Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
BEARN O LA SALA DE LES NINES
LLORENÇ VILLALONGA
LLORENÇ VILLALONGA I PONS ( CIUTAT DE MALLORCA, 1887-1980)
PSIQUIATRA DE PROFESSIÓ, FOU UN AUTOR PROLÍFIC.
MORT DE DAMA (1...
INICIAT EN EL PERIODISME, VA ESCRIURE AL DIARI EL DÍA DE PALMA I DE 1934 A 1936, EN
PLENA GUERRA CIVIL, COL·LABORÀ A LA RE...
VILLALONGA ES VA CASAR EL 1936 AMB LA SEVA COSINA LLUNYANA TERESA
GELABERT, VIUDA, I S’INSTAL·LAREN A BINISSALEM, QUE RECR...
DESPRÉS DE LA GUERRA REINICIÀ LA SEVA ACTIVITAT PERIODÍSTICA I NOVEL·LÍSTICA, MARCADA
AQUESTA PER LA NOSTÀLGIA DEL PASSAT....
TÈCNICA NARRATIVA
TÉ FORMA D’EPÍSTOLA (CARTA)
DATADA EL 1890 I ESCRITA PEL
CAPELLÀ DE LA CASA BEARN,
DON JOAN MAYOL, A DON...
TEMPS
LA 1ª PART TRANSCORRE ENTRE 1859 I 1868 ( L’ESTRENA DE FAUST DE GOUNOD A PARÍS I LES
REPERCUSSIONS DE LA REVOLUCIÓ D...
LA 2ª PART TRANSCORRE DELS ANYS 1868 AL 1890, EN QUÈ TÉ LLOC LA MORT DELS SENYORS.
LES DATES CLAUS D’AQUESTA PART SÓN EL 1...
LA NIT DE CARNAVAL DE 1890 ELS SENYORS MOREN CIRCUMSTÀNCIES MISTERIOSES I TAMBÉ LA
SEVA NEBODA XIMA, QUE HAVIA TORNAT A BE...
LA LLENGUA DE LA NOVEL·LA ÉS UNA MESCLA DE DOS NIVELLS, L’ESTÀNDARD-COL·LOQUIAL ALS
DIÀLEGS I EL CULTE-LITERARI A LA NARRA...
LES AMBIGÜITATS DE BEARN O LA SALA DE LES NINES:
EL MATEIX TÍTOL DE LA NOVEL·LA
LA FILIACIÓ DE DON JOAN
LA LEGITIMITAT DEL...
Bearn o la sala de les nines
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Bearn o la sala de les nines

739 Aufrufe

Veröffentlicht am

Guia de lectura de la novel·la.

Veröffentlicht in: Bildung
 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Bearn o la sala de les nines

 1. 1. BEARN O LA SALA DE LES NINES LLORENÇ VILLALONGA
 2. 2. LLORENÇ VILLALONGA I PONS ( CIUTAT DE MALLORCA, 1887-1980) PSIQUIATRA DE PROFESSIÓ, FOU UN AUTOR PROLÍFIC. MORT DE DAMA (1931) -1a novel·la- SIGNADA SOTA EL PSEUDÒNIM DHEY- ÉS UNA VISIÓ ESPERPÈNTICA, QUE PROVOCÀ ESCÀNDOL, DEL QUE CONEIXEM COM EL MITE DE BEARN EL QUAL DESPLEGARÀ, FENT-NE UNA ELEGIA, A BEARN O LA SALA DE LES NINES ON RETRATA AMB NOSTÀLGIA LA MALLORCA DE L’ANTIGA ARISTOCRÀCIA, JUST ABANS DE LA SEVA DESAPARICIÓ DEFINITIVA. Mort de dama és una sàtira de l’aristocràcia i la intel·lectualitat illenques.
 3. 3. INICIAT EN EL PERIODISME, VA ESCRIURE AL DIARI EL DÍA DE PALMA I DE 1934 A 1936, EN PLENA GUERRA CIVIL, COL·LABORÀ A LA REVISTA BRISAS ON PUBLICA ALGUNS DELS SEUS RELATS, POEMES I OBRES TEATRALS ( SILVIA OCAMPO, FEDRA ... ) RETRAT DE MALLORCA DURANT ELS ANYS 30, A L’INICI DE L’ARRIBADA DEL TURISME. TAMBÉ EL 1934 APAREIX CENTRO, UN RECULL D’ARTICLES ANTICATALANISTES. Publicació il·lustrada d’ unes 30 pàgines d'extensió. Se centrava sobretot en els principals esdeveniments culturals, artístics, esportius i socials que tenien lloc a la Mallorca del moment. La revista tenia un to eminentment esnob i irònic.
 4. 4. VILLALONGA ES VA CASAR EL 1936 AMB LA SEVA COSINA LLUNYANA TERESA GELABERT, VIUDA, I S’INSTAL·LAREN A BINISSALEM, QUE RECREÀ LITERÀRIAMENT COM A BEARN. BEARN (EN OCCITÀ, BEARN O BIARN) ÉS UNA REGIÓ I PROVÍNCIA HISTÒRICA DE FRANÇA A GASCUNYA, LA CAPÍTAL DE LA QUAL ÉS PAU. LA COMARCA DE BINISSALEM, SITUADA AL CENTRE DE L’ILLA, OFEREIX UN PAISATGE MAJESTUÓS POBLAT D’ATMETLLERS, GARROFERS, OLIVERES I FIGUERES AMB LA SERRA DE TRAMUNTANA AL DARRERA.
 5. 5. DESPRÉS DE LA GUERRA REINICIÀ LA SEVA ACTIVITAT PERIODÍSTICA I NOVEL·LÍSTICA, MARCADA AQUESTA PER LA NOSTÀLGIA DEL PASSAT. EN LA SEVA OBRA DESTACA BEARN O LA SALA DE LES NINES (PUBLICADA EN ESPANYOL EL 1956 I EN VERSIÓ CATALANA, SENSE L’EPÍLEG I AMB EL TÍTOL ESCAPÇAT, EL 1961). EN CATALÀ, LA VERSIÓ COMPLETA AMB MODIFICACIONS VA SER PUBLICADA EL 1966. LA NOVEL·LA NARRA LA FI DE LA NISSAGA DE BEARN, LA DELS SENYORS DON TONI I DONA MARIA ANTÒNIA. ÉS UN POEMA D’AMOR, UNA ELEGIA DE MALLORCA VISTA DES D’UNA CLASSE SOCIAL EN DESINTEGRACIÓ; UNA NOVEL·LA PSICOLÒGICA, ARRELADA DINS LA NARRATIVA REALISTA I TRADICIONAL, AMB UN TRANSFONS HISTÒRIC, EL DE FRANÇA DEL SEGON IMPERI I ESPANYA DE LA GLORIOSA I LA RESTAURACIÓ [S. XIX]
 6. 6. TÈCNICA NARRATIVA TÉ FORMA D’EPÍSTOLA (CARTA) DATADA EL 1890 I ESCRITA PEL CAPELLÀ DE LA CASA BEARN, DON JOAN MAYOL, A DON MIQUEL GILABERT, COMPANY SEU DE SEMINARI I SECRETARI DEL CARDENAL PRIMAT DE LES ESPANYES. S’HA PRODUÏT, POC ABANS, LA MORT EN ESTRANYES CIRCUMSTÀNCIES DELS SEUS SENYORS, DON TONI I DONA MARIA ANTÒNIA DE BEARN. LI DEMANA CONSELL SOBRE ASSUMPTES DE CABDAL IMPORTÀNCIA. ESTRUCTURA LA NOVEL·LA ES DIVIDEIX EN DUES MEITATS SIMÈTRIQUES ENQUADRADES PER UNA INTRODUCCIÓ ( CARTA) I UN EPÍLEG 1ª PART (20 CAPÍTOLS) SOTA LA INFLUÈNCIA DE FAUST. SE CENTRA EN EL VIATGE DEL SENYOR A PARÍS AMB LA SEVA NEBODA DONA XIMA EL 1859 . 2ª PART ( 23 CAPÍTOLS) LA PAU REGNA A BEARN. RETORNAT A BEARN I RECONCILIAT AMB L’ESPOSA, DON TONI COMENÇA A ESCRIURE LES SEVES MEMÒRIES. LA PLÀCIDA EXISTÈNCIA DEL SENYORS ÉS INTERROMPUDA PER UN VIATGE A PARÍS I ROMA A FINALS DE 1883. A L’EPÍLEG, QUE TORNA A SITUAR-NOS AL 1890, ARRIBEN A BEARN EL DOCTOR WASSMAN I EL SEU SECRETARI, ENVIATS PEL CANCILLER BISMARCK PER INDAGAR SOBRE LA RELACIÓ AMB LA MAÇONERIA DEL SENYOR I ELS SECRETS QUE ES GUARDEN ALS ARXIUS DE LA SALA DE LES NINES.
 7. 7. TEMPS LA 1ª PART TRANSCORRE ENTRE 1859 I 1868 ( L’ESTRENA DE FAUST DE GOUNOD A PARÍS I LES REPERCUSSIONS DE LA REVOLUCIÓ DE SETEMBRE, “LA GLORIOSA”, A L’ILLA. L’òpera en cinc actes de Charles Gounod es basa en la llegenda homònima i en l'obra de Goethe. Va ser estrenada al Théâtre Lyrique de París el 19 de març de 1859. Faust pacta amb el diable cedir-li la seva ànima a canvi de coneixement i vida eterna. El setembre de 1868, els exaltats, coneixedores del suport al pronunciament de Barcelona, van destruir l’estàtua de la reina Isabel II al Born a Ciutat.
 8. 8. LA 2ª PART TRANSCORRE DELS ANYS 1868 AL 1890, EN QUÈ TÉ LLOC LA MORT DELS SENYORS. LES DATES CLAUS D’AQUESTA PART SÓN EL 1883-84 I EL MATEIX 1890. ELS SENYORS I DON JOAN VIATGEN A ROMA PER TENIR UNA AUDIÈNCIA PRIVADA AMB EL PAPA LLEÓ XIII. ABANS PASSEN PER PARÍS ON DON TONI, AMANT DE LES INNOVACIONS, FARÀ UN PASSEIG AMB EL GLOBUS DELS GERMANS TISSANDIER. Lleó XIII, Papa de 1878 a 1903. La seva encíclica Rerum Novarum de 1891 sintetitza les seves idees socials. Fou un Papa diplomàtic i il·lustrat. Gaston i Albert Tissandier en el seu dirigible el 8 d’octubre de 1883 a Auteuil – Neuilly, París.
 9. 9. LA NIT DE CARNAVAL DE 1890 ELS SENYORS MOREN CIRCUMSTÀNCIES MISTERIOSES I TAMBÉ LA SEVA NEBODA XIMA, QUE HAVIA TORNAT A BEARN. DON TONI HA DONAT INSTRUCCIONS A DON JOAN DE PUBLICAR LES SEVES MEMÒRIES SENSE CORREGIR RES. EXTINGIT EL MATRIMONI SENSE DESCENDÈNCIA, HA VOLGUT PERPETUAR-SE EN ELS SEUS ESCRITS. COM MANIFESTA A LA CARTA, TANT LES INSTRUCCIONS DEL SENYOR SOBRE LES MEMÒRIES COM LES CIRCUMSTÀCIES DE LA SEVA MORT OCASIONEN DUBTES MORALS I DE CONSCIÈNCIA EN EL CAPELLÀ. Fotograma de la pel·lícula amb el mateix títol del director Jaime Chávarri (1983) Col·loqui sobre la pel·lícula a Versión española. (17/04/2012) http://www.rtve.es/alacarta/videos/version- espanola/version-espanola-bearn-sala- munecas/1379043/
 10. 10. LA LLENGUA DE LA NOVEL·LA ÉS UNA MESCLA DE DOS NIVELLS, L’ESTÀNDARD-COL·LOQUIAL ALS DIÀLEGS I EL CULTE-LITERARI A LA NARRACIÓ I ALS DIÀLEGS ENTRE DON TONI I DON JOAN ( QUE S’EXPLICA PEL GRAN BAGATGE CULTURAL D’AMBDÓS) PER COHERÈNCIA, ALS DIÀLEGS TROBEM TRETS DIALECTALS PROPIS DE LA VARIANT BALEÀRICA MALLORQUINA. PERSONATGES. A PART DELS JA ESMENTATS DON TONI ( LA RAÓ), DONA MARIA ANTÒNIA ( L’HARMONIA) , DONA XIMA ( L’INSTINT I LA PASSIÓ) I EL PERSONATGE-NARRADOR DON JOAN, CAL FER SEGUIMENT D’ALTRES PERSONATGES LITERARIS COM ARA JAUMET, EL MARQUÈS DE COLLERA, MADÒ COLOMA O MISS MOORE AIXÍ COM SITUAR TOTS ELS PERSONATGES HISTÒRICS QUE S’ESMENTEN (EUGENIA DE MONTIJO, CHARCOT ... ) TAMBÉ HEM DE PARAR ATENCIÓ A TOTS ELS REFERENTS HISTÒRICS I LITERARIS QUE ANIREM TROBANT EN AQUESTA LECTURA.
 11. 11. LES AMBIGÜITATS DE BEARN O LA SALA DE LES NINES: EL MATEIX TÍTOL DE LA NOVEL·LA LA FILIACIÓ DE DON JOAN LA LEGITIMITAT DEL LLINATGE LES RELACIONS DE DON TONI AMB LA MAÇONERIA LA BISEXUALITAT DE DON FELIP EL CONTINGUT DELS ARXIUS ... A PROPÒSIT DE LES AMBIGÜITATS, LA DEL MATEIX TÍTOL. PRESENTACIÓ DE BEARN O LA SALA DE LES NINES A ELS MATINS DE TV3 (27 /04/ 2010) http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/Els- matins/Bearn-o-la-sala-de-les-nines- de-Llorenc- Villalonga/video/2868070/

×