Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
PIC
II REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE SUPS
12.02.2015
Đurica Stankov – AS Centar
 Šta je PIC broj i čemu služi registracija?
• PIC broj (Participant Identification Code) je
jedinstveni identifikacijski ...
 Registracija
Registracija omogućava registraciju ustanove po
prvi put, ali i mogućnost ispravke
podataka o ustanovi to...
 Kako se može dobiti PIC broj potreban za
prijavu? Koji je rok za registraciju?
Do PIC broja možete doći registracijom s...
 Provera
Ukoliko je Vaša ustanova prethodnih godina
učestvovala u centralizovanim projektima
Evropske unije, molimo prove...
 Povezivanje
Za prijave u okviru programa EU
posetite:
 http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/home...
 U kojem slučaju se dobije privremeni
(temporary) PIC?
Vaš PIC broj biće privremen sve do
trenutka kad Nacionalna agenci...
 Da li je PIC broj dodeljen ustanovama koje su sprovodile
projekte u prethodnim programima i dalje važeći?
Da, ukoliko j...
 Da li je obavezna registracija svih partnerskih
ustanova u okviru Strateških partnerstva?
Da, svi se partneri u stratešk...
 Kako se registruju partnerske ustanove? Obavlja li to
podnosilac projekta odnosno u njihovo ime ili to
samostalno čine p...
 Na koji način se registruju neformalne
grupe?
Predstavnik neformalne grupe registruje se
kao pojedinac na mestu gde se u...
 Šta je VAT broj a šta Business Registration
Number
VAT (Value Added Tax Number)
je PDV identifikacijski broj (PIB broj s...
 Zašto mi sistem ne omogućava da sačuvam
naziv ustanove (Legal name)?
Moguće je da ste upisali naziv Vaše ustanove
sa d...
 Šta je LEAR?
LEAR (Legal Entiti Appointed Representative)
je kontakt osoba koja se upisuje isključivo za
centralizovane ...
 Povlači li se automatski kontakt osoba sa
registracionog portala u prijavni obrazac?
Ne, kontakt osobu za pojedini proje...
 Koje je dokumente potrebno dodati na Participant
portal nakon registracije ustanove za prijavu na EU
konkurs?
Nakon regi...
 Trebaju li, i koje dokumente uneti uz registraciju u
Participant portal ustanove partneri u projektu?
Ukoliko je reč o p...
 Gde je potrebno uneti navedene dokumente i
treba li dokumente slati poštom?
Svi navedeni dokumenti unose se isključivo
o...
 Moramo li sve te dokumente priložiti iu
prijavni obrazac?
Dokumenti kojima se dokazuje pravni
status organizacije ne uno...
 Koji je rok za dodavanje dokumenata na
Participant portal?
Dokumente je potrebno dodati
najkasnije do trenutka podnošenj...
 HVALA NA PAŽNJI
Đurica Stankov
Član UO SUPS
Majke Jevrosime 21, 11000 Beograd
E-mail: office@aids-support.org
Veb sajt: ...
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Pic broj SUPS AS Centar

480 Aufrufe

Veröffentlicht am

 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Pic broj SUPS AS Centar

 1. 1. PIC II REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE SUPS 12.02.2015 Đurica Stankov – AS Centar
 2. 2.  Šta je PIC broj i čemu služi registracija? • PIC broj (Participant Identification Code) je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodeljuje svim ustanovama koje se registruju putem URF interfejsa na Participant portalu Evropske komisije. Putem registracionog portala vodiće se evidencija o svim ustanovama koje učestvuju u evropskim programima
 3. 3.  Registracija Registracija omogućava registraciju ustanove po prvi put, ali i mogućnost ispravke podataka o ustanovi tokom trajanja projekta. Svi aplikanti, ali i partneri koji se navode u prijavnom obrascu u okviru programa, obavezni su da registruju svoju ustanovu radi dobijanja PIC broja koji je neophodan za ispunjavanje prijavnog obrasca.
 4. 4.  Kako se može dobiti PIC broj potreban za prijavu? Koji je rok za registraciju? Do PIC broja možete doći registracijom svoje ustanove putem Participant portala .Registraciju je moguće izvršiti u bilo kojem trenutku, a najkasnije do trenutka podnošenja prijave. Preporučujemo da registraciju izvršite na vreme, ne čekajući rok za podnošenje prijava. Moguće je da će sistem biti preopterećen neposredno pre roka. Obaveza podnosioca je dodavanje propratnih dokumenata putem portala zato je važno da ih pravovremeno ispunite i dodate u obliku priloga na URF interfejs.
 5. 5.  Provera Ukoliko je Vaša ustanova prethodnih godina učestvovala u centralizovanim projektima Evropske unije, molimo proverite na Participant portalu da li je Vaša ustanova već registrovana odnosno ima li već dodeljen PIC broj. Jednom dodeljen PIC broj koristite za sve buduće prijave unutar evropskih programa .
 6. 6.  Povezivanje Za prijave u okviru programa EU posetite:  http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/home.html.
 7. 7.  U kojem slučaju se dobije privremeni (temporary) PIC? Vaš PIC broj biće privremen sve do trenutka kad Nacionalna agencija validira Vašu ustanovu.
 8. 8.  Da li je PIC broj dodeljen ustanovama koje su sprovodile projekte u prethodnim programima i dalje važeći? Da, ukoliko je Vašoj ustanovi tokom prethodnih godina učestvovanja u evropskim programima već dodeljen PIC broj, koristite ga za prijavu na aktivnosti unutar programa EU.
 9. 9.  Da li je obavezna registracija svih partnerskih ustanova u okviru Strateških partnerstva? Da, svi se partneri u strateškom partnerstvu moraju registrovati putem Participant portala.
 10. 10.  Kako se registruju partnerske ustanove? Obavlja li to podnosilac projekta odnosno u njihovo ime ili to samostalno čine partneri ? Moguće su obe opcije. O dogovoru između partnera zavisi hoće li se svaki partner prijaviti samostalno ili će taj zadatak preuzeti podnosilac. Preporuka Agencije je da svaki partner registruje sopstvenu ustanovu kako bi se umanjila mogućnost grešaka prilikom registracije .
 11. 11.  Na koji način se registruju neformalne grupe? Predstavnik neformalne grupe registruje se kao pojedinac na mestu gde se upisuju podaci ustanove . Ukoliko osoba radi kao "freelancer" i poseduje PDV broj može odlučiti hoće li se registrovati kao pravno lice ili pojedinac.
 12. 12.  Šta je VAT broj a šta Business Registration Number VAT (Value Added Tax Number) je PDV identifikacijski broj (PIB broj s predznakom RS).  Business Registration Number je službeni broj upisa u odgovarajući registar – matični broj
 13. 13.  Zašto mi sistem ne omogućava da sačuvam naziv ustanove (Legal name)? Moguće je da ste upisali naziv Vaše ustanove sa dijakritičkim znakovima. Pokušajte upisati naziv bez tih znakova. Naziv ustanove sa dijakritičkim znakovima moguće je upisati u delu Business Name.
 14. 14.  Šta je LEAR? LEAR (Legal Entiti Appointed Representative) je kontakt osoba koja se upisuje isključivo za centralizovane aktivnosti. Dakle, ukoliko se prijavljujete za decentralizovane aktivnosti, upis LEAR osobe nije primenjiv .
 15. 15.  Povlači li se automatski kontakt osoba sa registracionog portala u prijavni obrazac? Ne, kontakt osobu za pojedini projekat upisujete direktno u prijavni obrazac. To može, ali i ne mora biti ista osoba koja je upisana kao kontakt osoba na registaracijom portalu .
 16. 16.  Koje je dokumente potrebno dodati na Participant portal nakon registracije ustanove za prijavu na EU konkurs? Nakon registracije, ustanove koje žele prijaviti projekat za dodelu finansijske podrške u okviru programa EU, na Participant portal trebaju dodati sledeće dokumente: - Obrazac Pravno lice sa propratnom dokumentacijom navedenom u samom obrascu - Obrazac Finansijska identifikacija sa propratnom dokumentacijom navedenom u samom obrascu. * Ukoliko zatražen iznos finansijske podrške premašuje 60.000 EUR, a prijavu podnosi privatna ustanova, potrebno je dodati i račun dobiti i gubitka kao i Bilans za poslednju dostupnu godinu.
 17. 17.  Trebaju li, i koje dokumente uneti uz registraciju u Participant portal ustanove partneri u projektu? Ukoliko je reč o partnerima projekta, svi partneri u projektu moraju u Participant portal uneti sve dokumente. Nezavisno o području, podnosilac projekta mora uneti sve potrebne dokumente u Participant portal, dok je za ostale partnere dovoljna samo registracija (PIC broj bez unosa dokumenata). U slučaju kad projekat prijavljuje nacionalni konzorcijum, svi članovi konzorcijuma moraju uneti sve potrebne dokumente.
 18. 18.  Gde je potrebno uneti navedene dokumente i treba li dokumente slati poštom? Svi navedeni dokumenti unose se isključivo online, kroz Participant portal (rubrika Documents). Dokumente ne treba poslati poštom!
 19. 19.  Moramo li sve te dokumente priložiti iu prijavni obrazac? Dokumenti kojima se dokazuje pravni status organizacije ne unose se u prijavni obrazac, već samo u Participant portal.
 20. 20.  Koji je rok za dodavanje dokumenata na Participant portal? Dokumente je potrebno dodati najkasnije do trenutka podnošenja prijave.
 21. 21.  HVALA NA PAŽNJI Đurica Stankov Član UO SUPS Majke Jevrosime 21, 11000 Beograd E-mail: office@aids-support.org Veb sajt: www.aids-support.org Mob: +381605030402

×