KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"

C
KRITIKA PER VEPREN
 Iliada rrëfen për luftën dhjetëvjeçare të Trojës, por në fakt ky epos shtjellon ngjarjet e 40
ditëve të fundit të luftës përkatëse. Ndërsa Odisea tregon për aventurat e Uliksit, mbretit
të Itakës, gjatë kthimit të tij pas dhjetë vjetëve nga lufta në atdhe. Të dy poemat kanë nga
24 këngë. Të krijuara dhe më parë të kënduara nga aedët pellazgë, pastaj duke u bartur
brez pas brezi me ndryshime e përmirësime kanë arritur deri tek grekët e vjetër, të cilët
edhe i kanë përvetësuar. Nëse bazohemi në mitologji, lufta e Trojës fillon kinse për shkak
të mbrojtjes së moralit, nderit dhe dinjitetit njerëzor, ngase, siç thuhet, djali i mbretit të
Trojës, Priamit dhe vëllaj i heroit trojan Hektorit, princi bukurosh Paridi kishte grabitur
gruan e mbretit të Spartës, Meneleut , bukuroshen Helenë. Megjithatë, në shumë vende të
lliadës pohohet se Helena vullnetarisht kishte ikur për Pardin, mirëpo për këte fajin ajo ia
hedh hyjneshës Afroditë, e cila e kishte mashtruar, siç pohon ajo.
 I prekur keq në sedër, Menalau tok me vëllajn e tij Agamemnonin, mbretin e Mikenës, u
drejtohen me ftesë për ndihmë të gjithë mbretërve të Heladës me synim që ta kthenin
Helenën me çdo kusht, sipas deklarimit të tyre, të rrëmbyer nga Paridi. Përndryshe,
Helena shpesh paraqitet në Iliadë si lavire dhe tradhtare ndaj burrit të saj, Menelaut. Miti
rreth ikjes së Helenës për Paridin predikon si vijon: Kur e bija e mbretit të detit, Nereut,
hyjnesha Tetidë, martohet me Peleun, në dasëm ishin grishur gjithë perënditë dhe
perendeshat, me përjashtim të hyjneshës së grindjes, Erida, të cilën e kishin harruar, andaj
Erida e zemëruar në shenjë hakmarrjeje gjatë argëtimit të krushqëve që festonin
solemnisht, për t’ ua prishur gazmendin hodhi një mollë ari mes tyre me mbishkrimin në
të: Më të bukurës. Nisin të zihen: Hera, Atina dhe Afrodita duke insistuar se molla i
takonte secilës pretenduese. Pas një shamate ranë në ujdi që më në fund këtë problem ta
zgjidhte Paridi. Meqë Afrodita i kishte premtuar femrën më të bukur për grua Helenën, ai
mollën ia ndau asaj. Mitologjinë e lëmë anash. Shkaku i luftës faktikisht ka qenë pushtimi
i Trojës dhe plaçkitja e pasurisë së këtij qyteti me rrethinë prej sulmuesve. Në Iliadë
shpesh përdoret shprehja plaçkitje. Figura qëndrore dhe kryetrimi i Iliadës është Akil
Peleu nga Ftia e Larisës në Tesali, përndryshe pellazg i kulluar. Ndërsa komandanti
suprem i forcave antitrojane ka qenë Agamemnoni. Kryetrimi dhe figura më markante
trojane ishte Hektori, i cili asnjëherë nuk qan si Akili.
 Libri eshte nje poeme legjendare-historike shume e arritur nga ana
stilistikore dhe kuptimore per sa I perket periudhes ne te cilen eshte
shkruar. Homeri eshte autori I pare qe edhe pse pas disa kohesh e ka
pershkruajtur ekzatesisht nga ana heroike nje lufte te madhe dhe te
pameshirshme sic ishte ajo eTrojes.
 Kjo veper e pershkruan e menyre shume te detajuar varg pas vargu dhe
kenge pas kenge ate qe ne te vertete ka ndodhur ne 51 ditet e fundit te
nje lufte 4 vjecare.
 Iliada eshte e mbushur me pershkrime te fuqishme te ndjesive te
njerezeve dhe sikonizimi I tyre me perendite me te fuqishme te asaj
kohe.
Ai perfshine dhe anet e perendive ne kete lufte te pergjakshme duke I
permenndur ato shume here ne proze karakteristike ne kete kohes se
mesjetes .
Duke ngacmuar kuriozitetin e lexuesit ai ka rrezikuar pak ne fillim te
librit duke e zgjatur me teper,por duke qene se eshte nje nga veprat e
para te mirefillta te Greqise ,kjo I jep atij nje plus te madh.
Ngjarjet ne liber kane nje fjalor te pasur morfologjike dhe grek, gje gje
e ben me te veshtire leximin dhe kuptimin e kesaj vepre.
Kjo gje nuk ka ndikuar ne njohjen e njerezve me kete perl te mitologjise
greke dhe po ashtu boterore.
Akoma nuk eshte e qarte se kush eshte ne te vertete Homeri ose me
sakte akoma nuk eshte vertetuar qe ka ekzistuar nje person I tille
keshtu qe njerezit dhe mund te jene gabuar duke I dhene meritat nje
personi I cili mund te mos kete ekzistuar kurre ,por kjo nuk ka me
rendsi se shenjat qe ka lene ai ne kohen e mesjetes.
Ai ka qene nje dizenjues I nje kulture te re letersie qe ndoshta filloi nje
revolucion te ri ne histori, nje poezi ne vargje ndryshe nga te tjerat ,nje
poezi epike 6 kembesh ose ndryshe 18 rrokeshe.
Shenja qe ka lene ne histori apo dhe letersi ky liber do te jete I pa
harruerrueshem per njerezimin.
 Libri eshte nje poeme legjendare-historike shume e arritur nga ana stilistikore
dhe kuptimore per sa I perket periudhes ne te cilen eshte shkruar. Homeri
eshte autori I pare qe edhe pse pas disa kohesh e ka pershkruajtur ekzatesisht
nga ana heroike nje lufte te madhe dhe te pameshirshme sic ishte ajo e
Trojes.Kjo veper e pershkruan e menyre shume te detajuar varg pas vargu dhe
kenge pas kenge ate qe ne te vertete ka ndodhur ne 51 ditet e fundit te nje lufte
4 vjecare. Iliada eshte e mbushur me pershkrime te fuqishme te ndjesive te
njerezeve dhe sikonizimi I tyre me perendite me te fuqishme te asaj kohe. Ai
perfshine dhe anet e perendive ne kete lufte te pergjakshme duke I
permenndur ato shume here ne proze karakteristike kjo e kohes se mesjetes
.Duke ngacmuar kuriozitetin e lexuesit ai ka rrezikuar pak ne fillim te librit
duke e zgjatur me teper,por duke qene se eshte nje nga veprat e para te
mirefillta te Greqise ,kjo I jep atij nje plus te madh.
 Ngjarjet ne liber kane nje fjalor te pasur morfologjike dhe grek, gje gje e ben
me te veshtire leximin dhe kuptimin e kesaj vepre.Kjo gje nuk ka ndikuar ne
njohjen e njerezve me kete perl te mitologjise greke dhe po ashtu boterore.
Akoma nuk eshte e qarte se kush eshte ne te vertete Homeri ose me sakte
akoma nuk eshte vertetuar qe ka ekzistuar nje person I tille keshtu qe njerezit
dhe mund te jene gabuar duke I dhene meritat nje personi I cili mund te mos
kete ekzistuar kurre ,por kjo nuk ka me rendsi se shenjat qe ka lene ai ne kohen
e mesjetes.Ai ka qene nje dizenjues I nje kulture te re letersie qe ndoshta filloi
nje revolucion te ri ne histori, nje poezi ne vargje ndryshe nga te tjerat ,nje
poezi epike 6 kembesh ose ndryshe 18 rrokeshe.Shenja qe ka lene ne histori apo
dhe letersi ky liber do te jete I pa harruerrueshem per njerezimin.
KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"
KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"
KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"
1 von 8

Recomendados

iliada analize , Analize e Iliades von
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
106.3K views23 Folien
Iliret von
IliretIliret
IliretEdlira Ekmekciu
11K views16 Folien
Mjedisi yne-lokal von
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
22.5K views17 Folien
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI " von
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "#MesueseAurela Elezaj
107.2K views29 Folien
Analizë e veprës së një autori von
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
5.5K views10 Folien
Qyteterimi ilir !!!! von
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!#MesueseAurela Elezaj
30.9K views4 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Albanian Language - verbs von
Albanian Language - verbs Albanian Language - verbs
Albanian Language - verbs Faruk Istogu
22.8K views74 Folien
Filozofia gjate shekullit XVII von
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
6.7K views5 Folien
“Mos e lejo gjuhën të dalë para mendimit” ... von
“Mos e lejo gjuhën të dalë para mendimit”                  ...“Mos e lejo gjuhën të dalë para mendimit”                  ...
“Mos e lejo gjuhën të dalë para mendimit” ...#MesueseAurela Elezaj
6.7K views10 Folien
Shnderrimet e energjise (uji) von
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)FialdoMema
15.6K views6 Folien
Dramatika von
DramatikaDramatika
DramatikaMegi Braka
12.6K views11 Folien
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK von
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
5.4K views10 Folien

Was ist angesagt?(20)

Albanian Language - verbs von Faruk Istogu
Albanian Language - verbs Albanian Language - verbs
Albanian Language - verbs
Faruk Istogu22.8K views
Filozofia gjate shekullit XVII von Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K views
Shnderrimet e energjise (uji) von FialdoMema
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
FialdoMema15.6K views
Dramatika von Megi Braka
DramatikaDramatika
Dramatika
Megi Braka12.6K views
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK von KleaHaka
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka5.4K views
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX von lira kuca
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IXThithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX
lira kuca14.3K views
VESHJET POPULLORE SHQIPTARE von roni45
VESHJET POPULLORE SHQIPTAREVESHJET POPULLORE SHQIPTARE
VESHJET POPULLORE SHQIPTARE
roni4536.8K views
Matematika ne jeten e perditshme von Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana151K views
Projekt gjeografie klasa 9 von S Gashi
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi22.9K views
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare von Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.3K views
Proverba von Gaz Mend
ProverbaProverba
Proverba
Gaz Mend14.4K views
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ... von Liil Otr
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Liil Otr84.8K views
Trashegimia natyrore e shqiperise von melissa cani
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani23.4K views
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz) von Denisa Caushi
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi7.7K views
Rajoni i Evropes Perendimore von Klevi Hoxha
Rajoni i Evropes PerendimoreRajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes Perendimore
Klevi Hoxha7.9K views

Similar a KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"

Koment vepre von
Koment vepreKoment vepre
Koment veprepjetri
969 views4 Folien
Iliada (Homeri) von
Iliada (Homeri)Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)Diana Lamaj
25.8K views9 Folien
Ura me tri harqe von
Ura me tri harqeUra me tri harqe
Ura me tri harqeArdiPerla
9K views24 Folien
Greqia e lashte von
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashteLahe Isufaj
37.5K views16 Folien
Greqia e lashte projekt von
Greqia e lashte projekt Greqia e lashte projekt
Greqia e lashte projekt Klodjan Hoxha
1.6K views16 Folien
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (... von
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...Lingua culture
585 views6 Folien

Similar a KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"(9)

Koment vepre von pjetri
Koment vepreKoment vepre
Koment vepre
pjetri969 views
Iliada (Homeri) von Diana Lamaj
Iliada (Homeri)Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)
Diana Lamaj25.8K views
Ura me tri harqe von ArdiPerla
Ura me tri harqeUra me tri harqe
Ura me tri harqe
ArdiPerla9K views
Greqia e lashte von Lahe Isufaj
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashte
Lahe Isufaj37.5K views
Greqia e lashte projekt von Klodjan Hoxha
Greqia e lashte projekt Greqia e lashte projekt
Greqia e lashte projekt
Klodjan Hoxha1.6K views
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (... von Lingua culture
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Lingua culture585 views
William shekspir von Saimir Dine
William shekspirWilliam shekspir
William shekspir
Saimir Dine1.9K views
Martesa e Kleopatres me Mark Antonin von Lejdia Pashaj
Martesa e Kleopatres me Mark AntoninMartesa e Kleopatres me Mark Antonin
Martesa e Kleopatres me Mark Antonin
Lejdia Pashaj2.5K views

KRITIKAT E VEPRES :"ILIADA"

 • 2.  Iliada rrëfen për luftën dhjetëvjeçare të Trojës, por në fakt ky epos shtjellon ngjarjet e 40 ditëve të fundit të luftës përkatëse. Ndërsa Odisea tregon për aventurat e Uliksit, mbretit të Itakës, gjatë kthimit të tij pas dhjetë vjetëve nga lufta në atdhe. Të dy poemat kanë nga 24 këngë. Të krijuara dhe më parë të kënduara nga aedët pellazgë, pastaj duke u bartur brez pas brezi me ndryshime e përmirësime kanë arritur deri tek grekët e vjetër, të cilët edhe i kanë përvetësuar. Nëse bazohemi në mitologji, lufta e Trojës fillon kinse për shkak të mbrojtjes së moralit, nderit dhe dinjitetit njerëzor, ngase, siç thuhet, djali i mbretit të Trojës, Priamit dhe vëllaj i heroit trojan Hektorit, princi bukurosh Paridi kishte grabitur gruan e mbretit të Spartës, Meneleut , bukuroshen Helenë. Megjithatë, në shumë vende të lliadës pohohet se Helena vullnetarisht kishte ikur për Pardin, mirëpo për këte fajin ajo ia hedh hyjneshës Afroditë, e cila e kishte mashtruar, siç pohon ajo.  I prekur keq në sedër, Menalau tok me vëllajn e tij Agamemnonin, mbretin e Mikenës, u drejtohen me ftesë për ndihmë të gjithë mbretërve të Heladës me synim që ta kthenin Helenën me çdo kusht, sipas deklarimit të tyre, të rrëmbyer nga Paridi. Përndryshe, Helena shpesh paraqitet në Iliadë si lavire dhe tradhtare ndaj burrit të saj, Menelaut. Miti rreth ikjes së Helenës për Paridin predikon si vijon: Kur e bija e mbretit të detit, Nereut, hyjnesha Tetidë, martohet me Peleun, në dasëm ishin grishur gjithë perënditë dhe perendeshat, me përjashtim të hyjneshës së grindjes, Erida, të cilën e kishin harruar, andaj Erida e zemëruar në shenjë hakmarrjeje gjatë argëtimit të krushqëve që festonin solemnisht, për t’ ua prishur gazmendin hodhi një mollë ari mes tyre me mbishkrimin në të: Më të bukurës. Nisin të zihen: Hera, Atina dhe Afrodita duke insistuar se molla i takonte secilës pretenduese. Pas një shamate ranë në ujdi që më në fund këtë problem ta zgjidhte Paridi. Meqë Afrodita i kishte premtuar femrën më të bukur për grua Helenën, ai mollën ia ndau asaj. Mitologjinë e lëmë anash. Shkaku i luftës faktikisht ka qenë pushtimi i Trojës dhe plaçkitja e pasurisë së këtij qyteti me rrethinë prej sulmuesve. Në Iliadë shpesh përdoret shprehja plaçkitje. Figura qëndrore dhe kryetrimi i Iliadës është Akil Peleu nga Ftia e Larisës në Tesali, përndryshe pellazg i kulluar. Ndërsa komandanti suprem i forcave antitrojane ka qenë Agamemnoni. Kryetrimi dhe figura më markante trojane ishte Hektori, i cili asnjëherë nuk qan si Akili.
 • 3.  Libri eshte nje poeme legjendare-historike shume e arritur nga ana stilistikore dhe kuptimore per sa I perket periudhes ne te cilen eshte shkruar. Homeri eshte autori I pare qe edhe pse pas disa kohesh e ka pershkruajtur ekzatesisht nga ana heroike nje lufte te madhe dhe te pameshirshme sic ishte ajo eTrojes.  Kjo veper e pershkruan e menyre shume te detajuar varg pas vargu dhe kenge pas kenge ate qe ne te vertete ka ndodhur ne 51 ditet e fundit te nje lufte 4 vjecare.  Iliada eshte e mbushur me pershkrime te fuqishme te ndjesive te njerezeve dhe sikonizimi I tyre me perendite me te fuqishme te asaj kohe. Ai perfshine dhe anet e perendive ne kete lufte te pergjakshme duke I permenndur ato shume here ne proze karakteristike ne kete kohes se mesjetes .
 • 4. Duke ngacmuar kuriozitetin e lexuesit ai ka rrezikuar pak ne fillim te librit duke e zgjatur me teper,por duke qene se eshte nje nga veprat e para te mirefillta te Greqise ,kjo I jep atij nje plus te madh. Ngjarjet ne liber kane nje fjalor te pasur morfologjike dhe grek, gje gje e ben me te veshtire leximin dhe kuptimin e kesaj vepre. Kjo gje nuk ka ndikuar ne njohjen e njerezve me kete perl te mitologjise greke dhe po ashtu boterore. Akoma nuk eshte e qarte se kush eshte ne te vertete Homeri ose me sakte akoma nuk eshte vertetuar qe ka ekzistuar nje person I tille keshtu qe njerezit dhe mund te jene gabuar duke I dhene meritat nje personi I cili mund te mos kete ekzistuar kurre ,por kjo nuk ka me rendsi se shenjat qe ka lene ai ne kohen e mesjetes. Ai ka qene nje dizenjues I nje kulture te re letersie qe ndoshta filloi nje revolucion te ri ne histori, nje poezi ne vargje ndryshe nga te tjerat ,nje poezi epike 6 kembesh ose ndryshe 18 rrokeshe. Shenja qe ka lene ne histori apo dhe letersi ky liber do te jete I pa harruerrueshem per njerezimin.
 • 5.  Libri eshte nje poeme legjendare-historike shume e arritur nga ana stilistikore dhe kuptimore per sa I perket periudhes ne te cilen eshte shkruar. Homeri eshte autori I pare qe edhe pse pas disa kohesh e ka pershkruajtur ekzatesisht nga ana heroike nje lufte te madhe dhe te pameshirshme sic ishte ajo e Trojes.Kjo veper e pershkruan e menyre shume te detajuar varg pas vargu dhe kenge pas kenge ate qe ne te vertete ka ndodhur ne 51 ditet e fundit te nje lufte 4 vjecare. Iliada eshte e mbushur me pershkrime te fuqishme te ndjesive te njerezeve dhe sikonizimi I tyre me perendite me te fuqishme te asaj kohe. Ai perfshine dhe anet e perendive ne kete lufte te pergjakshme duke I permenndur ato shume here ne proze karakteristike kjo e kohes se mesjetes .Duke ngacmuar kuriozitetin e lexuesit ai ka rrezikuar pak ne fillim te librit duke e zgjatur me teper,por duke qene se eshte nje nga veprat e para te mirefillta te Greqise ,kjo I jep atij nje plus te madh.  Ngjarjet ne liber kane nje fjalor te pasur morfologjike dhe grek, gje gje e ben me te veshtire leximin dhe kuptimin e kesaj vepre.Kjo gje nuk ka ndikuar ne njohjen e njerezve me kete perl te mitologjise greke dhe po ashtu boterore. Akoma nuk eshte e qarte se kush eshte ne te vertete Homeri ose me sakte akoma nuk eshte vertetuar qe ka ekzistuar nje person I tille keshtu qe njerezit dhe mund te jene gabuar duke I dhene meritat nje personi I cili mund te mos kete ekzistuar kurre ,por kjo nuk ka me rendsi se shenjat qe ka lene ai ne kohen e mesjetes.Ai ka qene nje dizenjues I nje kulture te re letersie qe ndoshta filloi nje revolucion te ri ne histori, nje poezi ne vargje ndryshe nga te tjerat ,nje poezi epike 6 kembesh ose ndryshe 18 rrokeshe.Shenja qe ka lene ne histori apo dhe letersi ky liber do te jete I pa harruerrueshem per njerezimin.