Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Google-generáció

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
Minden ami web 2
Minden ami web 2
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 15 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Weitere von Daniel Takacs (20)

Aktuellste (20)

Anzeige

Google-generáció

 1. 1. a „google-generáció” és a könyvtárak jelen és jövő takács dániel webkönyvtáros mome könyvtár 2008. december 1.
 2. 2. mi az a google-generáció? 1. a google-generációba (gg) olyan (15 évnél nem idősebb) fiatalok tartoznak, akiknek természetes közege az internet, bármilyen digitális környezetben kiismerik magukat, inkább a gépi kommunikációt preferálják, új keresési módszereket használnak (power browsing) és információforrásuk leginkább a web (keresőmotorok) 2008. december 1.
 3. 3. mi az a gg? 2. ● szeretnek közösségben dolgozni, közösségi hálóban (SN) részt venni ● a weben próba szerencse alapján tanulnak, nem használati utasításokból ● a kutatást önszervező és nem lineáris folyamatként látják ● számítógép környezetében nőttek fel ● jellemző rájuk a multitasking ● az írás szent számukra ● inkább másolnak, mint feldolgoznak 2008. december 1.
 4. 4. a gg természetes közege a web, sőt: a web2.0 ● közösségi tartalomlétrehozás, publikálás ● blogok, wikik, videómegosztók ● azonnali, villámgyors és testreszabott tartalomkövetés (rss) ● közösségi tartalommegosztás ● delicious, magnolia, google reader, librarything ● közösségi kommunikáció, sn ● twitter, plurk, facebook, myspace 2008. december 1.
 5. 5. gg-fogalmak ● power browsing: gyors, rosszabb minőségű feldolgozás, főbb elemek (címek, kiemelések, bekezdések, kulcsszavak) kiemelése ● multitasking: párhuzamos cselekvés (pl. blogírás, chatelés, videókészítés stb.) ● social network (sn): olyan webes szolgáltatás, ahol közösségi aspektusból lehet a weben jelen lenni 2008. december 1.
 6. 6. a gg mítosza 1. ● sokkal kompetensebbek technológiai téren ● sokkal jobban megbíznak az info- kommunikációs technológiákban ● sokkal inkább preferálják az interaktív rendszereket, és nem szeretik a passzív információfogyasztást ● döntően digitális formában kommunikálnak, és inkább szövegesen, mint élőszóban 2008. december 1.
 7. 7. a gg mítosza 2. ● multitask az élet minden területén ● exhibicionizmus ● inkább a vizuális információt kedvelik a szöveg helyett ● zéró tolerancia a késés iránt, azonnali igénykielégítés kell 2008. december 1.
 8. 8. a gg mítosza 3. ● kortársait sokkal megbízhatóbb információs forrásnak tartja, mint a quot;tekintélyesquot; szerzőket ● szükségük van az állandó csatlakozottság érzésére ● copy-paste generáció ● számítástechnikai tapasztalataikat próbáld ki és tévedj módszerrel szerzik 2008. december 1.
 9. 9. a gg mítosza 4. ● jobban szeretik a rövid darabokra szedett információt, mint a hosszú szövegeket ● tapasztalt keresők ● azt gondolják, hogy minden fent van a weben (és ingyenes) ● nem respektálják a szellemi tulajdonjogot ● formátum-függők 2008. december 1.
 10. 10. a szomorú valóság ● mindannyian a gg része vagyunk, az internet és az új média gyorsan rombolja a határokat a generációk közt ● egyre több ember (nemtől, kortól stb. függetlenül) használja a web2 technológiáit ● a fiatalok (a gg és az y-generáció) a legkorábbi befogadók, de az idősebbek is hamar átveszik (ők a silver surfers) ● a „gg” címke: még azok között sem elterjedt, akikre pedig igaz a sztereotípia ● 2007-ben anglia fiataljainak 57%-a alig értett a számítógéphez, 20% digitális analfabéta, csak a többi geek 2008. december 1.
 11. 11. mi lesz 10 év múlva? ● egyesült webkultúra ● nemzetközi szolgáltatások ● az e-könyvek agresszív terjedése ● még több digitális tartalom ● nyilvánosabb tudományos élet ● virtuális publikációk ● szemantikus web 2008. december 1.
 12. 12. feladatok 1. ● a jövő most van nem 10 év múlva, csak a környezet megértése és az ahhoz való alkalmazkodás segíthet ● jelenlegi webes „környezet” megismerése ● sokkal egyszerűbb szolgáltatások ● szorosabb integráció a keresőmotorokkal, nyitás feléjük – nem a webet kell integrálni, hanem az opacot 2008. december 1.
 13. 13. feladatok 2. ● személyre szabott szolgáltatások ● alkalmazkodás a power browsinghez ● figyelni kell a felhasználókat, és alkalmazkodni ● tér a felhasználóknak (brandeknek), hogy keresztül folyjanak a könyvtárakon ● e-fogyasztóbarátság ● felhasználók értékeinek felismerése, kinyerése ● információs tapasztalatok szerzése ● vezető szerep visszaszerezése 2008. december 1.
 14. 14. továbbá: a british library jelentése: information behaviour of the researcher of the future http://www.bl.uk/news/pdf/googlegen.pdf 2008. december 1.
 15. 15. köszönöm a figyelmet! daniel.takacs@gmail.com http://ek.klog.hu 2008. december 1.

×