperjuangkan hak kebebasan berekonomi tanpa batasan.  Kesannya, wujud golongan yang kaya semakin kaya dan yang miskin bertambah miskin.  Menyebabkan manusia menjadi rosak, moral dan akhlak mereka runtuh.  Penindasan dikalangan manusia juga berlaku.
 13. 13. SOSIALISME  Fahaman ini bertujuan untuk memperjuangkan nasib dan hak kesamarataan orang bawahan terutama golongan buruh.  Walaupun nampak adil, namun ini melanggari fitrah kerana pekerja yang malas diberikan jumlah gaji yang sama dengan mereka yang rajin. KOMMUNISME  Fahaman ini menafikan hak mencari harta bagi yang mampu sebaliknya harta seseorang diagihkan kepada orang lain tanpa usaha golongan yang menerima itu.
 14. 14.  Mustafa Kamal Ataturk yang diberi gelaran al-Ghazi (orang yang memerangi).  Perkataan Ataturk bermakna bapa orang Turki.  Ataturk ialah orang yang bertanggungjawab meruntuhkan Khilafah Islam -Turki pada tahun 1343H (1924M).
 15. 15.  Sesungguhnya pembubaran Sistem Khilafah Islamiah merupakan titik tolak dalam urutan strategi yang didokong oleh Ataturk demi untuk memisahkan agama Islam daripada sistem pemerintahan di Turki dan meminggirkan Islam daripada aspek kehidupan.  Ataturk melarang pakaian-pakaian Islam sebaliknya mewajibkan pemakaian fesyen-fesyen Barat.  Dalam tempoh beberapa tahun sahaja, dia telah berjaya menghapuskan perayaan Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidil-adha serta melarang orang Islam mengerjakan Ibadah Haji.
 16. 16.  Turut menghapuskan penggunaan huruf-huruf Arab dalam penulisan dan menukarkannya kepada huruf Latin.  Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.  Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tali leher dan topi(sesuai dengan kehendak barat).  Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai.  Dia sendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yang pertama di Ankara.
 17. 17.  Pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden.“  Menggalakkan minum arak secara terbuka.  Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.  Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.  Mengambil arkitek- arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki.  Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya di seluruh bandar Turki.
 18. 18.  Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.  Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.  Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.  Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.  Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.  Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.  Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam.  Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.
 19. 19. Pendidikan dikenali sebagai tarbiah dalam Bahasa Arab. Menurut al-Baidhawi tarbiah bererti :  “Pendidikan ialah menyampaikan sesuatu secara tahap demi tahap menuju kesempurnaan.”
 20. 20.  Perkataan “Ta'lim” digunakan sesuai dengan firman Allah yang bermaksud : "Dan dia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya. Kemudian ditunjukkannya kepada-Ku semua nama-nama benda ini jika kamu golongan yang benar." (Al-Quran, Al-Baqarah : 31)
 21. 21.  Kata ta'dib juga dipergunakan untuk pendidikan, sabda Rasulullah s.a.w.: Allah sendiri yang telah mendidikku, oleh kerana itulah aku mendapat pendidikan yang paling sempurna.
 22. 22. 1. Yusof Al-Qardhawi (1982) mendefinisikan pendidikan Islam sebagai proses pendidikan yang mencakupi keseluruhan hidup termasuk akal dan hati, rohani, jasmani, akhlak dan tingkah laku. Kerana tujuannya ialah untuk menyediakan manusia bagi menghadapi hidup, baik dalam keadaan senang atau susah, dalam keadaan damai atau perang, di samping menyediakan mereka untuk menghadapi kebaikan dan kejahatannya, kemanisan dan kepahitan.
 23. 23. 2. Al-Tamimi, (1985) sesuatu proses yang mampu memperbaiki kehidupan dan mewujudkan keseimbangan peribadi seseorang insan. Islam mempunyai ciri-ciri keimanan, akhlak dan ilmu. Sekiranya ciri- ciri itu tidak ada, maka pendidikan tidak membawa erti yang sebenar, kerana ciri- ciri tersebut merupakan asas untuk mendapat kejayaan dan kemenangan dalam kehidupan.
 24. 24. Sumber pendidikan Islam ialah Al Quran dan Sunnah Rasulullah SAW s.a.w.
 25. 25.  Nahlawi (1985) menegaskan bahawa matlamat terpenting Al-Quran ialah mendidik manusia supaya mengabdikan dirinya kepada Allah (swt). Untuk ini, Al-Quran menggariskan matlamat yang antara lainnya : 1. Mendidik akal supaya berfikir dan mengambil pengiktibaran. 2. Pendidikan akhlak supaya manusia beristiqamah dengannya, tenang serta mengambil petunjuk dengan syariatnya. 3. Mendidik hati dan perasaan supaya tunduk hati dan halus perasaanya.
 26. 26. "Dan kami tiadalah menurunkan kepadamu al-kitab (Al- Quran) ini, melainkan agar kamu dapat menjelaskan kepada mereka apa yang mereka perselisihkan itu, dan untuk menjadi petunjuk dan rahmat bagi kaum yang beriman." ( An Nahl : 64 )
 27. 27.  Didasarkan atas Al-Quran & Sunnah.  Didasarkan atas fahaman Akal,  Bertuhankan Allah pada setiap masa dan Pendapat, Fikiran, Idea serta Ideologi. tempat.  Bertuhankan Akal, Nafsu dan 'Azazil  Berteraskan pada Rohani dan Jasmani serta Dunia(Kebendaan). dalam erti kata Rohani menguasai Jasmani.  Berteraskan pada Jasmani(kebendaan)  Melahirkan masyarakat yang berhemah semata-mata - menjadikanJasmani tinggi serta berakhlak mulia- Iman dan mengusai Ruhani. Taat.  Melahirkan masyarakat yang rosak  Melahirkan insan yang bertaqwa serta akhlaknya, punah-ranah sistem berkualiti Keimanan dan Keta'atannya. kemasyarakatannya, kebudayaannya dan yangseumpamanya.  Melahirkan manusia yang Kufur, Pasiq, Maksiat, Zalim.
 28. 28. Pendidikan Islam. Pendidikan sekular.  Melahirkan masyarakat Jahiliah -  Melahir dan mewujudkan Insan alim keduniaan - tapi tidakkenal yang 'Advanced' dari segi akan Allah dan Rasul-Nya penghayatan amalannya - Iman, sepertimana Abu Jahal mengenal Islam & Ihsan Rasulullah s.a.w.  Lahir sifat-sifat Mahmudah seperti  Mengagungkan kehidupan duniawi kina'ah, syukur, redha, yakni kasihkan dunia dan cintakan sabar,kasihkan Allah dan Rasul- kebendaan yang palsu dan bersifat Nya dan lain-lain sifat terpuji. sementara serta mengabaikan kehidupan akhirat seolah-olah ia  Melahirkan Insan yang memiliki tidak akan mati. Jiwa Jihad yang tulen yang  Lahir sifat-sifat Mazmumah seperti sanggupmenjual dirinya, hartanya tamak, haloba, rakus, cintakan dan nyawanya demi kerana Allah dunia, sombong dan sebagainya. danRasul-Nya.  Melahirkan insan yang dayus ke medan jihad kerana khuatir akan mati kerana sayangkan harta dan bimbang kehilangan nikmat kehidupan di dunia.
 29. 29.  Akan timbulnya budaya kurang sihat seperti hedonism.  Lahir pemimpin yang mengamalkan budaya barat.  Akan menjejaskan akidah masyarakat Islam.  Budaya dan pemikiran umat Islam akan terjejas.
 30. 30. 1) Ibu bapa wajib mengajar anak-anak mereka tentang ajaran Islam. 2) Ibu bapa wajib menghantar anak-anak mereka untuk mengikuti pengajian agama. 3) Institusi-institusi kerajaan mahupun NGO mestilah mengadakan aktiviti-aktiviti kerohanian untuk mendidik masyarakat tentang kefahaman Islam. 4) Pemimpin Negara Islam mesti mengajak rakyatnya untuk mengamalkan kehidupan Islam yang syumul.
 31. 31. 1) Mewajibkan pendidikan sekolah agama di waktu petang. 2) Menjadikan “ Melayu Islam Diraja (MIB)” sebagai falsafah negara. 3) Menjadikan Negara Brunei Darussalam sebagai “negara Zikir”. 4) Di dalam SPN 21 pelajaran Ugama Islam dijadikan sebagai “compulsory core subjects”.
 32. 32. Kita tidak boleh lari daripada pendidikan barat, yang kita boleh lakukan adalah untuk mempertahankan dan memperkembangkan nilai-nilai murni yang di ajar oleh agama Islam kepada kita.
 33. 33. Sesi soal jawab….. percambahan minda…

×