Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Помагало по география за 6 клас

993 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Präsentationen & Vorträge
  • Als Erste(r) kommentieren

  • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Помагало по география за 6 клас

  1. 1. ~ 1 ~ Помагало по География за 6 клас Северна Америка Климат 1. Образуващи фактори на климата. Северна Америка е изцяло в Северното полукълбо и затова той се простира от полярната област до субекваториалните ширини. Поради това южните му части получават повече слънчева топлина от северните му части. Студените океански течения са причина за по-ниска температура, а топлите течения са причина за по- висока температура. Равнинния релеф в средната част на континента улеснява проникването на арктичен въздух през зимата чак до Мексиканския залив, а през лятото-на тропичен въздух до залива Хъдсън. 2. Климатични елементи. За разлика от Африка и Южна Америка температурните различия в Северна Америка са много големи. Най-ниската температура измерена е на остров Гренландия (-66*С). Най-високата измерена в Долината на Смъртта (+57*С). В най-северните части Януарската температура е (-30*С), а в най-южните през Януари е (+20*C).
  2. 2. ~ 2 ~ Най- много валежи падат в Северозападните части на континента. По склоновете на планина Олимпус годишните валежи са 6000мм. В източните части и във вътрешността на континента валежите са по-малко. Най-малко валежи падат в Големия басейн и в северните части на Мексиканско плато-под 200мм годишно. За Северна Америка са характерни опасни атмосферни явления като торнадото-широк до 500метра атмосферен вихър с формата на фуния. Силата му е толкова голяма, че може да вдига автомобили и покриви на сгради и други във въздуха. Торнадо-разрушителен вихър под вретенообразен облак, който се движи с голяма скорост върху тясна ивица над земната повърхност. 3. Климатични пояси. Субекваториалния пояс обхваща най-южните части на континента. Температурите са над (+25*C), а валежите на 1500мм. Влажният сезон е през лятото. Тропичния пояс заема южната част на полуостров Флорида, островите в Карибско море, Мексиканското плато и полуостров Калифорния. В източната част на пояса климатът е влажен тропичен, а в западната е сух пустинен и полупустинен.
  3. 3. ~ 3 ~ В западната част на Субтропичния пояс има топла и влажна зима, а лятото сухо, но не много горещо поради Калифорнийското течение. В източната част на пояса зимата е топла и влажна, а лятото е горещо и влажно поради проникването на влажен въздух от Атлантическия океан. Западните и източните крайбрежия на континента в умерения пояс имат океански климат с мека зима и прохладно лято. В средната част климатът е континентален с малко валежи и голяма температурна амплитуда (+20*C). Субарктичният (субполярен) пояс обхваща южните части на Канадския арктичен архипелаг, северните части на континента и част от полуостров Лабрадор. Зимата е дълга и студена, а лятото кратко и прохладно. Арктичният (полярен)пояс заема вътрешността на Гренландия и северната част на Канадския архипелаг. Зимата е сурова, а лятото кратко и студено. Планинската климатична област включва високите части на континента-Кордилерите и Скалистите планини. Тук климата се определя от надморската височина и изложението на склоновете. Във височината температурите се понижават, а най- много валежи падат по западните склонове.

×